Ilk RC Model Uçak Seçimi : Hangi Modeli Tercih Edeyim

Ilk RC Model Uçak Seçimi : Hangi Modeli Tercih Edeyim‏

Anladım zaten zamanla daha çok vakit ayırırım
Zaten ilgileneceğim hergün forumda olmamdan bellidir Mehmet abi :RCKolik:
Şimdilik basit modellerle biraz tecrübe edinmek istiyorum sim çalışıp ve biraz uçup umarım uzun süreli bir dostluğumuz olur :saygilar: :RCKolik:
 
Ilk RC Model Uçak Seçimi : Hangi Modeli Tercih Edeyim‏

Mehmet Kucuksari' Alıntı:
Yok Ersin Sümer abi zamanla ilgili sıkıntın var ise, bu hobiyi yapmak gerçekten zor, yolun başında iken şimdilik ötele demek istedi :) Bence tecrübeye kulak ver.

Ama ben insan gerçekten bir şeyi çok sever ve isterse, illa ki zaman yaratır diye düşünenlerdenim ;)

Mesela az önce akşam ezanından sonra Türker kardeşimin yeni topladı Gaui helikopterinin pallerini ilk kez döndürmek için arka bahçeye geçtik. Zira gündüz bir aksilik oldu ve ötelemek zorunda kalmıştık. Fakat yarına bırakmadan ilk fırsatta kaçtık, 15 dak test edip geri döndük. Umarım mesaj anlaşılmıştır ;)

İlk iki paragrafa :bravo: :thumbup:

Üçüncü paragraf ne yazık ki o kadar şanslı değil! :D :p
 
Ilk RC Model Uçak Seçimi : Hangi Modeli Tercih Edeyim‏

ersin atabey' Alıntı:
Şimdilik basit modellerle biraz tecrübe edinmek istiyorum sim çalışıp ve biraz uçup umarım uzun süreli bir dostluğumuz olur :saygilar: :RCKolik:

"Basit" ile "dandik" karışmasın! Yoksa macera başlamadan biter. :)
 
Ilk RC Model Uçak Seçimi : Hangi Modeli Tercih Edeyim‏

Ersin kardeşim, benim önerim, hemen herhangi bir model alma! Ankaradasın madem, fırsat buldukça buluşmalara katıl, ortamı gör, modelleri gör, kafanda değerlendirmeni yap, öyle karar ver. Sümer beyin dediği gibi uçak modelciliği, maalesef "RTF aldım, gittim uçtum, eve geldim rafa koydum, fırsat buldum aldım uçtum!" şeklinde olmuyor. RTF bile olsa mutlaka kendinden bir şeyler katman gerekiyor. Ama bu demek değildir ki hiç yapamazsınız! Bir modeli alıp/toplayıp/yapıp rafa koyup, arada bir indirip bakıp, tozunu almak bile bir keyiftir. :)
 
Ilk RC Model Uçak Seçimi : Hangi Modeli Tercih Edeyim‏

Eyvallah sümer abi.. :thumbup:
Teşekkürler Ömer abi inşallah bende elimden geldiğince katılmak istiyorum buluşmalara hayırlısı bakalım zevk alarak yaparız inşallah :RCKolik:
 
Ilk RC Model Uçak Seçimi : Hangi Modeli Tercih Edeyim‏

Merhaba arkadaşlar , dikkatimi çektiği için yazıyorum , forumda E-flite apprentice S başlangıç uçağından hiç bahsedilmemiş. Safe teknolojili Delta Ray alıyım mı diye soran olmuş sadece. Bu kadar tecrübeli kişilerin bu uçağı tavsiye etmiş olmaları gerekirdi diye düşünüyorum. Bahsedilen panik butonunu bulana kadar uçak düşmüyor , ayrıca başlangıç modunda uçağı ters çevirip çakmak da mümkün değil mesela. İlerledikçe orta seviye ve kendine iyice güvendikçe de tamamen yardımsız uçma modu var. You tube da videoları da mevcut (apprentice s review diye aratın). Uçak işine girmek isteyenler bu uçakla hiç çekinmeden girebilirler keza ben hiç simülasyonsuz direkt bu uçakla başladım ve hiç düşme veya kırım yaşamadım. Yeni başlayacak arkadaşlara bu uçağı gönül rahatlığıyla tavsiye ederim.
Herkese kırımsız uçuşlar dilerim.
 
Ilk RC Model Uçak Seçimi : Hangi Modeli Tercih Edeyim

İlk model seçiminde tipik hataları ben de yaptım, daha önce bahsettiğim 500 sınıfı Dynam Sky Trainer modeli aldım. Önerilere uygun olarak büyük, önden tekerli, üstten kanatlı, dihedral açısı olan bir model. Acemilere uygun olarak da scale uçak tabi, kendi sınıfındaki en güzel uçak..
Araştırdıkça işin rengi değişti tabi, eğitim modeli olmayan bir uçağa neden "trainer" denir?! Başlangıç seviyesi dahil her pilota uygun olduğu söyleniyordu...

