TÜBİTAK için tecrübenize ihtiyacım var

Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...
Katılım
24 Eyl 2020
Mesajlar
59
Tepkime puanı
36
Yaş
19
Konum
Kayseri
İlgi Alanı
Uçak
Öncelikle hepinize merhaba abilerim/ablalarım. Ben bir proje düşündüm ve bunu TÜBİTAK onayıyla yapmaya kalkıştım. Başvurumu yaptım şu an ama ne yazık ki hiç RC uçak deneyimim olmadı, bildiklerim tamamen teoriden ibaret. Benim bu projede ki diğer RC uçaklardan farklı yaptığım kısım kumanda ve alıcı devresini kaldırıp uçağın gövdesine ki bir Arduino ile servoları kontrol etmeyi, bu sayede de uçağın otonom şekilde iniş ve kalkış yapmasını sağlamak. Fakat size sorularım var ve kafanızı biraz ağrıtacak gibiyim şimdiden özür dilerim kıymetli vaktinizi aldığım için. Sorularım:
1-) Ben burada aileronları arduino ile kontrol edeceğim ama daha önce hiç uçak uçurmadığım için iniş sırasında aileronun ne kadar sürede ne kadar açıyla duracağını tam bilmiyorum. Aynı şekilde kalkış için de bilmiyorum. Dediğim gibi sadece teorik olarak biliyorum bu yüzden sadece aileronların hangi yöne hareket edeceğini biliyorum. Bu konuda tecrübelerinize ihtiyacım var.
2-) Daha önce uçak tecrübem yok ve hangi model uçağı yapacağım konusunda hiçbir fikrim yok. Modelin gövdesini 3d yazıcı ile yapmayı düşünüyoruz ama hangi flament kırıma dayanıklı çıkar bu konuda da fikrim yok ve tecrübelerinize ihtiyacım var.
Sorularım şimdilik bu kadar varsa başka tavsiyeniz can kulağıyla dinlerim.
 
İşte beklenen modelci geldi...
Sorularına cevap yazacaktım ama arkadaşlar kabalaşıyorsun diye kızıyorlar. İyisi mi kolay gelsin diyeyim. Müthiş bir proje. Bugüne kadar kesinlikle yapılmamış. Etkileyici...
kaba olmanıza da karşı değilim yeter ki tecrübelerinizi verin
 
Hiç araştırma yapmadan böylesine bir proje yapmaya kalkışıyorsun. Aradığım hemen hemen her sorunun cevabı çokça yazıldı çizildi bu forumda. Okuyacak çok materyalin birikmiş durumda.
 
Son konularda (yaptığım uçak ilk kalkış denemesinde kırıma uğradı) bir arkadaş oto pilotla yeni yaptığı bir uçağı kaldırmaya çalışmıştı. Bilmiyorum okudunuz mu? Orada da söylendiği gibi önce kendiniz bir uçak yapın uçurun. Sonrasında oto pilota uçurtmak için gerekli ayarlamaları yapın. 3d yazıcı işini bir kenara koyun. Çünkü ağır ve maliyetli olur. Maliyet meselesi önemli değil ama ağırlık çok önemli. Fotoblok alın. Kesip biçip bir uçak yapın. Tabi plana harfiyen uyarak. Eğer bu işi yapmak istiyorsanız hızlıca kendinizi sahaya atmanız lazım. Bol bol okuyun. Yinede otonom iniş kalkış yapacak bir uçak yapmak için çok çaba harcamalısınız.
 
Son düzenleme:
  • Beğen
Tepkiler: Ali Osman SEVİM
Hoş geldiniz.:p
Hiç müdahale etmeyeceğiniz herşeyi kendisi yapacak bir model uçak güzel fikir !
Flightradar24.com sayfasını açıp bakın. sabahın köründe bile 7400 uçak havada. Gün içinde sayınIn 15000 e ulaştığı oluyor.
Demem o ki; on binlerce pilotun işssiz kalmasına neden olacak böyle bir projede size yardım edersek onların ekmeğiyle oynamış oluruz.
Bence siz bu işten vaz geçip normal bir model uçak yapın da elimizden geldigince yardımcı olalım.;)
 
Hocam hiç internete autopilot rc plane yazdınız mı istemediğiniz kadar örnek var istemediğiniz kadar da kontrol kartı çeşidi var. hiçbir bilginiz yokken sıfırdan bir kontrol kartı yapamazssız. Her uçakt iniş sırasında farklı tepki gösterir. Hava sıcaklığı artıp azaldığında rüzgar hızı ve yönü değiştiğinde uçağın içindeki parçaların yeri çok az da olsa oynadığında uçağın komutlara vereceği tepkiler değişir. Bu sebeple hazır kontrol kartlarında bir imu, gyro, gps, pusula ve accelerometer yardımıyla arduinoya göre çok daha güçlü işlemcilerle karışık PİD algoritmlarını hesaplayıp uçağın inişini sağlar.
 
Bak bakalım kardeşim senden önce TÜBİTAK projeleri için gelen arkadaşlara ne demişiz.



Şimdi sert yazınca yeni arkadaşların moralini bozuyorsunuz diye bize kızıyorlar. O yüzden yumuşak yazmaya çalışacağım.

1- Senin yapmaya çalıştığın şey apalamadan yürümeye çalışan çocuğa benziyor. Yani sonuçta kesin düşüp bir yerini vuracaksın ve canın sıkılacak.

2- Forumun adına ne ? RCkolik. RC ne demek peki ? Remote Control yani uzaktan kumanda. Yani bizler kumanda ile uçan modeller ile ilgileniyoruz.

Kısaca senin projen bizim hobi kapsamın dışında. Sen istersen nette bulacağın yüzlerce konu ve blog ile ilerle. Buradan yardım alman zor.

O yüzden konuyu KİLİTLİYORUM ve sana projende her ne kadar imkansız olsada başarılar diliyorum :saygilar:
 
Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...