Arka arkaya uzun süreli uçuşlar sonrası potentienal thrust loss hatası

Yani dediğim gibi itkiniz ağırlık ile ucu ucuna yetiyor gibi duruyor. Tune sonrası cihaz agresifleştiyse ya da motorları daha atik konumlamaya başladıysa, sürekli motorların maks itkisine dayanıyor olabilirsiniz. Cihazı hafifletip uçmaya çalışın bir. Bunun yanında loglardan motorlar hangi yüzde ile komutlanıyor buna da bakmak lazım. Motor kapatma ESC sebebi ile olabilir, ama genelde ESC bu durumda yeniden başlamaya çalışır.
YERE YAKIN TEKRAR ARM OLMA SESİ DUYDUK. ESC yeniden başlatma için bu bir ipucu olabilir mi ?

• Beğen
Tepkiler: İbrahim Özdemir
YERE YAKIN TEKRAR ARM OLMA SESİ DUYDUK. ESC yeniden başlatma için bu bir ipucu olabilir mi ?

Olabilir hocam, buzzerden mi geldi motordan mı? Motor sesi ise ESC yeniden başlamış ya da ESC ile uçuş kontrolcü arasındaki bağlantı gidip gelmiş olabilir.

ESC'yi nasıl bağladınız pixhawk a? DSHOT ile mi?

sevgili ibrahim.
Postunuzda "Yani dediğim gibi itkiniz ağırlık ile ucu ucuna yetiyor gibi duruyor." şeklinde bir ifadeniz var. Ancak ben bu ifadenizle aynı fikirde olmadığımı belirtmem gerekiyor. Zira Arducopter hover değerini 0000006.BIN dosyasından incelediğimizde

Bu RESMİ görmek için izniniz yok. Giriş yap veya üye ol

CTUN.ThH (calculated hover throttle) 0.2 kusur değerlerinde olduğunu görüyorum. bu durumda multikopterin itkisinin fevkalade iyi ve yeterli olduğunu anlıyorum. ha keza arducopter wikisinde de hover ile değerin 0.2 ile 0.6 aradında olmasının normal olduğu ifade edilmektedir. incelemek için . Linkin olduğu sayfadaki benzer grafikten motor outputların ne kadar dar bir pencerede çalıştığını da inceleyebilirsiniz

Sevgili Ramazan

kanaatimce sorun pid değerlerinin fazla olmasından dolayı motorların gereğinden fazla ısındığı yönündedir. Zira motor outputlarını incelediğimizde

Motor output değerlerinin çok geniş bir aralıkta osilasyon yaptığını görüyorum. Doğaldır ki böylesi bir motor output, kendini motor sicaklığının anormal yükselmesi ile göstermektedir. Zira motorların gelen elektrik enerjisini mekanik enerjiye çevirebilmesi esc lerden gelen akımları frekansının çok altındadır. Motorlar agresif manevra ve süratli kullanımda da ısınır. Ama sizin uçuşunuzda böyle bir şey yok zira multikompteriniz en fazla 7-8 m irtifa kazanmış maksimum sürati de yaklaşık 24 km/saat civarındadır. Bu uçuş motorda anormal bir sıcaklık yapmamalıdır. PID yüksekliğinden özellikle de D den olabileceğini düşünmekteyim. Multide gözle görünür osilasyon olmasa bile log lar buna işaret ediyor. Gözardı edilmemelidir.

Kabul edilebilir sıcaklık, motorrun 1-2 saniye ancak tutulabildiği, sıcaklık sebebi ile tutmaktan vazgeçmek durumunda kaldığımız durumu tarif eder. Tamam kabul ediyorum bu subjektif bir değerlendirmedir. Genel kabul hasarsız, iyi kondisyonda işini hakkıyla yapmış motorun 45-50 santigrat derecelere çıkmaya hakkı olduğu yönündedir. Daha fazlası anormal bir duruma işaret eder.
Çalışmalarınızda başarılar dilerim. İyi şanslar.

Sevgi ve saygılarımla.

