Yerli Uçakta Önemli Gelişme

hakandaspinar

Çalışkan Uye
Katılım
2 Mar 2015
Mesajlar
389
Tepkime puanı
193
Yaş
37
Merhaba arkadaşlar böyle haberler gördükçe ümitleniyorum umarım neticeleri yakın zamanda görürüz.


TÜBİTAK mühendisleri, uçak motorlarının en önemli parçalarından biri olan türbin kanatlarının Türkiye'deki ilk prototip üretimini yaptı.

Başta yüksek sıcaklık olmak üzere çok yönlü kuvvetler, yüksek hız ve zor çevre şartlarına uzun süre dayanabilme özelliğine sahip olmasından dolayı yeni nesil jet motorlarında kullanılan süper alaşım tek kristal türbin kanatlarının Türkiye'de yapılması için çalışma başlatan Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu ( TÜBİTAK), Malzeme Enstitüsü'nde kurduğu laboratuvarda söz konusu parçanın prototip üretimini gerçekleştirdi. Bin santigrat derecenin üzerinde işlevini yerine getirme özelliğine sahip türbin kanadının yerli ürüne dönüştürülmesiyle milli uçak üretiminde en kritik safhalardan biri de aşılmış olacak.
Özellikle havacılık alanında ilerlemek için nikel-tek kristal teknolojilerine sahip olunması gerekiyor. Sürünme ve yorulma gibi mekanik özelliklerin açığa çıktığı durumlarda herhangi bir malzeme kullanma ihtimali olmadığı için bu teknolojiye sahip olunması önem taşıyor. Aksi takdirde herhangi bir malzemenin yüksek sıcaklıklarda ve mekanik özellikler gerektiren yerlerde kullanma ihtimali bulunmuyor. Bu kritik teknolojilere sahip olunmadığı takdirde ambargo gibi durumlarda satın alınamıyor.

Bundan yola çıkılarak Kalkınma Bakanlığı’nın desteği ve TÜBİTAK MAM'ın kendi imkanlarıyla bir altyapı oluşturuldu. Proje desteğiyle vakum indüksiyon ocağı alındı ve bu ocakta uçaklara yönelik tek kristal nikel esaslı türbin kanadı geliştirildi ve bu Türkiye'de ilk defa yapılmış bir proses oldu. Bundan sonraki aşamada kaplama proseslerinin de gerçekleştirilmesi gerekiyor ki üretilen uçak motoru yüksek sıcaklıklarda uzun süre dayanabilsin. Bununla ilgili altyapının önümüzdeki 1-2 senede tamamlanması hedefleniyor. O zaman teknolojinin tamamına sahip olunacak. Bu kapsamda TÜBİTAK MAM Malzeme Enstitüsü'nde üretilen tüm teknolojik bilgi birikimi kamu yararına ülkemiz sanayisine aktarılacak. Söz konusu teknoloji ile yüksek miktardaki döviz kaybının da önüne geçilecek.

GT-I8190 cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi
 
Yerli Uçakta Önemli Gelişme

Insallah daha onceki projelerin akibetine ugramaz bu proje de..... Basarili olmasi tek dileyimiz :thumbup:
 
Yerli Uçakta Önemli Gelişme

Devrim Arabaları'ndan bir repliği hiç unutmam. "Bu ülkede hiçbir başarı cezasız kalmaz"
 
Yetişmiş beyinleri kullandıkları zaman olur abi bakalım zaman umarım üretim açısından bizi utandırır. [emoji15]

GT-I8190 cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi
 
Yerli Uçakta Önemli Gelişme

İnşallah başarılı olur ve hep birlikte gurur duyarız böyle bir hayalin gerçek olmasını sağlayan insanlar ve Devletimizle...
 
Yerli Uçakta Önemli Gelişme

Insallah gene projedeki cocuklar bunalima girip kafasina sikmaz araba iclerinde veya camdan atlamaz ve intahar ettiler bunalimdan hepsi denmez!