www.bilimselyuzme.com

MBK-5 Stupen — RC Uçaklar İçin 5 Kademeli Modüler Elektrikli İtki Sistemi

BartuARICA

Yeni Uye
İlgi Alanı
Uçak
Merhabalar tekrar.

Tanışma konumda bahsettiğim ana projelerimden birinin bir parçası olan MBK-5 Stupen isimli itki sistemi üzerine çalışıyorum.

Sistem, klasik tek motorlu/pervaneli RC uçak sistemlerinden farklı olarak, havayı beş farklı aşamadan geçiren modüler bir itki mimarisi olarak tasarlandı:

1. Ana fan ve motor
2. Akışı düzenleyen honeycomb stator
3. Basınç dengeleme ve soğutma bölümü (plenum + NACA duct'lar)
4. İkincil hızlandırıcı fan ve motor
5. Daralan çıkış nozulu

Temel fikir, turbofan motorlardaki kademeli hava akışı mantığından ilham alarak bunu elektrikli RC uçak ölçeğinde denemek. Sistemin dış gövdesi tek bir entegre itki ünitesi olarak tasarlanırken, iç motor ve ESC ekipmanlarının değiştirilebilir/modüler olması hedefleniyor.

Proje şu anda kavramsal tasarım ve ön mühendislik aşamasında. Henüz prototip ve test aşamasına geçmedim. Bu nedenle özellikle uzun süredir modelcilikle uğraşan arkadaşların görüşlerini almak istiyorum.

Özellikle şu konularda fikirlerinizi merak ediyorum:

• İki farklı pervane/motor kademesinin aynı hava akışı içinde çalışması sizce ne gibi aerodinamik sorunlar oluşturabilir?
  • Ana fan ile ikinci fan arasında stator ve plenum kullanılması sizce akış açısından ne kadar mantıklı?
  • Honeycomb stator tasarımında özellikle dikkat etmem gereken noktalar neler olabilir?
  • Daralan nozulun bu sistemde verimli çalışabilmesi için hangi konulara dikkat etmeliyim?
  • Sizce bu konseptin en büyük teknik riski nedir?

Projenin mevcut tasarımını ve hesaplama yaklaşımını içeren teknik raporu konuya ekliyorum. Eleştiri ve önerilere açığım. Özellikle bu konuda benden çok daha fazla tecrübeye sahip modelcilerin fikirleri benim için çok değerli olacaktır.

Şimdiden teşekkürler. Herkese iyi forumlar. 🙂

Ekli dosyalar

• MBK-5_Stupen_Teknik_Rapor.pdf
    410.2 KB · Görülme: 7
  • Beğen
Tepkiler: TÜRKALP KUCUR