Video 7" quad long range FPV uçuş denemeleri

Hakan SAHBAZ

Çalışkan Uye
Katılım
29 Mar 2018
Mesajlar
351
Tepkime puanı
400
Yaş
38
Konum
ISTANBUL
İlgi Alanı
Multikopter
Yaklaşık 1 sene önce uzun mesafe FPV uçuşlarına merak salmaya başladım ve ilk denemelerimi geçen sene 2km civarı 5inç 1700kv motorlarla yapmıştım. 7inç dronumu bu yıl başında topladıktan sonra bir türlü ihtiyacımı karşılayacak pil ve de bu drona ayıracak zaman bulamadım. Yakın zamanda hem pil ihtiyacımı giderdim hem de dronla ilgilenmeye başladım. 04/06/2020 tarihinde Frsky R9 sistemi ile ilk uzun mesafe demesini yaptım. AKK Ultimate VTX de 3KM de gayet verimli çalıştı. Gidişte pil voltajını verimli kullanmadığım için aslında daha uzak mesafeye gidebilecekken, riske girmeyip 3.1km civarında dönüşe geçtim. Ve de aslında çok büyük bir hata yapmakta olduğumu 2.6km mesafede farkettim. DVR kaydı uçuş öncesi başlatmamışım. Neyseki Skyzone 03O gözlük ile kayıt başlatma sadece bir tuşa basmakla oluyor ve hemen kaydı başlattım. Bu nedenle ancak dönüşte DVR kaydı vidyoya ekleyebildim.

7inch ile 3.15km uzun mesafe denemesi - 04/06/2020
Bu VIDEOYU görmek için izniniz yok. Giriş yap veya üye ol

4 Hazirandaki uzun mesafe denememden sonra 07/06/2020 ikinci denemeyi yaptım. Yaklaşık 500metre geliştirerek, 3.65km lik bir mesafeye ulaştım. Kalkıştaki yüksek hız ve de dönüşte 180 dereceden daha fazla geri dönmem nedeniyle kalkış noktamın çok fazla sağ tarafına doğru ilerlediğim için, kendime yaklaşımda biraz sıkıntı yaşadım ve panik de oldum. Özellikle pilim artık bitmek üzere ve de ne tarafa gideceğimi bilemiyorum. Olabilecek en kötü hissiyat da bu açıkcası çünkü pilin sonsuza kadar yetmeyeceğini biliyorum. Neyse ki yanımdaki arkadaşlar yardımı ile emniyetli şekilde dönüş yolunu tekrar buldum ve de dronu sağ salim kalkış noktama getirebildim. Bu uçuşta öğrendiklerim; -Kalkışta hızı bir anda arttırmayıp daha düşük ivme ile hızlanmak. -Yüksekliği ve hızı mümkün olduğunca sabit tutmak için daha iyi pitch eksen kontrolü. - Bilmediğim bölgede bu tür uçuşlar yapmaktan kaçınmak. -OSD ekran bilgisine bir de pusla ekleyerek dönüşte bu özellikden faydalanarak kalkış noktamı daha doğru tespit etmek.

7 inch FPV dron ile yeni rekor 3.65km - 07/06/2020
Bu VIDEOYU görmek için izniniz yok. Giriş yap veya üye ol


Hedefim her denemede 500m kadar mesafemi arttırarak 5km mesafeye ulaşmak. Özellikle yakın zamanda kargosunu teslim almayı umut ettiğim TBS CSFR sistem ile daha güvenli uçuş yapacağımı umuyorum.

QUAD PARÇA LİSTESİ:
Gövde: SKYSTARS StarLord GK7 7 Inch 297mm
FC: Matek Systems BetaFlight F405-CTR Flight Controller
ESC: Skystars Talon32 Slim40A 40A
Motor: Racerstar AirA 2508 1200KV 4-6S
Pervane: HQProp DP7X3.5X3V1S VTX: AKK X2-ultimate International 25mW/200mW/600mW/1200mW 5.8GHz
FPV CAM: Caddx Ratel 1/1.8'' Starlight HDR - Red 2.1mm + ND Filter
VTX Anten: Lumenier AXII 2 Long Range Straight/Right-Angle 5.8GHz 2.2dBi
GPS: Beitian BN-880 Flight Control GPS Module
Buzzer: JHE42B 110DBI Finder Buzzer Built-in Battery with LED Light
Pil: 6S1P Li-ion (18650 vtc5A x6)
 
Gayet güzel bir uçuş olmuş çekimin tamamı fpv kameraylamı yoksa aksiyon kamerasıda kullanıyormusun
 
  • Beğen
Tepkiler: Hakan SAHBAZ
Gayet güzel bir uçuş olmuş çekimin tamamı fpv kameraylamı yoksa aksiyon kamerasıda kullanıyormusun
Teşekkür ederim. FPV kamera görüntüsü sağ alt köşeye koyuyorum, OSD bilgiler vs orda bulunuyor. Ana video görüntüsü Gopro Session5 kullanıyorum ve de stabilizasyon kapalı halde 2.7K 4:3 ve flag color protune ile ayarlar manuel olarak görüntü kaydı yapıyorum. Daha sonra ReelSteady GO yazılımı ile görüüntüyü işliyorum ve dengelemeyi yapıyorum. İlk videoda herhangi bir ufuk çizgisi kaybı olacak takla vs olmadığı için ufuk çizgisi sabitleme özelliği de kullandım, ikinci video sonunda takla olduğu için bu özellik kapalı. Akabinde, Adobe Premiere Pro üzerinde hızlandırma ve renklendirme yapıyorum. Biraz meşakatli bir süreç. Ayrıca, ReelSteady yazılımı kullanmak için Gopro Session5 de ona uygun bir mount üzerinde durması gerekiyor. Aksi takdirde, program Gopro nun gyro dosyasındaki bilgilere göre görüntüyü işlerken düzeltmek yerine daha kötü yapabiliyor. Bu durum Session5 ve Hero7 de oluyor. Hero6 ve Hero8 herhangi bir mount üzerinde de iyi sonuç veriyor. Bununda sebebi gyro datalarındaki farklılıktan kaynaklı.
 
  • Beğen
Tepkiler: Mehmet ÖKMEN