Balsadan model yapımı ile ilgili merak ettiklerim

Ercan DOĞAN

Yeni Uye
Katılım
12 Kas 2017
Mesajlar
8
Tepkime puanı
0
Yaş
39
Konum
Gebze
İlgi Alanı
Hepsi
Üst not: Biraz abartarak uzun bir mesaj yazdığıma karar verdim, kısıtlı vakti olanlar için merak ettiğim sorular mesajın sonunda yer almaktadır.

Merhaba arkadaşlar;

Bir süre önce tanışma grubuna attığım ilk mesajımda bahsettiğim gibi modelciliğe ilk adımımı balsadan model planör yaparak atmayı düşünüyorum. O ilk mesajımdan bugüne kadar zamanımı forumda ve internette ilgimi çeken konuları okuyarak ve gerekli malzemeleri yavaş yavaş toplayarak geçirdim. Bu mesajımda hem geldiğim nokta ile ilgili biraz bilgi vermek hem de merak ettiklerimi sizlere sormak istiyorum.

Önce mevcut durumum hakkında biraz bilgi vereyim. Benim için ilk problem kumandaya karar vermek ve temin etmekti. Yurtdışından Turnigy 9X almayı planlarken, Türkiyede bir firmanın ( ) black friday olayını ciddiye aldığını son anda farketmiş ve indirimin son saatinde Radiolink AT9s kumandayı 550TL gibi bir fiyata (o zaman için indirimsiz fiyatı 800TL idi) görünce hemen alıvermiştim. Öyle ki aceleyle kumandanın siparişini verdikten sonra, ikinci bir sepet daha hazırlayıp indirimden faydalanmak istemiş ancak ikinci sepeti indirim süresinin sonuna yetiştirememiştim. Forumda kumandanın AT9 versiyonu ile ilgili bir tanıtım mevcut, her ne kadar isimleri azıcık farklı olsa da birbirlerine benziyorlar gibi. Yine de ilerleyen zamanda kumanda ile ilgili detaylı bir tanıtım yapma planım var (benim yaptığım pek inceleme olmaz, anca tanıtım).

Kumanda dışında, hem elimde bulunsun hem de kullanabilirsem planörde kullanırım diye EMAX XA2212 820kV fırçasız motor ve 12A'lik bir ESC'de temin ettim. ESC'nin 1A'lik BEC özelliği var ancak bu bana yeterli gelmeyecek sanırım. Kullanacağım mikro servolar zaten elimde mevcuttu. Son olarak da hem kumanda hem planör için 2S (2200 mAh) ve 3S (2250 mAh) iki farklı lipo pil aldım. Ha bir de yine deneme amaçlı 1045 pervane var. Planör için katlanır pervane arayışım devam ediyor.

Sonuç olarak şu an elimde model hariç her şey mevcut. Gelelim modele.

İlk mesajımı attığım zamanlar modele tam karar verememiştim. Ancak araştırmalarım sonucunda hala ilk bulduğum planlardan birisi olan Guppy modeline sıcak bakıyorum. Hatta planın yapımcısı ikinci versiyonu yayınlanmış Guppy MK2 adı altında.

Modelin planı bu adreste:
Modelin yapımcısı ise şu adreste:

Detaylı plan parayla satılıyor, ancak ilk verdiğim linkte bütün planın iki adet A0 (sanırım) boyutunda birleştirilmiş hali mevcut. Burada sizden alacağım geri beslemeye göre yapımcı ile iletişime geçip detaylı planı almak gibi bir niyetim de var (ücretli versiyonda planın sayfalara ayrılmış hali ve ilerde 3D yazıcı ile birşeyler deneyebilme ihtimalime karşı DXF formatında çizim dosyaları mevcut).

Gelelim merak ettiklerime (Nihayet!).

1. Sizlerin tecrübesine göre bu model yeni başlayan için uygun mudur? Üstten kanat, geniş kanat aralığı (bu arada 1700mm kanat açıklıklı versiyonu düşünüyorum) ve gördüğüm en detaylı plan olması nedeniyle bana uygun gibi gelmişti.

2. Model yuvarlak hatlara sahip (zaten bu nedenle gözüme hoş gözüküyor sanırım). Daha önce elime balsa almıştım, kolay şekil aldığını biliyorum ancak hiç zımpara ile şekil vermemiştim. Bu yuvarlak hatları üretmekte sıkıntı çeker miyim? Düşününce simetrik bir şekil elde etmek zor olacakmış gibi geliyor.

3. Plana göre modelde kullanılan ahşap çeşitleri: Ak kavak, kontrplak, ladin, balsa, sert balsa, yumuşak balsa, bir de PCB denen kompozit malzeme. PCB sanırım kontrplak ile aynı olsa gerek? Kontrplak ve balsa sorun değil, ancak diğer malzemeleri İstanbul'da nereden bulurum bir fikrim yok. Ayrıca sert balsa ve yumuşak balsa diye bir fark görmemiştim şimdiye kadar. Sorum ise şu, bu malzemeleri bulma ihtimalim var mı? Yoksa bütün modeli balsa ve kontrplaktan yapsam bu benim başıma nasıl bir sorun açar. Aynı şekilde sert veya yumuşak balsa yerine piyasada bulduğum balsayı kullansam ne dersiniz?

4. Yine plana göre bazı parçalar, balsa damarları ile aynı yönde kesilirken bazı parçalar ise balsa damarlarına dik kesiliyor. Damar ifadesi yanlış olabilir, lif desem daha uygun olur sanırım. Ben balsayı Bauhaus'dan 10cmx100cm levhalar şeklinde bulabildim. Bazı internet sitelerinde de aynı şekilde 10x100cm boyutlarında satıldığını gördüm. Dolayısıyla balsa damarlarına (liflerine) dik olan büyük şekilleri tek bir balsa parçasından kesmem mümkün değil. Bu tip parçaları görmezden mi gelmem gerekir yoksa birden fazla parçayı yapıştırarak mı üretmem lazım? Yoksa daha geniş boyutlarda balsa mevcut ancak ben mi bulamadım? (Bahsettiğim parça model planının ikinci sayfasının sol alt köşesindeki 9 numaralı parça)

Şimdilik aklıma gelenler bunlar.

Bu arada mesajın soru/yazı oranına bakınca çuvallamışım, altı üstü 4 soru sormak için okuttuğum bunca paragraftan dolayı kusura bakmayın.
 
Balsadan model yapımı ile ilgili merak ettiklerim

Kolay gelsin! İlk başlayan biri olarak en ileri seviyede bir rc modelcisinin bile kolay kolay cesaret edemediği bir işe kalkışıyorsun. Model ve maket konusunda, alet edevat kullanma konusunda endişen yoksa malzeme temininde pek sıkıntı çekmezsin. Yeterince sabrın da varsa gerisi kolay. Ama şuna karar vermelisin: modeli yapmak mı önceliğin, yoksa bir modeli uçurmak mı? İkisi birbiri ile doğrudan alakalı olduğu gibi görünse de bir o kadar da farklı şeyleri.
 
Balsadan model yapımı ile ilgili merak ettiklerim

Ercan Bey foruma hoş geldiniz,

Forumun “dahtasever” delisi olarak balsaya niyetlenen bir kişi daha görmek mutlu etti beni :)

Sorularınıza kendimce yanıtlar vermeye çalışayım.

1. Sorunuzun cevabı iki türlü olacaktır.
a) inşaat açısından uygunluğu: bence çok uygun bir model değil. Zira biraz karmaşık bir inşaat... yuvarlak olması görünüşünü güzelleştirirken inşaatı zorlaştırır. İmkansız diyemem, isterseniz ilk model olarak bunu yapabilirsiniz, güzel de tecrübe kazanırsınız ama bence biraz daha basit bir modelle tecrübe kazanıp, balsa tozu soluyup (balsa zımparalayıp) sonra bu modele dönmek daha iyi olur.

b) uçuş açısından uygunluk: gayet uygundur çünkü bu yavaş ve dengeli uçabilen bir modeldir.


2. Aslında ilk mesajda bunu yanıtladık sanırım :) bahsettiğiniz kısım aslında çok zor değil, biraz denemeyle, belki biraz fazla malzeme harcayarak elbet balsaya zımpara ile şekil vermeyi de öğrenirsiniz tabiki. Ama biraz daha basit bir inşaatla başlarsanız bu modelin hakkını daha iyi verirsiniz.

3. PCB baskılı devre kartıdır.
Balsalar aslında oldukça farklı sertlik ve yoğunluklarda bulunabiliyor, ama bizim (Türkiye’deki modelcilerin) böyle bir lüksü yok malesef. Bauhausta bulacağınız balsa en ağır olanından olacaktır. Çok şanslıysanız orta ağırlık/sertlikte bir iki levhaya denk gelebilirsiniz. Kırtasiyelerde de durum aynı olacaktır. Model mağazalarında bazen hafif balsa olabilmektedir.

Kısacası, modeli inşa etmek için gereken malzemeleri elbette ki bulursunuz, ama tasarımcının yaptığından daha ağır bir model olacağı kesin diyebiliriz. Ancak halen uçabilir bir model çıkarmak mümkün olur.
Ben İstanbul’da yaşarken yurtiçindeki kaynaklardan temin ettiğim balsalarla yapardım modellerimi...

4. Plandaki lif yönleri (su yönü diye de anılır) oldukça önemlidir, görmezden gelmeyiniz. Balsa dediğiniz gibi genellikle 10cm genişlikte levhalar halinde satılır. Çok özel uygulamalar için daha geniş levhalar bulunabilir ama bunlar yurtdışı kaynaklıdır ve zaten buyük kütüklerin biraraya getirilip yapıştırılmasından sonra çıkartılan levhalardır. Yani tek bir levha değildir aslında. Eğer bir parça 10cm den daha genişse iki yada ne kadar lazımsa artık, levhayı alın alına birbirine yapıştırıp sonra o parçayı keseriz.







Sent from my iPhone using Tapatalk
 
Balsadan model yapımı ile ilgili merak ettiklerim

Anlaşılan yakında güzel bir "Dahta" konumuz daha olacak :thumbup: :yuppi:

Teknik yorum yapacak tecrübem ne yazık ki yok :-\ Ama projeyi yakından takip edeceğim :RCKolik:
 
Balsadan model yapımı ile ilgili merak ettiklerim

Cevaplarınız ve ilginiz için teşekkür ederim;

Özgür Bey, uyarınızı dikkate aldım, ancak bulduğum en detaylı ve açık plan bu olduğu için şansımı bu plandan yana deneyeceğim. Malzemeleri toplarken biraz fazla yedek malzeme alırım artık :)

Bu arada Bauhaus'da bulunan balsaların ağır balsa olmasına şaşırdım. Bunun daha hafifi daha ne kadar olabilir ki? Bu bilgiye dayanarak bütün modeli bu balsadan + kontrplaktan yapmak mümkün gibi, gözüm kesti.

Bu hafta sonu kadıköy taraflarına geçip birkaç modelci gezeyim. Bakalım piyasada neler varmış.
 
Balsadan model yapımı ile ilgili merak ettiklerim

Ercan Bey, şimdiden kolay gelsin diyelim.

İnşaatınızı bir başlık açıp bizlerle de paylaşırsanız hem bu modeli ileride yapacaklar için bir kaynak olur hem de sizin de zorlandığınız yardıma ihtiyacınız olduğu zamanlar inşaatın tamamını bileceğimiz için daha faydalı olma şansımız olur. Ayrıca bazen sizin farketmeyeceğini detaylar da başka gözler tarafından görülebilir çok geç olmadan iyileştirmeler/düzeltmeler yapılabilir.

Balsa konusunda şu sayfayı okumanızı tavsiye ederim:



Burada görebileceğiniz gibi balsaların yoğunluk farkları 2-3 katlık bir aralıkta değişmektedir. Ayrıca balsaların su (grain) tiplerine göre sınıflandırmasını ve hangi tipin nerede kullanılacağını bu yazı gayet güzel açıklıyor. Tabi bizim malesef bu kadar seçme lüksümüz olmuyor ama yine de bilgi olarak elinizde olması faydalı olacaktır.

Kırtasiyelere giderken eğer varsa yanınızda bir hassas terazi götürün (1gr veya daha hassas ölçüm yapabilmeli). Eğer kırtasiyeci anlayışlı birisi çıkar ve izin verirse bulduğunuz levhaları tartıp seçiminizi ona göre yapabilirsiniz...
 
Balsadan model yapımı ile ilgili merak ettiklerim

Guppy 2 modelini balsa ve kontraplaktan yapabilirsiniz. Ladin çıta bu modelde yalnızca kanat serenleri için kullanılmış. Ladin çıta bulamazsanız onun yerine sert balsa çıta kullanabilirsiniz. Kontraplak iki çeşit: biri hafif kavak kontraplak diğeri sert kontraplak. Sert kontraplak daha zor bulunuyor. Modelde WP olarak belirtilen hafif kontraplak.

Kanopi için girintili çıkıntılı olmayan düz bir PET şişe bulmalısınız. Vakuform işleminde girintili çıkıntılı yüzeyler tam düz olmayabilir. Renkli PET şişe de olabilir.

Hafif balsa levha renginden de anlaşılabilir, beyaza kaçan bir renkse hafiftir. Renk ne kadar açık kahverengiye kaçarsa o kadar ağırdır.