RC Kumanda olarak Klone (Clone) Kumanda Tercihi

RC Kumanda olarak Klone (Clone) Kumanda Tercihi

Evet beyin jimnastiği iyi birşeydir. Bence de gayet güzel gidiyor.

Aslında vermek istediğim temel mesaj şu: Basit ya da ucuz bir model bile uçuruyorsanız kendiniz ve çevreniz için belirli düzeyde bir risk vardır ve "dandik" bir kumanda kullanmamalısınız.

Şimdi...

Bu işle uğraşan arkadaşların kendilerine göre gerekçeleri vardır. Bunlardan ilk aklıma gelenleri şöyle sıralayabilirim:
- Her türlü uzaktan kumandalı alete meraklı olan, heyecanlı, becerikli, genç arkadaşlar. Bunlar heli de uçururlar, uçak da. Hatta gerekirse model otomobil de kullanırlar. Sürekli kendilerini geliştirirler. Pardon? Mesut mu dediniz? :lol:
- Havacılık merakı olan, gerçek uçuşu tatmış ya da tatmak isteyenler. Gerçek uçuş yerine model uçak uçurarak tatmin olmaya çalışanlar. Bunlar da genelde ölçekli uçaklarla meydan turu ve touch and go yaparlar. Efendim? Sümer mi dediniz? :lol:
- Eski modelciler. İnşa aşamasını daha çok sevenler. Yapıp yapıp uçurmayanlar.
- Kendine hobi ararken heyecanlı ya da havalı diye bu işe girişenler.
- "Bilmemkim model helikopter uçuruyo ben de yapiim" mantığıyla bu işe girişenler.
- ...

Başka birinden görüp bu işe sırf bu şekilde bulaşan ya da kendine hobi ararken model uçak ve helikopterle tanışanları baştan eliyorum. Onların arasında sebat edip devamlılık gösterebilen çok az. Genellikle tek modelleri olur. Onbeşinci saniyede kırdıklarında hobi onlar için biter. Dolayısıyla kullandılları kumandanın anlamı kalmaz.
Eski "gerçek" modelciler de ayrı bir kategori. Onları sahalarda hala iki metrelik verici antenleri ile görmek mümkündür. Kumandaları üretimden kalkmıştır. Ama oturaklı ve baba aletlerdir. Bu insanların karşısında ancak saygı ile eğilebilirim.
Gelelim ilk iki gruba...
Bu iki gruptakilerin de modelcilikte kalıcı olacakları aşikardır. Sürekli kendi çaplarında ilerlemeye çabalayacakları da ortadadır. İşte bu arkadaşlar için hobinin temel direği kumanda sistemidir. İmkanlarının elverdiği en iyisini almaları hem doğru hem de akıllıcadır.
Pahalı ve markalının "iyi" ve "güvenli" demek olmayacağı kesin ama yine de bu markaların seneler boyu nasıl marka olabildikleri düşünülürse arkalarında ciddi bir geçmiş olduğu ortaya çıkmaktadır.
Kısaca ben Futaba ya da Hitec kötüdür, gereksiz pahalıdır, gidin hepiniz Turnigy alın demiyorum. Sakın yanlış anlaşılmasın.
Tam tersine diyorum ki, eğer bu işte devamlılığınız olacaksa daha baştan iyi birşey alın. Çünkü kumanda aslında bir yatırımdır. Yani diyorum ki bir 700 size helikoptere gösterdiğiniz özeni 450'ye de gösterin. Onu küçük görmeyin. 450 için Turnigy yeter ama 700 için Futaba gerekir mantığından uzaklaşın. Eğer Futaba gerekiyorsa 250 için de Futaba iyi bir seçimdir.
"Vur kaç modelci" diye tanımladığım tek modellik tiplerdenseniz zaten ne alırsanız alın ama kalıcı olacaksanız daha baştan doğru yolu seçin.

Benim modelcilik geçmişim 1973-74 yıllarına dayanır. O zamanlarki modelciliğimiz sinirleri karbon kağıdı ile balsaya aktarılıp jiletle kesilmiş lastik motorlu modellerden ibaretti. uzaktan kumanda ise sadece Graupner kataloğunda ağzımızın suyunu akıtarak izlediğimiz erişilemez bir aletti. Trex 450 toplarken çok değerli bir modelci arkadaşım bana Futaba 9C önerdi. ben de ona "yahu ne yapacağım o kadar sofistike aleti, benim zaten bir tek helikopterim olacak" demiştim. Daha sonra 9C'ye ek hafıza modülü alırken o günleri çok düşünmüş ve kendimle dalga geçmiştim. Ama sahaya her gidip de kumandamı elime aldığımda bana doğru yolu gösteren kardeşime dua etmiştim.

Diğer yandan...

Modelcilik konusunda hiçbir harcamadan kaçınmayan bir arkadaşımızın dört ya da beş uçağı peş peşe kumandadan çıkıp pert olmuştu. Kumanda da alıcı da orijinal Futaba idi. Sonraki ayrıntılı incelemelerde vericinin modül plaketinde mikro bir çatlak olduğu ortaya çıktı. Arkadaşımız kumandasını her zaman özel çantası ile taşır, her türlü ekipmanına son derece özen gösterirdi. Ama buna rağmen bu sorunu yaşadı. Yani marka herşey demek değildi.

9C kumandam 72 MHz modüllü idi. Daha sonra 2.4 geçişini planlamıştım. Bunu da Assan sistemi ile gerçekleştirdim. Assan'ın alıcılarını tam 4 yıl boyunca en ufak bir sorun yaşamadan kullandım. Sonunda bir P51 Büyükçekmece gölünü boylayınca rahatsız oldum. Sonraki araştırmalar gösterdi ki muhtemelen uçağa giren bir fare anteni kemirip koparmıştı. Nasıl anladın derseniz, yanındaki diğer uçakta da benzer bir durum olduğunu sonradan gördük. O arada ben kumanda sistemimi tamamen değiştirmiştim ne yazık ki. Artık Aurora kullanıcısıydım.

Orijinal Hitec alıcıların fiyatları çok makul ama şeytan dürtmeden durmuyor. HK'de klon alıcıları görüp hemen birkaç tane sipariş ettim. Bu alıcılara bir sürü test uyguladım. En kötü koşullarda dahi en ufak bir bağlantı kusuru olmadığını görünce bazı uçaklarıma bunları taktım. Hiçbir sorun yaşamadım. Ama gerek orijinal alıcılarla gerekse klonlarla sorun yaşamayacağımın hiçbir garantisi de yok. Gerçekten de bunu öngörmek imkansız.

Bu kadar saçmalığı okuduysanız soruların yanıtlarını da vereyim.

Yozgat'a gelmiyorum Mehmet'ciğim. Açıkçası beni çok çeken bir organizasyon değil. Giden tüm dostlara iyi eğlenceler diliyorum.

Yazılım kopyalama konusunda bana öyle geliyor ki burada sözü edilen kumandada bire bir kopyalanmış. Ehh 10C için en son firmware güncellemesi (varsa) ne zamandı ki??? Yani bence buradaki örnekte yazılımsal sorun olasılığı düşük.

Elektronik komponent kalitesine gelince... Bence bu artık çok standardize oldu. Kaldı ki yüksek oranda entegre elemanlar kullanılıyor. Sonuçta 3000 dolarlık bir Futaba'nın elektronik elemanları da ya Kore'de ya Tayvan'da lehimlenmiyor mu? :)
 
RC Kumanda olarak Klone (Clone) Kumanda Tercihi

Sümer abi , saygıyla eğiliyorum, ancak bu kadar olur....... :saygilar:
Öte yandan ben şu gruba giriyorum sanırım :laugh: ( Başka birinden görüp bu işe sırf bu şekilde bulaşan ya da kendine hobi ararken model uçak ve helikopterle tanışanları baştan eliyorum. Onların arasında sebat edip devamlılık gösterebilen çok az. Genellikle TEK modelleri olur. Onbeşinci saniyede kırdıklarında hobi onlar için biter. Dolayısıyla kullandıkları kumandanın anlamı kalmaz.)
:lollol: :lollol:
 
RC Kumanda olarak Klone (Clone) Kumanda Tercihi

Aman yanlış anlama olmasın. Kategorize ederken kimseyi kırma amacım yok. Aslında kaç modelci varsa o kadar da farklı kategori vardır. Sonuçta herkesin zevki ve beklentisi farklı. :)
Burada ölçüt model sayısı değil. Tabii ki istisnalar olabilir. Ayrıca bir insanın tek modeli olması onu doğrudan o kategoriye de sokmaz. :D
Belki de farklı bir kategorizasyon daha iyi olur.
- Neyin ne olduğuna bakmadan gazı açıp uçanlar.
- Herşeyi en ince ayrıntısına kadar merak edip öğrenmeye çalışanlar. Bu ikinci grup örneğin gaz kolunu ileriye ittiğinde şunları düşünür:

Şimdi bu kolu ileriye ittim. Bunun bağlı olduğu potansiyometrenin direnci değişti. Verici elektroniği bunu hesaplayıp uzunluğu 1 ile 2 mili saniye arasında değişen bir darbe üretti. Bu darbe (Futaba'da gaz kanalı 3 olduğuna göre) senkronizasyon darbesinden sonra üçüncü olarak sıraya koyup verici katına gönderdi. Verici katı da bunu yüksek frekansa modüle edip antene aktardı. Sİnyal alıcıya geldi. Üçüncü kanalın darbesi hazırlanıp servoya iletildi. Servo kendi konumu ile yeni darbeyi karşılaştırdı ve azıcık hareket etti. Servonun aksında bulunan potansiyometreden geribildirim aldı ve doğru konuma gelene kadar harekete devam etti. Servo yekesi gaz telini çekti (benzinli motor kullanıyoruz ya!). Karbüratörde gaz kelebeği azıcık daha açıldı. Motora daha fazla hava girdi ve motor daha fazla güç üretmeye başladı. Pervane sabit hatveli olduğu için artan güç artan devir olarak kendini gösterdi. O esnada CDI ateşleme de artan devri hissederek ateşleme avansını artırdı. Uçağın ileriye doğru hızı artmaya başladı. Bu da bir yandan kanadın daha fazla kaldırma kuvveti oluşturmasına diğer yandan da yatay stabın kuyruğu daha fazla aşağı bastırmasına yol açtı. Böylece kanadın hücum açısı arttı ve induced drag da artınca uçak daha fazla hızlanamadı, tırmanmaya başladı.

Bütün bunları bir gaz kolunu azıcık ileriye itmekle düşünüyorsak bu arada hafif elevatör çektiğimi ve yüksek tork düşük hava sürati nedeniyle oluşan sola sapmayı telafi etmek için hafif sağ rudder bastığımı da yazacak olursam... :lol:

Şaka bir yana...

Sadece modelcilikte değil, hayatın her alanında, neyi niçin yaptığımızı bilmek çok önemli. Bunu başardığımızda kumandayı da motoru da modeli de doğru seçebiliriz.
 
RC Kumanda olarak Klone (Clone) Kumanda Tercihi

Sümer Yamaner' Alıntı:
Aslında vermek istediğim temel mesaj şu: Basit ya da ucuz bir model bile uçuruyorsanız kendiniz ve çevreniz için belirli düzeyde bir risk vardır ve "dandik" bir kumanda kullanmamalısınız.

Sümer Yamaner' Alıntı:
...........
Sadece modelcilikte değil, hayatın her alanında, neyi niçin yaptığımızı bilmek çok önemli. Bunu başardığımızda kumandayı da motoru da modeli de doğru seçebiliriz.
Abi bizde yanlış anlama olmaz, artık birbirimizi her ne kadar aynı ortamlarda görüşemiyor olsak da iyice tanıdığımızı düşünüyorum :thumbup:

Diğer taraftan son iki yazını da sonuna kadar okuyup, sorduğum soraya cevabımı da aldım teşekkürler :laugh:

Benim kadar sabırlı olmayanlar için de her iki yazının can alıcı 2 özet cümlesini yukarı da paylaşıyorum arkadaşlarla ;D
 
RC Kumanda olarak Klone (Clone) Kumanda Tercihi

Sümer Yamaner' Alıntı:
- Havacılık merakı olan, gerçek uçuşu tatmış ya da tatmak isteyenler. Gerçek uçuş yerine model uçak uçurarak tatmin olmaya çalışanlar. Bunlar da genelde ölçekli uçaklarla meydan turu ve touch and go yaparlar. Efendim? Sümer mi dediniz? :lol:
- Eski modelciler. İnşa aşamasını daha çok sevenler. Yapıp yapıp uçurmayanlar.


Orijinal Hitec alıcıların fiyatları çok makul ama şeytan dürtmeden durmuyor. HK'de klon alıcıları görüp hemen birkaç tane sipariş ettim. Bu alıcılara bir sürü test uyguladım. En kötü koşullarda dahi en ufak bir bağlantı kusuru olmadığını görünce bazı uçaklarıma bunları taktım. Hiçbir sorun yaşamadım. Ama gerek orijinal alıcılarla gerekse klonlarla sorun yaşamayacağımın hiçbir garantisi de yok. Gerçekten de bunu öngörmek imkansız.

ben yukarıdaki 2 grubu kendime yakıştırdım.Süper anlatım olmuş elinize bileğinize sağlık.
Bir madde de ben ekleyeyim sağlık nedeniyle pilot olamayıp o hevesi bu yolla kapatmaya çalışanlar(ben oluyorum :) )

hitec klon alıcı hangisini kullanmıştınız?

resimdeki mi?

Bu RESMİ görmek için izniniz yok. Giriş yap veya üye ol
 
RC Kumanda olarak Klone (Clone) Kumanda Tercihi

Uzun zamandır forumlarda okuduğum en zevkli konulardan biri oldu bu bilgiler. Sümer Abi yazdıklarında buna katılmıyorum diyebileceğim bir nokta bulamadım.

Ancak iş hayatı tecrübelerimden bir örnek vermek isterim. Şu anki işimden önce Vestel Elektronikte programlama teknisyeni olarak çalışmaktaydım. Program teknisyeninin görevi elektronik kartların üzerindeki malzemelerin dizgisini yapan robotlara neyi nereye koyacağını söyleyen programları hazırlamak kısaca. Vestel her ne kadar kendi markasını üretiyorsa da fason üretim yapan bir firma olduğunu çoğu kimse bilmez. Dünyanın çeşitli ülkelerine televizyon üretimi yapıyor. Üretilen ürünler belli bir kalite kontrolden geçiyor mutlaka. Malzemelerin %99 u Çinden geliyor.

Orada olduğum dönemde anlaşamadığımız iki firma vardı. Birincisi ben tamamını göremesem de Hitachi diğeri anlaşamadığımız Samsung. Her iki firma da Vestel'in kendi ürünlerini üretmesi için bazı kriterler sunuyordu. Öncelikle sadece ve sadece kendi gönderecekleri malzemelerin kullanılmasını ve bu malzemelerin kendi ürünleri haricinde kullanılmamasını istiyorlardı. Üretim boyunca kendi elemanlarının bütün prosesleri takip etmesini de istiyorlardı. Ayrıca üç vardiya 24 saat çalışılan düzende kendi ürünlerinin sadece gündüz vardiyasında üretilmesini de istiyorlardı. ( Üretim hatalarının büyük çoğunluğu gece vardiyalarında çıkmaktadır) Dahasını saymaya gerek yok sanırım. Hitachi için ben çalışmaya başlamadan önce bir kaç parti üretim yapılmış ve devamı gelememiş. Daha önce yazdığım gibi Samsungla anlaşılamadı.

Çin'de veya Malezya'da da durum farklı değil. Büyük firmalar buralarda üretim yaptırıyorlar belki ama yukarıda yazdığım örnekteki gibi bir üretim politikası izliyorlar mutlaka. Peki bu durumda üretim hatası olmayacak mı? Tabii ki olacaktır ama adamlar bu hata oranını en aza indirmek için gerekenleri yapmaya çalışıyorlar. Bunun yanında hepimizin bildiği üzere Ar-Ge çalışmaları var. Karşılığında da fiyatlarını diğerlerine göre yüksek tutuyorlar.
 
RC Kumanda olarak Klone (Clone) Kumanda Tercihi

Celalettin Abi bu resmini koyduğun alıcıya klon demek ne kadar doğru olur bilemiyorum. Bu alıcı Fr-Sky, Hitec ve Futaba kumandalarla bind olabiliyor. Yeni bir akım sanki.

Sümer Abinin bahsettiği sanırım şu alıcı

Bu RESMİ görmek için izniniz yok. Giriş yap veya üye ol
 
RC Kumanda olarak Klone (Clone) Kumanda Tercihi

Nesimi Sakmak' Alıntı:
Celalettin Abi bu resmini koyduğun alıcıya klon demek ne kadar doğru olur bilemiyorum. Bu alıcı Fr-Sky, Hitec ve Futaba kumandalarla bind olabiliyor. Yeni bir akım sanki.

Sümer Abinin bahsettiği sanırım şu alıcı

Bu RESMİ görmek için izniniz yok. Giriş yap veya üye ol

evet sümer abinin alıcı onayını bekliyoruz hangisi :)
 
RC Kumanda olarak Klone (Clone) Kumanda Tercihi

Nesimi kardeşimin verdiği linkteki alıcıları kullanıyorum.

Bu arada anladığım kadarıyla benim Vestel TV sabaha karşı üretilmiş! :lol:
 
RC Kumanda olarak Klone (Clone) Kumanda Tercihi

benim verdiğim linktekinin de kasası led yerleri hepsi aynı sadece multiprotokol farkı var gibi.

bende hem futaba hem de hitec olduğu için ben de onu alıp bir denemeyi düşünüyorum sonucu burada paylaşırım.

Bu RESMİ görmek için izniniz yok. Giriş yap veya üye ol
Bu RESMİ görmek için izniniz yok. Giriş yap veya üye ol
 
RC Kumanda olarak Klone (Clone) Kumanda Tercihi

Sümer Yamaner' Alıntı:
Bu arada anladığım kadarıyla benim Vestel TV sabaha karşı üretilmiş! :lol:

Abi evimde Vestel olarak sadece televizyonum var ve o da sanıyorum gece vardiyasında üretilmiş. Bir anlık gafletle almıştım ama naparsın oldu bi kere :)

Sümer Yamaner' Alıntı:
Hem Futaba hem Hitec mii??? İyice suyu çıktı işin yani! :D

Fr-Sky da unutmayalım.

Celalettin Yazkan' Alıntı:
bende hem futaba hem de hitec olduğu için ben de onu alıp bir denemeyi düşünüyorum sonucu burada paylaşırım.

Bir ara bu forumdan kullanan var mıdır diye bir konu açmıştım bu alıcı için. Fr-Sky ın ürünleri ile ilgili çok fazla sorun duymadım şimdiye kadar ama multi protokol olayı acaba sorunlara neden olabilir mi? Deneme sonucunu merakla bekliyorum...
 
Ynt: RC Kumanda olarak Klone (Clone) Kumanda Tercihi

Multiprotokol mantıken sorun olmamalı çünkü bind işleminden sonra bir dahaki bind işlemine kadar tek protokol geçerli.