Su soğutmalı bilgisayarlar

İlker Sönmez

Tecrübeli Uye
Katılım
29 May 2014
Mesajlar
1,494
Tepkime puanı
2,511
Yaş
47
Konum
Adana
Web sitesi
www.drilkersonmez.com
İlgi Alanı
Heli
Bu nasıl hobidir diyenleri duyar gibi oluyorum ancak gerçekten işin arkasında çok büyük bir termal hesap kitap ve tabiki teknoloji yatıyor. Parçaların seçimi , kasaların seçimi , boruların döşenmesi , kaçak testleri ve overclock sonuçlarının değerlendirilmesi keyifli bir süreç . En güzel yanıda düşüp kırılması çok zor olduğu için yatırımınız güvende oluyor. :lol:
Helikopterler ile ilgilenene bir çok arkadaşın bilgisayarlar ile de ilgisi olduğunu düşünerek son projemi paylaşmak istedim. Sıvı soğutmalı bilgisayarlara ilgisi olan varsa tecrübelerim ışığında sorularını yanıtlayabilirim.


Bu RESMİ görmek için izniniz yok. Giriş yap veya üye ol


Bu RESMİ görmek için izniniz yok. Giriş yap veya üye ol


Resimlerde görülen kasa Thermaltake Core P5 , aslen önünde bir de camı var ancak ben takmayı gereksiz buldum. Tamamen modifiye bilgisayar meraklıları için üretilen bu kasa isterse duvara da tablo gibi monte edilebiliyor. Soğutma sisteminde genel olarak EKWB ürünlerini tercih ettim kaliteli ve uygun fiyata slovenyadan geliyor. Kullandığım asus Formula VIII anakartın üzerindeki orjinal soğutma bloğunuda EKWB üretmiş. Asusunda tercih ettiği marka olduğundan kalitesi konusunda emin olabiliyoruz. Malum su sızdırırsa başımız ağrıyabilir.
 
Su soğutmalı bilgisayarlar

Ben bi kaç yıl evvel bilgisayarımın stok işlemci fanını ve alüminyum soğutma bloğunu çıkarıp yerine büyük bir kit almıştım,o günden sonra bilgisayarda acayip bir sessizlik,rahatlama,serinlik.Bu sistemin verimini düşünemiyorum bile,çok güzel gerçekten.Radyatörü de vardır herhalde?
 
Abi bunda en guzel keyif alma yontemlerinden biride oyun benim icin , moba veya fps tarzi oyunlarda ohh keyif ki icin tabi bu :)
bende hobiye ara verdigim donemde bunlara sarmistim fps moba tarzi oyunlara bu yuzden razerblade laptopunu almistim , tasinabilirlik acisindan . Buna soyle 1ms 144hz ekrani da koyucan sabahlara kadar moba fps takilirim :)

Islemci ekran karti vs gibi oem parcalar hakkindada biraz bilgi verseydin ilker abi. Biraz teknolojik blog gibi olucak ama olsun , el isciligide emekde muazzam eline saglik [emoji106]


Tapatalk Pro kullanarak iPhone aracılığıyla gönderildi
 
Su soğutmalı bilgisayarlar

Abi olay tamamen hobi bunda da, yoksa çok da gereklilik değil :D

Ben corsair h100i kullanıyorum çok da memnunum. Günün birinde belki böyle custom water cooling işlerine el atarım neden olmasın, eğlenceli uğraşlar :)

Biraz da led döşense fena olmaz sanki... Şöyle şeyler falan;

Bu RESMİ görmek için izniniz yok. Giriş yap veya üye ol
 
Bu hobi de başka bir çılgınlık :lol: Ama en güzeli senin de dediğin gibi Kırım riskinin olmaması :lollol:

Pc sektöründe en gıcık olduğum nokta ise teknolojinin cok hızlı gelişmesi :D Alıp özenle topluyorsun 1 sene sonra o güzel canavar sistem yenileri çıktığı icin demode oluyor :(

Yine de her hobi gibi bunun da keyfi ayrı olsa gerek. Bu arada Rasim paylaştığı ledli sistem harbi görüntü olarak cok hoşmuş :bravo:


Sent from my iPhone using Tapatalk
 
Bende bi zamanlar çok uğraştım bu hobi ile.

2010 açtığım konu:
https://www.chip.com.tr/forum/ev-yapimi-sivi-sogutma_t147063.html

resimler silinmiş ama yazdığım yazı duruyor benim o/c biraz fakirlikten(malum öğrenci) tamamen çaresizlikten yapmak zorunda kalmıştım.

Ama o dandik ekran kartında ilk crysis oyununu full türkçe olarak oynamayı başarmıştım harika bi duyguydu,

m8 cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi
 
Mehmet hocam , esasen makine bir senede eskimiyor , sadece her sektörde olduğu gibi ihtiyacımız olmayan şeyleri bize satmaya çalışıyorlar .
Misal sadece oyun ve günlük kullanım için i5 işlemci üzerinin bir anlamı yok. i7 serisi daha çok video formatı işi olan yada server bazlı yük çeken makinelerde lazım. Oyun oynamak için i7 alınırsa bayağı bir para çöpe atılmış oluyor. Çünkü fps vs olarak arada hiçbir fark oluşturamıyor.

Ekran kartı meseleside keza aynı , şu nadaki ekran kartlarının orta seviyede olanları full hd monitörde hr oyunu full ayarlarda 100 fps ile oynatabilir. Ekran kartının üst düzey olanları sadece 4k monitörde full ayarlarda oynayabilmek için lazım. Bende önce eyefinity vardı 3x 1080p yanyana. 4k nın 2/3 ü kadar video işlemci gücü istiyor. Kartım fury x eskiden canavardı şimdi biraz gerilerde kaldı . Ancak hem eski ekran dizaynımda hemde şimdiki 3880x1440 ekranımda herşeyi 60-70 fps üzerinde çalıştırabiliyorum. Zaten ekranın tazelemesi 60 hz olduğu için daha üst düzey fps ye ihtiyacım yok.

144 hz ekranlara gelince bununla ilgili çok video var , oyun ve teknoloji gurusu olan birçok pro oyuncuyu alıp 60 hz ve 144 hz ekranın karşısına oturtmuşlar , hangisinin ne olduğunu söylememişler , büyük çoğunluk aradaki farkı anlamamış hatta 60 hz daha iyi diyenlerde az değil , yani uydurmuşlar. O yüzden aradaki farkı anlama bizim gibi günlük kullanıcılar için çok mümkün değil. Şimdiki monitörümün 144 hz olanı için üç katı kadar daha fazla para vermem gerekiyordu ki aradaki farkla bir goblin 700 toplanır :) Monitörle ilgili tek derdim ips olduğu içi klasik oalrak tepki süresi biraz uzun.

Led konusunda birçok çalışmam oldu , evde 5 tane desktop makine var sadece bir tanesi hava soğutmalı :) Bu açık kasa olduğu için sadece formula ekran kartı ve ring fanların ledlerini kullandım. Bir güzel özelliği tüm ışıkların RGB olması ve ayarlanabilmesi. Renk teması değiştirmek istediğim zaman tek değiştirmem gereken soğutucu sıvının rengi :) Kabloların sleeve renklerini tek tek seçip ellerimle yaptım. Uygun sleeve renkleri Almanya'dan geldi. Bilgisayarın üzerindeki bilgi monitörü aslen 10 inc ips hd monitör , normal monitör olarak da kullanıalbiliyor. Çinden geldi . Ring RGB fanlar Amerikadan geldi.

Yani gene Slovenya Almanya Amerika Çin Türkiye gene çok uluslu bir çalışma oldu :)
 
Su soğutmalı bilgisayarlar

Fazla eskimemesi konusuna ben de aynen katılıyorum, o kısım biraz abartı bi cümle :)

2013 yılında topladım şimdiki bilgisayarımı, laptop tablet iyi güzel ama biz de kendi çapımızda gamer'ız, haliyle güzel bir kasa olsun dedim.

Intel Core i5 4670k (unlocked, overclock kapasitesi güzel, 4.5ghz lere kadar stabil, zorlayarak 5 leri görenler var)
Sapphire AMD Radeon HD7970 o.c. Ekran Kartı
MSI Z87 G45 Gaming Anakart
Coolermaster HAFX Full Tower Kasa
GSkill RipjawsX 2133MHz 2x4GB Ram
OCZ Modxstream 700W Psu
Sandisk Ultra Plus 120GB SSD
WD 1TB ve Seagate 1TB HDD ler
Asus 27'' VS278Q 1ms monitör

ile başladım yola...

Sonra Corsair H100i sıvı soğutma ile devam ettim. İşlemci sıcaklıkları boşta oda sıcaklığı, yükte en fazla 50 derecelerde kullandım (sessiz modda çalıştırdım hep, fan gürültüsü çekmek istemedim).

Ekran kartlarını çiftledim (crossfire), bir süre öyle kullandım. Sonra ikisini birden satıp şu an kullandığım Zotac GTX 970 Amp Extreme editiona geçtim.

Klavye Logitech G105 ile başladım, şimdi G510 ile devam ediyorum. Mouse Logitech M705 marathon kullandım bir süre, şimdilerde Razer Deathadder Chroma kullanıyorum.

Ramleri 4x4GB yaptım sonradan, aslında 2x8 daha iyi ama eldekileri çıkarmak ve boşa masraf olacaktı bir sürü... Kasa içi led döşedim, fanları falan renklendirdim.



Ufak rötuşlarla devam ediyorum, oyunlarda ultraya dayamaya devam ediyorum ayarları... Aslında yeni çıkan teknolojilerin karşılığı yok çoğu zaman... Evet GTX 1080 kartlar var ama birçok oyunda ve grafik performans gerektiren uygulamalarda çok bir fark hissedilmiyor. 3D mark gibi puanlarda fark olursa oluyor, o da kişisel tatminden fazla bir anlam ifade etmiyor.
 
Su soğutmalı bilgisayarlar

İlker Sönmez' Alıntı:
Mehmet hocam , esasen makine bir senede eskimiyor , sadece her sektörde olduğu gibi ihtiyacımız olmayan şeyleri bize satmaya çalışıyorlar .
Hobide düşdüğümüz en büyük hata ya da yaptığımız en büyük şımarıklık :D
 
Su soğutmalı bilgisayarlar

İlker hocam ben olsam duvara asardım bunu. :laugh:

Aynı modifiye arabalara benziyorlar. :coolxf: