Alıcı Yedek Güç Sistemleri Nedir? Hangi Modellerde ve Ne zaman kullanılmalıdır ?

Mehmet Kucuksari

Administrator
Katılım
4 Eki 2012
Mesajlar
36,417
Tepkime puanı
43,398
Yaş
51
Konum
Kocaeli
İlgi Alanı
Heli
Siparişini verdiğim alıcılar için son çıkan yedek güç sistemi "OPTIPOWER ULTRA-GUARD 430" elimize ulaştı. Ürün tanıtımını yapmadan önce, her ne kadar aşağıdaki konuda "Yedek Güç Sistemleri Nedir? Hangi Modellerde ve ne zaman gereklidir? Avantaj / Dezavantajları Nelerdir? " hakkında konuşmuş ve fikirlerimiz payalşamış olsak da, özelden gelen bazı sorulara netlik kavuşturmak için bu konuyu ayrıca paylaşmak istedik.

Helilerde Kullandığınız BEC Unite Tavsiyeleri

Her zaman dediğimiz gibi yaptığımız hobide %100 doğru diye bir şey yok. Burada beklentilerden, ihitiyaçlardan tutunda maliyete kadar bir sürü etken var. Amacımız bunları mükün olduğunca net bir şekilde ortaya koymak ve tercihi siz değerli modelci arkadaşlarımıza bırakmak.

Bu RESMİ görmek için izniniz yok. Giriş yap veya üye ol


Şimdiden keyifli seyirler (Video gece yarısı çekince, pek istediğim gibi olmamız ama hiç yoktan iyidir :laugh: Gelen ilave yorumlar ile eksik notları da bu konu altında tamamlarız ;) )

NOT: Videoyu gece 02:00 çekince en önemli kısım olan "HV BEC Devrelerinin Neden 2S ile değil de 3S ile beslemesi Gerektiğinin Teknik Açıklaması" pek iyi vurgulayamamışım ne yazık ki :embarras: Neyse artık bunu İlker hocamın açıklamaları ile 2. mesaja ilave ettim ;)

HV BEC Devrelerinin Neden 2S ile değil de 3S ile beslemesi Gerektiğinin Teknik Açıklaması:

Hangi Modellerde ve Ne zaman kullanılmalıdır ? Videomuz

Bu VIDEOYU görmek için izniniz yok. Giriş yap veya üye ol

Ilgili Diğer Konular
Optipower ULTRA Guard 430 Ürün Inceleme
Alıcılarımız için Yedek Güç Sistemleri : Scorpion Backup & Optipower ULTRA Guard
 
Alıcı Yedek Güç Sistemleri Nedir? Hangi Modellerde ve Ne zaman kullanılmalıdır ?

HV BEC Devrelerinin Neden 2S ile değil de 3S ile beslemesi Gerektiğinin Teknik Açıklaması

Bu mesaj aşağıdaki konudan taşınmıştır.
---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Evet konuya bende katılayım. Şmdi Elektrik her devreden geçerken bir kısmı ısıya dönüşür hepimiz biliyoruz. Bu yüzden 2S 7.4V luk bir pil ile 7.4 volt servo voltajı almamız pek mümkün değil. Aşağıda linki olan benim kullandığım BEC'de 8.4/9Vuygulamalar için en az 13 volt kaynak olması gerektiği yazıyor. O yüden 2S ile çalışan bir BEC'in 7.4V vermesi biraz reklam kokuyor.



Genelde %20 bir kayıp bekleriz. 2S pilin en dolu hali 8.4 volt diye hesaplarsak en dolu halinde servoya giden voltaj 6.72 olacaktır ve zamanla düşecektir. Elimizdeki HV servolar bu düşük voltajda standart servo gibi çalışacaktır , paralar boşa gidecektir. Özetle HV servolar 2S pille çalışmaz.
3S pil bağlanan servolarda istediğimiz voltajı elde ederiz ancak aşağıdaki modelde sadece 2S lipo yazıyor. O yüzden uygun değildir.

