Servo subtrim modülü

Sumer Yamaner

Moderator
Katılım
17 Eyl 2013
Mesajlar
8,745
Tepkime puanı
23,119
Yaş
61
Konum
İstanbul
Web sitesi
www.sumeryamaner.com
İlgi Alanı
Uçak
Yeni B25 konusunu biliyorsunuz. Orijinalinde 14 kanal alıcısı olan uçağı 9 kanal alıcı ile uçurmak istiyordum. Bu nedenle bazı kanalları kombine ederek bir şeylar yapmak istiyordum.
Uçakta rudder servolarına ek olarak ön dikme yön kontrolü için ayrı bir servo var ve ayrı kanallara bağlanıyorlar. Çünkü zamanla ön dikmenin ayarı kaçabiliyor ve rudder'dan bağımsız trim gerekebiliyor. Ya da rudder trim veriyorsunuz ön dikme yönü bozuluyor, taksi zorlaşıyor. İşte planladığım bu modül ile hem rudder hem de ön dikme aynı kanaldan kontol edilebilecek. Hatta gerekirse yazılıma ek yapılarak ön dikme servosunu reverse olarak kullanmak da mümkün.

Bu RESMİ görmek için izniniz yok. Giriş yap veya üye ol


Bu minik devre rudder kanalına Y kablo ile bağlanacak. Y'nin diğer ucuna rudder servosu takılacak. Bunun çıkışına ise ön dikme servosu bağlanacak. İşleyiş acayip kolay. İki butona basarak ön dikmenin subtrimini değiştireceğim. Uçağın yerde tam düz gitmesini sağlayacağım. İleride gerekirse istediğim an bunu tekrar ayarlayabileceğim.
Başka kanallarda da kullanılabilecek bir modül ama ben minik olsun diye Attiy85 işlemci kullandım. Bu işlemci ile yüksek çözünürlüklü servo sinyali oluşturmak epeyce zahmetli. Şu anki çözünürlük 4 mikrosaniye (standardı 1 mikrosaniye). Ancak bence burun tekeri için yeterli bir hassasiyet bu. Atölyedeki testt tam olması gerektiği gibi çalıştı. Bakalım sahada nasıl olacak...