Videoyu göremiyoruz fakat öncelikle cg'sini kontrol edin.Kanadın 1/3 oranında (duruma göre 1/4 de olabilir deneyerek size en uygununu bulabilirsiniz, 1/3 cg ayarlarsanız inişlerde gaz gestiğinizd ee burun aşağı basmadan süzülecektir,başlangıç için 1/3 oran iyidir) Pilinizi ona göre ileri veya geri konumlandırmanız gerekiyor.
Epa (endpoint adjustment) yapılmalı.Bu şu demek,aileron rudder ve elevatörünüzün servolarının hareketlerini limitlemeniz gerekiyor.Çok aşırı,dik hareketli iseler uçağınız ani ve fazla tepkiler verecek ve kontrolünü zorlaştıracaktır.Basit ayarlamayla aileronları 1 cm yukarı,1 cm aşağı şekilde kumandanızdan endpointlerini kısıtlayın.Elevatör ve rudder için ide 1.5 cm aşağı 1.5 cm yukarı şekilde limitleyin.
Yine kumandanızdan exponential yani kısaca expo ayarı var.Bu ayar kontrol çubuğu olan stiklerin atımlarını yumuşatacak ve daha yumuşak bir uçuş sağlayacaktır.Ortalama olarak trainer bir uçakta aileron,elevator ve rudder'a %30 expo verirseniz daha yumuşak hareketler elde edersiniz.
Bir de trim ile halledilebilecek bir durum var ama el yapımı bir uçak olduğunu varsayarak yeni bir bilgi vereyim,uçağı bir kişi rudderdan,diğer kişi lastik ile pervaneden tutsun.Uçak yapıma göre (kanadın herhangi bir yerine fazla silikon sıkmış olmanızdan ötürü) sola veya sağa yatacaktır.Hafif yatışlar çok önemli değil havada aşırı etki yapmaz ancak ciddi anlamda bir tarafa yatıyorsa,örneğin el ile sola yatırdığınız uçak anında sağa doğru yatma eğilimi gösteriyor ise kanadın sağ tarafı daha ağırdır.Bü yüzden kanadın sol tarafına biraz ağırlık ekleyip (kurşun veya 50 kuruş 1 lira da olabilir) kanadı dengelerseniz daha stabil bir uçuş elde edebilirsiniz.Ben bir dönem bu şekilde neredeyse sıfır trim ile uçuyordum.
Kaza kırım bu işin bir parçası,ben sekiz uçak kırdım (sonuncusu x uav mini talon idi) Kırmadan öğrenilmiyor.Ama önemli olan hataları tespit edebilmek.
Tamamen manuel uçuyorsanız araziye çıkmadan önce windy'den rüzgara bakmanızı ve düşük rüzgarlarda uçuş yapmanızı öneririm.Yüksek rüzgarda yine uçağın kontrolü zorlaşacak ve kaza kırım riskinizi arttıracaktır.
Kolay gelsin,kırımsız uçuşlar dilerim.