Reçineli 3D yazıcı : Anycubic Photon Mono X

Katılım
30 Kas 2014
Mesajlar
4,645
Tepkime puanı
20,046
Yaş
47
Konum
Wallingford / İngiltere
İlgi Alanı
Uçak
Reçineli 3D yazıcı genel olarak sıvı halde olan ve ışığa duyarlı (ışık altında sertleşen) sıvı bir reçineyi kontrollü olarak ışığa maruz bırakarak istediğimiz yerleri sertleştirmek suretiyle 3 boyutlu bir cisim elde eden makinalardır. İlk icad edilen 3D yazıcı aslında bu prensiple çalışıyordu. Ancak eskiden kullanılan ışık bir çeşit lazerdi ve hem lazerin kendisi hem de onu hassas bir şekilde belli bir noktaya yönlendirmek karmaşık ve pahalı bir işlemdi. Sonradan lazer yerine projektörlü sistemler geliştirildi, lazer gibi tüm katmandaki şekli hareket ederek taramak yerine aynı anda tüm katmanda istenilen yerlere ışık yansıtarak daha hızlı ve nispeten daha basit makinalar geliştirildi. Ancak bunların hepsi yine de ev tiki veya hobi kullanımı için ulaşılmaz veya anlamsız fiyatlarda olan endüstriyel veya AR/GE cihazlarıydı. (90ların sonunda İTÜ de trisonik laboratuvarında, hızlı prototipleme denilen bu makinadan bahsedildiğini duyduğumda dibim düşmüştü)

Velhasıl, zaman geçti tıp ilerledi, FDM tipi makinalar evlerdeki fabrikalar haline geldi, o arada bu teknolojiyi de daha ucuz daha kolay kullanımlı hale getirelim diye uğraşanlar da oldu ve bir yerden sonra lazer veya projeksiyon yerine sabit bir ışık kaynağının önüne perdeleme yaparak istenilen şekli elde etme fikri ve bununla birlikte de LCD tipi reçineli yazıcılar geliştirildi. Epeydir bu teknolojiyi takip etmeme rağmen makinalar hala pahalı ve baskı hacimleri hayli küçük olduğu içib pek yanaşmıyordum. Sonuçta benim niyetim RC uçaklar için birşeyler yapmak olduğu için baskı hacimleri benim için önemli.

Geçen sene Anycubic firması MonoX yazıcısını çıkardı, 4K ekranlı monochrome LCD ekrana sahip bir makina ve 192x120x245 mm gibi etkileyici bir baskı hacmine sahip bir makina, fiyatı da öncekileri düşününce çok daha makuldü. Arkadaş çevremde de alıp kullananlar oldu, onların tecrübeleri de olumlu olunca ben de artık vakit geldi diyip giriştim..



Bu RESMİ görmek için izniniz yok. Giriş yap veya üye ol


Bu VIDEOYU görmek için izniniz yok. Giriş yap veya üye ol

Bu makinanın çalışma şekli şöyle: Altta bir UV ışık kaynağı var, bu ışık kaynağı üzerinde bir LCD ekran var, 4K çözünürlüklü yani 3840x2400 pixelli, 8.9" ölçüsünde. Bu çöznürlük ve boyut X-Y düzleminde 50 micronluk pixel boyutuna denk geliyor ki bu da aynı hassasiyette baskı yapabilmek anlamına geliyor. Bu ekranın üzerine altı şeffaf plastik olan bir hazne var, bu hazne içine de makinanın ürettiği UV ışığına maruz kalınca sertleşen bir sıvı reçine dolduruluyor. Makinanın tek hareketli parçası olan tabla da Z eksenine bağlı, başaşağı bir halde bu sıvı reçinenin içine dalıyor. Basmak istediğiniz nesne dilimleme yazılımı tarafından istediğiniz tabaka kalınlıklarında dilimleniyor, tabi tabaka kalınlıklarının FDM yazıcılara göre çok daha ince olduğunu da söylemekte fayda var :) standart olarak 50 mikron ve altı diyebiliriz. Her bir dilimleme bir nevi fotoğraf olarak bir dosyaya kaydediliyor. Makina çalışırken bu "fotoğrafları" LCD ekrana gönderiyor, tabi basmak istediğimiz şeyin negatifi oluyor bir nevi bu fotolar, alttan da UV ışık yollanınca LCD enranın bloke ettiği yerlerde hiçbirşey olmazken ekranın ışığın geçmesine izin verdiği yerlerin üstündeki reçine sertleşiyor. İlk katmanda tabla neredeyse haznenin tabanındaki plastik filme değecek kadar yakınken sertleştiriliyor, böylecce sertleşen reçine aynı zamanda tablaya da tutunuyor, sonrasında tabla dilim kalınlığı kadar yukarı hareket ediyor, ekrana yeni dilimin fotoğrafı yollanıyor, UV ışık yanıyor, reçine sertleşiyor, tabla yukarı hareket ediyor, yeni resim ekrana veriliyor vs vs diye tüm obje basılana kadar bu işlem devam ediyor.

