[Foto]: Yerli Uçak Hürkuş Gökyüzüyle Buluştu

iscender

Çalışkan Uye
Katılım
24 Tem 2013
Mesajlar
401
Tepkime puanı
394
Yaş
45
Konum
İstanbul Feriköy
İlgi Alanı
Hepsi
ilk yerli üretim uçak bugün ilk uçuşunu basına açık yaptı

ne kadar biz modellerini yapıyor olsakta çok sevindim dilerim çok daha gelişmişini

türk silahlı kuvvetleri kendi üretir. :thumbup: :saygilar:


TAI tarafından tasarlanan yerli eğitim uçağı Hürkuş bugün ilk uçuşunu Ankara'da gerçekleştirdi. Akıncı Hava Üssü'nden Test Pilotu Murat Özpala'nın kumandasında saat 07.33'te kalkan uçak, temel uçuş sistemlerini kontrolü ardından saat 08.06'da indi.

Toplam 33 dakika süren ilk uçuş sorunsuz geçti. İnişte Murat Özpala'yı TAI çalışanlarının yanı sıra Genel Müdür Muharrem Dörtkaşlı, Savunma Sanayi Müsteşarı Murad Bayer ve Sivil Havacılık Genel Müdür Yardımcısı Haydar Yalçın ile Hava Kuvvetleri'nden üst düzey generaller karşıladı. Murat Özpala, havacılık gelenekleri doğrultusunda ıslatıldı. Murat Özpala, uçağa adını veren Türkiye'nin öncü havacısı Vecihi Hürkuş'un kızı Gönül Hürkuş'un elini öptü.

HAVADA SAATTE 259 KİLOMETRE HIZA ÇIKTI

Hürkuş, saat 07.06'da önce motor çalıştırdı. Yer testlerinin ardından uçak, pist başına geldi. Akıncı Hava Üssü'nün pistinde koşturmaya başlayan Hürkuş, 100 knot yani saatte 185 kilometre hıza ulaştığında pistten kesilerek yükselmeye başladı. Testlerde planlandığı gibi Hürkuş 9 bin 500 feet (yaklaşık 3 bin 130 metre) yüksekliğe ulaştı.

İlk uçuşta herhangi bir sorun yaşandığında acil iniş yapabilmek için Pilot Özpala iniş takımları ve flapları toplamadı. İlk uçuş sırasında Hürkuş'un kumandaları, avionik olarak adlandırılan elektronik sistemleri ve hidrolik sistemleri kontrol edildi. Bu uçuş sırasında Hürkuş'a Türk Hava Kuvvetleri'nin eğitim uçağı KT-1 eşlik etti. Ayrıca uçağın kolunda, TAI'nin sistem tasarımını yaptığı ATAK T-129 Taarruz helikopteri de uçtu. Özel kızılötesi kamera sisteminden ATAK Hürkuş'un gökyüzüyle buluşmasının çekimini yaptı.

1200 VERİ YERDEN KONTROL EDİLDİ

Testlerin daha iyi takip edilmesi ve analizlerinin yapılması için TAI'de yaklaşık 2 milyon dolarlık özel bir Test Merkezi kuruldu. Uçaktan gelen 1200 veri, kuyruk kamera görüntüleri ve KT1 uçağından çekilen videolar bu merkeze telemetri ile aktarıldı. Test merkezinde motor, gövde, uçuş sistemleri, elektronik sistem ve test verilerine analiz edecek uzman mühendisler görev yaptı.

Uçuş sırasında uçak en fazla saatte 259 kilometre hıza çıktı. Testler, TAI ve Akıncı kontrol sahasında yapıldı. İlk uçuşta KT-1'in Sorunsuz geçen 33 dakikalık uçuşun ardından Hürkuş kalktığı Akıncı Üssü'ne teker koydu.

BÜGÜN TÜRK HAVACILIĞININ ZAFER BAYRAMI

TAI Genel Müdürü Muharrem Dörtkaşlı, bugün Türk Havacılık Sanayii'nin Zafer Bayramı olduğunu belirterek Hürkuş'u başarıyla uçurduk. Bundan sonra yoğun bir uçuş test programımız var. Hürkuş yüksek motor gücüyle farklı bir ürün olacak dedi.

ÜÇ FARKLI MODELİ OLACAK

Hürkuş'un önce sivil eğitim modeli geliştirildi. Efsane Türk havacısı Vecihi Hürkuş'un adını taşıyan uçağın daha sonra askeri eğitim ile yakın hava desteği verecek silahlı modeli geliştirilecek. Saatte en fazla 574 kilometre hıza çıkabilen Hürkuş, 10 bin 577 metre irtifaya yükselebilecek. PT6 tipi pervaneli turboprop motora sahip uçağın havada toplam kalış süresi ise 4 saat 15 dakika.

Hava Kuvvetleri Komutanlığı, Hürkuş'a sipariş vermek üzere çalışmalar yaparken uçağın farklı modellerinin yurtdışına satış şansı da bulunuyor. DHA

Bu RESMİ görmek için izniniz yok. Giriş yap veya üye ol
 
[Foto]: Yerli Uçak Hürkuş Gökyüzüyle Buluştu

Iskender bey paylasim icin tesekkurler. Su saatlerde tvde haberlere bakiyorum ama denk gelmedim. Insallah bu guzel gelismeler devam eder. Kendi kendimize yetebilen bir ulke oluruz umarim. Koreden alinan ve suan 2nci ana jet us k.liginda kullanilan KT-1T ucaklarina benzer bir model. Hava kuvvetleri sanirsam bu ucaklarndan egitim versiyonunu envanterine sokacak. Suan uzun vadede deniz kuvvetleri icin bir planlama olmasada insallah bizde temin eder TB-20 lerin yerine kullaniriz ve ucmak nasip olur bize.

Dipnot: Murat Ozpala Cigli 2nci ana jet us komutanliginda pilotaj egitimim sirasinda SF-260D ucaginda hocaligimi yapmistir.:)
 
[Foto]: Yerli Uçak Hürkuş Gökyüzüyle Buluştu

saat 19:00-20:00 arası ana haber bültenlerinde yayınlandı bulunduğum yerden tv izleyemiyordum ama sesi duydum

sanırım uçuşundan görüntüler vardı %p
 
[Foto]: Yerli Uçak Hürkuş Gökyüzüyle Buluştu



bu arada hürkuş ilk yapılan türk uçağı değildir çoook eskiden bu işe gönül vermiş bir vatan evladı bunları yapıyordu.


aynı yazılar olacak ama ht de bahsettiğim konudan burada da bahsetmeden geçemeyeceğim yıllar önce Nuri demirağ diye bir cevher çıkmıştı tam adamcağız jet uçağı yapacaktı devrin beton zekalıları adamı yediler.

filmin tamamını seyretmenizi tavsiye ederim.

Bu VIDEOYU görmek için izniniz yok. Giriş yap veya üye ol
 
[Foto]: Yerli Uçak Hürkuş Gökyüzüyle Buluştu

celalettin abi hayirlatma icin tesekkurler. Nuri Abi'mizin hayatini daha once arkadaslarimiz ile paylasmistik.



Gercekten zamanin otesinde bir buyugumuz imis ama ne yazik ki bilinen oyunlarin ilk kurmani olmus :-\

Insallah bu proje bir baslangic olur da artik bu tur oyunlara kurban gitmez. Biz de millet olarak hak ettigimiz yeri alabiliriz %p
 
[Foto]: Yerli Uçak Hürkuş Gökyüzüyle Buluştu

Bu memlekette yapilmaya calisilan her guzel seye mutlaka bir ket vuruluyor. Yada bir sekilde yarim kaliyor. Devrim arabalarinda da aynisi basimiza geldi. Hurkusa adini veren Vecihi Hurkus 1.dunya savasinda ve kurtulus savasinda kesif gozetleme ve bombardiman ucuslariyla 3 kez takdire layik gorulmus. Kurtulus savasindan sonra ilk ucagi olan vecihi k-VI yi yapmistir. Ne yazikki havaciligin gelismesine dair tum calismalari mondros mutarekesi ile yarim kalmistir. Vecihi Hurkusun cabalarinin yarim kalmasi gibi nuri demirag in da cabalari yarim kalmistir. Insallah bundan sonra hicbir isimiz yarim kalmaz :(
 
[Foto]: Yerli Uçak Hürkuş Gökyüzüyle Buluştu

Ben dediydim patentini alalım hemen taklit ederler elimizde patlar diye ama dinleyen kim :p

Bu VIDEOYU görmek için izniniz yok. Giriş yap veya üye ol
 
[Foto]: Yerli Uçak Hürkuş Gökyüzüyle Buluştu

Celalettin Yazkan' Alıntı:
Ben dediydim patentini alalım hemen taklit ederler elimizde patlar diye ama dinleyen kim :p
Evet abi, ne yazık ki bizim uçak biraz ordan biraz burdan, karışık bir klone olmuş. Yani zannediğimiz gibi çok da özgün bir tasarımı yokmuş :embarras:

Neyse buna da şükür. Inşallah çok daha iyileri daha sonra gelir ;)