www.bilimselyuzme.com

P30 Lastik Motorlu Yarışma Modeli Tasarımı.

İlgi Alanı
Uçak
Uzun zamandır uçaklarla ilgili birşey yapmıyorduk, tekrar kaşıntı tuttu. Feysbukta bir P30 sayfasına üye oldum, bir plan çizip yayınladım ama pek ilgi görmedi. Burada da serbest uçuş pek popüler değil ama bir şansımı deneyim istedim, belki ilgilenen arkadaşlar olur.
P30 modeli 762 mm (30inç) maksimum ebatları, maksimum 10 gr lastiği, lastik hariç minimum 40 gr ağırlığı, 9-9,5 inç ticari pervanesi olan bir yarışma modeli. Internetten 50-60 tane ücretsiz plan bulma şansınız var ancak çoğu eski tasarımlar
Yarışma, türkiyede de arada sırada yapılıyor. ATALAR modelin yurtdışında da çok beğenilen bir kiti var, adı da FANTASTİK. Ben hiç P30 modeli tasarlamadım, yapmadım ve uçurmadım ancak, ilgi duyarsanız, bu planı beğenmezseniz ve malzeme bulamakla uğraşmak istemezseniz, FASTASTİK kitini alıp yapmanızı öneririm. Hemen söyliyeyim, benim ATALAR model ile hiçbir bağlantım ve ilişkim yoktur.
Tasarlanan uçağın ekte ikinci revizyonunu bulacaksınız, ilkinin gövdesi 19x19 mm idi, feysbukçular beğenmediler, ben de gövde ebadını 23x23 mm'ye çıkararak planı tamamladım. Plana özellikle DT (termik giderici), oto-dümen ve oto-stab'ı, herkes istediği şekilde yapsın diye koymadım. Tasarımın en ilginç boyutu, bu tasarımı GOOGLE AI (yapay zeka) ile yazışarak yapılması idi. Çok yanlış yapıyor, böyle bir faaliyetiniz olacaksa dikkatli olmanızı öneririm.
Uçak sakin havada, 6 kat 3.2 mm, veya 4 kat 4.8 mm lastikle, başlangıç modeli olarak tasarlandı. Popüler P30 modellerinden farklı bir uçak, yani bilinen bir planı alıp, sağını solunu değiştirerek çizilmiş bir model değil. Popüler modellere göre, kanadı ve stabı büyük, burnu uzun ve kuyruğu kısa, hepsi hesaplanarak ve hedefer çerçevesinde yapıldı. Hesapladığım ağırlık 43 gr. (balsa yoğunluğu 170 kg/m3 olarak) ve dengelemek için hiç balast gerekmiyor. Tabii hiç yapılmamış ve uçurulmamış bir model, hesap kitap ne kadar işe yarar, bu da önemli bir husus. Görüş ve fikirleriniz paylaşabilirseniz sevinirim ancak feysbukatkiler gibi sakın, planı, "biri bu uçağı yapsın, uçursun ve sonuçlarını bana bildirisin" diye yayınladığımı düşünmeyin, böyle bir amacım yok. Plan vektörel PDF'dir, istediğiniz şekilde kullanabilirsiniz, hiçbir kısıtlama yoktur.

Ekli dosyalar

• P30 Thermal Arrow r02.pdf
    65.8 KB · Görülme: 1
  • Beğen
Tepkiler: kenan özendi
Arkadaşlar özür diliyorum, planın eski sürümünü eklemişim. Sununcusunu ekte bulacaksınız.

Ekli dosyalar

• P30 Thermal Arrow Final.pdf
    86.3 KB · Görülme: 1
  • Beğen
Tepkiler: kenan özendi