RC uçak modelciliğinde başlangıçtan sonrası

İlgi Alanı
Uçak
Merhaba, aslında bu konuda yazacaklarımı bir buluşmada deneyimli kişilerden çay eşliğindeki sohbet sırasında kolaylıkla öğrenebilirdim ama buluşmaları denk getirip katılamadığım için bu konuyu açmam gerekti şimdiden vereceğiniz cevaplar için teşekkürler. Sorumsular en altta:halay:

Kısaca kendimden bahsedeyim. Ben bu hobiye yaklaşık bir buçuk yıl kadar önce merak saldım. Sonrasında biraz araştırmadan sonra hem bu forumu buldum hem de başka kaynaklardan nasıl başlamam gerektiğini öğrenmeye çalıştım. İlk olarak bir kumanda edinip simülasyon çalışmaya başladım bu sırada da malzeme topladım. İlk trainer uçağımı internetten bulduğum bir modeli örnek alarak tamamen köpükten imal ettim. Bu modelle az uçuş bolca kırımla ilk adımları attıktan sonra yollarımızı ayırdık.
Bu RESMİ görmek için izniniz yok. Giriş yap veya üye ol

Bu aşamada en temel şeylere sadık kalarak kendi eğitim uçağımı tasarladım. Kırım yaşadıkça modelin üzerinde küçük değişiklikler yaptım. Döndüm aileron servoları çimlere takılınca üste aldım döndüm iniş takımı taktım. Sonra rüzgarlı havalarda güç yetersiz gelmeye başladı motoru burundan söküp çift motora çevirdim.

Son uçağımı da kırdıktan sonra bir süredir yeni bir model yapma fikrine sahibim ama artık daha kararlı modeller üretmek istiyorum. Bunun da öncesinde sormak istediğim sorular var.
1) Artık başlangıç seviyesini geçtiğimi düşünüyorum ama pilotajım nerdeyse uçağı havada tutmaktan ibaret. Yani artık uçarken dizlerim titremiyor ama ne yaptığımı da bilmeden öylece turluyorum. Pilotajımı geliştirmem için takip edebileceğim bir program bir antrenman sistemi var mı?
2) Şimdiye kadar yaptığım modellerden bazıları her ne kadar kararlı bir şekillerde uçsalarda köpük ve plastik temelli oldukları için belli bir uçuştan sonra dayanamayıp parçalanıyorlar. Yeni yapacağım modellerin gövdelerinde fiberglass ve karbonfiber kullanmayı düşünüyorum ama her şeye de açığım bu konuda tavsiyelerinizi istiyorum. Kanatlarda ise köpük haricinde ne kullanabilirim bilmiyorum.
3) Model seçiminde de öncelikli isterim arabanın içine sığabilecek boyutlarda olması(Max 150cm). Aynı anda iki model yapmayı düşünüyorum bir adet tek motorlu bir adet çift motorlu. Bu konudaki tavsiyelere de açığım.
4) Aslında en önemli soru bu. Yerimde saymadan sıkılmadan uzun yıllar devam etmek için neler yapmalıyım nelere dikkat etmeliyim?
Çok detaylara girmeden anlatmaya çalıştım, dilediğiniz detayı soruyu cevaplayabilirim. Şimdiden teşekkürler :saygilar:

Merhaba, ben de bu hobiye yeni başladım. Trainer model ile kendimi geliştirdikten sonra daha hızlı ve agresif modellere geçiş yapmak istiyorum. Özellikle EDF (electric ducted fan) motorlu uçaklara bayılıyorum. Sesi jet motorunu andırıyor. Bakmadıysanız bakmanızı öneririm. Pilotajınız da yeterliyse bir EDF motor ile savaş uçağı yapmanızı tavsiye edebilirim.

Bir de trainer uçağınızda deneysel modifikasyonlar yapabilirsiniz. Belki kanatlara ve gövdeye birkaç led döşeyip gece uçuşu deneyebilirsiniz. Ya da ufak bir kamera alıp uçuşunuzu kaydedebilirsiniz hatta o kaydı anlık olarak bir ekrana verip kayda bakarak uçabilirsiniz. Uçağın faydalı yük taşıma kapasitesi varsa uçaktan ufak paraşüt atmak gibi eğlenceli şeyler de denenebilir.

Kaza kırımdan daha az zarar etmek için arkadan itişli model yapabilirsiniz (Uçağın genellikle burun üstü çakıldığını varsayarsak.)

Biz arkadaşımla birer uçak yapıp kol uçuşu yapmayı düşünüyoruz sizin de eğer bu alanla ilgilenen bir arkadaşınız varsa bunu da önerebilirim.

Ek olarak uçuş kontrol kartı alıp otonom uçuş denemeleri de yapabilirsiniz. Genelde bu tarz işler yarışmaya yönelik yapılıyor fakat hobi olarak da gerçekten çok keyifli bir iş. Geçtiğimiz senelerde yarışmalara katılan bir takımda bulunmuştum. Uçağın haritadan gideceği güzergahı iniş yolunu belirleyip kendi kendine uçmasını izliyorsunuz gerçekten farklı bir keyfi var. Ve tabiki çok teknik bilgi isteyen kısımları mevcut yaparken de çok şey öğrenebilirsiniz. Ama sadece uçurma kısmıyla ilgileniyorum derseniz bir şey diyemem.

RC Uçak hobinizi çeşitlendireceğini ve keyif katabileceğini düşündüğüm fikirleri yazdım. Umarım yardımcı olabilmişimdir. iyi akşamlar.

Bir amaç doğrultusunda IMAC sporunu tavsiye ederim

Konu 'IMAC İçin Düşük Bütçeli Antrenman Modeli İnşası'

Konu 'IMAC, "International miniature aerobatic club" Kapsamli Rehber'

Merhaba, ben de bu hobiye yeni başladım. Trainer model ile kendimi geliştirdikten sonra daha hızlı ve agresif modellere geçiş yapmak istiyorum. Özellikle EDF (electric ducted fan) motorlu uçaklara bayılıyorum. Sesi jet motorunu andırıyor. Bakmadıysanız bakmanızı öneririm. Pilotajınız da yeterliyse bir EDF motor ile savaş uçağı yapmanızı tavsiye edebilirim.

Bir de trainer uçağınızda deneysel modifikasyonlar yapabilirsiniz. Belki kanatlara ve gövdeye birkaç led döşeyip gece uçuşu deneyebilirsiniz. Ya da ufak bir kamera alıp uçuşunuzu kaydedebilirsiniz hatta o kaydı anlık olarak bir ekrana verip kayda bakarak uçabilirsiniz. Uçağın faydalı yük taşıma kapasitesi varsa uçaktan ufak paraşüt atmak gibi eğlenceli şeyler de denenebilir.

Kaza kırımdan daha az zarar etmek için arkadan itişli model yapabilirsiniz (Uçağın genellikle burun üstü çakıldığını varsayarsak.)

Biz arkadaşımla birer uçak yapıp kol uçuşu yapmayı düşünüyoruz sizin de eğer bu alanla ilgilenen bir arkadaşınız varsa bunu da önerebilirim.

Ek olarak uçuş kontrol kartı alıp otonom uçuş denemeleri de yapabilirsiniz. Genelde bu tarz işler yarışmaya yönelik yapılıyor fakat hobi olarak da gerçekten çok keyifli bir iş. Geçtiğimiz senelerde yarışmalara katılan bir takımda bulunmuştum. Uçağın haritadan gideceği güzergahı iniş yolunu belirleyip kendi kendine uçmasını izliyorsunuz gerçekten farklı bir keyfi var. Ve tabiki çok teknik bilgi isteyen kısımları mevcut yaparken de çok şey öğrenebilirsiniz. Ama sadece uçurma kısmıyla ilgileniyorum derseniz bir şey diyemem.

RC Uçak hobinizi çeşitlendireceğini ve keyif katabileceğini düşündüğüm fikirleri yazdım. Umarım yardımcı olabilmişimdir. iyi akşamlar.
Merhaba, öncelikle cevap yazdığınız için teşekkürler. Aklıma gelmeyen fikirleride değerlendirmemi sağladığınız.:saygilar:
Edf modeller benimde hoşuma gidiyor ama yakın zamanda daha basit modeller yapacağım.
Bir aksiyon kamerası alabilirsem ona yönelik fpv bir uçak yapma planım var.
Uçaklarımı çok nadir burun üstü çakıyorum :halay: önden motorlu bana daha gerçek hissi verdiği için galiba aynen devam.
Maalesef yakınlarda bu hobiyle ilgilenen kimseyi bulamadım:embarras:
Üniversitedeyken otonom drone üzerine yeterince çalıştım anladım ki otonom sistemler benlik değil. O zamanlar çizdiğim bir taslakda aşağıda

Bir amaç doğrultusunda IMAC sporunu tavsiye ederim

Konu 'IMAC İçin Düşük Bütçeli Antrenman Modeli İnşası'

Konu 'IMAC, "International miniature aerobatic club" Kapsamli Rehber'
Tavsiye için teşekkürler üstteki konuyu bir çırpıda okudum. alttaki bir çırpı için biraz fazla onu zamanla sindirmem gerekiyor.
Sanırsam bir mutant diablo daha yakın zamanda dünyaya gelecek.
Öncelikle bu modelde hangi malzemeleri kullanabileceğimi belirleyeceğim. Sonrasında modeli bizim isterlerimize uygun olacak şekilde yeniden çizeceğim. Aklımda planı yeniden oluşturmak var. Umarım güzel bir model olur.
Artık zehri aldım takıldığım yerlerde tavsiyelerinizi isterim. Ayrıca yaptıklarınızı biraz inceledim :eek: yaptıklarınız gerçekten inanılmaz iyi.

• Beğen
Tepkiler: Ali Haydar GÖK
Geç kalmışım yine :D Neyse ki Rıfat abi formunda :)

Bende şiddetle imac öneririm. Ve tabi diabloyu da aynı şekilde. Modeli tekrar çizme kısmını pek anlamadım. Sonuçta gayet iyi çalışan bir alet son durumda. Belki birkaç düzeltme daha yapılıp denenebilir fakat son durumdan pek ayrılmamak gerekir diye düşünüyorum. He fantazi için her türlü şey yapılabilir. O farklı bir durum.

Basic sekans videonu sabırsızlıkla bekliyorum.

@Kemal baloglu Sende artık başlasan mı ki acep şu kırmızı şeytanı bir kenara koyup 🤔 Karta kaçacan iyice :laugh::lol:

Tekrar çizme derken aslında sizin yaptığınız değişimleri kuyruğu uzatma elevatörü kısaltma gibi şeyleri ve kullanacağım köpüğün kalınlığına göre birleşim yerlerinin düzenlenmesi gibi basit şeyleri bilgisayar ortamına aktarmak. Ekstra olarakta 3d printer parçaları eklemek.

Anladım. Güzel olabilir. Hatta çok iyi olur. Rıfat abi daha iyi bilir ama kanat alanını biraz daha düşürmek daha da iyi olur gibi geliyor bana. Tabi o zaman uçuş da biraz zorlaşabilir. Neyse sen son duruma uygun olarak çizimini yapıp uçuşlara başladıktan sonra denemeler yaparsın. Duruma göre de hareket edilir.

İnsanların içindeki totalitarizm canavarı çok tehlikeli. Herkes kendileri gibi düşünsün, hissetsin, davransın istiyorlar. :lol:

IMAC bu işte tek seçenekmiş gibi davranmak doğru değil.

Onlarca yol var ve burada seçim kişinin özgür iradesine bırakılmalı.

Örneğin ben kimseye "scale model yap, başka seçeneğin yok" demem.

Birincisi, arkadaşımız başlangıçtan sonrasını sormuş ama kendisi daha başlangıcı geçmiş değil. Bir süre daha başlangıç seviyesinde kalacak.

Başlangıçtan sonraya geçmeye hazır olduğunu nasıl anlayacak? Bu konu başlığındaki soruyu başkasına sormadan kendisi yanıtlayabildiği anı bekleyecek.

Zaten şu ifadedeki çelişki göze batmıyor mu?
"Artık başlangıç seviyesini geçtiğimi düşünüyorum ama pilotajım nerdeyse uçağı havada tutmaktan ibaret."

Önerilerim
- Daha karmaşık uçaklar yapmaya yönelmek (inşaat deneyimi)
- Tek uçakla bolca uçup hakimiyet kazanmak (pilotaj deneyimi)
- Bolca araştırıp, okuyup temel uçuş mekaniğini kavramak

Bu şekilde ilerlediğinde zaten bir sonraki adımı kendisi belirleyecek.

Değerli önerileriniz için teşekkürler
-Pilotaj deneyimi kazanmak için Rıfat abinin tavsiye ettiği uçakla bolca uçuş yapmaya çalışacağım.
-İnşaat deneyimi için karmaşık uçaklar yapmaya hazırım, çokta sabırlıyımdır. Özellikle çift motorlu bir uçak yapmak isterim. Bu konuda gerek model gerek inşaat yöntemi olarak tavsiye isterim. Atölye imkânlılarımı hızla genişletebilirim.
-Araştırma konusunda artık daha fazla zaman ayırmaya çalışacağım.

İnsanların içindeki totalitarizm canavarı çok tehlikeli. Herkes kendileri gibi düşünsün, hissetsin, davransın istiyorlar. :lol:

IMAC bu işte tek seçenekmiş gibi davranmak doğru değil.

Onlarca yol var ve burada seçim kişinin özgür iradesine bırakılmalı.

Örneğin ben kimseye "scale model yap, başka seçeneğin yok" demem.

Birincisi, arkadaşımız başlangıçtan sonrasını sormuş ama kendisi daha başlangıcı geçmiş değil. Bir süre daha başlangıç seviyesinde kalacak.

Başlangıçtan sonraya geçmeye hazır olduğunu nasıl anlayacak? Bu konu başlığındaki soruyu başkasına sormadan kendisi yanıtlayabildiği anı bekleyecek.

Zaten şu ifadedeki çelişki göze batmıyor mu?
"Artık başlangıç seviyesini geçtiğimi düşünüyorum ama pilotajım nerdeyse uçağı havada tutmaktan ibaret."

Önerilerim
- Daha karmaşık uçaklar yapmaya yönelmek (inşaat deneyimi)
- Tek uçakla bolca uçup hakimiyet kazanmak (pilotaj deneyimi)
- Bolca araştırıp, okuyup temel uçuş mekaniğini kavramak

Bu şekilde ilerlediğinde zaten bir sonraki adımı kendisi belirleyecek.

Sümer abi, arkadaşımız sorunca haliyle tutkunu olduğum IMAC'i tavsiye ettim, tek seçim tabi ki değil, öyle bir söylemde de bulunmadım... Sen de Scale model yapmasını ya da başka birşey tavsiye edersin, tercih kendine kalır... Modelciliğin her branşı güzel...

IMAC için, başlangıç seviyesinden almak en iyisi oluyor zira az biraz eli kumanda tutan birinin paslanmış sol çubuğunu gevşetip çalışır hale getirmek kolay olmayabiliyor... Gaz çubuğunun on/off switch olarak kullanılmaması gerektiğini 10 yıllık bir pilota anlatmakla deveye hendek atlatmak arasında fark yok. Bu noktada arkadaşın az da olsa bir modeli havada tutabiliyor olması yeterli, tıpkı Ali Haydar'da olduğu gibi...

Ali Haydar Güzel örnek... Üç hafta tamir edip, 30 saniye uçup kırmak döngüsünde, pilotajını ilerletemediği, yalnızca para akıtır hale geldiği ahşap nitro modelden bıkkınlıkla IMAC macerasına atıldı ve milletin burun kıvırdığı izo köpük uçakla devam etti yoluna... Yaptığı kilometreyi hepimiz forumca gördük, görüyoruz... IMAC'te de güzel yerlere doğru ilerliyor emin adımlarla... Totalitarizmi bilmem ama IMAC'in kısıtlı bütçeyle dahi makul bir girişim olduğu aşikar...

Amaç keyif almak, tatmin olmak ve dağarcığını/yetilerini ileriye taşımak olmalı... Tavsiyelerin tamamı araç... 1/3.7 F-86 Sabre'yi uçurunca bir anda IMAC tü kaka demicem sonuçta 🤣

Son düzenleme: