Kumanda seçmemde yardımınıza ihtiyacım var

İnsanın parmak refleksi kaç mikro saniye ki pratik olarak fark edebiliyor. Görüntü aktarım hızı ile ilgili bı fark olsa onu anlarım. Ama gimbal hareketlerinde fark ettiriyor olması biraz zorlama. Kaç mikrosaniyede sağ sol yapabilir bir insan. Ve İHA buna kaç mikrosaniyede tepki verebilir???
Yine de helal olsun diyoruz
Hızlı insanlara:saygilar:
Mikro? :lol:
Ortalama bir insanda 150 200 milisaniye.
Örneğin 170 ile 157 milisaniyeyi ayırt edebiliyormuş arladaşlar.
Eminim ki 4096 çözünürlük ile 1024 çözünürlüğü de ayırabilirler. Biz yaşlandık.:p

Bu konuda hem teknik hem de kullanıcıların deneyimleri paylaşılmış durumda. Bunun yanında yüksek yenileme hızının özellikle quadcopter yarışçıları için fark edilebilir olduğu da belirtilmiş. Kendim de 50 Hz kullandığımı, benim için yeterli olduğunu belirttim.

Tüm bunlar ortadayken hala dalga geçer tavırlar sergilemek hoş değil diye düşünüyorum. Düşüncelere karşılıklı saygı göstermek gerekiyor.

Bu forumda bazı kullanıcılar arasında görülen “Benim doğrum mutlaktır ve benim deneyimlerim evrenseldir, benimle uyuşmayan düşüncelere karşı olanlarla dalga geçerek konuşmalıyım” düşüncesinden çıkmak gerekir diye düşünüyorum.

Son düzenleme:
Ben buna sahsimin ve kendimin icadı olarak “Para verdim, aldım; kesin vardır bir hikmeti, yoksa boşa vermiş olurum ki herkes dalga geçer — o yüzden ölümüne savunma refleksi” diyorum. Bu, şark toplumlarında epey yaygın. Bir de “Bak yabancılar da böyle yapıyor” diyerek grup arkasına saklanma refleksi var ki, o da neredeyse milli sporumuz. Hatta “Bana inanmıyorsan ecnebilere inan” diye taçlandırılır. Hele ki quadcopter gibi motorların ivmelenmesi ve itki farki yaratbilmeleri için süre gereken bir durumda, “Ben hissettim, daha hızlı” iddiasından daha somut bir şey duymadıkça sittin sene inanmam. Kumandam tabii ki FlySky değil ama bana, daha hızlı bir kumanda sahibi olmanın tamamen subjektif hazzı yetiyor.

Son düzenleme:
Hele ki quadcopter gibi motorların ivmelenmesi ve itki farki yaratbilmeleri için süre gereken bir durumda, “Ben hissettim, daha hızlı” iddiasından daha somut bir şey duymadıkça sittin sene inanmam.

Modern FPV motor ve ESC'lerinde gecikme hızı 5 ms civarındandır. FPV kontrolcüleri genelde 4000 - 8000 Hz hızında çalışır, ESC'ler ise 24 kHz gibi yüksek hızlarda MOSFET'leri sürer. Sizin bahsettiğiniz kadar bir gecikme olası değil zaten o kadar bir gecikmede de bu hızlarda PID çevirmek mümkün olmaz, kontrolcü sürekli dağılırdı.

Sizin kumanda vasıtası ile quadcopter ile konuşmanız sadece gecikmeyi etkilemez sistemin kümülatif gecikmesini de düşürür. Önceki mesajlarımda da dediğim gibi mesafe arttıkça bu etki daha da büyür. Konuda bahsedilen hız farkı 50 Hz'den 500 Hz hızlara geçince hissedilmektedir ki yine bunun yarış için tasarlanmış ultra hafif cihazları kullanan pilotlar tarafından hissedildiği konuda belirtilmiştir. Ki bu insanların fark hissetmesi matematiksel olarak da açıklanabilir. Sonuçta quadcopter dediğimiz şey bir PID sistemleri bütünü ve siz bu sisteme girdi sinyalini ne kadar hızlı verirseniz o kadar yumuşak bir çıktı alırsınız.

Saygı çerçevesinde ve teknik olarak daha nasıl açıklayabilirim bilmiyorum...

Dalga geçer gibi algılanmaya devam...
F1 sürücüleri, savaş pilotları ve şampiyon video game oyuncularının rekor reaksiyon süresi 100 milisaniye. Saygı çerçevesinde, 120 mS ile 107 mS nasıl ayırt ediliyor ve ana gecikme insan vücudundayken elektronik ekipmanın hızı olaya ne oranda etki ediyor diye merak ediyorum. Ayrıca yine saygı çerçevesinde, motor sürerken kullanılan PWM frekansının motor sürme hızı olarak tanımlanmamasını öneririm.

Dalga geçer gibi algılanmaya devam...
F1 sürücüleri, savaş pilotları ve şampiyon video game oyuncularının rekor reaksiyon süresi 100 milisaniye. Saygı çerçevesinde, 120 mS ile 107 mS nasıl ayırt ediliyor ve ana gecikme insan vücudundayken elektronik ekipmanın hızı olaya ne oranda etki ediyor diye merak ediyorum.

Hocam ben olayın teknik kısmını anlatıp kendimin de 50 Hz kullandığını ancak bu işi profesyonel yapan insanların fark hissettiğini belirttim. : ) Yine bir mesaj üstte de matematiksel olarak da bu etkinin açıklanabileceğini belirttim. Kontrol teorisi açısından bu durum yüksek sampling = düşük gecikme. Bu nedenle quadın hareketleri daha keskin ya da net ya da yumuşak gelebilir.

Ayrıca yine saygı çerçevesinde, motor sürerken kullanılan PWM frekansının motor sürme hızı olarak tanımlanmamasını öneririm.

DSHOT ile kontrol edilen bir ESC - motor ikilisinde, DSHOT ile ESC 16 kHz civarında sürülür, ESC de MOSFET'leri 24 kHz PWM frekansı ile sürer, bu konuda haklısınız bir bilgi karışıklığı olmuş. Asıl kastettiğim DSHOT ile ESC’lerin ve dolayısıyla motorun yüksek hızda sürülmesidir.

Motorun atikliği, esas olarak kontrolcünün pid loopu ve esc yi ne kadar hızda sürdüğü ile ilgili. DSHOT 16 khz ile sürüyor. PWM frekansı burada sadece bobinlere uygulanan akımın ne kadar pürüzsüz verileceğini etkiliyor.

Son düzenleme:
Bir çok bilgi öğrenir gibi oldum :D

Şunu merak ediyorum ben de. Spektrum Dx9 kumanda kullanıyorum. Nispeten yeni bir alıcıya sahip eflite extra 300 uçağı kullanıyorum. Uçak normalden biraz daha yüksekte uçarken (imac uçtuğum için genelde yüksekte oluyor) Bir gecikme hissediyorum. Mesela gazı birden veriyorum ve motor sesi bariz bir şekilde gecikmeli olarak bana geliyor. Bu ya sesin bana ulaşmasından yada 22ms ile alıcı verici bağlantısı kurmamdan. Ben bu zamana kadar alıcı vericiye ve 22mslik bağlantıya yormuştum bunu. Fakat yeni kumandalarda da 4mslik bir kumandada da benzer birşey farkedeceğim anladığım kadarıyla?

İnsanın parmak refleksi kaç mikro saniye ki pratik olarak fark edebiliyor. Görüntü aktarım hızı ile ilgili bı fark olsa onu anlarım. Ama gimbal hareketlerinde fark ettiriyor olması biraz zorlama. Kaç mikrosaniyede sağ sol yapabilir bir insan. Ve İHA buna kaç mikrosaniyede tepki verebilir???
Yine de helal olsun diyoruz
Hızlı insanlara:saygilar:
50hz de drone yatması ile 150hz deki yatma çok fark ediyor uçakta durum nedir bilmem

Bir çok bilgi öğrenir gibi oldum :D

Şunu merak ediyorum ben de. Spektrum Dx9 kumanda kullanıyorum. Nispeten yeni bir alıcıya sahip eflite extra 300 uçağı kullanıyorum. Uçak normalden biraz daha yüksekte uçarken (imac uçtuğum için genelde yüksekte oluyor) Bir gecikme hissediyorum. Mesela gazı birden veriyorum ve motor sesi bariz bir şekilde gecikmeli olarak bana geliyor. Bu ya sesin bana ulaşmasından yada 22ms ile alıcı verici bağlantısı kurmamdan. Ben bu zamana kadar alıcı vericiye ve 22mslik bağlantıya yormuştum bunu. Fakat yeni kumandalarda da 4mslik bir kumandada da benzer birşey farkedeceğim anladığım kadarıyla?

Bu RESMİ görmek için izniniz yok. Giriş yap veya üye ol