www.bilimselyuzme.com

P30 Lastik Motorlu Yarışma Modeli Tasarımı.

Planı eklemeyi unutmuşuz.

Ekli dosyalar

• Cherokee Model (1).pdf
    36.2 KB · Görülme: 2
Kanatımızın BOY/EN (AR) oranı da 6.7 çıktı. Tam hatırlamıyorum ama bizim THERMAL ARROW'da da benzer ve 7'nin altında bir rakkamdı. Bu oran düştükçe, kanatın verimi de AZALIR. Bu bir KOPYA P30 EĞİTİM uçağı, çok fazla kafaya takmayın, getirisi, götürdüğünden daha fazla.

Planda gördüğünüz üzere, gövde küçüldüğü için, kanatı aşağı indirmek zorunda kaldık. Bu ayarlamayı, stab ile arasında mesafe aynı kalacak şekilde yapmalısınız, yani kanatı ne kadar aşağı indirmiş iseniz, stabı da o kadar indirmelisiniz.

Stab, ne olduğu belli olmayan bir profil, sıfır derece açıda, aslında İDEAL'i burada kalınlığı %5-6 civarında simetrik bir profil kullanmak. Yine aynı kalınlıkta altı düz bir profil veya düz bir stab yapabilirsiniz. Profil şeklinin amacı, hava direncini (drag) azaltmak. Bazıları buraya negatif bir açı verir, siz öyle yapmayın.

Biz THERMAL ARROW'da bu konuyu atlamışız, sonra da düzeltmek istemedik. Kanat ile stab arasında, yaklaşık kanat eninin yarısı kadar bir mesafe olmalı, böylece, stabı kanatın arkasında oluşan hava akımlarından (wake) kurtarabiliyorsunuz. Bir başka deyiş ile stab'a hava pervane dönerken farklı, süzülme esnasında farklı açılar ile çarpıyor. Cherookee'de bu mesafe var yani stab temiz.

İş geldi gövde yapımına, gönlünüzden nasıl geçiyorsa öyle yapın. Ben birşey çizdim, ama yuvarlak gövde de olabilir. Köşeli yapacaksanız, 2.4 mm balsa kirişler için yetiyor, çam kullanacaksanız, arka motor yuvasına kadar 2.0 mm çam, sonrasını 2.0 mm balsa devam edebilirsiniz. Kiriş ve çarprazlaz için 1.0 mm yetiyor. Yuvarlak gövde yapacaksanız, ben tam bilmiyorum ama bükeceğiniz malzeme 0.8, bilemediniz 1.0 mm olmalı, içini ve dışını esaki kağıt ile kaplıyorlar. Bazıları da camyünü/epoksi ile kaplıyorlar, İnternette videoları var, oradan izleyebilirsiniz.

Böylece KOPYA bir plan da yapmış olduk. Sorularınız varsa, bilebildiğim kadarı ile cevaplandırabilirim, beni aerodinamik uzmanı falan zannetmeyin. Daha önce belirtmiştim. Ben hiç P30 tasarlamadım, yapmadım ve uçurmadım, lütfen okuduklarınızı bunu dikkate alarak yapın.

Yakında bir P30 yarışması var mı, belki bir uçak yapıp katılabiliriz.

Tabii, en önemli konuyu atlamışız. Ağırlık merkezini bulmak. Bunun da basit bir formülü var.

CG = 20 + (40 x TVo) .......... Yüzde olarak kanat hücum kenarından mesafeyi belirtiyor.

Buradan da 20+(40+1.1) = % 64

Bizim kanat genişliğimiz 114 mm, buradan da 0.64 x 114 = 73 mm buluruz, yani ağırlık merkezi kanat önünden 73 mm mesafede. Trime başlamak için yaklaşık bu rakkamın %10 önünden başlamanız iyi olur, yani %58'den (66mm) başlayabilirsiniz.