3D uçak tasarlayıp uçurmuş biri olarak kendi tecrübelerimi şöyle özetleyebilirim. Aslında uçak tasarlamak sanıldığı kadar zor değil. GrabCAD’den beğendiğin bir gövdeyi alıp, airfoiltools üzerinden uygun bir kanat profili seçtikten sonra kanadı gövdeyle birleştirmek işin en keyifli ve kolay kısmı. Sonraki adımda FlowSim ile basınç merkezini bulmak ve bazı temel aerodinamik simülasyonlar yapmak da oldukça eğlenceli.
Asıl zor olan kısım ise modeli 3D baskıya hazır hale getirmek. Şeytan detaylarda gizli… Ben şahsen yüzey modellemeyi pek sevmiyorum, tercihim katı modelleme yönünde. En iyi yolun da modeli retraction olmadan basılabilir hale getirmek olduğunu düşünüyorum. Bunun için SolidWorks’te, Tim Sation ustadın geliştirdiğine benzer bir yöntem kullanıyorum. Bu süreç biraz zaman alıyor çünkü her iterasyonda slicer’a gidip geri çekme oluşuyor mu diye kontrol etmek gerekiyor. Özellikle modeli parçalara ayırmadan önce bulkhead’leri ve alignment pin’leri tasarlamak bir anda tüm planı bozabiliyor.
“Ben bu kadar uğraşamam” diyenler genelde gyroid dolgu ile bir haftada yeni model çıkarıyor ama ben hâlâ geri çekmesiz tasarımdan yanayım. Burada anlattıklarımı forumda bir yerde paylaşmıştım, arama butonu faydalı olacaktır.
Son olarak ücretli modellerin dosyalarını satan, bunları basıp satan ya da böyle teklif eden şerefsiz emek hırsızlarına da söyleyeceklerim var. Sizde zerre kadar utanma yok mu? Başkasının aylarını harcadığı emeği çalıp üç kuruşa pazarlamak nasıl bir yüzsüzlüktür? İnsan biraz onur taşır, biraz ahlak bilir. Belli ki sizde ne haysiyet var ne de aile terbiyesi. Emeği sömürmekten başka meziyeti olmayan soytarılarsınız