www.bilimselyuzme.com

NX4 EVO ile ilgili soru

Sumer Yamaner

Moderator
Web sitesi
www.sumeryamaner.com
İlgi Alanı
Uçak
3D baskı bir Learjet'im var. Bir süredir kör topal uçurmaya çalışıyorum. Yaklaşık 160 cm kanadı var ve alışık olduğum uçaklara göre küçük ve oynak. O nedenle özellikle inişte biraz daha rahat etmek amacıyla sadece aileron eksenine gyro takmayı planladım. Ali Amca'dan bir tane NX4 EVO aldım. Aletin dokümantasyonu sıfır. Güç bela birkaç pdf buldum İnternet'ten. Ama bu konuda o kadar cahilim ki, önce rahat uçurduğum bir uçakta deneyeyim dedim. Hangar9 1/4 piper vardı. Kaplamasını falan değiştirdikten sonra elektrikliye çevirip FPV için kullanmayı amaçlamıştım. Bu NX4'ü de ona taktım. Ama önce sadece aileron ve rudder kanallarını bağladım. Bir süre uçurdum. Bir de elevatörü deneyeyim dedim. Keşke denemeseydim. Ben Piper ile çok yavaş uçarım normalde. Zaten fazlaca yavaşlarsam o burun düşürür beni uyarır. Ama elevatör kanalı stabilizatör kontrolünde olunca uçak yavaşlamasına rağmen arkadaş elevatörü bırakmadığı ve ben de bunun farkına varamadığım için alçak irtifada stall/spin ile uçağı hasarladım. Böylece elevatör kanalına gyro konusuna kesin olarak tövbe ettim. NX4'ü de Learjet'e aktardım ama dediğim gibi sadece aileron kanalı bağlı.
Eee soru ne diyeceksiniz...
Bu tür nesneleri uçağa monte ederken tamı tamına yatay olarak mı monte etmeliyim? Örneğin ben bunu uçakta pil tablasına monte ettim ama baktım ki pil tablası 2-3 derece kayık duruyor yataydan.
İkinci sorum, uçağa enerji verdiğimde uçak, sistem kafasını toparlayıp aileronları hareket ettirerek sinyal verene kadar tam düz konumda mı durmalı?
Düzgün çalışan bir sistemde örneğin flaplarda birkaç mm asimetri olursa, gyro flapın yaptığı yatışı kompanse etmez mi?

Neden soruyorum? Uçakta sürekli bir sağa yatış eğilimi var. Bu da inişte çok rahatsız ediyor. Gyro olduğu için trim de veremiyorum.
Ne dersiniz?

Sumer hocam sadece montajın yatay olması ve yönünün ok yönü olması lazım, yerde güç verdiğinizde her defasında kendini kalibre ediyor zaten. Yerde düz iken taktığınızda trime gerek kalmaması gerek.

Sumer hocam sadece montajın yatay olması ve yönünün ok yönü olması lazım, yerde güç verdiğinizde her defasında kendini kalibre ediyor zaten. Yerde düz iken taktığınızda trime gerek kalmaması gerek.
Aslında tam olarak anlamaya çalıştığım şey şu: güç verildiğindeki konumu mu sıfır referans olarak alıyor yoksa her durumda gerçek yatayı mı referans alıyor?

Aslında tam olarak anlamaya çalıştığım şey şu: güç verildiğindeki konumu mu sıfır referans olarak alıyor yoksa her durumda gerçek yatayı mı referans alıyor?
Byme güç verildiğindekini yatay olarak kalibre ediyor, birkaç defa elde yaptığımda burnunu dikip sacmalamisligi oldu. Nex de aynıdır muhtemelen

Byme güç verildiğindekini yatay olarak kalibre ediyor, birkaç defa elde yaptığımda burnunu dikip sacmalamisligi oldu. Nex de aynıdır muhtemelen
İşte aradığım yanıt bu.
Ama böyle bir durumda ünitenin uçağa azıcık yamuk monte edilmesinin bir sorun yaratmamasını beklerim.

