Kumanda seçmemde yardımınıza ihtiyacım var

Ayrıca modern HAL gimballi kumandalarda gecikme yok denecek kadar azdır. Gecikme için en büyük faktör linktir, yani kumanda ile alıcı arasındaki konuşma. Asıl gecikme burada olur. Modern kumandalarda manyetik HAL sensörler kullanılır, bu sensörlerden de 1000 Hz hızında okuma yapılır.

ELRS 2.4 GHz ile de link gecikmesini minimuma indirebilirsiniz.

RadioMaster Boxer gibi modern HAL gimballi kumandalar EdgeTX yazılımına ve STM32F4 tabanlı güçlü işlemcilere sahiptir. İşlemci polling dediğimiz yöntemle gimball verilerini okur. 100 Hz okuma yaparsanız gimball üzerindeki değişimler saniyede 100 kere kontrol edilir, 500 Hz ile okuma yaparsanız saniyede 500 kere kontrol edilir. Ne kadar hızlı polling yaparsanız gecikmeniz o kadar düşer. Buradan donanımsal bir avantaj sağlarsınız. Hızlı okuma yapabilmek için buna uygun yazılım da gerekir. EdgeTX bu noktada önemlidir zira eski OpenTX'ten farklı olarak standart 500 Hz gimball okumasını destekler (OpenTX maks. 250 Hz) ve 1000 Hz kadar çıkartılabilir. Buradan da yazılımsal bir avantaj sağlarsınız.

Yüksek okumanın bir avantajı da ELRS gibi yüksek yenileme hızlarına sahip RC link kullanıldığında ortaya çıkar. Örneğin ELRS'yi 500 Hz ya da 1000 Hz modunda kullanıp gimball üzerinden de aynı hızda veri okunmasını sağlayarak gecikmeyi ciddi anlamda düşürebilirsiniz. Aslında ELRS'yi 500 Hz yaptığınızda EdgeTX'in arka planda yaptığı da budur. Buradan da en kritik olan link gecikmesini en aza indirerek başka bir avantaj sağlamış olursunuz.

Polling, sampling sadece kumandalar özelinde bir durum değildir. Birçok kişininin kullandığı BetaFlight yazılımı da üzerindeki IMU'dan en yüksek hızda veri okumaya çalışır ve en yüksek hızda PID çevrimini döndürmeye çalışır. MPU6050 ve F7 kullanan bir kart için bu 8 kHz + 8 kHz dir mesela.
 
Özür dilerim. Sıfırdan kumandalar üretmiş birisi olarak, öğrenmek için soruyorum. Gimbal ile gecikmenin ilişkisini açıklayabilir misiniz?

Aslında burada asıl nokta bir sensörden gelen veriyi X hızda okuyabilmek ve bunu aynı hızda ya da daha yüksek Y hızında karşı tarafa transmit edebilmek. Kendi kumanda - telemetri çalışmalarımda genelde en büyük limitleyici faktör hep kullandığım link olmuştur zira o zamanlar iki node arasında maksimum alabildiğim paket gönderim hızı 50 Hz idi. Bu nedenle ne kadar hızlı okuma yaparsam yapayım veri gçnderimi için belirli bir gecikmenin altına inmem mümkün değildi. Bu nedenle ideal senaryo için donanım yazılım ve link bileşenlerinin uyum içinde çalışması gerekiyor. Ki yüksek pollingin bir avantajı olsun.

Örneğim bir SBUS paketinin uzunluğu 25 Bayt civarındadır. Bunu standart bir Lora modülü ile göndermek istediğinizde, E32 çipi için maks 19 kbps data rate üzerinden yaklaşık 100 hz civarı olur. ELRS ise benzer çiplerle 300 - 500 kbps civarı hızlara çıkabiliyor ki bu da aynı SBUS paketi için 500 Hz üstü hızlara tekabül ediyor.
 
