IMAC İçin Düşük Bütçeli Antrenman Modeli İnşası

Ali Haydar GÖK

Kıdemli Uye
Katılım
2 Ağu 2017
Mesajlar
2,024
Tepkime puanı
3,858
Yaş
28
Konum
Sakarya
İlgi Alanı
Hepsi
Aslında aklımda kocaman başka bir uçak yapmak vardı. Ama uçak yapmaktan çok uçmaya ihtiyacım olduğunu Rıfat (@3dholicpilot ) abi sağolsun bana anlattı. Biraz zor oldu anlamam her zamanki gibi :)
Sıkılmadan sorduğum her soruya detaylı cevap verdiği için çok teşekkür ediyorum :saygilar:

Ben bu zamana kadar kendi çapımda uçaklar yapıp kırıyordum, uçuyordum. Keyifliydi gayet, ama uçmayı öğrenmekden ziyade hep havada kalmaya çalıştım. Bunun birçok sebebi var. Detaya girmeyeceğim :) Şimdi bu yapacağım uçakla beraber öncelikle pilotaj konusunda kendimi geliştireceğim. İlerledikçe rüzgara göre uçağı uçurmayı, uçağı uçtuğu şekilde değil istediğim şekilde uçurmayı öğreneceğim. Yarışmalara girmeyi düşünmek için erken, ama olmaz da demiyorum. Bunu zaman gösterecek.

Şimdi yapacağımız uçak Rıfat abinin daha önce uzun zaman severek kullandığı, başlıktan da anlaşıldığı üzere düşük bütçeli IMAC antrenman modeli olacak. Rıfat abi ile konuştuklarımızdan öğrendiklerimi size açıklamaya çalışacağım.

Planımızın Linki :

Bu RESMİ görmek için izniniz yok. Giriş yap veya üye ol


125cm kanat açıklığına sahip bir uçak olacak. Motor olarak T-motor AS2814 Long Shaft 1050kv 13x6.5 pervane ile kullanacağım. 2000g thrust'a sahip. Esc olarak hobbywing skywalker 40a kullanılabilir. Ama benim elimde hobbywing platinum 60a esc olduğu için onu kullanacağım. Servo olarak elimde olan mg90s 13g'lık 20 liralık servolardan kullanacağım. Pil olarak yine elimde olduğu için 3s 2200mah 70c pil kullanacağım. 2600mah biraz daha uzun uçuş süresi sağlayıp uçağı daha kararlı hale getirebilirdi.

Uçağı 2cm kalınlığında pembe izocam strafordan yapacağım. Yapıştırıcı olarak uhupor kullanacağım. Siparişleri bugün geçtim. Muhtemelen 2 gün içinde hepsi elimde olur. Yapım aşaması konusunda Rıfat abi buradan yardımcı olacak. Bende gelişmeleri buradan paylaşacağım. Bu şekilde bana katılmak isteyen birileri olursa memnun olurum :D
 
Moderatör tarafında düzenlendi:
Hayırlı olsun konu. Sevindim kararı verip başlamanıza...

Öncelikle, modeli gerçekten çok severim ve defalarca farklı amaçlarla ucurdum geçmişte. 2003- 2004 yılından beri bildiğim bir plan ve nötr davranışına bayıldığım bir tasarım. 2010 indoor yarışmasının bir segmentinde de ucurmustum hatta. Birincilik kupam evimin baş köşesinde halen ? Tescillidir anlayacağınız :)

Modeli IMAC için biraz evirip çevirmek durumundayız. Yaklaşık 1000-1200 gram arası bitirimek gibi bir hedef oluştu kafamda bu ölçekte

Referans olarak Krill'in IMAC uçaklarının kübik yükleme değerlerini hesapladım. Yaklaşık 8 ile 8.2 aralığında çıkıyor

Modelin bu haliyle hesaplanan değeri yaklaşık 4,5 larda.

Genellikle foamielerde gördüğümüz, ağırlık merkezinin de geride tutulması ile uçurtma gibi burnu sürekli yukarıya bakan, uçuyor mu duruyor mu, bu ne böyle yaprak gibi sallanıyor görüntüsü bu modelde olmayacak...

Hem kübik kanat yüklemesini 6-7 ler mertebesine çıkarıp hem de nötr ya da burun ağır bir ağırlık merkezi belirleyip modelin düz hatlarda kararlı uçmasını hedefleyeceğiz

Neden ucuz servo ?
1)Kırım ihtimali var
2) Yüzey atımlari düşük olacağı için tolere edilebilir bir merkezleme problemi durumu
3)Atımlar düşük olduğu için daha az tork ihtiyacı
4)Antrenman modeli. Amaç felsefeyi yerleştirmek, çok hassas uçmak ilk hedef değil

Diğer malzeme / ekipmanlar da yalın ve ekonomik olacaklar... Köpük, dahta, uhu vs...