Hocam ben bizzat deneyimledim dediğiniz gyroyu. Hatta sayısız gyro denedim ve bu dediğiniz referans problemi çoğunda sıkıntılı. Radiolink byme a-d serisi sıkıntısız bir de hobbyeagle nin a3 prosu (a3 pronun orjinal olanları ama). Bu dediğiniz problem stabilize etme modunda yerden kalkmaya başlayınca problemsiz gibi görünür ama havaya kalkınca ve gyronun modları arasında geçiş yapınca sapıtır. Gyroyu açtığınız anda uçak yere paralel değilse geçmiş olsun. Benim de çok canımı sıkan bir durum gyro konusunda bu.

1-Düzgün çalışan bir gyro var bende ve flaplerdeki farkı toparlıyor sorun olmuyor.
2-Ayrıca kumandadan trim verebiliyorum sorun olmuyor. Hatta verdiğim trim stabilize etme/ açı koruma modunda da geçerli oluyor.

Son düzenleme:
Ben radiolink byme a ve d ikisini de kullandım ve ikisi de şu ana kadar kullandığım en düzgün gyrolardı.

Sümer hocam titreşim emici sünger üzerine montaj tavsiye ediliyor. Ben biraz daha abartıp şu ayakkabıların içinden çıkan şeyleri kullanıyorum :D

Bu RESMİ görmek için izniniz yok. Giriş yap veya üye ol

Sümer hocam titreşim emici sünger üzerine montaj tavsiye ediliyor. Ben biraz daha abartıp şu ayakkabıların içinden çıkan şeyleri kullanıyorum :D

Bu RESMİ görmek için izniniz yok. Giriş yap veya üye ol
Kendi şeysi var zaten :) Uçak da EDF, titreşim yok hiç.

Abi, bir tane TDSR6 takip, 15 dakikada ayarlayıp konuyu kapatmak varken uğraşıp duruyorsun Ali amcayla falan :):p

Alıcıda ivmeölçer var, barometre de var. Bir tane pitot tüpü takacaksın hava hızını görmek için; sonrasında hamur gibi yoğuracaksın uçağı… O Piper bir daha ne stall olur ne başka birşey:coolxf:

Ağzım sulandı vallahi… Aşağıdaki senaryo nasıl?

Yüksekliğim 30 metrenin altındaysa (relatif; bulunduğun yere bağlı ayarlı olacak… 5 metre altında hassasiyetle çalışıyor bendeki, hep 590–595m arası geliyor değerler) ve hava hızı şunun altına inince (orası hamuru yoğurmaya bakar), uyarı ver ve %10–15 gaz aç… Bu uçak bir daha stall falan olur mu? :)

İlla edeceğim dersen de stall için bir uçuş modu, gyro kapalı şekilde, bitti gitti.

Gelelim soruna:
Kalibrasyon:
Diğer gyroları bilemiyorum ama bizdekinde alıcıyı önce tüm eksenlerde dik konumda kalibre ediyorsun (6 axis calibration). Sonra oryantasyonu söylüyorsun (karşıya, karşıya-ters; arkaya, arkaya-ters — toplamda 4 farklı konum için). Ilaveten, uçak içindeki yatay konum “budur” diye bir kalibrasyonun daha var. Bunu yalnızca self-level için kullanıyor olmalı. Eğer self-level’da bir yatıklık varsa, o ekseni offsetleme imkânı da sunuyor.

Stabilizasyon modu:
Diğer taraftan, self-level olmadan stabilizasyon yapıyorsan bunun yatıklıkla bir bağlantısı olmaması gerekiyor. Zira 45 derece yukarı çıkan bir uçakta tırmanış açısından bağımsız olarak stick’ten elini çektiğin konumu referans alarak düzeltme yapıyor gyro.

Trim:
Trim ettiğinde ise ilk baştaki halinden ne kadar kaçık olduğuyla ilintili olarak stick priority’den kayıp yaşıyorsun. Mesela Stick Priority %45 ayarladın, %5 de trim verdin… Senin kumanda çubuğun merkezdeyken bile sanki %5’lik kumanda veriyormuşsun gibi algılayıp gain’i azaltıyor. Bunun için uçağı trimledikten sonra tekrar bir stick-center calibration tavsiye ediliyor.

Başlangıç:
Bazı gyrolar ilk enerjilendiklerinde uçuş yüzeylerini “tik tik tik” hareket ettirip “hazırım” diye tepki veriyorlar (neyi kontrol ediyor o sırada bilemiyorum) ama bizde böyle bir olay yok. Pili bağlayıp 2 saniye sonra uçuş yapmışlığım var denemek için; direkt çalışıyor.

Ama böyle bir durumda ünitenin uçağa azıcık yamuk monte edilmesinin bir sorun yaratmamasını beklerim.
Stabilizasyonda kesinlikle yaratmamalı, self level özelliği varsa yaratır...

• Beğen
Tepkiler: Ali Haydar GÖK
@3dholicpilot

Rıfat bey merhabalar. Sr6 ile ilgili olarak size danışmak istiyorum.

Sr6 nin farkı nedir tam olarak, yani built-in gyro yada vario olan bir alıcı gibi duruyor. Atıyorum sıradan bir dual band rx ve speedybee fixed wing f405 daha fonksiyonel değil midir? Sr6 nin diğer herhangi bir gyro/rx kombinasyonuna göre artısı dahili olması mıdır yada kumandada ayrı bir ekranı mı var yada farklı failsafe critical protokolü mü var ? Size zahmet bilgilendirirseniz sevinirim.

Aklıma bir ihtimal daha geliyor ama; yoksa frsky lobisi @Sumer Yamaner hocanın üstüne mi oynuyor 🙂

@3dholicpilot

Rıfat bey merhabalar. Sr6 ile ilgili olarak size danışmak istiyorum.

Sr6 nin farkı nedir tam olarak, yani built-in gyro yada vario olan bir alıcı gibi duruyor. Atıyorum sıradan bir dual band rx ve speedybee fixed wing f405 daha fonksiyonel değil midir? Sr6 nin diğer herhangi bir gyro/rx kombinasyonuna göre artısı dahili olması mıdır yada kumandada ayrı bir ekranı mı var yada farklı failsafe critical protokolü mü var ? Size zahmet bilgilendirirseniz sevinirim.

Aklıma bir ihtimal daha geliyor ama; yoksa frsky lobisi @Sumer Yamaner hocanın üstüne mi oynuyor 🙂
Çok güzel soru. Cevap bekleniyor :) Bende merak ettim.

Sr6 nin farkı nedir tam olarak, yani built-in gyro yada vario olan bir alıcı gibi duruyor.
SR6 nedir bilmiyorum, TDSR6 dan bahsediyorsak TD yani Tandem (2,4Ghz, 900mhz) S stabilized R receiver 6 da kanal sayisi. Genelde gyro sistemlerinde akselerometre bulunmuyor (Igyro, Powerbox, AR vb), bunda var... Ek olarak barometre de mevcut tumlesik olarak....
Atıyorum sıradan bir dual band rx ve speedybee fixed wing f405 daha fonksiyonel değil midir?
Olma ihtimali yuksek ancak komponentlerin kendisi basli basina bir hobi haline geldigi icin pratik degil... Ben ucagimi insa ederken alici imalati yapmak niyetinde olmadigim icin hazir urun isime geliyor diyelim... Bug'i sorunu, kullanim kilavuzu, danisabilecek bir toplulugun olmasi gibi avantajlari var...
Sr6 nin diğer herhangi bir gyro/rx kombinasyonuna göre artısı dahili olması mıdır
Tek paket, 59 dolar, kutudan cikarip 15 dakika sonra stabilized olarak ucabiliyorsunuz. TDSR6 icin degil ama 12 ve 18 icin temel avantaj 30/60A lik bir alici uzerinde tumlesik olarak gyro mevcut... Power distribution board ayri, gyro ayri derdi yok...
yada kumandada ayrı bir ekranı mı var
Evet, Forward Programming ozelligi var, bir LUA uzerinden yapiliyor, gerek ucus sirasinda, gerek ucus sonrasinda tum programlamayi kumanda ekranindan yapiyorsunuz
farklı failsafe critical protokolü mü var ?
Bilmem, arastirmadim... Ben klasik failsafe kullaniyorum...