Ben de Kumanda yükseltmesi yapmayı düşünüyorum.EdgeTx yazılımı nedeniyle Radiomaster TX16S ilgimi çekti bir de yanılmıyorsam bu kumandanın farklı versiyonları varmış.Sizce hangisini almak daha iyi olur? Veya daha iyisi alınabilir mi? Sonuçta Kumanda modelcilikte demirbaş gibi bir şey almışken uzun yıllar kullanmak lazım.🙂
 
  • Beğen
Tepkiler: İbrahim Özdemir
Ben de Kumanda yükseltmesi yapmayı düşünüyorum.EdgeTx yazılımı nedeniyle Radiomaster TX16S ilgimi çekti bir de yanılmıyorsam bu kumandanın farklı versiyonları varmış.Sizce hangisini almak daha iyi olur? Veya daha iyisi alınabilir mi? Sonuçta Kumanda modelcilikte demirbaş gibi bir şey almışken uzun yıllar kullanmak lazım.🙂

TX16S MKII ELRS modeli güzel ve uzun ömürlü olur. Harici modül ile kullanmak gerekebiliyor ama long range uçacaksanız. Radiomaster'in Boxer ELRS ve yeni çıkan TX15 ELRS modellerini de düşünebilirsiniz.
 
  • Beğen
Tepkiler: Tamer Öztürk
Ben de Kumanda yükseltmesi yapmayı düşünüyorum.EdgeTx yazılımı nedeniyle Radiomaster TX16S ilgimi çekti bir de yanılmıyorsam bu kumandanın farklı versiyonları varmış.Sizce hangisini almak daha iyi olur? Veya daha iyisi alınabilir mi? Sonuçta Kumanda modelcilikte demirbaş gibi bir şey almışken uzun yıllar kullanmak lazım.🙂
Ben arkadaşın aksine elrs versiyonu değil tx16s mark II 4in1 versiyon önericem. Genelde uçak uçuruyoruz ve uçuş kontrol kartı cart curtu kullanmıyoruz. Pwm alıcı gerekiyor elrs de pwm alıcı sayısı bir elin parmaklarını geçmez. Menzil kaygımız da yok. Bizi sınırlayan kumanda menzili değil gözümüzün görme menzili oluyor genelde. Yıllardır futaba frsky radiolink flysky kullanılıyoruz. Ben daha gecikmeden şikayetçi olan gecikme yüzünden uçak düştü diyen görmedim. Bizde uçağın tepkileri kumanda gecikmesinden çok uçağın yapısına, uçuş hızına, servo hızına göre değişir. 4in1 versiyonunu alırsanız ister radiolink ister flysky ister frsky ve sayamayacağım sayısız alıcıya kumandayı eşleyip kullanırsınız.

Elrsde isterseniz şuan piyasada radiomaster nomad modülü satılıyor kumandanın kendi içerisinde gelen den çok daha iyi temin etmek isterseniz Türkiye'ye getiren bir arkadaşım var yardımcı olurum.
 
Elde mevcutta 4in1 uyumlu alıcı olmasına göre karar verilebilir, sonuçta sıfır alınacaksa 4in1 alıcı bulmak mevcut şartlarda ELRS destekli PWM alıcı bulmaktan kolay olmayacaktır. Radiomaster'in kendi alıcısı da var, ELRS PWM destekli. Ara ara Türkiye'deki satıcılarda stoğa giriyor.



Önemli olan kaliteli, uzun ömürlü olacak bir kumanda almak. Link işi harici modüllerle de çözülebiliyor.
 
İlginç bilgiler, teşekkür ederim... Standart bir RC sistemi 50 Hz ile çalışıyor yani her kanal 20 mS aralıkla güncelleniyor. Ortalama bir insanın reaksiyon süresi ise 200 mS civarında. Daha hızlı bir RC sistemi benim gibi fanilere bir şey kazandırmıyor.
 
  • Beğen
Tepkiler: Berk Eksin
İlginç bilgiler, teşekkür ederim... Standart bir RC sistemi 50 Hz ile çalışıyor yani her kanal 20 mS aralıkla güncelleniyor. Ortalama bir insanın reaksiyon süresi ise 200 mS civarında. Daha hızlı bir RC sistemi benim gibi fanilere bir şey kazandırmıyor.

Evet, 50 Hz özellikle 800 - 900 MHz bandında çalışan Crossfire gibi RC sistemleri için de standart yenileme hızı. Burada frekans sebebiyle bant genişliğinin daralmasından gelen bir kısıtlama da var. 800 - 900 MHz bantlarında ideal aralık 150 Hz yenilemeye kadar çıkabilirken 2.4 GHz bandında 500 Hz üstünü görebiliyorsunuz. İki bant için de daha yüksek yenileme hızlarına çıkmak amacıyla gönderdiğiniz veriden feragat etmeniz gerekiyor bu sefer.

Daha yüksek yenileme hızını özellikle quadcopter yarışçıları kullanıyor, refleksleri daha gelişmiş olduğundan aradaki gecikmeyi de hissedebiliyorlar. bana açıkçası 50 - 150 Hz aralığı yetiyor, hem quadcopter hem uçakta uzun uçuşlar yapıyorum. Zaten kullandığım dijital FPV sistemin gecikmesi de 20 ms civarı.
 
İnsanda tepki süresi rekorunu araştırdınız mı hiç?

Detaylıca araştırmadım, ancak hem kumandalarda neyin nasıl çalıştığını hem de kendi deneyimlerimi aktardım.

ELRS sistemi ve 500 Hz - 1000 Hz paket rate olayı temelinde yarışçılar tarafından geliştirildi. ELRS'nin ilk 150 Hz üstü yenileme sunan yazılım versiyonları çıktığında özellikle profesyonel insanlar aradaki farkın kendileri için hissedilebilir olduğunu belirtmişlerdi. Şunu da kaçırmamak lazım, mesafe arttıkça düşük yenileme hızlı paketin gecikmesi yüksek yenileme hızlı pakete oranla daha fazla artacaktır ve bu artış lineer olmayacaktır. Özellikle bando uçanların da yüksek paket hızı kullanmasının sebebi budur.

Bu VIDEOYU görmek için izniniz yok. Giriş yap veya üye ol
 
Şunu da eklemek istiyorum, benim daha iyi kumanda daha iyi uçurur ya da daha düşük gecikmeli kumanda ile daha atik uçuş yaparsın gibi bir iddiam yok, olması da mümkün değil zira diğer arkadaşların da bahsettiği gibi özellikle uçak söz konusu olduğunda birçok parametre var.

Ama yeni bir kumanda alınacağı zaman belli başlı standartlara ve yeniliklere uygun ürün alınmasının faydalı olduğunu düşünüyorum ve destekliyorum. Bunun yanında özellikle son yıllarda hem EdgeTX, hem de ELRS sayesinde donanımlar gelişti, gimball lerden işlemcilere kalite ve hassasiyetler arttı, donanımın uzun ömürlülüğü de iyileşti. Bu noktada özellikle iyi bir kumandaya geçecek ya da yeni bir kumanda alacak arkadaşlarım için tavsiyem flysky fs-i6x gibi kumandalardan kaçınmanız. EdgeTX destekli, güncel RF protokolleri ile çalışan bir kumanda almanız hem paranızı verimli kullanmanız için hem de alacağınız ürünün uzun ömürlü olması için önemli.
 
  • Beğen
Tepkiler: ekrem m.
Bir radiomaster boxer elrs,bir de elrs nano alıcı (uçuş kartın varsa nano,yoksa pwm elrs alıcı) fazlasıyla yeterli olur.T15 güzel,tamam dokunmatik ekran,renkli vs ama uçarken hiçbirimiz ekrana bakmıyoruz.Ben parası ölçüsünde çok gerekli olmadığını düşünüyorum.Ayrıca boxer elrs modelinin anten çıkış gücü 1w.Bu oldukça yüksek bir güç.
 
50hz ile 150hz arasında ciddi fark var ki deneyimlerim Hz yükseldikçe farketmemek imkansız
 
İnsanın parmak refleksi kaç mikro saniye ki pratik olarak fark edebiliyor. Görüntü aktarım hızı ile ilgili bı fark olsa onu anlarım. Ama gimbal hareketlerinde fark ettiriyor olması biraz zorlama. Kaç mikrosaniyede sağ sol yapabilir bir insan. Ve İHA buna kaç mikrosaniyede tepki verebilir???
Yine de helal olsun diyoruz
Hızlı insanlara:saygilar: