RC Heli Kumanda Ayar -9.1: TRACKING Nedir ? Nasıl Kontrol Edilir ve Ayarlanır ?

Mehmet Kucuksari

Administrator
Katılım
4 Eki 2012
Mesajlar
36,417
Tepkime puanı
43,398
Yaş
51
Konum
Kocaeli
İlgi Alanı
Heli
"Tracking" kontrol ve ayarı öncelikle sahada yapılması gereken bir ayardır. Yapılması sırasında pilotaj yeteneği gerektiği için bu ayarı kontrol etmek isteyen yeni başlayan arkadaşlar mutlaka bir bilen kişiden destek almalıdır.

Tracking Nedir ?
Kelime anlamı ile "izleme, takip etme" demektir. Modelcilikteki anlama ise, helikopter pallerinin aynı eksende dönmemesi, havada farklı izler bırakması anlamında kullanılır.

Peki bu durumun ne gibi sakıncaları var derseniz ; bu olay helikopterimizde hiç bir zaman istemediğimiz titreşim / vibrasyona neden olur. Bu titreşim de, miktarına bağlı olarak modelimizde gereksiz yorulmalara ve problemlere neden olabilir.

Tracking Nasıl Kontrol Edilir ve Ayarlanır ?
Pallerimizde TRACKING olup olmadığını ancak modelimizi havalandırarak test edebiliriz. Bu ndenele şayet modelcilikte yeni iseniz ve yeterli uçuş tecrübeniz yok ise, bu durumda bu ayarı tecrübeli birisine yaptırmakta büyük fayda var. Şayet çevrenizde bu tecrübede biri yok ise, bu durumda en kötü ihtimal bir arkadaşınızdan destek alınız.

TRACKING olayını havada daha net görebilmek için pallerimizden birini REFERANS pal kabul edip, bu palin uç kısmını renkli bir bantlar ile işaretliyoruz. Bu iş için normal renkli bant kullanılabileceği gibi, aldığımız pallerin içinden çıkan özel çıkartmalarda kullanılabilir.

[attachimg=1]

Helikopterimizi bizden güvenli mesafede ve göz hizasında olacak şekilde hover pozisyonuna alıyoruz. Pallerin dönme eksenine bakıyoruz. Şayet her iki palde aynı eksende dönüyor ve tek bir iz bırakıyor ise problem yok. Fakat farklı izler bırakıyor ve baktığımızda çatallanmış bir görüntü oluşturuyor ise, işte bu durumda pallerde TRACKING var demektir.

[attachimg=2]

TRACKING olduğu tespit ettiğimize göre şimdi bu palleri aynı eksen üzerine getirmemiş gerekecek. Bunu da ancak pallere giden "Link" lerin boylarını uzatmak / kısaltma süretiyle yapabiliriz.

Öncelikle renkli bant ile işaretlediğimiz REFERANS palimizi dokunmuyoruz. Tüm işlemleri diğer pal üzerinde yapacağız. Modelimize göre zaten ayarlama yapılacak Link sayısı bellidir. Mesela TREX 450 sınıfında bu ayar için sadece 1 adet Link ayarlanabilir iken, 500 ve üzeri sınıflarda ayar için 2 Linkten birisi tercih edilebilir.

Genel olarak bu ayar için pallere bağlanan linkler kullanılır. Bunun dışında bu hareketi swashplate'e ileten kollarla da ayarlanabilir; ancak unutmayın pallere direk bağlanan linklerle yaptığınız ayar daha büyük değişimlere neden olduğu için çoğu zaman daha kolay ve çabuk ayar yapma imkanı verir. Fakat bu her zaman geçerli olmaya bilir. Bu durumda diğer linki kullanmak gerekir.

Hangi link tercih edildiğinde ayarın daha kısa süreceği biraz tecrübe işidir. Şayet ilk oynadığınız link ile ayar tutturamıyor iseniz, o zaman bu link eski haline geri döndürüldükten sonra diğer link ile oynanmaya başlanmalıdır.

İlgili linklerin boyları değiştirildikten sonra modelimizi yeniden hover pozisyonuna alarak pallerin durumları kontrol edilir. Bu ayarlama Tracking tamamen ortadan kalkıncağa kadar devam edilir.

TRACKING Nedir ? Nasıl Kontrol Edilir ve Ayarlanır ? Videomuz

Bu VIDEOYU görmek için izniniz yok. Giriş yap veya üye ol
 

Ekli dosyalar

  • Tracking Bant.jpg
    Tracking Bant.jpg
    5.7 KB · Görülme: 467
  • Pal Tracking.jpg
    Pal Tracking.jpg
    14.2 KB · Görülme: 452
Benim pallerde aşırı tracking var. Pal sıklıkları aynı açılar arasında 0,2 derece kadar fark var sadece ama inanılmaz sallanıyor heli. Shaftların yamukluğundan mı şüphelenmeliyim? Heliyi kaldırmak mümkün değil o derece balans yapıyor :(
 
Hüseyin , senin heli sanırım DFC , bu video artık yavaş yavaş tarih olmaya başlayan , FB modellerdeki ayarı anlatıyor.Ancak mantık yine aynı tabii ki...Aşırı vibrasyonun pek çok sebebi olabilir.Main şaft , feathering şaft , düzgün olmadığı için yapar , paller yeniyse , pal balansı olmadığı için yapar , pal vidaları sıklık derecesi farklı olduğu zaman yapar , link boyların manueldeki değerler ile aynı ise , geriye en büyük ihtimal , ünite ayarlarından kaynaklı olabileceği kalıyor.Ünitedeki gain ayarlarının yüksekliğinden yapabilir.Kısaca , eğer heli ile daha önce uçuş yaptıysan , bir sorun yoktu da , kırım yapmadığın halde vibrasyon yeni başladıysa , ilk önce pal sıkılıklarını kontrol et , belki servonun birisi su koyvermiştir , onlarada bir gözlemle , dediğim gibi en büyük ihtimal ünite gain ayarlarını da bir kontrol et...Böylece , basit bir vibrasyon sorunu sayesinde , helinin kafa kısmında ne kadar ayar varsa , hem mekanik olarak , hem elektronik ayar olarak öğrenmiş oluyorsun... :thumbup:
 
RC Heli Kumanda Ayar -9.1: TRACKING Nedir ? Nasıl Kontrol Edilir ve Ayarlanır ?

Hüseyin Cem ASLAN' Alıntı:
Benim pallerde aşırı tracking var. Pal sıklıkları aynı açılar arasında 0,2 derece kadar fark var sadece ama inanılmaz sallanıyor heli. Shaftların yamukluğundan mı şüphelenmeliyim? Heliyi kaldırmak mümkün değil o derece balans yapıyor :(
Pallerdeki Tracking helide salinima neden olmaz normalde Huseyin. Heli kirim gecirdi mi ?? Sayet yerden kalkmayacak kadar salinim var ise ana shaft ya da feathering shaft kesinlikle yamuktur. Ya da pallerin agirliklari arasinda cok ciddi fark var demektir. Pallerin markasi nedir? Bir de model FBL mi yoksa cubuklu model mi ??
 
RC Heli Kumanda Ayar -9.1: TRACKING Nedir ? Nasıl Kontrol Edilir ve Ayarlanır ?

Heli TREX 550E DFC. Fbl model. Kırım karnesinde bir swashplate ballink kısmının kırımı var ama...

Aslında dün pal sıklıklarıyla oynayarak hemen hemen sıfıra indirdim balans yapmasını. :)

Yalnız throttle verirken kuyruk torka yenilip sağa kaçıyor. :-\