Düşük Bütçe - 15km Hedef FPV

  • Konbuyu başlatan Üye silindi 2027
  • Başlangıç tarihi
  • 1,738
Ü

Üye silindi 2027

Guest
Arkadaşlar merhaba,

Yıllardır, belki 7-8 yıldır ilgileniyorum rc hobisi ile. Arabalar( drift arabaları, Suadiye drift buluşmaları, lastiklere elektrik bandı sarmak, sakura zero s ler vs.. :) ), helikopterler (lama v4 , trexler, x50e ), quadlar derken birkaç yıl önce mini quadlar - fpv ile ilgilenmeye başladım. Ufacık alanlarda bile kullanılabildiği, kırım masraflarının çerez parası olduğu ve nispeten az tehlikeli olduğundan favorim oldu. Ve şimdi fpv ile iyice ilgilenmeye başlamışken, rc hobisine arabalardan sonra devam etmemi sağlayan uçaklar ile fpv yapmak istiyorum. Zamanında ilk yayınlandığında şu video ile epey gaza gelmiş fakat o zamanki bütçem ile gözlüğü almam bile bir yıl süreceğinden alamamıştım, hep heveslenmişimdir.




Şimdi, olabilecek en düşük fiyatlı fakat malzemeleri ve herhangi birini tehlikeye atmayacak kadar kaliteli ürünler ile 15 km gibi bir mesafeye ulaşabilmek istiyorum. İstanbulda yaşadığımdan daha uzağı şu an için gereksiz olacak.

Elimde mini quadlarda kullandığım taranis x9d plus kumandam, 5.8ghz için bolca alıcı-verici-anten ve fatshark gözlük de var.

Bir süredir uçaklar ile ilgilenmeye başladığımdan elimde bolca dijital-analog servo, motor, esc var.



Fpv de uçak olarak Flite Test modellerini kullanmayı düşünüyorum. Aslında x-uav talon çok hoşuma giden bir model ama o kadar para harcamadan biraz uçaklarda fpv de deneyim kazanmak istiyorum. Belki bir kaza olur, kaybederim vs.. o zaman daha iyi bir kurulum yapabilirim. Kullanmayı düşündüğüm modeller FT Explorer, FT Versa Wing yada FT Spear modelleri.

Spear:
Versa Wing:
Explorer:

Favorim Explorer modeli. Uçağın motor-esc-servo konularında problemim yok. Epey araştırıp uygun ürünleri aldım. Şu an Spear hariç diğer modelleri yaptım, duvarımda asılı uçuşa hazırlar. Bunları yaparken silikon tabancası bozulduğundan Spear için kargo bekliyorum. Bu modeller ile ciddi mesafelere gidenler var, bence idare ederler.



Kumanda olarak elimde Taranis x9d+ modeli var. Uhf sistemi muhtemelen ileride almak zorunda kalacağım ama daha yeni başlamışken para vermek istemedim. Bu sebeple frsky l9r long range alıcı aldım. 5 km, anten değişimi ile 10-15 km gibi mesafelere ulaşanlar var. Ama 1.2-1.3 ghz video ile girişim problemi oluyormuş galiba. Bunun için de low pass filter kullanılıyor diye okudum. Emin olmadığım bir konu bu, yardımcı olursanız sevinirim. Mesela şu ürünü alıp görüntü verici ile anten arasına taksam uygun mu ?



