Balsa Mono Tekne Elektroniği

İlk tekne modelim ve internette izlediğim videoların bir kaçında 3 kattan az fiber kaplamalarında zımpara yaparken tabana ulaşma gibi sorunlar oluştuğunu söyleyenler olmuştu. Tabi ilk teknem olması nedeniyle su alacak korkusu da buna dahil. Teknenin tüm elektronik ve 2200mah pil dahil şu an ağırlığı 700gr civarı geliyor.
 
Model fena olmadı malzeme eksikliği ve bunun karantina, sokağa çıkma yasağına denk gelmesi eski zımparaları falan kullanmamı gerektirdi. İlk tekne modeli denemem olması ve boyutunun küçük olması da tabi işleri biraz daha zorlaştırdı. Boyutu en azından 80cm, 100cm civarı olsa bir çok açıdan benim için daha kolay olabilirdi. Ancak sırt çantasına sığması için bu ölçülerde yapmak benim için daha mantıklıydı. Yapım aşamasında planladığımdan farklı bir kaç değişiklik yapsamda genel olarak düşündüğüm gibi oldu. Geriye yasaktan sonra denize götürüp denemek kaldı. Yardımları için herkese teşekkürler.
Bu RESMİ görmek için izniniz yok. Giriş yap veya üye ol
Bu RESMİ görmek için izniniz yok. Giriş yap veya üye ol
Bu RESMİ görmek için izniniz yok. Giriş yap veya üye ol
Bu RESMİ görmek için izniniz yok. Giriş yap veya üye ol
Bu RESMİ görmek için izniniz yok. Giriş yap veya üye ol
Bu RESMİ görmek için izniniz yok. Giriş yap veya üye ol
 
Elinize sağlık, İlk model için hayli başarılı. ?
Sonrasında daha büyükce ve farklı modeller için kazandıracağı deneyim önemli.
Suyla tanışma videosunu bekleriz.:saygilar:
 
Emre bey ellerinize sağlık. Sonuçta güzel model ortaya çıkardınız.

* Son bitmiş haliyle yüzer ağırlığı kaç gram oldu.
* Pervane çapı ve pitch açısı nedir.
* Pervane arka aynaya yakın olmuş. Birkaç cm daha dışarıda olsa sürat daha iyi olurdu.
* Dümen boyunu biraz kısaltırsanız sürate artısı olacaktır.
* Gövde boyunu ölçün. (Kuyruk dümen hariç) Arka aynadan boyun 1/3'ü ağırlık merkezidir. Modeliniz 50 cm olduğuna göre arka aynadan 16-17 cm öne doğru olan noktadan modeli her iki yandan kaldırın. Ağırlık dengesine göre pilinizi yerleştirin. Model daha dengeli yüzecektir.
 
Çok teşekkür ederim.
- 1500mAH pil ile bitmiş haliyle tam 650gr ağırlığında.
- Kullandığım pervane 30mm ancak pitch değerini nasıl hesaplayacağımı bilmiyorum linki burada;
- Pervane yakınlığı bittikten sonra beni de rahatsız etti. Ancak motorun büyük bölümü gövdenin iç kısmında bulunuyor. Pil yuvası, şaft girişi vs.. gibi bölümlerin hepsini baştan düzeltmem gerekeceği için performans tatmin etmezse söylediğiniz gibi değiştirebilirim.
- Sanırım dümeni gravür makinesi ile kısaltabilirim.
- Ağırlık merkezi şuan ki haliyle pili yerleştirdiğimde arkadan öne 17cm civarına denk geliyor.
 
  • Beğen
Tepkiler: Emre Büyükok
Modeli beş dakika yüzdürüp test etme fırsatım oldu. Yalnız olduğum için video çekme şansım olmadı. Hava biraz rüzgarlı ve su hafif dalgalıydı. Modelin uç tarafı suya biraz fazla giriyor gibiydi, motor yatağını bir kaç kat balsadan yapmama rağmen pek sağlıklı olmadı sanırım. Motoru ve pili bir kaç santim geriye çekmeye karar verdim. Böylece pervaneyi de dışarı doğru uzatmış olacağım önerdiğiniz gibi. Motor yatağını da metalden keserek yapacağım. Bunun haricinde yaşadığım sorun akrilik sprey ile boyadığım yüzey çok kolay çiziliyor, çizilen yerleri tekrar boyayıp dışını akrilik sprey vernik ile kaplayacağım.
 
Tekne yapısı itibarı ile bodoslaması (baş) orta kısımlara göre daha düşük. Pervane açısı da belli bir mikta var ve kıçı kaldırmaya müsait. Aslında flexible shaft olsaydı satha parelel olur ve kıç kalkmasını engellerdi. Bu durumda benim kanaatimce Ağıırlık merkezini daha da geriye kaydırmanız sorunu kısmen çözer.
Daha önce yazmıştım "akrilik oto boyası diye" Hazır spray boyalardan ziyade spray boya hazırlayan bir yerde 5-10 lira fazlasına sertleştiricisi, verniği mix yapıp kutuya basıyorlar. Çok daha dayanıklı oluyor.
 
Moderatör tarafında düzenlendi:
  • Beğen
Tepkiler: Emre YEŞİL
Güzel çalışma elinize sağlık.. Kesim şablonları kolayınızda mı ? Paylaşabilir misiniz ? Teşekkürler
 
Mehmet bey tavsiyenizi okumuştum. Vernik, sprey boya fiyatlarını falan düşününce belki aynı fiyata bile gelebilir ancak elimde hazırda 2 adet sprey boya vardı bu yüzden öncelikli tercihimi o yönden yaptım. Yeni bir model yapmayı planlıyorum onda söylediğiniz gibi boya hazırlayan bir yer arayacağım.
Cenk bey modeli yaparken kullandığım başka bir bilgisayardı ve plan o bilgisayarda kaldı maalesef elimde planı yok ama Emre bey'in yaptığı benzinli bir model var linkini bırakıyorum oraya yazarsan elinde mevcutsa o paylaşabilir.
 
  • Beğen
Tepkiler: Cenk Şentürk