3S 2700 mah pil yaklaşık 210 gram , 2200 mah pil 190 gram , 1800 mah pil 170 gram uçuş süresine katkısı olmayan ağırlık ekler. 4000 mah pil ile 5000 mah pil arasında (45C pulselara baktım) 120 gram fark var. Yani alıcı pili takmak yerine çok daha büyük piller kullanabiliriz. Uçuş süresi belirgin olarak uzayacaktır. Ağırlık daha bile hafif olacaktır. Buradan yola çıkarak ana pillerden güç alan BEC en idealidir. Ek sorunlardan çekinenler için Erhanın önerdiği Scorpion Backup Guard ideal çözümdür , Ağırlığı 38 gramdır. Devrede elektrik kesildiğinde hiçbir kararma (blackout= bağlantı kopması) olmadan 5V akımı 10 ampere kadar verebilmektedir. İçinde lipo vardır balans kablosundan şarj edilir. Helikopteri güvenle indirecek kadar enerjiyi sağlar.

backup guardın dezavantajına gelirsek :) Aslında herr elektrik devresi belli bir watt kapasitesindedir. Watt =volt x amper . Bu devrede 5 volt 10 amper =50 watt lık bir ünitedir. Bu yüzden 10 amperden fazla güç çeken makinalar da kullanılması önerilmez. Genelde 600 ve altı boyutlar için kullanın diyor. 700 lerde garanti vermiyor. Ancak Bende Erhanda 700 lerde kullandık , kullanıyoruz. Hiç yoktan iyidir diyoruz. Bence sadece sorun anında devreye girdiği için , otorotasyonda servolara 3D hareketlerdeki gibi çok yük binip aşırı amper çekeceğini düşünmüyorum. Ama genede ortada belli bir fizik kuralı olduğu için Scorpion bu uyarıyı yaparak kendini korumaya almış. Tabi 5V altında çalışmayan sistemlerde kullanmak akıllıca değil (Futaba Forever :) )

Bunun dışına ek not olarak , gene watt olayından yola çıkarsak BEC'lerdeki bir yanıltmayı daha ortaya çıkaralım. Aynı araba reklamlarında olduğu gibi oluyor Mesela 42 bin liradan başlayan fiyatlar diyor reklamda , ama gidiyoruz bakıyoruz ki azcık donanımı olan araba 60 bin lira diyor, başlangıç modelinde hiçbirşey yok. BEC'lerde de iki numara var :
1. Numara 20 amper peak 15 amper devamlı akım diyor , ama hangi voltta ? Castle gene insaflı davranmış kullanım kılavuzuna listeyi yazmış , çoğu markada bu yazmıyor. CC BEC pro için
20 amps peak**
Max continuous current**
16 volts input = 15 amps
24 volts input = 13 amps
32 volts input = 11 amps
40 volts input = 9 amps
48 volts input = 8 amps

Yani volt büyüdükçe verebileceği amper azalıyor , çünkü devrenin kaldırabileceği yük belli. çarpanların birbirine eşit olmaması devre içinde oluşan direncin değişik voltlarda değişik ısı değerlerini oluşturmasından verimliliğin değişmesinden kaynaklı.

2. Numara kablolardan kaynaklı , bir standart servo soketinin maksimum geçirebileceği akım 5 amperdir. BEC istediği kadar 10 amper güç verebilirim desin kablosu tek ve standart olursa veremeyecektir. O yüzden 10 amperlik bir BEC'in iki kablosu olması ve ikisinin de sisteme bağlı olması gereklidir. Ben bu kablolardan birini FBL sistemine diğerini genelde alıcıya bağlıyorum. FUtaba veya receiver kullanmayanlar iki kabloyuda sisteme bir şekilde bağlamadıkça 10 amper akım alamazlar. Standart servo uçlarını BEC den çıkan kabloları kalınlarıyla değiştirerek akım arttırılabilir.

Haydi buyrun burdan yakın , küçücük BEC işinden ne çetrefiller çıktı.

O zaman 12 S pile bağlayacam ben BEC'imi 10-15 amperde devamlı çekmek istiyorum diyenler için tek bir seçenek kalıyor. Western Robotics yada Gryphon BEC'ler. Ne kadar ekmek o kadar köfte (You get what you pay) atasözü kendini bir kez daha gösteriyor. CC BEC pro 45 dolarken WR hercules 100-110 USD civarı.
 
Alıcı Yedek Güç Sistemleri Nedir? Hangi Modellerde ve Ne zaman kullanılmalıdır ?

Rezerve :)
 
Ynt: Alıcı Yedek Güç Sistemleri Nedir? Hangi Modellerde ve Ne zaman kullanılmalıdır ?

Mehmet Abi en heyecanlı yerinde kesmişsin ama olmamış ki. :lollol: :lol:

Tam ünite nasıl çalışacak görecektik. :laugh:

Eline sağlık Abi çok faydalı bir paylaşım. :RCKolik:
 
Alıcı Yedek Güç Sistemleri Nedir? Hangi Modellerde ve Ne zaman kullanılmalıdır ?

Süper bir hazırlama konusu. Ellerinize sağlık. Bu arada Mesut abi de aldı bizim burdan. Ilker abi zaten takmış tı modeline.

;D ;D ;D ;D
 
Alıcı Yedek Güç Sistemleri Nedir? Hangi Modellerde ve Ne zaman kullanılmalıdır ?

Teşekkürler arkadaşlar :thumbup:

Fakat video gece 02:00 çekince en önemli kısım olan "HV BEC Devrelerinin Neden 2S ile değil de 3S ile beslemesi Gerektiğinin Teknik Açıklaması" pek iyi vurgulayamamışım ne yazık ki :embarras: Neyse artık bunu İlker hocamın açıklamaları ile 2. mesaja ilave ettim ;)



Bu arada Erhan birazdan ürün tanıtım konusu da açacağım. Üniteyi test ederken beklemedim bir durum ile karşılaştım. İlker hocam ile konuştum o kısmı test etmemiş. Konuyu izledikten sonra Mesut arkadaşımızda durumun ne olduğu sonra bizlerle paylaşırsan süper olur ;)
 
Alıcı Yedek Güç Sistemleri Nedir? Hangi Modellerde ve Ne zaman kullanılmalıdır ?

Simdi yedek unitemizi aldik ve taktik. Teoride bu uniteler acil durumda bizim ihtiyacimiz olan enerjiyi verecekler, yani insallah :D

Peki her model, her servo ve her unitede bu kesin calisacak mi ? Calisa bile verecegi enerji yeterli olacak mi ? Mikado' nun baska bir calismasinda bunu kismi da olsa test etmisler (Reverse current of the servos) ve ne yazik ki sonuc her Zaman %100 garanti degilmis... Bir de siz bakin ve yorumlayin arkadaslar

Reverse current of the servos


-- Bu testi yaparken VBAR Bazi ayarlarini gecici olarak max getiriyoruz.



-- Bunlar da BEC ve Scorpion Backup unite ile ilgili test sonuclari



YGE 90/120LV 5,7V 6/12A BEC with Scorpion Backup Guard


Scorpion Backup Guard
 
Alıcı Yedek Güç Sistemleri Nedir? Hangi Modellerde ve Ne zaman kullanılmalıdır ?

İsviçre menşeili bir firmanın ürünü var, R2 buffer pack... Hakkında mobilden fazla bilgi veremiyorum ama şuradan bir göz atabilirsiniz.

 
Alıcı Yedek Güç Sistemleri Nedir? Hangi Modellerde ve Ne zaman kullanılmalıdır ?

Cepten cok detaylı bakamadım ama bir incelemek lazım. Mevcutlarda ne gibi bir farkı var, yenilik olarak ne vaadediyor :)


Sent from my iPhone using Tapatalk
 
Alıcı Yedek Güç Sistemleri Nedir? Hangi Modellerde ve Ne zaman kullanılmalıdır ?

Şimdi geldim eve, bilgisayarımın başına... Rahat rahat yazabiliyorum :)

Öncelikle çok çılgın özellikler vaad etmiyor abi, mevcutları silip süpürecek, piyasayı onlara dar edecek bir ürün değil...

Farkları var tabii ki... Kıyaslamayı optipower'ın ultra guard'ı ile yapmam gerekirse;

** Ultraguardda 430mah lipo var iken, bunda yok... Lipo yerine 3 adet süper kapasitör var. Her biri 50 Farad'dan toplam 150 Farad...

** Ultraguard 40gr kadar bir ağırlığa sahip, R2 buffer pack de yaklaşık 30gr...

** Ultraguard 5A continuous, 10A peak verebiliyor. Ne kadar süre verebiliyor bununla ilgili bir çalışma var mıdır bilmiyorum, araştırmadım. R2 buffer pack de continuous 5A de yaklaşık 35s enerji verebiliyor alıcıya/üniteye ve servolara...

Bu RESMİ görmek için izniniz yok. Giriş yap veya üye ol


** Ultralight devreye girdiğinde eğer LEDli versiyon alındıysa bildirimde bulunuyor. R2 buffer pack ise bildirimde bulunmuyor. Alıcı voltajını takip edebileceğimiz, uyarımda bulunan telemetrili bir kumanda bir çözüm.. ESC ile dahili BEC kullanıyorsak ve esc komple çöktüyse zaten model susuyor, ordan anlaşılabilir devreye girdiği.. Harici bec kullanıyorsak dediğim gibi telemetrili bir kumanda ile takip edilebilir alıcı voltajı... (Mesela; Vbar Control :coolxf: )


Avantajlı taraflarına gelecek olursak;

* Lipo içermediğinden, lipo hücresinin ölmesi sonucu sistemin ihtiyaç duyulduğu anda devreye girmemesi gibi bir sıkıntı ile karşılaşma ihtimali yok... Haliyle zamanla pil değiştirmeye de gerek yok, maintenance free...

* Modele enerji verirken, buffer packi de ayrıca çalıştırmaya gerek yok, otomatik devreye girip kondansatörleri dolduruyor. Üzerinde devreye girdiğine dair bir led yanıyor, full dolu olduğunda başka bir led daha yanıyor. Default dolum hızı 650mA fakat bu ayarlanabiliyor 900mA ya kadar... Modelden enerji kestiğimizde otomatik olarak da deşarj olabiliyor, üzerindeki buton vasıtası ile de devreden çıkarabiliyoruz.

* Ultraguardın yanında BEC-guard var bildiğimiz gibi, ultra mega versiyonda... Voltaj piklerini kompanse eden, servolardan alıcıya/üniteye ve BEC'e doğru olan back EMF'yi elimine ederek onları koruyan zımbırtı... İşte böyle ek bir ekipmana ihtiyaç duymadan R2 buffer pack bu özellikleri de sunuyor.


*** Bir diğer avantaj, lipo içermediğinden sadece pahalı kargolara mahkum değil, sıradan kargolar ile de gelebilir.


Bu RESMİ görmek için izniniz yok. Giriş yap veya üye ol
Bu RESMİ görmek için izniniz yok. Giriş yap veya üye ol


Bir iki faideli video;

Bu VIDEOYU görmek için izniniz yok. Giriş yap veya üye ol

Bu VIDEOYU görmek için izniniz yok. Giriş yap veya üye ol
 
Alıcı Yedek Güç Sistemleri Nedir? Hangi Modellerde ve Ne zaman kullanılmalıdır ?

Detaylı açıklamalar ıcın teşekkurler Rasim. Henuz Satısı başlamamış galiba, dogru mudur?

Olmadı yeni konu olarak paylaşalım da bakarsın alıp kullanan çıkabilir.

Pil yerine kondansatör kullanımı gercekten enteresan olmus :bravo:


Sent from my iPhone using Tapatalk
 
Alıcı Yedek Güç Sistemleri Nedir? Hangi Modellerde ve Ne zaman kullanılmalıdır ?

Abi satış konusunu tam bilmiyorum, sipariş toplayan Esprit gibileri de var, modellerinde alıp kullananlar da var... DemonAero bir dönem satmış sanırım bir miktar, şu anda out of stock...
 
Alıcı Yedek Güç Sistemleri Nedir? Hangi Modellerde ve Ne zaman kullanılmalıdır ?