FDM yazıcııya göre en büyük avantajı en küçük detayları bile basabilen çözünürlüğü. Bir diğer avantajı da baskı süresinin tamamen tabaka sayısıyla alakalı olması. Sonuçta her bir tabaka aynı süre "pozlanıyor", o tabakada 1mmkarelik bir alan da sertleştirilse tüm tabla alanı da sertleştirilse bu süre değişmiyor. Yani bir şeyden 1 tane basmakla 10 tane basmak arasında süre farkı olmuyor, tabi 10 taneyi tablaya sığdırabiliyorsanız :D
Ama FDMe göre çok daha pis bir iş, herşeyden önce bela bir sıvı reçineyle uğraşmak gerekiyor, pis değil çok pis iş :) Kokusu çok fena Prusa çalışma odasında kendini kabul ettirmiş durumda ama bu meretin gün ışığına çıkma şansı yok, bodrumda geçirecek hayatını :D Hammadde daha pahalı, ve firesi daha fazla. Ve yazıcı tek başına sınırlı kullanıma sahip, tam anlamıyla faydalı olabilmesi için beraberinde bir yıkama/kürleme makinası da gerektiriyor..

Var mı başka merak edilen birşey :)


YÖNETİM tarafından açılan Konu Bilgilendirmesi
Bu konu YÖNETİM tarafından aşağıdaki mesaj taşınarak açılmıştır.

 
Bir diğer avantajı da baskı süresinin tamamen tabaka sayısıyla alakalı olması. Sonuçta her bir tabaka aynı süre "pozlanıyor", o tabakada 1mmkarelik bir alan da sertleştirilse tüm tabla alanı da sertleştirilse bu süre değişmiyor. Yani bir şeyden 1 tane basmakla 10 tane basmak arasında süre farkı olmuyor, tabi 10 taneyi tablaya sığdırabiliyorsanız :D
Süre anlamında gerçekten de böyle bir avantajı olacağı hiç aklıma gelmezdi :heartxf:

Geçen sene Anycubic firması MonoX yazıcısını çıkardı, 4K ekranlı monochrome LCD ekrana sahip bir makina ve 192x120x245 mm gibi etkileyici bir baskı hacmine sahip bir makina, fiyatı da öncekileri düşününce çok daha makuldü. Arkadaş çevremde de alıp kullananlar oldu, onların tecrübeleri de olumlu olunca ben de artık vakit geldi diyip giriştim..
Detaylı anlatım için teşekkür ederiz kardeşim, klavyene sağlık :thumbup: Aldığın yazıcı şu olsa gerek, değil mi ? ;)



Bir de anlattıklarını kısmı de olsa canlı görmek isteyenler için şu videoyu paylaşayım :)

Bu VIDEOYU görmek için izniniz yok. Giriş yap veya üye ol

Gerçekten de ilginç bir yazıcıymış. Benzer bir mantıkla çalışan ama malzeme olarak özel bir kum kullanan yazıcılar da varmış. Yazıcıyı görmedim ama bastığı bir modeli zamanında bir sergide görmüştüm. :)
 


Bu RESMİ görmek için izniniz yok. Giriş yap veya üye ol


Bu VIDEOYU görmek için izniniz yok. Giriş yap veya üye ol
Hayret Prusa degil?
Ben de ultrasonik temizleyici ararken, yazici alinca yaninda hediye ultrasonik temizleyiciyi gorunce, sarabin da etksi ile,dayanamadim elfin2 aldim. 4k olmasa da fabrika kalibreli geliyor ve de kitapciginda yazdigi gibi recine koy dugmeye bas kadar hazir durumda. Aman ha gercek degerini yaz, dusuk yazma diye ikna etmem zaman alsa da Aliekispires 7 gunde gonderdi sagolsun.
Amacim disli kutusu basmakti ama alinan ciktilar cok kirilgan. Dans etmeyen, sekiz cizmeyen disli kutusu yapsam da yuke binince disliler goflet gibi dagildi. Bunun uzerine recine yazici alan herkes gibi Alien figuru basmaya karar verdim.
Ozgurun de dedigi gibi pis ve kokulu bir is. Odam kimya labaratuari gibi oldu. Yazici ile gelen recine berbat otesi. Evde olay cikmasin diye kokusuz ve su ile yikanan recine aldim. Abs gibi oluyor ciktilar, zimparalamasi kolay ve de nispeten esnek. Su ile yikanabildigi icin ultrasonik temizleyicide kolay temizleniyor.
Bir de support olayi varki cok zaman aliyor. Eger planlama asamasinda az vakit harcarsaniz support temizlemek eziyet oluyor.

Suan icin olmayan soruna cozum gibi oldu cunku ise yarar ne basabilirim bir fikrim yok. Belki tank modellerime aksesuar basabilirim.
FDM yazicinin asla yerini tutmaz ancak ufak detayli fonksiyonel olmayan parcalar icin guzel ve nispeten ucuz bir cozum. Daha farkli bircok recine aldim. Umarim onlar daha saglam baskilar uretebilir.
Recine yazici ile bir haftalik deneyimimi batman'in yamagi, kilotlu corapla gezen Robin olarak ozetleyebilirim. Yapabilecekleri cok guzel olsa da yaninda FDM yazici olmadan RC modelcilik icin pek bir faydasi yok kanatindeyim.




Bu RESMİ görmek için izniniz yok. Giriş yap veya üye ol
 
Son düzenleme: