Balsa Lazer Kesim

Ayhan T@N

Yeni Uye
Katılım
11 Kas 2015
Mesajlar
46
Tepkime puanı
12
Yaş
54
cümleten merhaba'
aklıma bir fikir geldi ama mutlaka önce düşünülmüştür :)
aşağıdaki videoyu mutlaka izleyin
balsa plaka alsak, isteğimiz planlarımızı internette lazer kesim yapan firmalar var (tel konuştum planını getir hallederiz dediler)
balsa arf kitler çok pahalı bu şekilde daha uygun olmazmı yorumlarınızı bekliyorum

Bu VIDEOYU görmek için izniniz yok. Giriş yap veya üye ol
Bu VIDEOYU görmek için izniniz yok. Giriş yap veya üye ol
 
Son düzenleme:
Bu VIDEOYU görmek için izniniz yok. Giriş yap veya üye ol
Bu VIDEOYU görmek için izniniz yok. Giriş yap veya üye ol
Bu VIDEOYU görmek için izniniz yok. Giriş yap veya üye ol
Bu VIDEOYU görmek için izniniz yok. Giriş yap veya üye ol
Bu VIDEOYU görmek için izniniz yok. Giriş yap veya üye ol
 
Son düzenleme:
Ayhan bey, plandan model yapmanın daha ucuza geleceği konusundan emin değilim. Ancak bu işin inşaat tarafı ayrı bir konudur. Yani, bu hobinin uçurmak tatrafı ayrı, inşaat tarafı ayrı bir keyiftir. O nedenle malzemeyi temin edip lazer kesim yaptırabilirsiniz. Ancak, bir de o ARF kitin içinde gelen ufak tefek malzemeler vardır ki tek tek temin etmek pek de ucuza gelmez. Polyester kaplama filmi de ayrıdır. Eğer ben inşaattan da keyif alıyorum diyorsanız, balsa ve kontraplak malzemeyi temin edin ve başlayın. Ama böyle bir beklentiniz yoksa, maliyet yönünden çok da bir avantajı olacağını zannetmiyorum.
 
Lazer veya cnc kesim zaten modelcilerin çokça kullandıkları bişey. Ama Arf modeli piyasada bulunmayan modeller için mantıklı. Arf modeller seri üretim olduğu için maliyeti daha düşük olacağından daha ucuza temin etmek mümkün olacaktır. Her detayı senin için düşünülmüş, karşılaşılabilecek problemleri deneyimlenmiş ve çözülmüş, hazır detay parçaları ile gelmesi de bir avantaj.
 
Bir cowling veya canopi yapımı için model, kalıp, ve sonunda ürünü elde etmek masraflı bir süreçtir ve ilk denemede başarılı olamamakta var.Bir sürü sarf malzeme de cabası.
Ama şöyle bir avantajı var; ilk ay ahşap alınır kesilir montaj yapılır diğer ay başka bir şey derken harcamayı az az yaptığınız için hissettirmez.
Diğer bir artı yönün de arf modellerde kanat yada gövde ağır hasarlarda çöp olabilirken plandan yapılan modeli rahatlıkla yeni kanat veya gövde yapılabilir.
Ama en önemli güzelliği de kendi modelinizi uçurmanın verdiği mutluluk; biraz daha ucuz, biraz daha pahalı yada aynı fiyata bir model yaptığınızda arf den çok daha mutlu eder sizi.
 
Eğer olaya sadece maliyet penceresinden bakarsak ARF modeller her zaman en ucuz modellerdir. Modellerde gerekli olan malzemeler ve hammaddeye bireysel tüketici olarak ulaşabileceğimiz fiyatlar ayda binlerce model yapan bir fabrikanın birim fiyatlarıyla karşılaştırılamaz asla.

Sadece maliyet açısından ucuzdan pahalıya bir liste yaparsak:

ARF model
Kitten inşaat
Plandan inşaat (eşinize söylediğiniz maliyet)
Plandan inşaat (planladığınız maliyet)
Plandan inşaat (gerçek maliyet)

Şeklinde olur. Her basamakta kabaca iki kat bir maliyet artışı düşünülebilir :)
Ama kendi modelinizi yapmanın keyfi, öğreticiliği ve nihai tatmini paha biçilemez birşeydir :)
 
Abi ben Aksaray gençlik merkezinde modelcilik ile uğraşmaktayım. Şöyle söyleyeyim sana. Elimizde lazer makinası var . Elektrikli soaraction kasası sıfır arf kit olarak 500 tl ye satan var . Elle yaparsak 650 lira civarına denk geliyor. Ancak model büyüdüğü zaman is değişiyor 1800 liraya satılan 40 lık bir modeli 1000 liraya falan mal edebiliyoruz. Çünkü bazi malzemeler ortak kullanilabilen malzemeler.
 
Ben şu anda 180 cm kanat açıklığı olan bir teyyare yapıyorum, yaklaşık 600 tl lik balsa/kontrplak aldım. Yapıştırıcılar, kaplama vs 1000 tl yi bulur. Ama cevaplarda bahsedildiği gibi kitin içinde modeli tamamlamaya gerekli depo, spinner, iniş takımı, servo kolları, tekerlekler, canopy, cowling, patikler hepsi tam set çıkar. Bende bu malzemelerin hepsi yıllar içinde birikmiş olarak var. Fakat cevaplarda belirtildiği gibi cevaplarda belirtildiği gibi bunları tek tek almaya kalkınca maliyet hesabı değişir. Örneğin yaptığım ebatta modele uyacak büyüklükte cowling yaklaşık 300 tl.
Kıyası iyi yapmak lazım.
Ayrıca hatasız kesilmiş tam malzemeyle inşaat daha keyifli ve hızlı olur.
 
Ha bu arada yaptığım ebatta uçağın ebatlarında ARF'ler 3000-5000 tl bandında (şu anda, dolar yükseldikçe değişir). Dolayısıyla, elimde eskiden kalma malzemelerim olduğundan benim için inşaat daha karlı şu anda