Hareketli parça bakımı

Dreamer75

Uye
Katılım
2 Eki 2016
Mesajlar
108
Tepkime puanı
3
Yaş
48
Merhabalar;
Genel olarak aklıma takılan bir konu var ve forumda yaptığım kısa araştırmada bir sonuca varamadım. Gözümden de kaçmış olabilir.

Micro modeller de dahil olmak üzere tüm modellerde plastik dişlilerde, metal dişlilerde, rulmanlarda, küresel bağlantılarda vb. temizlik ve yağlama konusuna değinirseniz sevinirim.

Bisiklet bakımından tecrübelerimden rulman ve zincirlere wd40 uygulanmasının zararlı olduğunu biliyorum. İnceltilmiş makine yağı tavsiye ediliyor. Wd40 veya gazyağı temizlik için kullanılıp daha sonra yağ uygulanması gerekiyormuş. Bir de sıvı gres diye birşey duymuştum.

Yorumlarınızı bekliyorum.
Saygılar;




Sent from my iPhone using Tapatalk
 
Hareketli parça bakımı

Ek olarak, diyelim kullanılmış bir heliye demontaj yaptık, yani heliyi söktük. ve uzun süre kullanmayacağız. Parçaları söküp muhafaza etmek için nasıl bir yol izlemeliyiz?
 
Hareketli parça bakımı

Daha önce başka bir konuda da bir yağ-temizlik konusu sözü vermiştim ama hala kısmet olmadı. Hadi burdan da vereyim :D

Ben helikopterlerimin hiç bir parçasına WD40 değdirmem! Özellikle de plastik parçalara.

Bu yağ işi çok karışık, sonu olmayan bir konu, yabancılar dahil kimsenin ortak bir sonuca varamadığı bir konu. Yağlamak mı yağlamamak mı, işte bütün mesele bu diyebiliriz. Ben kendi adıma temizlik için, ister nitro, ister elektrik olsun yağsızlaştırıcı spreyler kullanıyorum. Elektronikçilerde satılan yağsız kontak temizleyiciler veya sanayide satılan balata spreyleri kullanılabilir. Kullanacağınız bölge ve miktara göre seçim yapabilirsiniz. Elektronikler için olanlar daha az miktarda, daha pahalı, ancak yağsızlaştırma özelliği daha yüksek ve plastik üzerinde etkisi olmuyor. Balata spreyini ise geniş yüzeylerde, bol miktarda gerektiğinde ve plastik olmayan yüzeylerde rahatlıkla kullanabilirsiniz.

Rulmanlar, dişliler ve diğer hareketli parçalar için ise o parçalara uygun yağ tipi kullanmak gerek. Bu iş için üretilmiş yağları alıp kullanmakta fayda görüyorum, zira çok az miktarlarda kullanılıyor ve uzun süre gidiyor. Son favorim dryfluid marka yağlayıcılar.
 
Dişliler için tavsiye edebileceğimiz tek ''marka'' var sanırım, Emre abinin de bahsettiği gibi DryFluid..

Bisiklet demişsiniz, bu ürünü bisikletler içinde kullanıyorlar. Belki duymuş olabilirsiniz. Forumumuzda yaygın olarak kullanılıyor.

Dilerseniz elimde açılmamış 2 kutu daha var.

Ürün ile ilgili açıklamalar ;

Forumdan kullanıcı yorumları ;

Satış konusu ;
 
Bence yağ, birbirine sürten her metal yüzey için gerekli (balata hariç tabii). Rulmanlar, şaftlara sıkı geçme olduğu için buraların yağsız olması lazım diye düşünüyorum. Ancak, rulman içlerine yağ gerekiyor bence. Burada, sürtünmeden kaynaklı metal parçacıklarının yağa yapışarak metal yüzeylere daha fazla zarar vermesi durumu da var tabii. Bu noktada da periyodik temizlik yararlı olacaktır.
Plastik parçalarda, basit oyuncaklarda dahi dişli kutusunun içinde beyaz renkli, krem kıvamında yağ kullanıldığını gördüm ama ne olduğunu bilmiyorum.
Şu da bir gerçek ki tıpkı gitar teli gibi modelcilikte de hızlı aşınan ve periyodik olarak (sorun çıkartmadan önce) değiştirelecek parçalara belki de fazla müdahele etmemek gerek herhalde. Servoların ömürlerini uzatmak için birşeyler yapılabilir belki.
Verdiğiniz ürünleri inceleyeceğim bu arada, teşekkürler.



Sent from my iPhone using Tapatalk
 
Hareketli parça bakımı

Emre Kaman' Alıntı:
Daha önce başka bir konuda da bir yağ-temizlik konusu sözü vermiştim ama hala kısmet olmadı. Hadi burdan da vereyim :D
Artik bir ara bu konuyu da acsak diyorum :RCKolik:

Soner ilave olarak su konulara dq bakmani tavsiye ederim ;)