MİNİ K-Bar kumanda ayar sorunlarım

hakan kelebek

Yeni Uye
Katılım
9 Eki 2022
Mesajlar
8
Tepkime puanı
11
Yaş
25
Konum
ordu
İlgi Alanı
Hepsi
Merhabalar, öncelikle bu alanda yeni olduğumu belirtmek isterim. ALZRC X360 RC Heli topluyorum teknik montajı bitirdim lakin iki adet sorunum var siz değerli hocalarımın bilgilerini almak isterim. Şimdiden zamanını ayıran herkese çok teşekkürler.

1- FlySky FS-i6X kumanda kullanıyorum, Model Typei variable pitch olarak kumanda üzerinden seçtim, 120 derece swash açısını ise "MİNİ K-Bar 3 Axis Gyro" kullanarak "VStabi" üzerinden program vasıtasıyla yaptım. Sorunum ch3(throttle) ile ch6(collective pitch) değerlerinin aynı anda ilerlememesi, misal throttle %100 iken pitch değeri %60 da kalıyor ( Kumanda üzerindeki 90-120-140 swash değerlerinde de bu pitch değeri aynı). Çözüm olarak ch3 ile ch6 yı mixlemeyi denedim kısmi olarak işe yaradı ama ilerleyen zamanlarda 3D uçuşlarda sıkıntı çıkarabilir diye düşünüyorum. Bir de ch6 End Point değerini max%120 e çektim bu sefer pitch değeri %60 dan %70 e çıktı, bunu daha fazla arttırabilseydim sorun çözülmüş olurdu ama başaramadım. Bunun böyle olması lazım da acaba ben mi yanlış biliyorum, yardımcı olursanız çok sevinirim.

Bu RESMİ görmek için izniniz yok. Giriş yap veya üye ol
Bu RESMİ görmek için izniniz yok. Giriş yap veya üye ol
Bu RESMİ görmek için izniniz yok. Giriş yap veya üye ol


2- Gyro olarak "MİNİ K-Bar 3 Axis Gyro", alıcı olarak ise FlySky FS-i6X in kendi alıcısını kullanıyorum. Buradaki sorum RXC ile ch5 in bağlantısını yapıp kumanda üzerinden gyro modunu ON konumuna almalı mıyım? ( Bu şekilde bağlantı olmadan VStabi açıkken ayar için kendini rate moda alıyor program kapalı iken head lock moda alıyor ve çalışmasında bir sorun yok gibi görünüyor.)
Bu RESMİ görmek için izniniz yok. Giriş yap veya üye ol
 
Son düzenleme:
Çözüm olarak ch3 ile ch6 yı mixlemeyi denedim kısmi olarak işe yaradı ama ilerleyen zamanlarda 3D uçuşlarda sıkıntı çıkarabilir diye düşünüyorum.
FBL ünite kullanılması durumunda kumanda üzerinden herhangi bir ayar yapmıyoruz. Kumanda bir nevi aptal çubuk sinyallerini gönderen kutu haline dönüşüyor. Bu yaptığınız MIX olayı ileri de hiç olmadık bir yerde kesinlikle sorun çıkaracaktır.
RXC ile ch5 in bağlantısını yapıp kumanda üzerinden gyro modunu ON konumuna almalı mıyım?
OFF konumda olması gerekiyor.

Kullandığınız ünite MIKADO FBL klone. Ünite ayarı ile ilgili zamanında epey detaylı paylaşımlarımız olmuştu. Sizin sorununuz ya bağlantı da ya da ünite ayarlarında yaptığınız bir hata.

Şu konulara bakma imkanınız oldu mu acaba ?



Bir de şu genel indeks sayfasına göz atabilirsiniz.

 
Şu konulara bakma imkanınız oldu mu acaba ?

Evet bu hocamızın videosunu baştan sona izleyerek gyroyu güzel bir şekilde kurmuştum.

Mehmet hocam ikinci sorumun cevabını vermişsiniz çok teşekkür ederim. İlk sorunumu ise kumandayı kurcalarken şans eseri çözdüm. İlk attığınız linkteki videoda kumandadan swashı 90 derece seçmemizi söylüyor (daha önce seçmiştim ama değişik default mixlerden dolayı garip gelmişti variable a geri çekmiştim) bu seçimi yaptığımızda swashplate mix denilen bir sekme ekleniyor bu sekmede AİLERON, ELEVATOR, PİTCH değerlerini %li olarak ayarlayabiliyoruz, buradaki üç değeri de %100 e çekip tekrardan type select kısmından variable pitch olarak seçimimi yaptım ve sorunum çözülmüş oldu. Zaman ayırdığınız için çok teşekkür ederim inşAllah ilerleyen zamanlarda uçuş videolarını sizlerle paylaşırım.
 
Evet bu hocamızın videosunu baştan sona izleyerek gyroyu güzel bir şekilde kurmuştum.
Bu üniteye Gyro demiyoruz FBL ünite diyoruz. Gyro denince eski FB (Flybarlı) modellerde kullanılan ve sadece kuyruk hareketini düzelten ekipman aklımıza geliyor. ;)

Klasik eski Gyro üniteleri bir hatırlayalım.



FB (Flybarlı) ve FBL (Flybarless) modeller ile Gyro ve FBL ünite farkları :



İlk sorunumu ise kumandayı kurcalarken şans eseri çözdüm. İ
Hadi gözünüz aydın. :thumbup:
inşallah ilerleyen zamanlarda uçuş videolarını sizlerle paylaşırım.
Merakla bekliyoruz. :RCKolik: