APM 2.8 FLYSKY ALICI 5. KANAL VE ALT - LOITER MOD SORUNUM

ÖMER SERVİ

Yeni Uye
Katılım
18 Mar 2018
Mesajlar
4
Tepkime puanı
1
Yaş
37
Konum
ŞANLIURFA
İlgi Alanı
Hepsi
Selamlar, sevgili dostlar.
Merhaba.
Doğru yere mi konu açtım, bilmiyorum ama;

Yaklaşık 3 aydır Hexacopter macerasının içerisindeyim.

Bu forumdaki kişiler ve bilgilerinden fazlasıyla istifade ettim. Öncelikle bunun için teşekkür etmek isterim.

Ürün tasarlama ve geliştirmeye çalışıyorum.
İHA üzerine faydalı yük şeklinde.
HEXACOPTOR'um:
APM 2.8
M8N GPS
2212 920KV MOTOR
30A Simonk ESC
1045 prop.
Flysky i6x kumanda 10 kanal
3400 mAH lipo pil

Bu süreçte elektronik parçalar ve aksamından yazılım ve programına kalibrasyonlarına ve kumanda ayarlarına kadar çoğu şeyi forumda tarif edildiği üzere yapmaya çalıştım.

Şu aralar uçuş denemeleri yapmaktayım.

Bu şamada sorunlar yaşamaktayım.

Sorunların çözümü için sizden yardım istiyorum.

1. Cihazı ilk birkaç sefer stabilize modda uçurdum. Fakat çok hırçın ve ani hareketler yaptığı için vazgeçtim. ( Düştü birkaç kere .)

ALT HOLD ve LOITER modunda deniyorum. Sakin kalkıyor ama sebepsiz bir şekilde belirsiz bir rotaya doğru hareket ediyor.

Stabilize ye alıyorum ama kurtaramıyorum. Düşüyor.(Telemetri kullanıyorum telefondan TOWER uygulaması üzerinden. Arm ediyorum.)

2. Forumda hala anlayamadığım bir konu var.

Alıcının 5. Kanalının boş bırakılması. Bu şekilde boş olunca kumanda kalibrasyonu ve mod tanımlaması yapamıyorum.

Fakat Alıcının 5. Sini APM bin 5. Kanalına 6. Sini APM bin 6. Sına 7. Sini APM bin 7. Sine şeklinde yapıp

Kumanda dan Mix1 Mix2 şeklinde yapıp 6 modu aktif yapabiliyorum.

Fakat bu doğru bir şey mi bilemiyorum?Bir eksik var ama ne olduğunu anlayamadım henüz.

Doğrusu nedir? Örnek bir APM ve Flysky alıcı kablo bağlantısı gösterilebilir mi?

Teşekkür ediyorum.
 
Ömer bey merhabalar. İlk olarak anladığım kadarıyla stabilize modda uçuşunuzda yaşadığınız sorun daha çok pilotajla ilgili bunun için sim çalışmanızı tavsiye ederim. Çünkü havada olan her türlü aksilikte tüm yardımcı siistemleri kapatıp multinin kontrolünü geri alıp kurtarmamızı sağlayan moddur kendisi.

"Belirsiz bir rotaya sürüklenme" tanımı bana fly away durumunu düşündürdü ancak bu sadece loiter modunda başınıza gelebilecek bir durum. Gps ve pusulanın eş zamanda aynı yönü göstermiyor olmasından kaynaklanıyor. Can sıkıcı bir durum ancak alt hold modunda bu sorunu yaşamıyor olmanız beklenir bu durumda. Bir yandan da alt hold modunda pitch ve roll ekseni zaten pilotun kontrolünde olduğu için sürüklenme çok fazla beklenen bir durum değil (Trim ayarlarınız normal ve başarılı bir şekilde yapıldığı varsayarsak.) Yaşadığınız durumu daha net açıklar ve hangi modlarda tam olarak ne yaşandığın söylerseniz daha detaylı yardımcı olmaya çalışırım. Fly away durumu genelde pusula kaynaklı oluyor. Gps ok yönüne dikkat ederek monte ettiyseniz. Bunu da yerde iken telefonunuza yüklediğiniz bir pusula programı ile mission plannerdan pusulanın gösterdiği yönlerin örtüşüp örtüşmediğine bakarak anlayabilirsiniz.

Son soruyu bende anlamadım. Forumda 5. kanalı mod seçimi için kullanın başka bir şey atamayın yazıyor olabilir. Tamamen boş bırakın doğru bir ifade olmayacaktır. Flysky mix ayarlarını çok iyi bilmiyorum. Ancak iki farklı switch ataması yaparak 5. kanala toplam 6 farklı mod seçimi yapabiliyorsanız burada bir sorun yok anlamına geliyor. Kumanda ile alıcı bağlantısını da dediğiniz şekilde bire bir bağlayacaksınız. :)
 
İzzet Bey cevabınız ve yardımınız için teşekkür ediyorum. Sizi DRONE HAVA SAHASI'NDAN takip ediyorum. Kanalınıza aboneyim.
Neredeyse bütün videolarınızı defalarca izledim.

Kusura bakmayınız, ben bu işlerde yeni olduğum biraz zorluk yaşıyorum.Bir hafta içerisinde artık stabil uçurmam gerekiyor.

Şimdi yazılımını yeniden yükleyerek bütün kalibrasyonlarını tekrar yapıyorum.
Yanlış yaptığım yeri bulma adına işlem basamaklarını anlatmak istiyorum. Biraz uzun gelebilir.

You must be registered for see images attach

1.Alıcıdan gelen kabloları APM ye bu şekilde bağladım.
You must be registered for see images attach

2. Motorlar üzerinden gelen beyaz sinyal kablolarını da bu resimdeki tarife göre APM OUT kısmına sırasıyla bağladım. Saat yönü ve tersine dikkat ederek pervaneleri monte ettim. Hepsi doğru yönde hareket ediyor. Vidaları pervane yönünün tersine sıkıştırılıyor.

3. APM Power modülü takılı, üzerinde. APM Kartı ve GPS' in OK işareti ileriyi gösterir şekilde. APM Kart esnek, titreşim önleyici var. GPS dikey ve sağlam monte edildi. (Telemetri ile GPS birbirine yakın sorun olur mu?)

You must be registered for see images attach


4. ESC kalibrasyonlarını tamamlıyorum, hepsi doğru bir şekilde çalışıyor.

5. Kullandığım pil 25C 3400 lük, 25C 2250 lik ve fazla kullanamamış olsam da 30C 10400 lük. Yerleştirirken ağırlık merkezine, dengeye dikkat ediyorum.

6. Klibrasyonları için;
APM yi USB üzerinde M ission Planner e bağlıyorum. Yazılımın kurulumu ardından (başka bir aracın yazılımının üstüne HEXA için olanı tekrar yükledim.)
Kurulum menüsünden sırayla Form turunu işaretliyorum.
ACCEL KALİBRASYONdan kurulu HEXA yı elime alıp düz sol sağ arka ön ters şekilde ivme ölçer işlemini yapıyorum. Başarılı diyor. Seviye kalibrasyonunu da işaretleyip geçiyorum.
PUSULA için APM and EXTERNAL COMPASS ı seçiyorum Roll 180 Örnek sayısı 100 ulaşmadan kalibrasyon tamamlandı diyor. Telemetride de böyle. Daire tam dolmuyor. (Harici Pusulayı mı yoksa INTERNAL COMPASS APM2.5 i mi seçmeliyim?)
Telefondan teyit ettim hafif sapma var ama doğru yönü gösteriyor.


Radio kalibrasyonunda sorun gözükmüyor. Hepsi çalışıyor.
Uçuş modlarında siz deyince anladım. 5. kanala kablo bağlanacak ama uçuş modları için ayrılacak bu kanal diye. Simple mod ve super simple hiçbirinde tik işareti seçili değil. Modlar MP de telemetri de Android TOWER app de belirlediğim şekilde gözüküyor.
Failsafe sizin videolarınızda belirttiğiniz şekilde yapmaya çalıştım tam emin değilim ama kumandayı kapatınca HEXA motorları ortalama bir hızda dönüyor. Sanırım çalışıyor.


Yardımcı sistemleri kapatıp cihazı kurtarmamızı sağlayan mod hangisidir? SİM modu nedir?

OPSİYONEL SEÇENEKLERDEN
Motor pusula kalib. pervane takılı değilken Start a basıp %75 üzeri motorları 15 sn çalıştırıp birden durduruyorum başarılı diyor.

AYARLAR Parametre list
Throttle max:1000 mid:500 min:130


You must be registered for see images attach


PID Ayarları bu şekilde , buraya müdahale etmem gerekiyor mu? Trim ayarlarını güneşli ilk günde yapmayı planıyorum.

Bunlara ek hangi ayarlar gerekli, aydınlatırsanız sevinirim.

Uçuş aşamasında ise;

Issız ve düz bir alanda gerekli önlemleri de alarak başlıyorum uçurmaya.
Mekanik aksamın fiziki kontrolünün ardından kabloyu bağlıyorum Android TOWER üzerinden telemetri bağlantısı kurup tanıtıyorum Biraz bekleyip HDOP 2 nin altında iken ALT HOLD veya LOITER modunda sakince kaldırıyorum. Biraz havalanıyor. Sonra ne yapacağını tam kestiremiyorum. Hafifçe ile geri yapmaya bazen korkuyorum alıp başını gidecek diye. Bazen başarılı oluyorum havalanıyor iniyor ama güven vermiyor.Normalde LOITER ve ALT modunda müdahale etmedikçe hareket etmemesi gerekir ama yer değiştime çok fazla oluyor.


Bu süreçte fazlaca düşürdüm. çokça pervane değiştirdim. Ama çok şükür hala sağlam. motorlara gövdeye koruma yaptım bu sebeple..Birkaç uçuş videosunu inş. yükleyeceğim.

Bana ilk planda bu hafta lazım olan bu cihazı stabil güvenli bir şekilde 1m yükseklikte 5 - 10 m ileri geri hareket ettirmek. Öneri ve tavsiyelerinize gerçekten ihtiyacım var. Yardımlarınız için şimdiden tüm rckolik ailesine teşekkür ederim. Saygılar.
 
Yeniden merhaba epey uzun bir yazı olmuş iki kere okudum bir şey kaçırmamak için ama atladığım bir şey olursa muhakkak tamamlayacaklardır. Şimdi öncelikle uçuş modları konusunda sorun var anladığım kadarıyla. Çünkü kalibrasyon ayarlarınız (pusula dışında başarılı görünüyor, o noktaya yazının sonunda değineceğim). Eksik olan işlem autotune (pid ayarlarını otomatik yapmanızı sağlayan mod) ama onun için öncelikle altitude hold modunda stabil bir uçuş yapabilmeniz gerekiyor. Sim dediğimiz bilgisayarda yapılan bir işlem kullandığınız kumandanın desteklediği bir şekilde sanal quad uçurmak anlamına geliyor ki bu uçuşun dinamiklerini daha iyi anlamak için çok önemli. Tüm yardımcı sistemleri kapatıp multiyi kurtaracağımız mod stabilize modudur ancak unutmayın ki uçuşta bize yardımcı sistemler olmadan herşey çok daha zor olacaktır. Şimdi modları teker teker buradan yazmam yerine kanalıma aboneyseniz öncelikle uçuş modları serimi izlemenizi tavsiye ederim özellikle modların uçuş örneklerinde kumandanın verdiği tepkileri. Çünkü alt hold modda drone kalkıyor ancak siz yön komutu vermeye çekiniyorsunuz sanırım. Burada yapabileceğiniz en azından benim bildiğim tek şey temel ayarlar altından "RC Feel Roll/Pitch" parametresinin değerini biraz düşürmeniz. (Ancak bundan önce bir videolar ile kıyaslayın sizin hexanızın tepkileri çok mu aşırı yoksa siz henüz alışma sürecinde misiniz?) Bu multinin kumanda girişlerine verdiği tepkiyi düşürecektir. Loiter mod konusunda şimdi o modu kullanmanızı tavsiye etmiyorum öncelikle alt hold modunda drone tam hakimiyet sağladıktan sonra denemenizi öneririm. Failsafe konusuda şu anda devre dışı bırakmanızı tavsiye ederim. Çünkü failsafe seçeneği olarak videodaki gibi rtl moduna geçerse, motorlar sabit dönmeyecektir hızla yükselip kalktığı yere inecektir. Ancak sizin multinizin henüz otomatik uçuşlarda sorunu var mı yok mu onu bilemeyiz. Ayrıca alt hold modunda multi sabit noktada kalmaz. Rüzgar veya çevresel her türlü faktör hatta trim ayarsızlığı sebebiyle sürüklenebilir. Çünkü gps desteği yoktur. Sadece barometre ile güç kanalına desttek verir. Stabilizeden en büyük farkı bu sayede droneun yüksekliğinden çok endişe etmeden roll ve pitch kanallarını kullanabilirsiniz.

Pusula konusunda ise öncelikle hangi pusulayı kullanmaya karar verdiniz onu bilmem gerek. Pusula seçim jumperının takılı olduğu konuma göre tercih yapmanız gerekiyor. Bununla ilgili forumda bir kaç konu mevcut oradan yararlanarak çözüm bulabilirsiniz ama hata vermediğinni söylediğinniz ve doğru yönü gösteriyor dediğiniz için tamda emin olamadım. Şu andaki konfigürasyonu sorunsuz çalışıyorda olabilir.

Özetle önerilerim;
1 failsafe sistemini devre dışı bırakmanız
2 pusula ilgili detaylı bir araştırma yapın her şeyin yolunda olduğundan emin olmanız
3 uçuş modları hakkında en azından alt hold videosunu izlemeniz, orada çalışma mantığını çok detaylı açıklamaya çalışmıştım.
4 uçuş yaptığınız alan çok geniş değilse ilk uçuşlarda bu insanı çok geriyor ve bazen sırf bu yüzden kırımlar olabiliyor mümkün olan en geniş alanda uçuş yapmayı denemeniz
5 Uçuşlarınızın videosunu çekip paylaşırsanız hatta kumanda görüntüsü ile birlikte sorunlar hakkında yorum yapabilme şansımız çok artacaktır.
6 Loiter modunu şimdilik bir kenara bırakmanız
7 Yeni bir uçuş deneyimi sonrası hala kumandaya multi çok sert cevaplar veriyorsa yazıda bahsettiğim rc feel parametresini düşürmeniz.

Umarım faydalı olmuştur.