Görüntü aktarımı bir diğer konu. Minilerde 5.8 ghz kullanıyoruz, immersionrc nin 600mw verici, spironet antenler ile herhalde birkaç kilometreye ulaşabilirim. Youtube da 5km mesafeye gidenler var ama ben minilerde 500-600 metreye gidince ufaktan parazitlenmeye başlıyordu görüntü. Nereye kadar gider diye de hiç denemedim aslında, daha önce rssi düşer diye düşünerek. Ama 15 km mesafeyi göremeyeceğim kesin. Bunun için herkes bevrc 1.3ghz 800mw kullanıyor izlediğim videolarda ama o da galiba eskiden efsane olan ama artık bulunmayan bir model. Sanki onun çakması gibi olan banggood da satılan partom seti almayı düşünüyorum. Kullanan çok kişi var, epey mesafeye de girmişler. Isınma-ağırlık gibi sorunları var galiba ama vericinin dış korumasını söküp biraz da hava akımı alacak şekilde yerleştirirsem sanki kullanılabilir bir ürün gibi ? Tavsiyelere açığım. Anten olarak skyrod antenlerini kullanmayı düşünüyorum, geçenlerde tahmini bir fiyat aldım, 200 liraya cloverleaf and biquad anteni veriyorlar.



Ve bir de autopilot konusu var, hiç bir fikrimin olmadığı tek konu. Ne olduğunu bile yeni yeni öğrendim, ki daha önce gpsli- modları olan quadcopter de kullanmıştım :)
Bunda da orjinal ve kaliteli ürünler ile Çinli dostlarımızın yaptığı, ucuz modeller var. Eğer skywalker-talon gibi pahalı bir model alıp, ciddi yatırım yapmış olsaydım en iyisini alayım diye düşünürdüm ama çok kaliteli bir ürüne bu defa para vermek istemiyorum. Seçkin Albamya'nın sitede paylaştığı videoyu izledikten sonra biraz fikir edindim, epey araştırma-inceleme de yaptım. Aliexpress de satılan apm2.8 ardupilot modellerinden birini almayı düşünüyorum. Hem ucuzlar, hem de bolca kaynak var kurulumu ile ilgili.
Siz ne dersiniz, güvenilir mi ?

Apm sistemi için, apm, gps, power module, osd, 433mhz telemetry module, shock absorber, pitot tüpü ?? gerekiyor galiba. Aliexpressden yararlanınca 100 dolar civarına hepsi alınabiliyor. Siz ne dersiniz ? Unuttuğum bir şey, yada ekstra bir tavsiyeniz var mı ? Apm'i çin malı alıp, gps i orjinal-kaliteli olanlardan almayı düşünüyorum. (mini ublox m8n)


Pil olarak ise, elimde 3s 4200mah, 2800 ve 1500 lük 30c piller var. Apm-görüntü için 1 tane 2800 mah, motor-servo için 2 tane 4200 mah nasıl olur ? Bu da bilgim olmayan bir konu ama genelde ayrı ayrı beslemişler. 4200 olan 300, 2800 olan 225 gram.
Motorlarım 9050 propta 1250 gram torklu, 1047 de 1.5kg. Uçakta explorer modeline 1047 sığmıyor, elimdeki 9060lar ancak sığıyor. Versa Wing ve Spear modellerine ise 1047ler sığar. Ancak bu durumda da tam 30a çekiyor, benim escler de 30a. Fakat sadece havalanırken tam güç verince sorun olmaz galiba ?




Her türlü tavsiyeye açığım. Hiç bilmeden bir konu açmak istemedim, 2 aydır araştırıyorum, birçok youtube videosu da izledim, kimler ne kullanıyor diye araştırdım. Bu sistemler aklıma yatan modeller. En iyi ürünleri de alabilirim ama her alacağım üründe öyle yapıp bir sürü para veriyorum ama hakkını veremeden kullanınca da sinirim bozuluyor. Uçakla fpv sonuçta her zaman yapabileceğim bir şey değil. Araba ile şehir dışına 50-60 km gidip, uygun bir ortam-arkadaş-vakit bulmak gerekiyor. Bu da muhtemelen ayda bir denk gelebilecek bir şey. 15 km mesafeye gidip dönmek şu an benim için yeterli olacaktır. Ve düştüğü zaman da çok aşırı bir kaybım olmasın istiyorum. Tavsiyeleri bekliyorum.

