Kumanda seçmemde yardımınıza ihtiyacım var

Konuya tekrar baktım, açıkçası konuyu dışarıdan görüp okuyacak kişilere bildiğim tüm teknik detayları sunmaya çalıştım. Kumanda tartışmasıyla değindiğim bu gecikmeyi düşürmek, sampling ve polling hızını arttırmak gibi kavramlar mühendislerin yıllardır üzerine çalıştığı konular. Bugün FlyByWire uçan uçaklardan tutun bilgisayarlara, telefonlardan dronelara pek çok yerde bu fenomenler karşımıza çıkıyor ve siz ne derseniz deyin bir şeyleri etkiliyor.

Aslında burada asıl nokta bir sensörden gelen veriyi X hızda okuyabilmek ve bunu aynı hızda ya da daha yüksek Y hızında karşı tarafa transmit edebilmek.
.... İşlemci polling dediğimiz yöntemle gimball verilerini okur. 100 Hz okuma yaparsanız gimball üzerindeki değişimler saniyede 100 kere kontrol edilir, 500 Hz ile okuma yaparsanız saniyede 500 kere kontrol edilir. Ne kadar hızlı polling yaparsanız gecikmeniz o kadar düşer. Buradan donanımsal bir avantaj sağlarsınız. Hızlı okuma yapabilmek için buna uygun yazılım da gerekir...
...Yüksek okumanın bir avantajı da ELRS gibi yüksek yenileme hızlarına sahip RC link kullanıldığında ortaya çıkar. Örneğin ELRS'yi 500 Hz ya da 1000 Hz modunda kullanıp gimball üzerinden de aynı hızda veri okunmasını sağlayarak gecikmeyi ciddi anlamda düşürebilirsiniz...
...Polling, sampling sadece kumandalar özelinde bir durum değildir. Birçok kişininin kullandığı BetaFlight yazılımı da üzerindeki IMU'dan en yüksek hızda veri okumaya çalışır ve en yüksek hızda PID çevrimini döndürmeye çalışır. MPU6050 ve F7 kullanan bir kart için bu 8 kHz + 8 kHz dir mesela...

Galileo'nun da dediği gibi, ama yine de dönüyor.

Bu RESMİ görmek için izniniz yok. Giriş yap veya üye ol

Son düzenleme:
Ülkenin bütçesinde devasa delikler dururken Aliexpress alışverişlerini sınırlayarak tasarruf yapma çabasını hatırladım birden.
Sapla saman öyle bir karışmış ki, artık elimden bir şey gelmez. Ben 1000 Hz monitör almaya gidiyorum.:lol:

Son düzenleme:
FlySky i6X kullanılacak en dandik kumandalardan. Maalesef ülkemizde düzgün kumandaların gerek pahalı gerekse bulunamaması sebebi ile bu modeller tercih ediliyor. FPV dronelarda gecikmeye sebebiyet verdiği gibi milattan öncesinden kalma mekanik potlu gimballer kullanıyor.

Ayrıca modern HAL gimballi kumandalarda gecikme yok denecek kadar azdır. Gecikme için en büyük faktör linktir, yani kumanda ile alıcı arasındaki konuşma. Asıl gecikme burada olur. Modern kumandalarda manyetik HAL sensörler kullanılır, bu sensörlerden de 1000 Hz hızında okuma yapılır.

ELRS 2.4 GHz ile de link gecikmesini minimuma indirebilirsiniz.
5 yıldır aynı kumandayla 5 adet modeli uçuruyorum.Ne bir gecikmeden dolayı model kırdım nede bir problem yaşadım şimdiye kadar çok şükür.Bundan sonra olur ona bir şey diyemem.Sonuçta kul yapısı.Ama adı üstünde HOBİ ile uğraşıyoruz.Profesyonel iha sha yapan varsa bir sözüm yok.Ama DANDİK kelimesi biraz ağır olmuş bence......

5 yıldır aynı kumandayla 5 adet modeli uçuruyorum.Ne bir gecikmeden dolayı model kırdım nede bir problem yaşadım şimdiye kadar çok şükür.Bundan sonra olur ona bir şey diyemem.Sonuçta kul yapısı.Ama adı üstünde HOBİ ile uğraşıyoruz. Profesyonel iha sha yapan varsa bir sözüm yok.Ama DANDİK kelimesi biraz ağır olmuş bence......

Ağır değil hocam. Maalesef ülkemizde gerek ekonomi gerekse zamanında düzgün alternatif olmamasından dolayı yaygınlaşmış bir kumanda. Ben de aynı kumandayı seneler önce kullandım, ben de kullanımım esnasında sorun yaşamadım. Ama bu durum kumandanın gerçeğini ve kapasitesini değiştirmiyor. Bu kumandanın en kolay patladığı yerlerden birisi aynı alanda birden fazla model uçurulan ve özellikle aynı kumandadan birden fazla çalışan yerler. Eski ve dandik bir kumanda. Yeni alternatifler varken tercih edilmemesi lazım ki üstelik şu an sıfır fiyatları maalesef fırsatçılar yüzünden ateş pahası.

Bir de ben gecikme yüzünden model kırılır demedim ama nedense öyle anlaşılıyor sanırım. İnanın bu konuda bahsedilen Radiomaster kumandalar da öyle profesyonel İHA SİHA'cılar için değil. Ne yazık ki ülkemizdeki gerek fiyat gerekse fırsatçılık politikası gereği çok basit cihazlara bir ton para döküyoruz. Günün sonunda insanları bilinçlendirmeye çalışıyorum. Bak bu kumandayı alacaksın, tamam al ama bunlara da dikkat et, bunlar da aklında olsun demek amacım.