Xcopter Esc Isınma Problemi

hakandaspinar

Çalışkan Uye
Selam arkadaşlar sunysky 980kv motor ve 30a simonk esc ile 450quad parcalarim geldi montajı bitti bir sorun olacak sağ üst yani d10 pinine baglanan esc diğerlerine göre fazla ısınıyor motor dönmediginde bile ısınma oluyor hatta bağlı motordan ufakbir duman attı kokuda yayildi motoru 3,7v lipo ile test ettim anlık tepkiler geliyor motordan acaba Nasıl bir sorun olustu esc arızalı olsa yaklaşık 1 pil pal sız 1 pilde pal takılı tabletten arm yaparak motorları gyro sensorlerin verdigi tepkilerle ile çalıştırdım. Yardimlarinizi bekliyorum.

Hakan selamlar,

Öncelikle kontrol kartın nedir ?

Uçuş kartı crius multiwii se v2.5 icine 2.3 xcopter yukledim Zafer abi sadece xcopter ve crius 2.0 satirlarini aktif ederek karta yukledim.

ESC'lerden sadece bir tanesinin sinyal kablosundaki kırmızı ucu takılı olacak, değer 3 tane ESC'nin sinyal kablosundaki kırmızı ucu takılı olmayacak şekilde kablolamayı yaptın değil mi ?

ESC kablolarının Multiwii bağlantılarının fotoğrafını çekebilir misin ?

Son bir not olarak, karta enerji veren ESC'nin, diğer ESC'lere nazaran daha fazla ısnması normaldir.

https://m.youtube.com/playlist?list=PLYsWjANuAm4qSqszQR6qIisiwk5r-_nMk

Abi ben bu videolardan hareketle kurulum Yaptım 2 pil test ettim hatta aletin gyrolarını ve motorlarını ama şimdi tabi tam emin olamadım ilk yazılım attığımda mavi ışıkları videodaki gibi sonra cepten multiwii remote uygulamasıyla arm yapıp çalıştırdım tabi 2.defa 2.4 yazılımı attım olmadı arm sonra yine 2.3 attım şimdi ise uygulama arm yapmıyor Kartı yazılım başarılı bir şekilde atılıyor sorunu tespit edemedim ama öğrenip Türkçe bir kaynak oluşturmak isterim.

[attachimg=1]

[attachimg=2]

Sent from my iPad using Tapatalk

Ekli dosyalar

• ImageUploadedByTapatalk1430603497.357463.jpg
    ImageUploadedByTapatalk1430603497.357463.jpg
    52.5 KB · Görülme: 179
  • ImageUploadedByTapatalk1430603529.810338.jpg
    ImageUploadedByTapatalk1430603529.810338.jpg
    52.1 KB · Görülme: 173

Biraz araştırdım ama ilgili mesaj ve konuları bulamadım. Her ne ise...

- Eğer multikopterlerde kullanılacak ESC'ler kendinden BEC'li ise BEC'lerden sadece 1 tanesi karta enerji vermek için kullanılmalıdır. Bu multikopterler ile sınırlı değil tabiii... Herhangi bir elektirkli cihazı aynı anda 1'den fazla güç kaynağı ile beslememelisiniz, "yedeklilik" için tasarlanmış ve özelliştirilmiş sitemler tabii ki konu dışı, burada bahsettiğim şey normal elektrikli ya da elektronik cihazlar.

- Eğer multikopterler'de kullanılacak ESC'ler kendinden BEC'li değil yani OPTO ESC ise, kart harici bir BEC ünitesi ile beslenir.

OPTO ESC'lerin üzerinde özellikle OPTO ESC olduğu yazar. Eğer ESC'niz OPTO değilse, ESC üzerinden çıkan 3 hatlı kablo, renklerine göre şu özelliktedir.

- Siyah, kahverengi ya da en koyu renkli olan dış hat : Bu kablo negatif ya da diğer bir değişle toprak hattıdır. Tüm elektriksel sistemde toprak hattı ortaktır yani birbirine bağlıdır.
- Kırmızı renkli olan ortadaki hat : Bu kablo, kendinden BEC'li ESC'lerdeki +5V'luk besleme hattıdır. Yukarıda da bahsettiğim üzere, birden fazla BEC'i aynı elektronik komponenti beslemek üzere kullanmamalısınız.
- Beyaz, sarı ya da en açık renkli olan dış hat : Bu kablo sinyal kablosudur. İlgili elektronik bileşene(servo, konrol kartı, alıcı) sinyal bilgisini taşımak için kullanılır.

Sdece D10'a bağladığın ESC'nin aşırı ısınıyor olması ilginç bir durum ama yukarıdaki bilgiler ışığında.

Sadece ve sadece bir tane ESC'nin ortadaki kırmızı kablosunu, Multiwii kartına bağlı tutman gerekiyor. Diğer 3 ESC'nin kırmızı kablolarını ya kesmen, ya da bir topluiğne yardımı ile servo sokentinden çıkarman gerekiyor.

İşin Lineer BEC ve Switching BEC kısmını gerekirse tartışırız ama şimdilik ilk yapman gereken bu.

Eğer D10 pinine bağlı ESC, elektriksel bir sorundan(yukarıda uzunca açıklamaya çalıştığım durum) dolayı düzgün çalışmayıp motoru aşırı yüklemişse, motor zarar görmüş olabilir.

Zafer abi değerli bilgilerin için çok tesekkur ederim. Elektroniklere goz attım esc üzerindeki transistorlerden 2 sinde hata var galiba multimetremde şansa ekrani arizali ölçüm yapamadim ama saticidan paypal sayesinde motor ve esc parasini istedim ya saglam transistörden aldigim değerlerle tamir yolunu secicem yada yedek alicam dedigin gibi karti bir escden beslicem artik kumanda aldigimda motoruda kontrol etmem gerekecek artik bu tecrubelerle yeni RC adamlara detayli bir multiwii konusu hazirlarim. [emoji576]

Zafer SAHIN' Alıntı:
Biraz araştırdım ama ilgili mesaj ve konuları bulamadım. Her ne ise...

- Eğer multikopterlerde kullanılacak ESC'ler kendinden BEC'li ise BEC'lerden sadece 1 tanesi karta enerji vermek için kullanılmalıdır. Bu multikopterler ile sınırlı değil tabiii... Herhangi bir elektirkli cihazı aynı anda 1'den fazla güç kaynağı ile beslememelisiniz, "yedeklilik" için tasarlanmış ve özelliştirilmiş sitemler tabii ki konu dışı, burada bahsettiğim şey normal elektrikli ya da elektronik cihazlar.

- Eğer multikopterler'de kullanılacak ESC'ler kendinden BEC'li değil yani OPTO ESC ise, kart harici bir BEC ünitesi ile beslenir.

OPTO ESC'lerin üzerinde özellikle OPTO ESC olduğu yazar. Eğer ESC'niz OPTO değilse, ESC üzerinden çıkan 3 hatlı kablo, renklerine göre şu özelliktedir.

- Siyah, kahverengi ya da en koyu renkli olan dış hat : Bu kablo negatif ya da diğer bir değişle toprak hattıdır. Tüm elektriksel sistemde toprak hattı ortaktır yani birbirine bağlıdır.
- Kırmızı renkli olan ortadaki hat : Bu kablo, kendinden BEC'li ESC'lerdeki +5V'luk besleme hattıdır. Yukarıda da bahsettiğim üzere, birden fazla BEC'i aynı elektronik komponenti beslemek üzere kullanmamalısınız.
- Beyaz, sarı ya da en açık renkli olan dış hat : Bu kablo sinyal kablosudur. İlgili elektronik bileşene(servo, konrol kartı, alıcı) sinyal bilgisini taşımak için kullanılır.

Sdece D10'a bağladığın ESC'nin aşırı ısınıyor olması ilginç bir durum ama yukarıdaki bilgiler ışığında.

Sadece ve sadece bir tane ESC'nin ortadaki kırmızı kablosunu, Multiwii kartına bağlı tutman gerekiyor. Diğer 3 ESC'nin kırmızı kablolarını ya kesmen, ya da bir topluiğne yardımı ile servo sokentinden çıkarman gerekiyor.

İşin Lineer BEC ve Switching BEC kısmını gerekirse tartışırız ama şimdilik ilk yapman gereken bu.

Eğer D10 pinine bağlı ESC, elektriksel bir sorundan(yukarıda uzunca açıklamaya çalıştığım durum) dolayı düzgün çalışmayıp motoru aşırı yüklemişse, motor zarar görmüş olabilir.

Zafer hocam naza m lite içinde mi bu şekilde yapmamız gerekiyor. Yani esc deki kırmızı kabloların 3'ünü çıkartıp saadece bir tanesimi kalması gerekiyo. Bu şekilde yapmaz isek ne gibi eksileri olur. Çünki ben normal bağlantı yaptım. Şu anda saadece uçuş süresinde kısalma oluyo acaba akımı fazlamı çekiyor.

Özellikle ucuz ve kendinden BEC'li ESC'lerin büyük çoğunluğunda, BEC devresi Lineer BEC'dir. BEC kalitesi aşırı kötü değilse, çoğu senaryoda pek bir şey olmaz. Ama genede böyle sistemlerin elektriksel stabilitesine biraz kuşku ile yaklaşmak lazım.

Ama eğer BEC devreleri Lineer değil de Switching BEC ise kesinlikle paralalel kullanılmamamalıdır. osilasyon, ters akım v.b gibi elektirksel felaketler bu durumda nerede ise kesin gibidir.

Hangi yolu kullanmamızı tavsiye edersiniz.

Şimdiye kadar hiç Naza kullanadığımdan DJI'nın sitesine baktım ve aşağıdakini gördüm.

- Do I need to use BEC power seperated in order to power the MC?
No need, VU already includes BEC function.
Bir de şu var.
Originally Posted by Sammy3 View Post
Hi,
This is my first multi rotor build and I have become a little stuck already.
How do I connect the ESC to the Naza? The ESC to FC plug has three wires (Orange, red and brown) which one goes on top as the plug seems to fit in both ways?
Also I've read from a few forum posts that the red wire should be cut as its a BEC wire. Is that correct? What does that wire do?
I'm sure these are very basic questions some one will be able to answer.
Thanks in advanced,
Sammy
--------
What ESCs are you using? if they have a BEC then disconect the RED middle wire on all the ESCs. Normally you can pull the little tab up and the red wire will slide out with its connector, tabe them up out of the way.
The Naza has its own BEC and moitoring circuit.
The Servo wires are normally yellow or white for signal, red for BEC power, and Black or brown for 0v (-ve)
lots of info here..

Cosmic
Yani tüm kırmızı kabloları çıkarmanız yerinde olacaktır. Ama bu durumun belirgin bir süre kısalmasına neden olacağını zannetmiyorum.

Teşekkür ederim veridiğiniz bilgiler için. İngilizce pek olmadığı için translate ten :lol: anladığım kadarıyla bu yöntemi deniycem. Saolun.

Günün Fotosu

Arkadaslar isinma sorunu esc üzerindeki transistor deki uretim hatasindan kaynakli uyumlu bir transistorle degistirince multimetre ile saglam parcalarda olcdugum degerlerle ayni oldu simdi isinma mininmum sorun olmicakmis gibi simdi sizlere tavsiyem benim gibi cok bilinmedik esc lerden almamaniz kaliteli tavsiye edilen escleri 10 usd civari adedi alirsaniz cok daha az sorun yasarsiniz

Geri bildirim ve tavsiye icin Tesekkurler Hakan :RCKolik:

Günün Fotosu

hakan daşpınar' Alıntı:
Arkadaslar isinma sorunu esc üzerindeki transistor deki uretim hatasindan kaynakli uyumlu bir transistorle degistirince multimetre ile saglam parcalarda olcdugum degerlerle ayni oldu simdi isinma mininmum sorun olmicakmis gibi simdi sizlere tavsiyem benim gibi cok bilinmedik esc lerden almamaniz kaliteli tavsiye edilen escleri 10 usd civari adedi alirsaniz cok daha az sorun yasarsiniz

hocam multimetre ile bir devre elemanının arızalı olup olmadığını nasıl anlıyorsunuz?