Teşekkürler
 
Düşük Bütçe - 15km Hedef FPV

Teşekkürler, bilgili olduğunuz bir konuysa biraz fikir verirseniz sevinirim.

30 km menzil konusunda haklısınız ama şöyle bir şey var. 15 km dedim diye kesinlikle 15 olacak diye bir durum yok, tahmini bir mesafe. 15 değil de 12 km olursa çok da bir şey fark etmez.

Filtre konusunda youtube da l9r + 5dbi taranis anten modu ve 1.3 ghz video sistemi ile 14 km mesafeyi filtresiz görenler var, mesela o kişinin kendi yorumu: "thanks, no problem interference between LR9 et 1180 mhz."

Bu uçuşta yaklaşık 5000mah- harcamış, 14 km mesafeye gitmiş, toplam 29 km, 40 dk uçuş süresi. Tabi ki farklı uçaklarda farklı olur ama en azından bir fikir veriyor.
 
Düşük Bütçe - 15km Hedef FPV

Bence de 15 km FVP olarak ciddi bir mesela sayılır. Su ana kadar aktif olarak FPV ile ilgilenmemiş olsamda amatörce ilgilenen cok insan gördüm. Ve ne yazık ki hepsi cok büyük sıkıntı yaşadılar.

Naçizane tavsiyem:

-- kesinlikle analog servo kullan
-- mutlaka kayıt cihazın aktif olsun ki düşme sonrası modeli bulabilesin.
-- 15 km degil daha yakın mesefalerde ucun. Zaten malum uçuş yasakları konusunda İstanbul'da sıkıntılı bir yer.
-- kesinlikle kendini ispatlamış gerekirse pahalı ürün kullanın. Ucuz cihazların hemen hemen hepsi sıkıntı çıkarıyor ve model kaybına kadar giden sorunlar yaşatıyor.
-- bir de forumda FPV hataları ve tavsiyeleri diye 2-3 konu var. Orada arkadaslar yaptıkları hataları paylaşmışlardı. Bunları detaylıca incele ki ayni hatalara sen de düşme.

Ozetle FPV baştan basit gibi gözükse de gerçekten üzerinde araştırma yapilmasi gereken ciddi bir dal. Hele ki uzun mesafe uçuşlar düşünülüyor ise.


Sent from my iPhone using Tapatalk
 
Düşük Bütçe - 15km Hedef FPV

Teşekkürler Mehmet abi,

Evet analog servo kullanacağım, dvr kaydı alacağım.

Planım 15 km mesafeye kadar uçuşlar olacak, uygun alanlar biliyorum İstanbul yakınlarında. Minileri uçurmak için bile boş-kimsenin olmadığı alanlar arıyoruz, koca modeli şehir içinde uçurmayacağım tabi ki.
Forumdaki konuları okudum, hatta baya bir konu okudum. 5.8Ghz ile 1 km mesafeye kadar uçağı kullanıp biraz uçak ile fpv deneyimi kazanmaya çalışıyorum şu aralar. Minilerden gelen refleksler sürekli kes gazı birkaç takla at devam et diyor, alışmam lazım.

Pahalı ürünler konusunda, abi normalde bende aynı düşüncedeyim. Ucuz ürün alacak kadar zengin değilim, iyisi olsun sorun çıkarmasın diye düşünürüm. Ama eğer kaliteli-kesinlikle sorun yaşatmayacak(!) ürünler kullanayım diye bir karar alırsam, en baştan uçağı değiştirmem, çok daha kaliteli servolar almam gerekecek. İlerde belki, ama şimdilik sorun çıkarmayacak ve olabildiğince ucuz ürünler almak istiyorum. Boş alanlarda uçuracağım, düşerse de çok fazla üzülmeyeceğim bir model olmalı. Fpv ile epeydir ilgileniyorum ama uçak ile fpv konusunda çok deneyimim yok, düşürüp kaybetme ciddi bir olasılık.