Mehmet Kucuksari' Alıntı:
Pil yerine kondansatör kullanımı gercekten enteresan olmus :bravo:

Enteresan olmaktan çok saçma olmuş denilebilir. :D

Yazmayayım diyordum ama şu fıkrayı paylaşmadan edemeyeceğim:

Kapı vurulur ve bir erkek kapıyı açar.

Kadın: "İyi günler az önce camınız kırıldı ve bunu yapan benim çocuğum, lütfen özrümü kabul edin ne kadar masrafı varsa ödemek istiyorum" der.
Adam: "Hiç sorun değil çocuğunuz camı kırdı ve içeri giren top değerli bir vazoya çarptı ve o da kırıldı".
Kadın daha fazla üzülür ve içeri girdiğinde gerçekten bir vazoyu kırılmış görür.
"Çok üzgünüm bunun da masrafını ödemek istiyorum" der.
Adam: "Hiç önemli değil, aslında çok büyük bir iyilik yaptınız bana".
Kadın: Merakla: "ama camınız ve değerli bir vazonuz kırıldı nasıl olur" der.
Adam: "hanımefendi ben bir cinim ve 100 bin yıldır o vazoda hapis kalmıştım, çocuğunuz sayesinde özgürlüğüme kavuştum, dileyin benden ne dilerseniz,
Kadın: önceleri şaşırsa da, biraz düşündükten sonra; "Çok güzel ve büyük bir malikane istiyorum" der.
Adam: "Bir dakika" der ve kısa bir telefon görüşmesinden sonra; "tamam hanımefendi, malikaneniz hazır" der, "İkinci dileğiniz nedir?" diye sorar.
Kadın: sevinç çığlıkları ile; "En güzel kıyafetleri istiyorum" der.
Adam: yine kısa bir telefon görüşmesinden sonra; "Tamam, hanımefendi, Versace ve D&G"ya gidip en güzel kıyafetlerden istediğiniz kadar alabilirsiniz" der,
Adam: "Son dileğinizi de alabilir miyim" diye sormasıyla
Kadın: çıldırmış bir halde; "Dünyanın en güzel mücevherlerini istiyorum" der.
Adam: yine kısa bir telefon görüşmesinden sonra; "Tamamdır, yarin tüm mücevherleriniz teslim edilecek" der.
Kadın artik sevinçten çıldırmıştır.
Adam kadına sessizce; "Ee şey hanımefendi, benim de sizden küçük bir ricam olacak" der, "Malum,100 yıldır bir vazodayım, bu sürede hiç kadın yüzü görmedim, benimle bir gece birlikte olabilir misiniz acaba?" diye sorar.
Kadın biraz düşündükten sonra, O"na bu kadar güzel şeyler veren birinin, isteğini geri çevirmemesi gerektiğini düşünür ve "Tamam olabilir"O der,
Sabah"a kadar birlikte olurlar... Adam bir ara sigarasını yakar ve kadına sorar; "Kaç yasındasın?"
Kadın: "32" der,
Adam: "Hadi yaa.. Çok enteresan, bu yaştasın ve hala cinlere inanıyor musun?"


Ben de diyprum ki siz hiç 5 Farad kapasiteli bir kondansatör gördünüz mü??? :D
 
Alıcı Yedek Güç Sistemleri Nedir? Hangi Modellerde ve Ne zaman kullanılmalıdır ?

Sümer Yamaner' Alıntı:
Enteresan olmaktan çok saçma olmuş denilebilir. :D

Yazmayayım diyordum ama şu fıkrayı paylaşmadan edemeyeceğim:
...........
Ben de diyprum ki siz hiç 5 Farad kapasiteli bir kondansatör gördünüz mü??? :D
Fıkra süpermiş abi :lollol: :lol:

Şimdi saçma olan şeyi biraz açabilir miyiz. 50 Farad'lık Kondansatörleri nette arattım ama büyüklük olarak öyle uçuk şeyler çıkmadı karşıma. Yani sorun kapasite mi, büyüklük mü tam emin olamadım :rolleyes: :rolleyes:
 
Alıcı Yedek Güç Sistemleri Nedir? Hangi Modellerde ve Ne zaman kullanılmalıdır ?

Üründeki kondansatörler şunlar sanırım;




Şurda da var başkaları;