İlk uçak için özellikle önerilen iki model Wing Dragon ve Wing Tiger'ı inceledim. Wing Dragon itişle çalıştığı için önden pervaneli modellere geçildiğinde uyum sorunları yaşanacağı yazıyordu forumda. Tecrübeli arkadaşların yorumlarını ve acemi arkadaşların uçuş videolarını değerlendirdikten sonra tercihim Wing Tiger oldu, bayram sonrası THK'dan ARF (199 TL) olarak alıp uçuşa hazırlayacağım.

Apprentice modeliyle ilgili farklı yorumları okuyunca biraz da onu kurcaladım, Wing Tiger ile ikiz gibiler.Uçağın şekli, boyutları birbirine çok yakın. İniş takımları, dihedral açısı, pervane yapısı ve pervanenin yerden yüksekliği aynı (pervanenin yere çarpma olasılığı beni tedirgin ettiği için bu detaya takıldım). Uçakların kanat profillerinde çok küçük bir fark var, uçuş karakteristlikleri aynı gibi.. Düşük hızda, kısa mesafede dik açıyla yumuşacık kalkış yapabiliyorlar, süzülme, manevra yeteneği, stall hızı vs..

Apprentice'deki Safe teknolojisi ilk anda önemli bir avantaj gibi görünmesine rağmen beni biraz itti. Kumanda üzerinde eleronu 1/3 oranında sağa yatırdığımda uçağın vereceği tepkiyi birebir görmek istiyorum. O manevrayı ben mi yaptım yoksa uçak bu kadarına mı izin verdi? Bunu bilmek benim için önemli :eek:f:

Kendi adıma seçtiğim öğrenme yöntemi belki 'bodoslama' gibi gelebilir, neyse ki Wing Tiger yedek parçaları kolay bulunuyor ve ucuz :laugh:

Modelciliğe 1,5 yıl önce başlamış(!) ve henüz hiç uçmamış biri olarak sürçü lisan ettiysem affola:)

Apprentice modelini incelerken aşağıdaki videoyu buldum, "oooo inişler artık garanti" diye düşündüm. Değilmiş! :islik:

Bu VIDEOYU görmek için izniniz yok. Giriş yap veya üye ol
 
merhabalar sitenizi yapılan etkinlikleri gördüm takip ediyorum 1 haftadır siteyi karış karış dolaştım =) Benim küçüklüğümden beri hayalim maket uçak aslında pilot olmak isteyenlerdenim bende =) Nasip diyelim olamadık.

Konuyu Uzatmadan gireyim. Ben maket uçak hobisi edinmek istiyorum. Elektrik ilgili çok az bilgim var ve hatta bu konuda çok birşey bilmiyordum. Yeni başlayanlar için önerdiğiniz alışveriş sitelerini inceledim ve gereksiz ve pahalı buldum. Bu hobinin biraz pahalı bir hobi olduğunu da biliyorum. Abilerimin tavsiyelerini de göz önüne alırsak;
Üstten kanatlı tek fırçasız motorlu en az 4 kanallı bir kumanda ve lityum pilli olan bir uçak yapmak istiyorum. kararım kesin. bunun için; araştırma yaptım ama aklımda bazı sorular var bunlar;
1- Ne kadar büyüklükte ve Volt da bir Fırçasız motor almalıyım.
2- Servolarda 5-6 dolar civarı ama bu servo da alırken uçağa uygun olanını nasıl belirlemem gerekiyor. ?
3- Lityum pili yada önereceğiniz bir pil varsa nasıl almalıyım amperi ne kadar olmalı ? (referans aralığı)
4- Kasa için Depron malzeme kullanmayı düşünüyorum yapılışlarını inceledim ama kanat yada gövde de depron mazleme kalınlık ölçüleri değişir mi yada nasıl ölçüler olmalı?
5- Kumanda için tavsiyeler 4-6 kanal ve iyi bir kumanda gerekli diyor kalitesini neye göre anlayacağım ve neye dikkat etmem lazım ? bir de bu konuda alışveriş yapmamış biri olarak kumanda için alıcılar uçağa yerleştirilen yanında geliyor mu ayrıca almam mı gerek ?
6- Kısaca bana bu uçak için lazım olan tüm malzeme listesini alabileceğim hazır bir model örneği var mı ?
7- Ve en önemli sorum :) Hangi site den ve en hızlı nereden temin edebilirim. ?

Şimdiden Teşekkür ederim cvplarınızı bekliyorum.

Yaş: 29
Yer: Ankara
 
Safa arkadaşımız, forumda ilgili konuların indekslerine bakmanızı öneririm. Çaylak modeli planı uygun bir plan. Önce modeli seçip sonra ekipman almak uygundur.
Teşekkür ederim Levent Bey tekrar Bakacağım elimde birden fazla trainer model ver ama en basitinden yapmayı düşünüyorum. Lakin sizin çaylak modelini de inceleyeceğim.

Tabi şunu net anladım evimdeki alet çantamı genişletmem şart oldu :) gerekli ekipmanlar için liste yapıyorum önce elimizde dogru aletler olmalı ki yaptığım iş tatmin etsin diye düşünüyorum.
 
  • Beğen
Tepkiler: Levent Suberk