Fiyat, pil tazeliği hakkında kısmen bilgi verebiliyor. Dış görüntü hiç anlam ifade etmiyor. Kullandığınız zaman bile bir süre anlamayabilirsiniz. Pili yoracak birşey yapmıyorsanız yine farketmeyebilirsiniz. Bayat pile yüklenince voltajı çöker ve motorda güçsüzlüğü hissedersiniz. Çok çabuk şarj olur. Pil bitti sanarsınız, motor yeterli güç üretmiyordur. Fakat iniş yaptığınızda pilin voltajı, pilin hala dolu olduğunu gösterir. Aslında en ufak yük bindiğinde o voltaj tekrar çöker. Tabi bu söylediklerim iyice çöp olmuş pil için geçerli. Yarı bayat piller de benzer özellikleri daha düşük şiddette gösterir.
Sormak, araştırmak, şirketin stoklarına ne zaman girdiğine dair bilgi istemek, güvence istemek gibi çözümler üretebilirsin.
Daha önce 3 pil almıştım. 3 ayda yaklaşık 20şer kez her pille uçuş yapmıştım. Ve anca pillerin bayat olduğunu anlamıştım. Aldığım yerle iletişime geçip performansın ciddi derecede düştüğünü delilleriyle beraber söyleyip yardımcı olmalarını istemiştim ve iade almışlardı.
Velhasıl kullanmadan taze/bayat olduğunu anlamak pek mümkün değil. Çünkü kullanılmamış bayat piller ilk zamanlar sorunsuz çalışabiliyor. Farkedemiyorsun bir iki uçuşta.