Şakir POLAY

Genel tavsiyem güç ve itki sistemini gözden geçirmek, zira havada ESC kapanması gibi bir durumdasn bahsediliyor şu an. Bunun yanında hemen autotune yapmak yerine biraz stablized, alt hod ve pos hold modlarında quadcopteri gözeterek temkinli uçuşlar yapmak; itki ve mekanik sistemlerden emin olduktan sonra autotune işlemini yapmak sonucun doğruluğunu ciddi derece arttıracaktır.

Cihazınız ve otopilot montajınız hakkında da görsel paylaşabilirseniz daha sağlıklı fikirler verebiliriz.

Bu uçuş için de kaydınız varsa paylaşabilir misiniz?

Olabilir hocam, buzzerden mi geldi motordan mı? Motor sesi ise ESC yeniden başlamış ya da ESC ile uçuş kontrolcü arasındaki bağlantı gidip gelmiş olabilir.

ESC'yi nasıl bağladınız pixhawk a? DSHOT ile mi?
Pwm esc haberlesme. Bu ayar dshot su fakat pwm olarak yanlışlıkla değiştirilmiş.
Bugün 4 motor test duzeneginde bağladık ve esc yi tekrar test etmeye karar verdik. ESC sinyalini Servo tester ile sağladık. Motorları yarım yük 15 amper den toplam 60-70 amper arası 6s pil ile besledik. 3 dk çalıştı.

Esc sicakligi normaldi.
Esc kondansatörü inanılmaz ısındı.
Motorlar farklı farklı sıcaklıklarda 90-100-120-115
Oldukalrini gördüm.

Test sonucunda T motor f100 motor serisine geçmeyi planlıyoruz ya da velox 2812.
Şakir Polat hocamızın fikirleri ve yorumları sanki örtüşüyor ve problem motorların oluşturduğu osilasyon ve esc deki etkisi.

Son düzenleme:
sevgili ibrahim.
Postunuzda "Yani dediğim gibi itkiniz ağırlık ile ucu ucuna yetiyor gibi duruyor." şeklinde bir ifadeniz var. Ancak ben bu ifadenizle aynı fikirde olmadığımı belirtmem gerekiyor. Zira Arducopter hover değerini 0000006.BIN dosyasından incelediğimizde

CTUN.ThH (calculated hover throttle) 0.2 kusur değerlerinde olduğunu görüyorum. bu durumda multikopterin itkisinin fevkalade iyi ve yeterli olduğunu anlıyorum. ha keza arducopter wikisinde de hover ile değerin 0.2 ile 0.6 aradında olmasının normal olduğu ifade edilmektedir. incelemek için . Linkin olduğu sayfadaki benzer grafikten motor outputların ne kadar dar bir pencerede çalıştığını da inceleyebilirsiniz

Sevgili Ramazan

kanaatimce sorun pid değerlerinin fazla olmasından dolayı motorların gereğinden fazla ısındığı yönündedir. Zira motor outputlarını incelediğimizde

Motor output değerlerinin çok geniş bir aralıkta osilasyon yaptığını görüyorum. Doğaldır ki böylesi bir motor output, kendini motor sicaklığının anormal yükselmesi ile göstermektedir. Zira motorların gelen elektrik enerjisini mekanik enerjiye çevirebilmesi esc lerden gelen akımları frekansının çok altındadır. Motorlar agresif manevra ve süratli kullanımda da ısınır. Ama sizin uçuşunuzda böyle bir şey yok zira multikompteriniz en fazla 7-8 m irtifa kazanmış maksimum sürati de yaklaşık 24 km/saat civarındadır. Bu uçuş motorda anormal bir sıcaklık yapmamalıdır. PID yüksekliğinden özellikle de D den olabileceğini düşünmekteyim. Multide gözle görünür osilasyon olmasa bile log lar buna işaret ediyor. Gözardı edilmemelidir.

Kabul edilebilir sıcaklık, motorrun 1-2 saniye ancak tutulabildiği, sıcaklık sebebi ile tutmaktan vazgeçmek durumunda kaldığımız durumu tarif eder. Tamam kabul ediyorum bu subjektif bir değerlendirmedir. Genel kabul hasarsız, iyi kondisyonda işini hakkıyla yapmış motorun 45-50 santigrat derecelere çıkmaya hakkı olduğu yönündedir. Daha fazlası anormal bir duruma işaret eder.

Sevgi ve saygılarımla.

Şakir POLAY
Hocam bilgileriniz derya deniz . Her verdiğiniz bilgi ve ipucuyla derinleştiriyorum konuları . Çok teşekkürler. Motorlar normalin dışında ısı üretiyor. el ile tutmak imkansız. servo tester da boşta yapılan testlerde bile ısınıyor.

• Beğen
Tepkiler: Şakir Polay

80.BIN dosyası kırım yaşanılan log analiz görüntüsü.

Motor PWM kesildiği için mi düştü, yoksa motor daha önce durmuş da sistem sonra mı PWM'yi kesti? bu soruya Imu.accz ve rcout verilerinden ulaşmak mümkün mü ?

sevgili ibrahim.

Sevgili Ramazan

Sevgi ve saygılarımla.

Şakir POLAY

Son düzenleme:
Bu VIDEOYU görmek için izniniz yok. Giriş yap veya üye ol

Hobbywing Xrotor 2812 900kv İtki Testi ( Thrust Test ) Propoller hq 9x5x3 motoru ilk aldığımızda yapmış olduğumuz test videomuz.

Pwm esc haberlesme. Bu ayar dshot su fakat pwm olarak yanlışlıkla değiştirilmiş.
Bugün 4 motor test duzeneginde bağladık ve esc yi tekrar test etmeye karar verdik. ESC sinyalini Servo tester ile sağladık. Motorları yarım yük 15 amper den toplam 60-70 amper arası 6s pil ile besledik. 3 dk çalıştı.

Esc sicakligi normaldi.
Esc kondansatörü inanılmaz ısındı.
Motorlar farklı farklı sıcaklıklarda 90-100-120-115
Oldukalrini gördüm.

Test sonucunda T motor f100 motor serisine geçmeyi planlıyoruz ya da velox 2812.
Şakir Polat hocamızın fikirleri ve yorumları sanki örtüşüyor ve problem motorların oluşturduğu osilasyon ve esc deki etkisi.

Haberleşme protokolünü DSHOT olarak kullanın mutlaka. Mümkünse bi-directional dshot da açın, otopilot a RPM verisi gitsin. Aynı ESC ile ardupilot a RPM verisi beslemiştim ve VTOL cihazımda osilasyon için işe yaramıştı.

Bu VIDEOYU görmek için izniniz yok. Giriş yap veya üye ol

Hobbywing Xrotor 2812 900kv İtki Testi ( Thrust Test ) Propoller hq 9x5x3 motoru ilk aldığımızda yapmış olduğumuz test videomuz.

%75 PWM ile bir müddet çalıştırın. Ayrıca her PWM adımında biraz daha bekleyin ki akım okuması otursun. Motorun değerleri iyi görünüyor itki ve çektiği güç bakımından.

Elinizde lazer termometre varsa bir müddet orta PWM'lerde çalıştırıp iç sargının ve dış çanın sıcaklıklarını ölçün.

• Beğen
Tepkiler: Ramazan Akın
Bir de motorları bu şekilde açıkta test etmeyin. O boyuttaki bir pervaneden meydana gelebilecek kaza can sıkabilir. Varsa araya pleksiglas bir bariyer yapabilirsiniz çok vaktinizi de almaz.

• Beğen
Tepkiler: Ramazan Akın

80.BIN dosyası kırım yaşanılan log analiz görüntüsü.

Motor PWM kesildiği için mi düştü, yoksa motor daha önce durmuş da sistem sonra mı PWM'yi kesti? bu soruya Imu.accz ve rcout verilerinden ulaşmak mümkün mü ?
Sevgili Ramazan

Sorunlu uçuşa ait olan log dosyasını paylaşmanız durumunda değerlendirmeye çalışırım

Sevgi ve saygılarımla
Şakir Polay

• Beğen
Tepkiler: İbrahim Özdemir
iflight XING 2814 880 KV motorlarım ve HQ 10*5*3 pervanelerim geldi. Hover testi yapıp son testlerimi sizlerlede paylaşmak istiyorum. İnşallah güzel bir konfigürasyon oluştururum.

Yapay zekanın yaptığı pid tuning isabetli oluyor mu? Fine tuning öncesi başlangıç noktası olarak kabul edilebilir mi?