Arkadaşlar selamlar, bir süredir fpv uçuş yapıyorum elimde bulunan önden pervaneli uçaklara kamerayı takarak kullandım, bu arada bi ranger 1600 yaptım ancak ilk uçuşta dengeyi tutturamadım kırıldı zaten sırttan motorlu yaptığım hiçbir uçak başarılı uçamadı.
Sonra talon modelin ölçülerine sadık kalarak 160 cm kanat açıklığında bi talon yaptım oda havadı kanadı katlandı, kanada çıta koymuştum ancak 160 cm açıklık fazla geldi sanırım, son olarak mini talon ölçülerine sadık kalarak bi model yaptım kanat açıklığı 130 cm akor 26 cm gövde boyu 83 cm.
Planı youtubede bu arkadaşın paylaşımından aldım
Bu gün ilk uçuşu yaptım burna ağırlık ekleyerek cg tutturabildim ancak bek dengeli uçtuğunu söyleyemem yarım saat kadar uçurdum sonra çif batarya takarak elden attım ancak kalkamadı toparlamaya çalışırken çakıldı.
Aslında çif bataryalı uçuş ağırlığım 1750 gr civarı ve kanat yüklemesi 56gr dm2 oluyor karşıdan gelen rüzgarda biraz zayıf olunca sanırım toparlayamadık.
Motor sunnsysky 2820 800 kv 13x6,5 pervane ile kullandım 4s batarya ile 2600 gr civarı itki üretiyor.
yaşadığım sorunlardan biri örneğin horizon modda uçağı atıyorum kalkıştan sonra burnu sürekli dalama çıkma yapıyor yunuslama yaparak gidiyor, cg yi biraz arkaya alsam burnu çok havaya dikiyor.
Birde ilk atışta uçak iyice sola gidiyor sanırım motorun tork etkisinden.
Arkadan motorlu uçak kullanan ve öneride bulunacak arkadaşlar varsa sevinirim.
Uçağın ölçülerine karar verirken chat gpt ile bolca sohbet ettim
ondan aldığım bilgileride aktarmak isterim.
Bu çok önemli çünkü uzun menzil FPV uçaklarında:
Sonra talon modelin ölçülerine sadık kalarak 160 cm kanat açıklığında bi talon yaptım oda havadı kanadı katlandı, kanada çıta koymuştum ancak 160 cm açıklık fazla geldi sanırım, son olarak mini talon ölçülerine sadık kalarak bi model yaptım kanat açıklığı 130 cm akor 26 cm gövde boyu 83 cm.
Planı youtubede bu arkadaşın paylaşımından aldım
Bu VIDEOYU görmek için izniniz yok. Giriş yap veya üye ol
ben v tail kanat açıklığını 110 derece olarak ayarladım gövde iç genişliği 8cm inscape programında planı A4 baskı alacak şekilde böldüm pdf olarak kaydettim.
Bu RESMİ görmek için izniniz yok. Giriş yap veya üye ol
Bu RESMİ görmek için izniniz yok. Giriş yap veya üye ol
Bu gün ilk uçuşu yaptım burna ağırlık ekleyerek cg tutturabildim ancak bek dengeli uçtuğunu söyleyemem yarım saat kadar uçurdum sonra çif batarya takarak elden attım ancak kalkamadı toparlamaya çalışırken çakıldı.
Aslında çif bataryalı uçuş ağırlığım 1750 gr civarı ve kanat yüklemesi 56gr dm2 oluyor karşıdan gelen rüzgarda biraz zayıf olunca sanırım toparlayamadık.
Motor sunnsysky 2820 800 kv 13x6,5 pervane ile kullandım 4s batarya ile 2600 gr civarı itki üretiyor.
yaşadığım sorunlardan biri örneğin horizon modda uçağı atıyorum kalkıştan sonra burnu sürekli dalama çıkma yapıyor yunuslama yaparak gidiyor, cg yi biraz arkaya alsam burnu çok havaya dikiyor.
Birde ilk atışta uçak iyice sola gidiyor sanırım motorun tork etkisinden.
Arkadan motorlu uçak kullanan ve öneride bulunacak arkadaşlar varsa sevinirim.
Uçağın ölçülerine karar verirken chat gpt ile bolca sohbet ettim
Uçağının Özeti:
- Kanat açıklığı: 130 cm
- Kök akor: 26 cm
- Uç akor: 18 cm
- Kanat tipi: Trapez (firar kenarından daralan)
- FPV ve cruise odaklı uçuş (verimli, kararlı)
- Tahmini uçuş ağırlığı: ~1700 gram
Kanat Tasarımı
Parametre | Önerilen Değer | Açıklama |
---|---|---|
Kanat açıklığı | 125–130 cm | Rüzgarda daha iyi tutunur, verimli süzülür |
Akor (Chord) | 26–28 cm | Geniş akor düşük hızda kaldırma kuvvetini artırır |
Aspect Ratio | 4.5–5 civarı | Orta düzey verimlilik ve dayanıklılık dengesi |
Profil tipi | Clark Y / MH60 / E205 | Dengeli kaldırma-sürükleme oranı, XPS için uygun |
Profil kalınlığı | %12–14 (örnek: 26 cm akor için ~33 mm) |
V Kuyruk (V-tail):
- V kuyruk uzunluğu: 230 mm
- V kuyruk kök akoru: 150 mm
- V kuyruk uç akoru: 90 mm
- V kuyruk açıları (birbirine göre): 100° (bazı versiyonlarda 105–110°)
- Montaj açısı (gövde eksenine göre): Pozitif hücum açısı genelde 2–3°
Talon Tarzı FPV Uçaklar için İdeal Kanat Yüklemesi Kaç g/dm² Olmalı?
Bu çok önemli çünkü uzun menzil FPV uçaklarında:
- Kanat yükü düşük olursa: Daha iyi süzülme, düşük stall hızı, uzun uçuş süresi olur.
- Kanat yükü çok düşük olursa: Rüzgarda savrulabilir, kontrol azalır.
İdeal değerler:
Kategori | Kanat Yükü (g/dm²) | Açıklama |
---|---|---|
Ultra Hafif (Termik için) | 20–30 g/dm² | Çok hassas, rüzgara karşı dayanıksız |
Uzun Menzil FPV (Talon tarzı) | 35–50 g/dm² | En iyi denge: verim + stabilite |
Hızlı FPV / Ağır Platform | 50–70 g/dm² | Rüzgarda dayanıklı ama batarya tüketimi yüksek |
Ekli dosyalar
Son düzenleme: