LBT kumanda ve Non EU R9M modülü beraber kullanılabilir mi?

İbrahim Özdemir

Çalışkan Uye
Katılım
4 Şub 2021
Mesajlar
211
Tepkime puanı
215
Konum
İstanbul
Web sitesi
500px.com
İlgi Alanı
Multikopter
Merhaba hepinize.

LBT versiyon FrSky X Lite S aldım. Bu kumandaya modül olarak ise, Non-EU standardında R9M Lite modül aldım, R9 MX ile beraber.

Sorum, LBT olan kumandam ile, Non-EU olan R9M modülünü kullanabilir miyim? Herhangi bir firmware güncellemesi ile kumandayı FCC veya modülü EU standartına getirebilir miyim?

Teşekkür ederim.
 
Sizin aldığınız kumandayı daha önce kullanmadım ama taranis X9D ve R9M kullanıyorum muhtemelen sizinkilerle benzerdir. Kumandanın LBT veya FC olmasının fark edeceğini sanmıyorum sonuçta harici bir modül kullanacaksınız. Frsky R9M sisteminin düzgün çalışması için vericinin, alıcının ve kumandanın birbirine uyumlu firmware sürümlerinin yüklenmesi lazım. Yani eğer kumandanıza ACCES yüklüyse vericiye ve alıcıya da ACCES yüklemeniz lazım. R9M modülde flex firmware kullanacaksanız kumandanın uyumlu olması için opentx güncellemesini yaparken flex seçeneğini aktif etmeniz lazım. R9M modüle flex firmware yüklediğiniz zaman güç seviyesi sınırlamaları kalkıyor yani modülün desteklediği en yüksek güç değerine getirebiliyorsunuz ayrıca EU veya FCC sinyalleri arasında da değişim yapabiliyorsunuz. Ama eğer sizde Non-EU R9M varsa anteni EU sinyaline uygun değildir. Benim bildiğim kadarıyla Türkiyede 900mhz sinyaller için bir kural yok o yüzden FCC, EU veya kullandığınız güç seviyesi yüzünden ceza almazsınız, istediğinizi kullanabilirsiniz.
 
  • Beğen
Tepkiler: İbrahim Özdemir
Sizin aldığınız kumandayı daha önce kullanmadım ama Taranis X9D ve R9M kullanıyorum muhtemelen sizinkilerle benzerdir. Kumandanın LBT veya FC olmasının fark edeceğini sanmıyorum sonuçta harici bir modül kullanacaksınız. Frsky R9M sisteminin düzgün çalışması için vericinin, alıcının ve kumandanın birbirine uyumlu firmware sürümlerinin yüklenmesi lazım. Yani eğer kumandanıza ACCES yüklüyse vericiye ve alıcıya da ACCES yüklemeniz lazım. R9M modülde flex firmware kullanacaksanız kumandanın uyumlu olması için opentx güncellemesini yaparken flex seçeneğini aktif etmeniz lazım. R9M modüle flex firmware yüklediğiniz zaman güç seviyesi sınırlamaları kalkıyor yani modülün desteklediği en yüksek güç değerine getirebiliyorsunuz ayrıca EU veya FCC sinyalleri arasında da değişim yapabiliyorsunuz. Ama eğer sizde Non-EU R9M varsa anteni EU sinyaline uygun değildir. Benim bildiğim kadarıyla Türkiyede 900mhz sinyaller için bir kural yok o yüzden FCC, EU veya kullandığınız güç seviyesi yüzünden ceza almazsınız, istediğinizi kullanabilirsiniz.

Merhaba, öncelikle cevabın için teşekkür ederim.

Kumandayı alırken ne yazık ki LBT, modül ve alıcı ikilisini alırken de ne yazık ki Non-EU standartı vardı. Aslında aklımda olan konfigürasyon da Non-EU standartıydı, zira Türkiye'de dediğiniz gibi bir sınırlama yok.

Benim buradaki amacım modülü kumandaya uyarlamaktan çok kumandayı modüle uyarlamak. Sanırım kumandanın firmware güncellemeleri ile bunu yapabiliyoruz.

Aldığım modül ve alıcı ikilisi şuydu:



Çok fazla protokol ve ayarın olması insanın aklını karıştırıyor cidden. Bir açıdan iyi, bir açıdan kötü. Umarım kötü tarafı ile hiç karşılaşmam, tekrardan teşekkürler.
 
Çok fazla protokol ve ayarın olması insanın aklını karıştırıyor cidden. Bir açıdan iyi, bir açıdan kötü. Umarım kötü tarafı ile hiç karşılaşmam, tekrardan teşekkürler.
Frsky sistemlerin en kötü tarafı yazılım karışıklığı, çok fazla farklı versiyon var ve çoğu birbiriyle uyumlu değil. Eğer nasıl yapıldığını kavrayıp bir kere bind edebilirseniz gayet sağlam ve güvenilir sistemler. Crossfire kullanmadım ama kullananların çoğu frsky ın firmware karmaşasıyla uğraşmamak için almışlar. Biraz daha pahalı ama taktığınız an çalışıyor.
 
  • Beğen
Tepkiler: İbrahim Özdemir
Aslında alırken protokollere bakmak gerekiyor, onun için de bol bol kullanıcı deneyimlerini araştırmak gerekiyor. Hem kumanda hem de modül/alıcı için özellikle 2019 sonrası üretimli olanları kovaladım.

Anladığım kadarıyla ACCES'e geçiş, eski protokol barındıran ürünlere sahip kişileri pek mutlu etmemiş ancak sıfırdan alıyorsanız ve alırken de güncel olanı alıyorsanız, sorun olmuyor.

Crossfire güzel, ancak maalesef pahalı. Bu noktada dediğiniz gibi başarılı bir şekilde bind etmeyi başarırsam, sıkıntısız bir şekilde kullanacağı düşünüyorum. Ürünler gelmedi ama geldikten sonra takıldığım bir yer olursa yine paylaşırım burada. Olur da sıkıntısız bir şekilde çözer ve bind edersem, buraya rehber şekl,nde paylaşırım.

Teşekkürler tekrardan.
 
  • Beğen
Tepkiler: Kaan Can