3d yazıcı ile pervane basımı

Katılım
13 Ara 2022
Mesajlar
13
Tepkime puanı
26
Yaş
53
Konum
Kocaeli
İlgi Alanı
Uçak
Merhabalar kolikler,

3d yazıcısı olan tüm koliklerin mutlaka aklına geldiğini tahmin ettiğim bir işe giriştim. 9x4.7 ölçülerinde bir pervane stl dosyası indirip sırf deneme amaçlı PLA ile bastım. Biraz zımpara işçiliğinden sonra yüzey kullanılır hale geldi. Fotoğrafta zımparalanmamış halini görebilirsiniz.

Bu RESMİ görmek için izniniz yok. Giriş yap veya üye ol

Bu RESMİ görmek için izniniz yok. Giriş yap veya üye ol

Ancak:

1. Bulduğum pervanenin motora yakın olan dipleri bence çok zayıf. Elimdeki hazır aldığım pervanelere göre incecik. Bırakın fırçasız motorla 11.000 devri, 3-4000 devirlerde paramparça olur. Fonksiyonellikten çok görsellik için modellenmiş gibi.
2. Profilin et kalınlığı fazla ince, uçağı çekmek yerine öne doğru kıvrılıp U şeklini alacak gibi geliyor.
3. PLA bu iş için uygun mudur, halen araştırıyorum.
4. 3d yazıcı ile gerekli mukavemeti sağlayamazsam, 3d yazıcı ile kalıp yapıp cam elyafı ve epoksi ile pervane yapmaya çalışacağım. Sonunda uğraşmaktan vazgeçip keşke bu kadar para ve zaman harcayacağıma 20 tane hazır pervane alsaydım diyeceğim. Ama işin eğlencesi yapmaya çalışmak.

Deneyimli koliklere sorularım ise şöyle:
1. PLA mı, ABS mi, yoksa başka bir malzeme mi kullanmalıyım?
2. Uçmaya uygun pervane modeli nereden bulabilirim? Bulamazsam elimdeki pervanelerden ölçü alarak kendim yapacağım. Kırık bir pervanemi çeşitli yarıçap mesafelerinden kesip profil, hücum açısı, chord ölçümlerine başladım bile.

Teşekkürler
 
  • Beğen
Tepkiler: Ömer Erkan
4-5 sene önce bir bilim fuarında f550 bir hexacopter uçuracaktık, ilk uçuşta bir aksilik olmuştu ve 3 pervaneyi kırdım. Elimzide sadece iki adet yedek pervane vardı. Uçuşda yapmamız lazımdı. Aklım sizin yaptığınız fikir geldi. 1045 bir pervane modeli buldum iki adet bastım yüzeyi sizinki gibi kötüydü ve baya esnekti yinede insanlardan uzakta açık bir alanda deneme yapmaya kara verdim. Motorum 2212 1200kv, pil 3s di. Ve şaşılacak şekilde uçtu, ama telemetri verilerinde o motorun yeterli itku gücünü üretmek için daha hızlı döndüğü net bir şekilde görülüyordu büyük ihtimal pervane esnek olduğu ve yüzeyi kötü olduğu için düzgün bir hava akışı olmuyordu. 5dk boyunca uçtu ama daha sonra o pervane ile uçuş yapmadım pek güvenli gelmedi.

Sizin sorunuza gelirsek sorun malzemeden kaynaklı değil direk üretim yönteminden normal piyasadaki ucuz pervaneler genelde ABS olur fakat sizde abs ile basarsanız yine verim elde edemezsiniz. Bu kadar ince bir et kalınlığında pürüzsüz bir yüzey elde etmek çok zor belki daha küçük noozle ve daha ince katmanlarla bir nebze daha düzelir ama kusursuz olmaz ayrıca firar kenarları çok ince olduğu için oralarda yine sıkıntı olucaktır.
Ve her zaman esnek olucaktır kalıpta çıkmış gibi dolu dolu bir malzeme elde edemiyoruz, her katman arası zayıf bir bölge oluyor.
 
  • Beğen
Tepkiler: Bülent Topakoğlu