10 yıldır uçmayan mini piper cub

Berk Eksin

Tecrübeli Uye
Katılım
19 Tem 2020
Mesajlar
870
Tepkime puanı
670
Konum
İzmir
İlgi Alanı
Uçak
Merhaba modelci bir arkadaşımda aşağıda linkini bıraktığım mini bir piper cub var. Sadece bir kere uçurulmaya çalışılmış ondada kanat ucu ve ruder kırılınca vaz geçilmiş tamir için uhupor gerekli derken 10 yıldır yatıyor.
Uçağın o zamanki uçamama sebebi anlattığına göre daha yerden yarım metre kalkmadan aniden sağa veya sola yatmış. İlk denemede bişey olmamış tekrar kontrol etmişler bir sorun görememişler ikinci denemede yine ayni şekilde yapmış rudderın bir parçası kırılmış. Küçükcük ucak demişler ruddersizds uçar son denemede kalkışta ters yöne kumanda vermişler uçak diger tarafa yatmış kanadın ucundan bir parca kırılınca vaz geçmişler.

Şimdi tekrar uçurmaya karar verdik. Öncelikle kanat ve rudder gayet düzgün bir şekilde tamir edildi. Yeni lipo alındı hem dikeyde hem yatay da ağırlık merkezi kontrolü yapıldı sorun yok.

Şuanlık tek eksiği kanat altından gövdeye uzanan destek parçalı onlar kaybolmuş ilk başta çok önemli değildir sadece süstür diye düşündüm fakat ağırlık merkezi kontrolünde kanat ciddi anlamda esniyor. Normaldr metalmiş onların yerine balsa çıtadan birşeyler uydurcaz.
Son olarak pili takıp elektronikleri kontrol ettiğimde eleron servolarında titreme merkezleme sorunu var gibiydi. Uçuşta biraz yük bindiğinde düzelir diye düşündüm ama emin olamadım

Bunların dışında aynı sorunun oluşmaması için uçuştan önce neleri kontrol etmemiz lazım

Uçağın linki
 
Servo yönleri ve ağırlık merkezi kontrol edilmeli.
Atımlar çok yüksek olmamalı, expo verilmeli.
Kalkışta ani gaz hareketlerinden kaçınılmalı. Azar azar gaz artırılıp "koşması" sağlanmalı.
Zor bir uçaktır. Rüzgara karşı çok hassastır. Mutlaka rüzgara karşı kalkış ve iniş yapılmalı. Bu zaten genel kuraldır!