Mini Quadlar için 2017 Kontrol kartları : Raceflight, Kiss FC, Betaflight

İlker Sönmez

Tecrübeli Uye
Katılım
29 May 2014
Mesajlar
1,494
Tepkime puanı
2,511
Yaş
47
Konum
Adana
Web sitesi
www.drilkersonmez.com
İlgi Alanı
Heli
Sevgili drone severler , forumumuz helikopterler için olduğu gibi , dronelar içinde bir çok değerli bilgi taşıyor. Ancak teknolojinin çok hızlı ilerlemesi nedeniyle 2015 de yazılmış çoğu bilgi artık günümüzde geçerliliğini yitirmiş durumda. O yüzden kısa bir güncelleme mesajı ile meraklı arkadaşları bilgilendirmek istedim. Arkadaşların katkısıyla bu mesajların zenginleşeceğini umut ediyorum. Çoğu kaynak ingilizce olduğundan yabancı dili olmayan arkadaşların gerçekten seçim ve ayar konusunda zorluk çektiklerini görüyorum.

Öncelikle söylemeliyim kigünümüzde iki çeşit drone grubu mevcut , racer/acro grubu ve havadan çekim (aerial photography) grubu. İlk grubun küçük ve atak olması ikincisi grubun büyük ve stabil olması istenir. Bu yüzden iki grubun önerilen uçuş kontrol kartlarıda farklıdır.

Bu mesajda mini quad lar için önerilen kartları listeleyeceğim. Bunların önemli özellikleri işlemcilerinin hızlı olması , komutlara tepkilenin hızlı olması , kendini hızlı düzeltmesidir. GPS , barometre vs gibi havada asılı kalmaya yarayan daha çok havadan çekim için gerekli eklentileri içermez.


1. Revolt F4 (Raceflight)

Bu RESMİ görmek için izniniz yok. Giriş yap veya üye ol


F4 Processor,
Invensense 20602 Gyro/Acc

Revolt F4 FC en hızlı gyro yenileme hızına sahiptir. PID looptime 32khz olarak verilmektedir.

Revolt F4 fazla ek özelliği olmayan bir karttır . Üzerinde 5V BEC yoktur . Bunun sebebi oluşan elektromanyetik dalgların mümkün mertebe azaltılması ve gyroların bundan etkilenmemesidir.


2. Kiss FC

Bu RESMİ görmek için izniniz yok. Giriş yap veya üye ol


F3 Processor, MPU6050 Gyro
KISS FC firmware, Betaflight desteği mevcut.
KISS FC piyasaya çıktığı Kasım 2015 den beri yakladığı başarı ile çoğu kullanıcın tercihi oldu.

KISS in en büyük özelliği kolay kurulumu ve kendine özgü uçuş karekteristiği olarak öne çıkıyor. H şeklindeki dizaynı olan karta kabloları direkt lehimlemek gerekiyor. Kartın hem üst hemde alt tarafına lehim yapmak gerektiği için lehim işçiliği biraz zorlayabilir.


3. Betaflight F3 (FPVModel)

Bu RESMİ görmek için izniniz yok. Giriş yap veya üye ol


F3 Processor, MPU6000 Gyro
Entegre OSD
PDB özelliği, current sensor ve 5V 3A BEC
In-built SD card logger = blackbox

OSD kullanımı minim OSD ye göre çok daha kolay , hatta rate ve PID değerlerinizi bile OSD üzerinden ayarlanabiliyor. İstenmezse OSD iptal eilebiliyor.

Bu kart ESC, VTX, camera, RX, LiPo batarya gibi tüm bileşenler için bir anakart görevi görüyor. Hepsini direkt karta bağlayabiliyoruz. Kompact ve basit tek board racing drone için idela bir kart konumunda .

Yani ne öğreniyoruz , mini fpv dronelar için naze 32 artık tercih edilen bir kart değil . Genede hakkında çok kayak var ben ondan alacam diyenler için versiyon 5 , son versiyon 6 dan daha başarılı diyorlar. Tercihlerini yaparken göz önünde bulundurunuz.
 
2017 Kontrol kartları

Güncelleme için teşekkür ederiz İlker hocam, ellerine sağlık :RCKolik:
 
Mini Quadlar için 2017 Kontrol kartları

Güzel bir konu geliyor, paylaşım için teşekkürler İlker abi. :thumbup: :RCKolik:
 
Mini Quadlar için 2017 Kontrol kartları

Güzel bir konu ama ufak bir sorun var. Neredeyse hergün yeni bir ürün çıkar oldu. Biz kullanıcılar bile takip edemiyoruz artık. Burada listelesek bile bir ay sonra hükmü kalmayacak. Mesela Revoltun V2 versiyonu çıktı. Piyasa şu an F4 işlemcili kartlarla dolmuştu ki F7 işlemcili kartlar kullanılmaya başlandı. Diğer taraftan iş öyle bir duruma geldi ki kullanılan işlemciden çok gyronun önemi arttı. Mesela Naze32 Rev6 da kullanılan gyro tam bir hayal kırıklığı. Revoltta kullanılan gyro çok iyi bir gyro ama motorun titreşimlerinden bile etkilenebilen hassas bir gyro. Bunun önüne geçmek için titreşim damperleri kullanımına geri döndük. ESC ve motor konularına hiç giremiyorum. Frame konusuna girdik mi çıkamayız. Racing drone konusunda teknoloji acayip hızlı ilerliyor.

Bu durumda siz söyleyin hakim bey; bu konularla ilgili nasıl bir konu yazalım veya açılan konuya yorum yazalım. :rolleyes: :rolleyes: :rolleyes:
 
Mini Quadlar için 2017 Kontrol kartları

Nesimi Sakmak' Alıntı:
Bu durumda siz söyleyin hakim bey; bu konularla ilgili nasıl bir konu yazalım veya açılan konuya yorum yazalım. :rolleyes: :rolleyes: :rolleyes:
Aslinda hem durumu hem de son gelismleri cok guzel ozetlemissin Nesimi hocam :thumbup:

Quad teknolojisi bu kadar HIZLI gelisirken isler gercekten cok zor.

Bu durumda belki AYLIK (3 AYLIK) KISA BILGILENDIRME bulteni buna kismi cozum olabilir. Mesela yukaridaki mesajin kadar KISA ve ozet bilgiler ise yarayabilir :RCKolik: