Sabit akım yük devresi

Sumer Yamaner

Moderator
Katılım
17 Eyl 2013
Mesajlar
8,746
Tepkime puanı
23,120
Yaş
61
Konum
İstanbul
Web sitesi
www.sumeryamaner.com
İlgi Alanı
Uçak
Modellerin elektronik aksamını, UBEC'leri ve pilleri test etmek için aklımda hep bekleyen bir proje vardı. Ayarlı sabit akımlı yük devresi! Temel olarak bir kaynaktan gelen gerilimden ayarladığımız sabit akımı (gerilimden hemen hemen bağımsız olarak) çeken ve ısı enerjisine dönüştüren bir sistem bu. Örneğin 10 A UBEC yaptım diyelim. Bunun 10 A yük altındaki davranışını dirençleri paralel bağlayıp izliyordum. Şimdi bu devre ile çok daha güvenilir olarak izleyeceğim. Bir güç kaynağına direnç bağlayınca akım arttıkça voltaj düşer. Bu da akımın oynamasına yol açar. Burada öyle bir sorun yok. Ayarlanan sabit akım, kaynak birkaç Volt'un altına ininceye kadar sabit olarak çekiliyor.
Bununla pil deşarjı yapmak mümkün. Biraz geliştirmeyle otomatik pil deşarjı ve kapasite tayini de yapılabilir. Bu prototip şimdilik sadece akım değerini gösteriyor ve 5 Amper ile sınırlı. Transistör için iyi bir soğutma ayarladığımda 10 hatta 15 Amper'e çıkabileceğimi düşünüyorum. Daha fazlasını şimdilik gereksiz buluyorum.

Bu RESMİ görmek için izniniz yok. Giriş yap veya üye ol
 
Modellerin elektronik aksamını, UBEC'leri ve pilleri test etmek için aklımda hep bekleyen bir proje vardı.
:eek: :eek: :eek: Nasıl yaaaa.... uçağın üstüne takıp test etmiyor muyduk pilleri. :laugh:
Uçarsa senindir uçmazsa zaten hiç senin olmamıştır. :lollol: :lol: :lol:
 
Bu arada elimdeki UBEC'leri test ettim. Tümü sınıfta kaldı. Daha 2 A akım çekmeden çıkışları 5.9'dan 4.5 V'a kadar düşüyor. Kendi tasarımım olan UBEC'ten bir tane daha yapıp onu test edeceğim birkaç gün içinde. Bakalım o ne yapacak.
Eski HP Laptop bataryasından söküp ikili paket yaptığım 18650 pil grupları ise oldukça başarılı. Beklemede 8 V iken 6 A çekinde 6.6 V'a düşüyorlar ki bu gayet iyi bir değer.