Olmaz diyenler el kaldırsın ?️
 
Son düzenleme:
Bunun 980mm lik versiyonunu bizim burada bir model uçak kursunda yaptırıyorlar. Her ne kadar akrobasi modeli olsada simülatör başında vakit geçirmiş biri rateler kısılarak için başlangıç modeli olarakda kullanılabiliyor.
Orijinali 6mm depron fakat kursta 1cm mavi strafor benzeri bir malzemeden yapıyorlardı. Bir kaç kere uçururlerken gördüm gayet güzel uçuyordu.
Eğer gerekirse elektronikler hakkında bilgi alabilirim
 
İyi bir karar olmuş @Ali Haydar GÖK ? Küçük ama istikrarlı adımlarla ve disiplinli bir çalışmayla ilerlersen yarışmalara da katılabilirsin. Üstelik yol gösterecek birileri de varsa, olmaz diye bir şey yok. Uçmak kadar kendi modelini yapmak da çok keyiflidir. Ancak, ikisini birden yapabiliyorsan, dadından yenmez. Hadi bakalım, kolay gelsin!
 
Bende gelişmeleri buradan paylaşacağım. Bu şekilde bana katılmak isteyen birileri olursa memnun olurum :D
Yavaş olsun temiz olsun :D Merakla takip ediyor olacağım, kolay gelsin şimdiden :)

Genellikle foamielerde gördüğümüz, ağırlık merkezinin de geride tutulması ile uçurtma gibi burnu sürekli yukarıya bakan, uçuyor mu duruyor mu, bu ne böyle yaprak gibi sallanıyor görüntüsü bu modelde olmayacak...
Bir an kendi yaptığım/topladığım modeller göz önüme geldi. Hepsi de tam tarif ettiğiniz gibiydi ve çok keyif aldığım söylenemezdi. Sadece havada kalmak için garip bir şekilde uçan köpüklere benziyorlardı. :D

Konunun baş kahramanı düşük bütçeli olunca daha fazla dikkatimi çekti. Sizin gibi üstat da buradayken bu konuyu takip etmemek olmaz :thumbup:
 
Sadece havada kalmak için garip bir şekilde uçan köpüklere benziyorlardı

İşte bu inanışa inat güzel uçacak uçak eğer Ali Haydar kardeşimiz heveslendiği gibi devam edip projeyi ileri bir safhaya taşırsa

Sizin gibi üstat da buradayken bu konuyu takip etmemek olmaz :thumbup:

Şıh uçmaz murit uçurur hesabı oldu bu. Ne üstadı yahu... Modelciyiz biz... Ben accık daha hevesli olup müptezel olan versiyonunuzum belki de, hepsi bu...
 
Ama uçak yapmaktan çok uçmaya ihtiyacım olduğunu Rıfat (@3dholicpilot ) abi sağolsun bana anlattı. Biraz zor oldu anlamam her zamanki gibi :)
İnan senin adına çok sevindim Ali. :thumbup: Bence çok doğru ve güzel bir tercih olmuş. Hele ki @3dholicpilot kardeşimiz gibi birisini hazır yakalamışken ;)
Yapım aşaması konusunda Rıfat abi buradan yardımcı olacak. Bende gelişmeleri buradan paylaşacağım. Bu şekilde bana katılmak isteyen birileri olursa memnun olurum :D
Merakla takipteyim :thumbup:

@3dholicpilot hocam, emek vererek paylaştığın IMAC konusu sayesinde 1 kişiyi zehirlemeyi pardon kazanmayı :lollol:;D başardın. İnşallah bunun devamı gelir ve biz ehtiyarlarda :lollol: zevkle sizleri takip eder, izleriz :thumbup:
 
İnan senin adına çok sevindim Ali. :thumbup: Bence çok doğru ve güzel bir tercih olmuş. Hele ki @3dholicpilot kardeşimiz gibi birisini hazır yakalamışken ;)
Bende öyle düşünüyorum abi :)
IMAC konusu ilk açıldığında hafif bir kalbim ısınmıştı zaten :D Hatta tüm dosyaları indirmiştim. Ama bakmamıştım. Artık yola girdik bakalım :) İnşallah tökezlemeden devam ederim.
 
Kutusu ve kendisi gerçekten de çok hoşmuş :heartxf: :) Nereden, kaça aldın @Ali Haydar GÖK, bir link alabilir miyiz rica etsek ?

Paketleme dediginiz gibi oldukça güzel. T-motor da ciddi atakta. Geçen aylarda yazıştık sponsorluk için ama şartlar uymadı.
Bir sürü angarya iş, Tiktok çek onu yap bunu yap. Buna karşılık size bir tane motor seti yollayalım falan ?

Oldu o zaman çekik gözlü ablalar, kendinize iyi bakın dedik kapattık konuyu...

Hintli kardeşlerimize dadandılar bu ara. Motor seti ve bir çuval kömür şeklinde bir teklifle gitmişler. Cazip gelmiş onlara ?
 
Kutusu ve kendisi gerçekten de çok hoşmuş :heartxf: :) Nereden, kaça aldın @Ali Haydar GÖK, bir link alabilir miyiz rica etsek ?
Abi ben bu motoru bangoodan aldım 500₺ idi. Birkaç gün sonra stok gelmeyecek dediler. Parayı iade aldım. Aliexpresde 700₺ idi. Onu alacaktım. Derken Türkiye de biraz araştırayım dedim. Sadece Trendyolda son bir tane vardı. Hemde benim istediğim kv olandan ? 610₺ idi. Hemen aldım tabi :)

Bu arada Trendyol linkini ararken stokların ve fiyatın güncellendiğini fark ettim. Fiyat 840₺ olmuş. Muhtemelen fiyat güncellemeyi unuttular. Ben aldıktan sonra güncellediler.
 
Bugün bir arkadaşımın Foamie'sini rüşvet karşılığı IMAC'te denemek için anlaştım (5 sortilik trim uçuşu taahhüt ettim karşılığında, 3Dholic usulü) Hepsi Ali Haydar kardeşimiz için ?

Mode 1 uçtuğu için onun kumanda ile ucamadim, spektrumun gözünü seveyim, trainer olarak benim kumandayi bağladım, direk ben mode 2, o mode 1 takilabildik :)

Detayları akşama yazacağım
 
Bugün bir arkadaşımın Foamie'sini rüşvet karşılığı IMAC'te denemek için anlaştım (5 sortilik trim uçuşu taahhüt ettim karşılığında, 3Dholic usulü) Hepsi Ali Haydar kardeşimiz için ?
Gerçekten de güzel bir sürpriz oldu :D Detayları merakla bekliyoruz. :thumbup:
 
  • Beğen
Tepkiler: 3dholicpilot
Evet, gelelim konumuza:

Öncelikle test ettiğim modelden bahsedeyim:

Crack Yak XL, güncel foamielerin en üst noktası diyebilirim.

Bu RESMİ görmek için izniniz yok. Giriş yap veya üye ol



EPP köpükden üretiliyor. Yaklaşık 38 dansite malzeme. Öyle olunca ağır çıkıyor EPS modellere göre, lakin esnek malzeme sayesinde orta çaplı kırımlarda bile bir pervane değişip, basit bir yapıştırma ile tamir edilebildiğinden imha edilmesi zor bir model. Esnek yapı korunmakla birlikte gerek gövde gerekse kanatta kullanılan karbon iç yapı sayesinde hem torsiyonel hem de kanat deplasmanı yönünden muazzam derecede rijitlik sağlanmış. Ek olarak elevatorü yekpare olarak çalışıyor....

Şimdi bundan bize ne ? Bizesi şu:

IMAC uçmak için uygun bir model hazırlıyoruz. Peki, temelde 3D uçmak için tasarlanmış bir modelden yola çıkarak bir antrenman modeli ortaya çıkmaz mı ? Bu soruya cevap arayacağız:

Yukarıda da yazdığım gibi yakın bir dostum kırmadı sağolsun. Hem trim ettim, hem de IMAC için bir uçuş koşulu yarattım (flight condition). O, başta inatla olmaz dediği için iddiaya da girmiş olduk.

Modelin tüm yüzeyleri 3D atımlı olunca iyi servo da olsa çok iyi bir merkezleme beklemedim lakin atımları oldukça azaltarak bir uçuş kondisyonu oluşturdum. Bataryayı öne alarak daha uçucu bir model olmasını amaçladım ve bunu da başardım. Lakin her foamie gibi gazı kestigim anda anında durma egiliminde olduğundan basit bir throttle eğrisi yaptım. Gaz kolu %10 dan yukarıya çıktığında dik şekilde %35 lik bir tepki verecek şekilde eğriyi ayarladım. %35 ila %100 arasında lineer olarak güçlenecek şekilde de dinleye dinleye eğriyi düzenledim. Düz uçuşta yaklaşık %40 lık bir gaza ihtiyaç duyduğumdan gazı kısmış da olsam suratin kesilmesine müsade etmeyecek bir yer aradım, bu yüzden %35 olarak ayarladım. dalışta gaz kapalı olunca eğrinin dalışa her hangi bir yan etkisi olmadı. Sonuc olarak işini yaptı... Temel konu momentumu kaybetmemek...

Basit trim, ağırlık merkezi ve motor açılarının ayarlanmasının ardından ufak tefek manevralar denedim. Dalışta kafa kaldırdığından çok detaya girmeden %3 thr>elevator mix girdim. Sonuç ? İp gibi inen ve çıkan bir model ?

Tırmanışta iken tonolarda tamburlama yapıyordu. Onu da havada iken diferansiyel ayarını oynaya oynaya ayara getirdim, % kaçtı verdiğim değer hatırlamıyorum , zaten rakamın bir önemi de yok, kaç istiyorsa o kadar(spektrumda direk menüde yer alıyor Differential adı altında, diğer kumandalarda başka türlü ayarlanabiliyor, bakmak lazım). Ve aksında çıkmaya başladı tonolar da...

Knife edge de kaplin yok, baya nötr uçuyordu uçak. Diablo da aynı şekildedir. Dolayısıyla bu konuda Ali Haydar şanslı olacak...

Modelin trimleri tamamlanınca hadi dedim baslayalım. Kestirmeden gireyim, on numara antrenman yapılabiliyor ?

Büyük modelle farkları:

1)Servolar büyük atım için ayarlandigindan merkezlemeleri çok iyi değildi. Ali Haydar'ın modelinde atımlar düşük olacağından hem ortalamanın üzerinde bir çözünürlük olacağını hem de daha iyi merkezleyecegini düşünüyorum

2)Spin girişlerinde uçak stall olduğunda model kanat da yıkar bir yöne, foamielerde malesef olmuyor bu, az da olsa bi rudder aileron komutu gerekiyor. Ben bunu düşünerek kubik kanat yuklemesini yüksek tutma taraftarıyım. Bu hem spin girişlerinde işe yarayacak, hem de düşük süratte model durma egiliminde olmayacağından pilot gazı düşük tutma gibi bir hataya düşmeyecek

3) Gövde kısa olunca rudder (yaw) aksında oldukça hassas. Örnek olarak tırmanışta yarım tono yaptıktan sonra minik rudder müdahalesi yapmak bile zorlayıcı olabiliyor. Bakalım Ali Haydar'ın modelinde ne yapacağız, ufaktan teaser olsun... Az sonra (Ne kadar az, Ali Haydar'a bağlı tabii ???)

Temel farklılıklar bu şekilde idi. Ben ayarlardan sonra 3 sorti 9 sekans IMAC denedim. Baya baya güzel çıktı figürler. Kesin yaptın sen o uçağa birşeyler' ler, gyro mu koydunlar ?

Laaynnn. Cayronuzu cayırdatmayın şimdi. Şalgam power ile iman power kokteylinden çıkmış adamız. Bizde yamuk olmaz. Ne dediysek o... Aldık yaptık uçurduk ispatladık... ?

İddiayı kaybetmenin acısını çıkarmak istercesine dur ben de deneyeceğim uçmayı dedi arkadaşım. Normalde 105" Slick ile uçuyor (stabilite bakımından seviyesini tahmin edersiniz, pilotajı pek ileri seviyede sayılmaz, en azından sekansları belirgin çıkarabiliyor)

Eline aldı, bir iki dakikalık bocalamanin ardindan sekansa başladı. Sonuç mu ?

Yok artık yok artık diye diye çatır çatır 2021 Known Intermediate sekansını çıkardı... Ağzı kulaklarında indi...

Özet olarak, yola çıkış felsefemizi fiili olarak test etmiş oldum. Bizim setupda daha büyük pervane kullandığımız için dalışlarda daha iyi frenlememiz olabilecek

Servolar düşük atımlı olacağından merkezleme problemimizin de oldukça az olmasını bekliyorum

Kanat yükleme değeri için de var aklımda bir altın oran ? Bundan sonrasında Ali Haydar kardeşimizin süreci nasıl işlettiği önem kazanacak. Her zamanki gibi elimden geleni yapmaya çalışacağım


Bu arada, Ali Haydar senin vesilenle güzel bir Wagyu Bifteği mideye indireceğim ??? Hemi de beleş... Zira iddiayı kazandım ??

Dakika skor bu şekilde
Sevgiler
 
Son düzenleme: