RC Kumandada Batarya Süresini Uzatma - Lipo Pil Kullanımı ne kadar uygun ?

Mehmet Kucuksari

Administrator
Katılım
4 Eki 2012
Mesajlar
36,417
Tepkime puanı
43,398
Yaş
51
Konum
Kocaeli
İlgi Alanı
Heli
Eğer kumandanızı benim gibi gerek sahada gerekse simulasyon sırasında çok kullanıyor iseniz, işte o zaman şarjı ile ilgili sıkıntınız var demektir.

Son zamanlarda LIPO teknolojisindeki gelişmelere bağlı olarak "Kumandalara Özel LIPO" lar satılmaya başlandı ve aşağıda belirtmeye çalıştığımız AVANTAJ larından dolayı çokta tutuldular.

Peki LIPO pil kullanımı Kumandalar için ne kadar uygun ? Artıları / Eksileri / Riskleri Nelerdir ? Peki Ne Tavsiye Edersiniz ? İşte bu yazımızda basitçe bunlara cevap bulmaya çalışacağız.

NOT: Bu yazi eski tip kumandalar icin gecerlidir. Yeni nesil kumandalar gerek donanim gerekse yazilim olarak %100 Lipo uyumlu uretilmektedir.

A- Kumanda LIPO Pillerinin Özellikleri - Diğer LIPO'lardan Farkları :
LIPO pillerin özellikle elektrikli modellerde devrim denebilecek gelişmeyi sağlamalarının en büyük nedeni, ANLIK YUKSEK AKIM değerlerinde düzgün ve devamlı enerji verebilmeleri olmuştur. Zaten bakıldığında diğer pillerden farklı olarak C adı verilen özel bir sınıflandırma grupları bulunmaktadır. (Daha fazla bilgi için konusuna bakınız)

Bildiğiniz üzere kumandalar birer elektronik ekipman olup, modellerimizden farklı olarak düşük ve düzenli bir akım geçerler. Bu kapsamdan bakıldığında LIPO piller kumandalar için pek uygun gözükmemektedir. :rolleyes:

İşte LIPO pil üreticileri buna da bir çözüm bularak 1C değerinde, yani düşük akım tüketimlerine uygun, özel kumanda kullanımı için pil üretmeye başladılar. :laugh:

Aşağıda Hobbyking'de satılan bir "Kumanda LIPO pili" Linki ve resmi bulunmaktadır.


Bu RESMİ görmek için izniniz yok. Giriş yap veya üye ol


B- Neden LIPO Piller Tercih Ediliyor / Avantajları Nelerdir ?:
1- LIPO piller, Ni-Cd ve Ni-MH pillere göre çok daha çabuk şarj edilebilmektedir. Örneğin pil ömrünü zarar vermeyecek şekilde şarj edildiklerinde Ni-Cd pilerin tam şarjları yaklaşık 8 saat sürerken, LIPO piller yaklaşık 1 saatte şarj edilebilmektedirler.

2- Orjinal kumanda pillerine göre yaklaşık 3 kat daha YÜKSEK KAPASITE'ye sahiptir. Örneğin orjinal kumanda pilleri genelde 800 mAh iken, LIPO pillerin kapasitesi 2600 mAh civarındadır.

3- Ni-Cd piller kullanılmadıkları zaman kendiliğinden boşalırken, LIPO pillerde boşalma orani çok düşüktür.

C- Peki LIPO Pil Kullanımının Hiç mi Riski / Dezavantajı Yok ?:
Öncelikle aşağıda bahsedeceğimiz maddeler hali hazırda kullandığımız kumandalar için geçerlidir. Zira piyasaya çıkan bazı yeni kumanlar hem Ni-Cd hem de LIPO pil kullanımlarına uygun olarak dizayn edilmişlerdir.

Öncelikle şunu belirtmekte fayda var. Her ne kadar Kumanda LIPO pilleri özel olsa da genel LIPO pillere ait değerler onlar için de geçerlidir. Başka bir değişle ;

- - 3S olan Kumanda LIPO piller, tam dolu iken hücre başına 4.2 V verir. Buna göre %100 şarj edilen kumanda LIPO pili toplamda 12,6 V bir değer verir.
- - Normal LIPO pillerde olduğu gibi hücre voltajı 3.7 V altına düşmemelidir. Yani toplamda 11 V daha aşağıda kullanılmamalıdır.

Gelelim RISKLERINE ;

1- Kumanda LIPO pilleri tam olarak şarj edildiklerinde 12,6 V değerine ulaşmaktadır. Oysa ki kullandığımız kumandaların giriş kartları max 12 V göre dizayn edilmişlerdir. Yanlışlıkla TAM ŞARJ edilmiş LIPO pilin kumandaya takılması, kumandanın arızalanmasına neden olabilecektir.

2- Kumanda "Pil Alarm Değeleri" Ni-Cd göre fabrika ayarlı gelmekte ve hali hazırda kullandığımız kumandaların çoğunda bu değer değiştirilememektedir. Bu da uçuş sırasında LIPO pil değerinin 11 V altına düşmesi ve bizim bunu fark etmememiz halinde modeli havada kaybetmeye kadar varan sonuçları doğurabilir.

3- Kumandanın acık unutulması halinde LIPO pil hücre değerinin 3.7 V altına kadar düşecek fakat kumanda otomatik olarak kapanmayacaktır. Bu durumda ise LIPO pilde SİŞME ve kumanda da kalıcı hasar ve yangın riskini ortaya çıkarabilmektedir.

D- Kumandada LIPO Pil Kullanımında Dikkat Edilmesi Gerekenler :
Şayet tüm ARTI ve EKSI lerine rağmen kumandanızda LIPO pil kullanma konusunda hala ısrarcı iseniz aşağıdaki kurallarıdikkate almanızı siddetle tavsiye ederiz. ;)

1- LIPO pilini şarj ederken hücre başına MAX 4 V olacak şekilde şarj ediniz. Buna göre 3S bir pil için toplam voltaj MAX 12 V olmalı.
2- LIPO pili kullanırken hücre başına 3,66 V altına kesinlikle düşmeyiniz. Bu da 3S bir pil için toplam voltajın MIN 11 V olması demektir.
3-Kumandanızı kullanmayacağınız zaman KESINKLE KAPALI olduğundan emin olunuz.


E- Peki Siz ne Tavsiye Ediyorsunuz ? :
Arkadaşlar aşağıdaki tavsiye sadece bana ait olmayıp, bir cok kisi tarafından da sıklıkla kullanılan yöntemdir.

LIPO pillerdeki kapasite avantajını sunarken, dezavantaj ve risklerini min eden en güzel çözüm "Low Self Discharge (LSD) Yuksek Kapasiteli Ni-Mh " pil kullanımıdır.

Bu piller LSD özellikleri sayesinde uzun süre kullanılmasalar bile kendiliklerinden boşalmamaktadırlar. Ayrıca Ni-Cd ile aynı MAX ve MIN değerlere sahip oldukları için de mevcut kumanlarımız ile tam uyumludurlar. Aynı ebatta olmalarına karşı yaklaşık 3 kat yüksek kapasiteye sahiptirler.

Özetle LIPO pillerin tüm ARTI'larına sahip olmalarına karşın EKSI' leri pek bulunmamaktadır.

NOT: Ni-Mh pillerin TEK DEZAVANTAJI MIN voltaj değerlerinde çökme dediğimiz ani düşme eğrileri Ni-Cd göre daha hızlıdır. Bu nedenle Ni-Mh kullanırken, uçuş öncesi voltaj değeri kumanda üzerinden kontrol edilmeli, şayet alarm değerine yakın bir değere düşmüş ise de uçuş için kullanılmamalıdır. Aksi takdirde kumanda ALARM ile size uyarmaya başladığı noktada, düşük bir ihtimalde olsa, modelinizi yere indirmek için gerekli zamanınız olmayabilir.

Aşağıda Hobbyking'den temin edebileceğiniz LSD Ni-MH pille bir örnek verilmiştir.


Bu RESMİ görmek için izniniz yok. Giriş yap veya üye ol


Bu piller Turkiye'den de rahtalıkla temin edilebilmektedir. Kumandanız normalda kaç adet AA pil ile çalışıyor ise o kadar LSD pili kullanmanız gerekir.

NOT: Bu pilleri mümkün ise hazır PUNTA ile birbirine monte edilmiş paket halinde alınız. Kendinizin LEHIM leme yapmamasını tavsiye ederiz.
 
Ynt: RC Kumandada Batarya Süresini Uzatma - Lipo Pil Kullanımı ne kadar uygun ?

Lipo pilin; kumandalarda kullanımında oluşturduğu, risk faktörü olan ''liponun tam şarj olması durumundaki 12.6v'' Mehmet beyin yazısında değindiği gibi ''pilin max. 12v a kadar şarj edilmesi, riski ortadan kaldıracağı anlatılmıştı.

Lipo pili 12v a kadar şarj işlemini takip edemeyenler için ikinci bir alternatif ise;

Pile iki ad. seri 1n4001 diyot bağlamaktır.Bir diyot yaklaşık 0.7v voltaj düşümü yaparken iki ad. diyot 1.4v voltaj düşümü yaparak ,kumandanızı yüksek voltajdan koruyacaktır.1n 4001 diyotu eln.malzeme satan dükkanlarda bulunmaktadır.

(Gençler,Kılınç,Entegre elektronik vb.)Bağlantıyı aşağıdaki şemada olduğu gibi yapabilirsiniz.

Bu RESMİ görmek için izniniz yok. Giriş yap veya üye ol
 
Ynt: RC Kumandada Batarya Süresini Uzatma - Lipo Pil Kullanımı ne kadar uygun ?

Super bir fikir ve uygulama Mehmet abi %p . Paylasim icin teşekkürler :saygilar:
 
Ynt: RC Kumandada Batarya Süresini Uzatma - Lipo Pil Kullanımı ne kadar uygun ?

Her iki Mehmet'e de verdikleri bilgiler için çok teşekkür ederim.

Eskiden, bilindiği gibi, kumandalar 8 adet NiCd'a göre yapılıyor ve geliyordu. Benim de yaşadığım, bilinen sıkıntı, bu pillerin belli aralıklarla deşarj ve şarj edilmesiydi. Kumandaların şarj soketlerinde de diyot koruması olduğundan, deşarj işlemini, ya pilleri kumandadan çıkarıp başka bir cihazla, yada radyoyu açık bırakarak yapmak gerekiyordu. Ayrıca 700-800 Mah civarındaki düşük kapasiteleri ve yüksek kendi kendine deşarj özellikleri de bir başka olumsuz yanlarıydı. Çünkü havaya bakıpta ani kararla uçuşa gittiğimizde radyomuzun pillerinin aniden bitmesi ile hepimiz karşılaşmışızdır.

Ben, elektronik teknik bilgim sınırlı olduğundan ve de tasarımı uygun olmadığından, Hitec Eclipse 7 kumandamda LiPo pil kullanmayı hiç düşünmedim. Bunda belki Tanerin LiPo pil taktığı kumandasının hiç uyarı vermemesi nedeniyle uçağı kırmasının da etkisi vardır. Yerine, kendi deşarj oranı (self discharge rate) düşük, yüksek kapasiteli NiMh pil kullanıyorum. Düşük voltaj uyarısı verir vermez de modelimi indiriyorum. Yeni nesil, kaliteli NiMh piller bu konuda oldukça başarılı. Öyleki, haftalarca şarj etmem gerekmiyor.

Ben, tasarımı uyumlu olmayan eski kumandalarda LiPo pil kullanımının çok güvenilir olmadığı kanısındayım.
 
Ynt: RC Kumandada Batarya Süresini Uzatma - Lipo Pil Kullanımı ne kadar uygun ?

Bu yararlı bilgiler için emeği geçen arkadaşlarıma teşekkür ediyorum.
 
Ynt: RC Kumandada Batarya Süresini Uzatma - Lipo Pil Kullanımı ne kadar uygun ?

Hitec Aurora 9'da menüden pili Lipo olarak seçip direk yüksek amperli ve yuvaya sığan 2S Lipo kullanabilrisiniz, en az 3-4 kat süresi artıyor ;)
 
RC Kumandada Batarya Süresini Uzatma - Lipo Pil Kullanımı ne kadar uygun ?

tüm bu şarz kontrelleri ile uğraşmak istemiyor iseniz kumandanızda li-po kullanıyorsanız.

varsa charger'den li-ion modu seçiniz istesenizde pillerinizi hücre başına 4.10 volt'dan fazla dolduramazsınız toplamda 3s için 0.30volt fazlalık zaten kumandayı kullanır kullanmaz çökecektir.
 
RC Kumandada Batarya Süresini Uzatma - Lipo Pil Kullanımı ne kadar uygun ?

Ya da benim gibi 2 set Low Self Discharge (LSD) Yuksek Kapasiteli Ni-Mh yapacaksın, ondan sonra kafan rahat edecek :D
 
RC Kumandada Batarya Süresini Uzatma - Lipo Pil Kullanımı ne kadar uygun ?

abi senin pilleri ali ÇORBACI'mı puntalamıştı.
 
RC Kumandada Batarya Süresini Uzatma - Lipo Pil Kullanımı ne kadar uygun ?

Arkadaşlar yeni almış oldum spektrum DX6 kumandamın içinden 4 adet Gassner marka alkaline pil çıkmıştı ve sanırım bu piller şarj olabilen pil değil.
Forumumuzda Low Self Discharge (LSD) Yuksek Kapasiteli Ni-Mh pil tavsiye edilmiş, yurtiçi aramalarımda böyle bir pile rastlayamadım.
Spektrum opsiyonel olarak altta linkini verdiğim bataryayı satıyor ve görsel olarak beğendim ama 35$+kargo, değermi bilmiyorum :-\



Birde şu ürünler var ama sanırım LSD değil, önerilerinizi bekliyorum :saygilar:



 
RC Kumandada Batarya Süresini Uzatma - Lipo Pil Kullanımı ne kadar uygun ?

35 dolar....Değmez Tevfik abi , bende 4 adet LSD pil var , adresini gönder özelden sana göndereyim , ama aldım alalı hiç kullanmadım , hiç şarj da etmedim.Yani piller iyi ya da bitik diye birşey söyleyemem..... :-\
 
RC Kumandada Batarya Süresini Uzatma - Lipo Pil Kullanımı ne kadar uygun ?

Tevfik Bey, şu an piyasada hemen her markanın LSD tarzı pili var. Panasonic Infinium, Sanyo Eneloop bunların öncüleridir. Ama Varta da GP de üretiyor artık. Hepsinde LSD yazmayabilir. Birçoğunda "ready to use" gibi bir ibare var. Sonuçta pil eğer şarjlı halde ve kullanıma hazır satılıyorsa LSD türü olduğunu söylemek mümkün.
 
Hakan Ülgenalp' Alıntı:
35 dolar....Değmez Tevfik abi , bende 4 adet LSD pil var , adresini gönder özelden sana göndereyim , ama aldım alalı hiç kullanmadım , hiç şarj da etmedim.Yani piller iyi ya da bitik diye birşey söyleyemem..... :-\
Hakan çok naziksin teşekkür ederim. :saygilar:

Sümer Yamaner' Alıntı:
Tevfik Bey, şu an piyasada hemen her markanın LSD tarzı pili var. Panasonic Infinium, Sanyo Eneloop bunların öncüleridir. Ama Varta da GP de üretiyor artık. Hepsinde LSD yazmayabilir. Birçoğunda "ready to use" gibi bir ibare var. Sonuçta pil eğer şarjlı halde ve kullanıma hazır satılıyorsa LSD türü olduğunu söylemek mümkün.

Çok teşekkür ederim Sümer Bey
 
RC Kumandada Batarya Süresini Uzatma - Lipo Pil Kullanımı ne kadar uygun ?

Sümer Yamaner' Alıntı:
Tevfik Bey, şu an piyasada hemen her markanın LSD tarzı pili var. Panasonic Infinium, Sanyo Eneloop bunların öncüleridir. Ama Varta da GP de üretiyor artık. Hepsinde LSD yazmayabilir. Birçoğunda "ready to use" gibi bir ibare var. Sonuçta pil eğer şarjlı halde ve kullanıma hazır satılıyorsa LSD türü olduğunu söylemek mümkün.

Konu biraz eski ancak bende ufak bir tecrübe paylaşmak istedim Sümer abinin dediği gibi üzerinde LSD yazmasada artık bilinen tüm markaların yeni nesil diye adlandırdıkları piller var bunların durduğu yerde deşarj olmamaları en büyük özellikleri olduğu gibi sıradan ni-mh pillere göre uzun ömürlü oldukları üreticiler tarafından iddia ediliyor. Ben vakti zamanında konuyu biraz araştırıp fiyat performans olarak en çok tavsiye edilen GP Recyko almıştım gerçekten iddia edildiği gibi oldu v911 in kumandasında 1 yıldan fazla yatan piller deşarj olmamaıştı kumandada pil seviyesi 3 tırnak gösteriyordu.

Bahsettiğim pilin en uygun satıldığı yer burası

Şarjlı piller ile ilgili DH forumda oldukça kapsamlı bir sayfa var orada yapılan incelemeler ve testlerde en başarılı pil varta çıkmıştı ancak GP ile arasında performans farkı yok denecek kadar azdı buna ramen GP ler fiyat olarak çok makuller GP bildiğim kadarı ile ata batarya firmasının çin de fason yaptırdığı bir markaymış.

Son olarakta şunu eklemek istiyorum insanlar şarjlı pil alırken mAH değerlerinin 2500-2600 lerde olmasına özen gösteriyorlar şahsen 3-4 yıl kadar teknoloji mağazalarında satış danışmanlığı yaptım eğer o an vaktim ve sabrım var ise :) denk gelen müşterilere bu amper değerlerinin satış taktiği olarak yazıldığını gerçekte bir kalem pilin bu kadar yüksek kapasiteye sahip olmasının teknik olarak mümkün olmadığını ve bu pillerin ömürlerinin çabuk bittiğini anlatmaya çalışırdım kaldiki yeni nesil diye adlandırılan pillerde bu kadar yüksek amper değeri bulamazsınız ortalama 2000-2100 mAH ı geçmezler ancak bu kapasiteyi çok uzun süre korurlar.