Powerlab 8 ile ion pil nasıl şarj edilir?

Bu ion pil meselesini incelemeye devam ediyorum. Elektronikle arası iyi olan bir arkadaşımın bilgisine müracaat ettim. Kendisi ion piller için balancer kullandığını çokta memnun olduğunu söyledi. Kendisine balancer'a hangi kaynağa bağlayıp pile akım verdiğini sorduğumda uygun herhangi bir adaptöre şeklinde cevap verdi!
Arkadaşlar ion pil, lipoya benzemez, huyu suyu bambaşkadır hele patlaması hiçte lipo gibi tıslı pıslı yanmaya benzemez bildiğin patlar. Artık tam olarak emin olduğum üzere Dünya üzerinde büyük ion pil paketlerini balanslı şarj eden gerçek bir şarj cihazı üretilmemiştir. Nedir gerçek bir ion şarj cihazının özellikleri?
Öncelikle ion pil balancer'ını uygun bir adaptöre bağlarsak balansta yapar, şarjta yapar ama bu ion pillerin kimya özelliklerine uygun akım ve gerilim kontrolü bir işlemci tarafından karmaşık bir algoritma ile yapılan gerçek ion pil şarjına tekabül etmez. İona bir güç kaynağından ver akımı yap şarjı gibi bir mantık cana ve mala zarar getirici major bir hatadır zira ionlar, lipolara nazaran iç dirençleri fazladır ve işlemci kontrollü olmayan bir şarj cihazıyla bilinçsizce şarj edilirse aşırı ısınabilir ve patlayabilirler. Bu yüzden ion pillerin şarjında kullanılan akım 4 aşamalıdır ve seviyesi sabit olmayan karmaşık ve ilginç bir grafiği olan akım ile şarj edilmektedir. yer yer akım kesilip tekrar başlar fakat farklı bir seviyeden ve farklı eğriler çizerek devam eder. Bunu sağlayan ion balancer değildir! Bizzat ion baryanın kimya teknolojisine uygun şarj yapan bir işlemciye yüklenmiş özel algoritma ile mümkündür. İş sadece bu kadarla da kalmaz pilin frekansı ve sıcaklık değerleri gibi kavramlar da şarj sürecinde etkilidir.

Peki mevcut imkanlar dahilinde şarj yaparken nelere dikkat etmek gerekir? Pilin ısısını kontrol ederek pilin spec'lerinde belirtilen C değerlerinin altında bir akımla şarj etmek olacaktır. Pilin yüksek iç direncinin şarj esnasında oluşturacağı sorunları en uygun bu şekilde aşabiliriz.

Peki nite core gibi kaliteli gerçek bir şarj cihazının işlemcisini alsak, bir balancer eklesek ve uygun bir kaynağa bağlasak bu işi çözebilir miyiz? Dünyada örneği var mı acaba? Bir çılgın Türk çıksa yapsa mesela ! Parayı balya yapss mesela!

Neyse daha fazla bu konuda kafa ütülemeyeceğim. Son bilgileri paylaşmak istedim. Benden bu kadar...
 
  • Beğen
Tepkiler: Mehmet Kucuksari
Şahsi fikrim düşük c değerinde akımı veririm ve normalde 8 saatte olması gereken şarjı 3 günde yaparım, güvenlik önlemini unutmadan balkonda felan şarj edebilirsin. Balansa gelince düşük c de olduğu için zaten balanslanır sonuçta birbirine bağlı. Tesla 1 saatte yapıyorsa senede olur bişey olmaz.
 
Ersen bey Emre abi neden balanslı şarj edilemeyeceğini anlatmış zaten, iç dirençler yüksek olduğu için, şarj aletide hücre voltajına göre şarj yaptığı için, akımı erken kesiyor yada yapmıyor.
Siz elinizdeki pili doldurmak istiyormusunuz?

Çıkarın balans portunu düşük bi amperde takın şarja mis gibi dolsun.(denediniz mi acaba?)

Evet balanslı şarj etmek pilin yapısı gereği zor olabilir ama aynı şekilde pilin yapısı gereği balanslı şarj etmesekte olur, hatta aynı pilin yapısı gereği, uygun voltajda ve amperde herhangi bir adaptörü doğrudan + ve - kutuplara takıp şarj edebilirsiniz, buradaki kritik nokta vereceğiniz amperin düşük olması, zira pil dolduğunda fala akımı ısı olarak transfer edecektir.
 
Konuyu hortlatalım biraz ?

Revolectrix firması harika ürünler üretmesine rağmen 2021 yılında iflas etmiş ve piyasaya borç takıp dükkanı kapatmış. İnternet sayfası ve sosyal paylaşım sitelerindeki tüm hesaplarını kapatmışlar.

4 sene sonra fpv modelciliğe geri döndüm. Powerlab 8'deki ion menüsünün olmamasının çözüldüğünü düşündüm ve biraz araştırınca firmanın bırakın yazılım desteğinin hiçbir şekilde izinin sürülemediğini gördüm.

Elinde 2021 yılına yakın powerlab 8 yazılım güncellemesi olan var mıdır?

Veya temiz bir soru sorayım? Yıl olmuş 2022? şuan ion pili gerçek algoritması üzerinden şarj eden kaliteli bir şarj cihazı var mı? Ne almalıyım?
 
İyi ki zamanında bu konuyu görmemişim.

LiIon piller bizim standart B6...diye adlandırılan şarj cihazları ile balanslı olarak gayet güzel şarj ediliyorlar.