Neden APM kartı ??

Mehmet Kucuksari

Administrator
Katılım
4 Eki 2012
Mesajlar
36,464
Tepkime puanı
43,430
Yaş
51
Konum
Kocaeli
İlgi Alanı
Heli
Özellikle Quadcı arkadaşlardan bir yardım rica ediyorum.

Son dönemde üye olan nerede ise tüm Quadcı arkadaşlar APM kartını tercih ediyor, kullanmak istiyor ve genelde benzer sorunlar ile boğuşuyorlar....

Benim merak ettiğim ise yılların APM kartı ne oldu da bu kadar popüler oldu :rolleyes:
 
Neden APM kartı ??

Kulaktan kulağa apm kart al olmuş... :eek:f:

Abi apm yi ucuz ve bağlantı seçenekleri çok diye alıyorlar, bence naza m lite gps ler 75 dolara set halinde satılırken, apm almak fpv yapılacaksa ve ilk deneyimse çok gereksiz. Bu söyledikkerim 450 ve üstü quadlar için, eğer 250 ve altı quad ise f3, f4 chipli her kart şu an için güncel iş görüyor.
 
Neden APM kartı ??

Apm ve pixhawk iyi ayarlandığı zaman nazadan daha iyi performans veren kartlardır. Ben önerirken şunu söylüyorum eğer 1 kere takıp ayarlarla falan uğraşmadan kullanmaya başlamak istiyorsan naza, ben hobici adamım uğraşmayı severim oturur kurcalarım sürekli Yen'i şeyler eklerim diyorsanız apm ya da pixhawk. Apm de pixhawk da temel ayarları yapınca çok güzel uçuyor sürekli ilgi istemiyor yanlışlık olmasın.

Apm i geliştiren yazılım takımı çok özel bir takım, eğer aynı takım aynı tempoyla devam etseydi şuna çok farklı yerlerde olurduk. Apm e bir kullanıcı gözüyle bakarsak kullanılabilecek modların çeşitliliği( ) ,zorlamayan basit ayarlar ama istendiği zaman da detaylandırılabilen ayarlarla öne çıkıyor. Pixhawk ile 3D harita modelleme bile yapabiliyoruz ki 3. Kişilerin yaptığı yazılım değişiklikleriyle gelen birçok şey var. Şimdiye kadar stabiliteden bahsetmedim iyi ayarlamış bir apm rüzgara karşı 50-60 derece açıyla sabit durabiliyor. Telemetri ile her bilgiyi önümüzdeki pc den izleyebiliyoruz farklı farklı görevler atayabiliyoruz hatta pc ye usb den bağlayacağınız joystick i telemetri modülü sayesinde Kuman'da olarak kullanma imkanı var. Öv öv bitiremedim yav..:) daha neler neler var
 
  • Beğen
Tepkiler: Yakup ÇIBIK
Neden APM kartı ??

1. Fiyat / performans olarak gayet uygun.
2. Açık Kaynak olduğu için istediğimiz gibi müdahale edebiliriz.
3. Daha yaygın kullanılıyor ama tam Türkçe kaynak sıkıntılı.

naza m lite gps 75$ denilmiş.
Ben 80$ 'a APM 2.8 + M8N GPS + 4 adet A2212 1000Kv Motor+ 4 Adet 30A ESC. + F450 Frame + 8 adet Pervane vs. vs. aldım geçen ay.
75$ naza mlite +gps ' e sahip olurken. Apm de o paraya multicopteri topluyorsunuz. (Pil ve Kumanda hariç.)
 
  • Beğen
Tepkiler: nezih oztimur
Neden APM kartı ??

Şimdi herşey lafta, apm kullanmaya gelince uzay mekiği bile kontrol eder... Heleki apm kullanınca hobici oluyorum demek... Apm ile ilgili konu açarak soru soranlar temel bilgilerden habersiz durumda iken apm de bu işi çözmeleri zor. Eğer bu işi bilmiyorsa, diyorum ki Naza m lite v2 upgrada edilmiş kontrol kartları bu işin çözümü. Ne yazıkki apm de kullansa naza da kullansa hobici olmuyor. Fiyata gelince nekadar ekmek o kadar köfte. Vay arkadaş apm ye çamur attık sanki :eek:f:
 
O zaman şöyle özetleyebiliriz : 8 bitlik bir işlemcisi olduğu için zaten mini quadlar için uygun değil. Hava çekimi için kullanılacak multirotorlar için daha önceden deneyimi olan , kalibrasyonlar konusunda bilgi sahibi , ayarların ne işe yaradığını bilen , sorunla karşılaştığı zaman forumları tarayabilecek kadar sabırlı arkadaşlar için alınabilecek fiyat/performansı en uygun karttır.
 
Neden APM kartı ??

Tüm arkadaşlara değerli yorumları için teşekkür ederiz. Benim de gördüğüm kadarı ile APM işi biraz zor ve sabır gerektiren bir husus. Türkçe kaynak pek olmadığına göre bu kartı kullanacaklar için INGILIZCE şart.

İlker hocam da durumu gayet güzel özetlemiş %p

İlker Sönmez' Alıntı:
O zaman şöyle özetleyebiliriz : 8 bitlik bir işlemcisi olduğu için zaten mini quadlar için uygun değil. Hava çekimi için kullanılacak multirotorlar için daha önceden deneyimi olan , kalibrasyonlar konusunda bilgi sahibi , ayarların ne işe yaradığını bilen , sorunla karşılaştığı zaman forumları tarayabilecek kadar sabırlı arkadaşlar için alınabilecek fiyat/performansı en uygun karttır.
 
Neden APM kartı ??

İnsanın içinde her zaman daha fazla özelliklere sahip olan bir şeyi almak daha cazip gelir. Mesela cep telefonlarının özelliklerinin daha fazla olması , az özellikli bir cep telefonuna göre daha fazla tercih edilir.

Mesela Ben;

Quadcopter toplama amacım FPV uygulamaları. Bunun için Naza yeterli ve stabil ama telemetrisi,extra yan bileşenler,mission planer görev planlama vb. özellikleri görünce arada olanlar Apm'ye direk ilgi duyuyor ve cazip geliyor.

Lafın kısası;
IOS kullananlar Nazaya, Android kullananlar APM'ye kayıyor. :p ;D
 
Neden APM kartı ??

İlk olarak multirotorlara KK2 gibi bir kontrol kartı ile başladım ve sonrasında GPS desteğinden dolayı multirotorumda APM'ye geçtim. Şimdi ise uçağımda takılı ve sayesinde ufak çaplı FPV'ler yapabiliyorum. Özellikle model türünü belirttim çünkü birden fazla yerde kullanılabiliyor.

İyi ayarlandığında güzel çalışan bir sistem. Diğer kontrol kartlarından daha çok ilgi istiyor. Ayarları ve incelikleri wiki sayfasında aşırı detaylı anlatılmış ama İngilizce. Biraz kurcalandığı zaman çok çok fazla özelliğinin olduğu ortaya çıkıyor ama araştırmak lazım. Bu iyi bir kartmış diye alıp takmakla bitmiyor. Daha ilk tecrübelerde alınacak bir kart değil kesinlikle.

Daha önce çektiğim bir videoyu da atayım :laugh:

Bu VIDEOYU görmek için izniniz yok. Giriş yap veya üye ol
 
Neden APM kartı ??

Seçkin Albamya' Alıntı:
....... Bu iyi bir kartmış diye alıp takmakla bitmiyor. Daha ilk tecrübelerde alınacak bir kart değil kesinlikle.
İşte güzel bir tespit daha %p