Spektrum-alıcı sorunu- uyumlu servo seçimi

M. Ozan ÖZALTUNOĞLU

Çalışkan Uye
Katılım
31 May 2018
Mesajlar
505
Tepkime puanı
1,293
Yaş
46
Konum
Sivas
İlgi Alanı
Uçak
selamlar:saygilar:
1) Özellikle Spektrum kullanıcısı olan ya da konuya dair tecrübeli arkadaşlara birkaç sorum olacak. Fotoğraflarda görüldüğü gibi; Spektrum orijinal alıcı (AR 8000) ile eşleştirdiğim kumandam üst satırda görülen SPEKTRUM DSMX ibaresiyle açılıyor. Başka bir uçağa yerleştirmeyi planladığım LEMON DSMX 10 Ch alıcı ile eşleştirdiğimde ise NO SLAVE ifadesi ile karşılaşıyorum. Yeniden bind ettim bir aksilik olmuş olabilir diye; ama fark yaratmadı. Herşey normal çalışıyor, normal görünüyor. Bu durum neden kaynaklı olabilir?

Bu RESMİ görmek için izniniz yok. Giriş yap veya üye ol


Bu RESMİ görmek için izniniz yok. Giriş yap veya üye ol


2) İkinci bir durum da servo seçimi konusunda. Benim alıcım (AR 8000) savöx servo ile bir glitch sorunu çıkardı. O sebeple servoları kullanmaya çekindim ve bir arkadaşımın Futaba 7c'sinde kullandık. Onula sorunsuz çalışmakta. Yeniden böyle bir uyum sorunu yaşamamak için hangi servoları tercih etmeliyim? Ya da şöyle sorayım: SPEKTRUM ile uyum sorunu yaratan bildiğiniz servo markaları nelerdir?

Teşekkür ederim...
 
Verici trainer modunda olduğundan bu mesajı veriyor sanırım.

Spektrum radyolarda Trainer modundan çıkmak için scroll butonuna basılı tutarken vericiyi açın. Spektrumu kullanmadığım için bilmiyorum, ancak diğer forumlarda bu çözüm yazılı.
 
Alıcıda bir high speed modu falan var mı acaba?

Manuelleri gözden geçirdim. Alıcıların üzerlerine de baktım: Failsafe anahtarı haricinde bir buton anahtar göremedim...

Spektrum radyolarda Trainer modundan çıkmak için scroll butonuna basılı tutarken vericiyi açın.
Üstad model seçimi için zaten öyle açıyorum kumandayı orayla bir ilgisi yok... Yine de sağ olun:saygilar:
 
System setup'tan Trainer bölümüne girin, Trainer'ı INH yapın. Bu da olabilir.
 
System setup'tan Trainer bölümüne girin, Trainer'ı INH yapın. Bu da olabilir.
Aklın yolu bir; ben de o bölümü kurcaladım az önce. Fakat trainer İnhibit pozisyonda:embarras: Ben de tam buldum derken; hayal kırıklığını yaşama anlarındaydım:evil: Ama sanki çözeceğim bu işi. Çok sağ ol üstad; haber vereceğim.
 
Kocaeli heli ekibinde zamanınında nerede ise herkes (4-5 kişi) Spektrum kumanda kullanıyordu. Bu sorduğunuz sorunlar ile hiç karşılaşmadık :rolleyes:
 
Sistemi tanımıyorum ama anladığım kadarıyla orijinal alıcının bir telemetri ya da en azından bir geribildirim işlevi var, diğer alıcının böyle bir işlevi yok.
Bizim Hitec Aurora'da benzer bir durum var. Orijinal Optima alıcı kullanınca voltaj telemetri değerini görürüz. Başka alıcı ile görmeyiz. Sonuçta temelde aynı olay. Birinde verici alıcının orada olduğunu biliyor, diğeriinde sinyali gönderiyor ama karşıda alıcı var mı bilemiyor.
Kısaca bana göre normal bir durum bu.
 
Son düzenleme:
Servo glitch konusuna gelince...
Bazı Futaba alıcıların ilk birkaç kanalı (8 falan olabilir) high speed modda çalışıyor ve sadece digital servo kabul ediyor. Analog servo bağlanırsa saçmalıyor. Ama bildiğim kadarıyla Savox servoların tümü digital (yanılıyor olabilirim). Yani bu sebeple bir sorun olmaması gerekirdi.
Glitch olarak tanımlanan sorun tam olarak nasıl bir şeydi?
 
  • Beğen
Tepkiler: Mehmet Kucuksari
Bilgilendirmeler için çok çok teşekkürler...
Trainer bölümüne girin, Trainer'ı INH yapın.
Üstad tam da tahmin ettiğiniz gibi, Trainer ayarları ile ilgiliymiş. KÖLEsini aradığına göre benim kumanda tövbe haşa EFENDİ olsa gerek idi. Köleliğe elbet karşıyız o başka:) Lakin çözdüm sorunumu; Kumandam artık köle aramıyor. Yalnız manuelde işaretlediğiniz yerden SYSTEM SETUP dan değil de; kumandayı ruller basılı tutarak açınca çıkan menudeki Trainer bölümündeymiş. Inhibit komutunu oradan verince düzeldi. Ben diğerini (sistem ayarlarındaki) İnhibit görünce yanılmış; size de o yönde yanlış bilgi vermişim kusura bakmayın. Çok sağ olun:saygilar:

Glitch olarak tanımlanan sorun tam olarak nasıl bir şeydi?
Hocam tam olarak glitch tanımına girer mi bilemiyorum ama; servoda (kasanın kendisinde) çok küçük titremeler şeklinde. Seğirme gibi diyemem, çünkü servo dişlisine kol takıp gözlediğinizde herhangi bir titreme görülmüyor bile. Servoyu elinize aldığınızda düzensiz bir ritimde, bazen uzun, bazen kısa kısa aralıklarla atımlar şeklinde hissediyorsunuz. Diğer (anolog) standart 3 servo sorunsuz iken bu ikisi (aileronlara takmıştım) titriyordu. Bizzat aldığım yere götürdüm; daha pahalı ve güçlü digital başka SAVÖX ler ile kıyasladık; aynı titreme devam. Ben de o servoları arkadaşıma verdim Futbasında sorunsuz kullanıyor. SAVÖX bildiğim kadarıyla kaliteli bir servo; ama benim alıcıyla anlaşamadılar bir türlü (SPEKTRUM AR8000).
Dijital ve analog servoların karışık kullanımından her halükarda uzak mı durmalıyız? Mesela gaz servosuna takılacak anolog standart servo, dijital diğer servoların çalışmasını bozar mı? Bir de yüksek voltajlı servolar işin içine girince mevzu daha da karışık bir hal almaya başlıyor ya:rolleyes:

Teşekkür ederim üstad:saygilar:
 
Fazla pimpirikli olmazsak ortada karışacak bir şey yok. :D :D :D
RC sistemler standart sinyallerle çalışırlar. Her 20 milisaniyede bir tekrarlanan 1000 - 2000 mikrosaniye arasındaki darbeler söz konusudur. Yüksek hızlı helikopter kuyruk servolarını saymazsak tüm servolar bu sinyalleri kullanırlar. Doğal olarak da genel olarak alıcılar da bu sinyalleri üretirler. Bazı alıcılar ise hızlı tazeleme hızını tercih ederler. Yani 1000 - 2000 mikrosaniyelik darbeyi saniyede 50 kez değil 100 kez gönderirler. Analog servolar elektronik devre tasarımları gereği bu tür hızlı sinyallerde sapıtır hatta yanabilirler. Digital servolar ise bunu tolere ederler. Bu şekilde çalışan bazı Futaba alıcılarda belirli kanallara sadece digital servo takılması gerektiği yazar manuallerinde.

Tüm bunları göz önünde tutarak sorulara gelelim. Bir kere digital ve analog servoları karışık kullanmanın hiçbir sakıncası yok. İkincisi yüksek voltajlı servoları da normal servolarla karışık kullanabiliriz. Tek dikkat edeceğimiz nokta sistemi en düşük voltajlı servoya göre beslemek. Tabii örneğin 6V ile sınırlı bir servoyu ve bir de high voltage servoyu aynı uçakta kullanırsak high voltage servoyu da 6V ile süreceğiz ve performansı ona göre olacak. Bunu hatırlamalıyız.

Ama her durumda tanımlanan tireme konusunda bir açıklamam yok ne yazık ki...
 
Servo arayışım devam etmekte:)

Parametreleri vereyim:
40-60 sınıfında en az 2.8 en çok 4 kg ağırlığında, alkol motorlu uçaklarda;
2S Lipo pil ve Hobbywing 10A/20A regülatör ile 6.0 V akımda;
Spektrum verici - AR8000 alıcı ile kullanılmak üzere...

Hitec HS 635HB servolar, uygun fiyatı ile bana göz kırpmakta. Sayfalarca yorum okudum. Çoğunluk bahsettiğim boyuttaki uçaklarında sorunsuz kullanmış-kullanmakta:D Ama bir kısım, özellikle karbonit dişli konusunda, ya da kol bağlantı vidasının gevşemesiyle ilgili şikayet bildirmiş:rolleyes: Bu servo için tecrübesi olan, halihazırda kullanan var mı?



Ayrıca gaz servosu olarak kullanmak üzere birkaç tane de Hitec HS 311HB almayı düşünüyorum. Yine oldukça ekonomik. Yoksa ucuz etin yahnisi durumu mu:laugh:Buna dersiniz?

 
Son düzenleme:
  • Beğen
Tepkiler: Mehmet Kucuksari