[Anket]: Scale Fuselage Projesi - 600 sınıf - %100 Yerli Üretim Model Seçim Anketi

  • EC 135-145

    Oy: 14 37.8%
  • Bell 222-Airwolf

    Oy: 15 40.5%
  • Agusta A109

    Oy: 4 10.8%
  • Hughes MD500 D-E

    Oy: 2 5.4%
  • Bell 206 Jet Ranger

    Oy: 2 5.4%

  • Kullanılan toplam oy
    37
  • Anket kapatılmış .
Ben de RC-135 den yana oy kullanıyorum. Şimdiden başarılar diliyorum zor ve sabır isteten bir süreç

GT-N7100 cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi
 
[Anket]: Scale Fuselage Projesi - 600 sınıf - %100 Yerli Üretim Model Seçim Anketi

Airwolf'un karizmasını diğerlerine kıyaslamam ki:)
 
Tercihim Ec 135-145 %p Kurtarma helikopteri şeklinde olan ec 145 herhalde. Aşağı kurtarma halatı falan sallasa süper olur :)
 
[Anket]: Scale Fuselage Projesi - 600 sınıf - %100 Yerli Üretim Model Seçim Anketi

Agusta %p
 
[Anket]: Scale Fuselage Projesi - 600 sınıf - %100 Yerli Üretim Model Seçim Anketi

Hakan Bey

Öncelikle hobiye verdiğiniz canı gönülden değeri yazdıklarınızdan hissetmemek mümkün değil. Benzer şeyler hisseden biri olarak çoğumuzun içinde olan scale yapma dürtüsünü alevlendirdiniz. Ben basit bir Airwolf 450 size fuselaj alarak öncelikle sabit olan iniş takımını retractlı bir şekile çevirme projesi ile başlamıştım. Henüz tamamlayamadım. İnşallah ilerleyebilirsem fotoğraflarını paylaşırım. Hepimizin (en azından yaşı uygun olanların :D) severek izlediği Airwolf sahiden herkesi cezbediyor. Benim birde UH-1 ve UH-60 Black Hawk saplantım var. web sitesini mutlaka biliyorsunuzdur. Burada sizin listede olan ve ayrıca UH-1 ile UH-60 fuselajları mevcut. Sahiden kaliteli kitler. Böyle scale bir gövdeyi sıfırdan yapmak sahiden bayağı uğraştıracak bir olay. Öncelikle kalıp üretmek gerekecektir. Daha sonra kalıp içine el ile serilecek cam fiber yada carbon fiber komposit kumaşlar reçine ile vakumlanarak kürlenebilir. Burada autoclave kullanmak gerekirmi bilmiyorum. Zannedersem çok gerekli değil. Sonuçta formula arabası gibi çok mukavemet gereken bir uygulama değil. Lakin yinede reçine emdirip vakum uygulamak lazım. Yoksa tampon veya spoyler döken Ankaradaki üreticiler sadece kalıba el ile serip reçineyi rulo ile uyguluyorlar. Lakin bu şekilde reçine almayan bölümler olabilir. Yada daha kaba ve kalın oluyor bu tür uygulamalar. Burada hafiflik önemli olduğu için çok katman uygulamadan reçine emdirme önem arz edebilir. Sizin dediğiniz gibi adım adım gitmek lazım önce seçilen modelin kalıbını ahşap veya ona benzer bir mazemeden üretmek gerekcek. Benzer bir teknik ile RC tekne gövdesi dörtürmüştük. Ama elimizde donör olarak beğendiğimiz teknenin gövdesinden bir tane mevcut idi. Bu modeli tamamen soyup donör parça olarak kullandık. Önce bu gövdeyi yukarıda bahsettiğim metod ile dışına kompozit kumaş sererek kalıbını ürettik. Bunu yaparken içindeki parçanın kalıptan çıkmasını sağlayacak şekilde gövdeyi iki parçaya bölmek kritik. Sonra bu dış kompozit gövdenin içine kalıp ayırıcı boya veya sıvı uygularak diğer gövdeleri bu kalıptan üretebildik. Burada tekne gövdesi ürettiğimiz için sadece kumaş ve reçine kullandık vakumlama yapmadık. Biraz kaba ve ağır oldu ama çokda kötü değildi. Burada eğer bir fuselaj alınmazsa donör olarak sizin el ile yüksek yoğunluklu köpük gibi bir malzemeden donör bir gövde oluşturmanız gerek. Buda sizin el yeteneğinize bakacaktır. Internetden bulacağınız helikopter resimlerini yada planlarını scale edip küçülterek kağıt üzerine baskı alıp buradan başlanabilir. Şimdiden kolay gelsin bize düşen birşey olursa elimizden geleni yaparız. Belki küçük detaylar içinde bir 3D printerda kullanılabilir. Bu aralar çok kötü kaşıntı tuttu beni model tren ilede ilgilendiğim için bir 3D printer alma kaşıntısı tuttu beni. ;D Valide yakında evden atacak beni ve helileri zaten. Bu arada oyum Airwolf, listede olduğu için ama UH-1 ve UH60 olsaydı onlardan birine verirdim oyumu. Saygılar.
 
[Anket]: Scale Fuselage Projesi - 600 sınıf - %100 Yerli Üretim Model Seçim Anketi

Hakan, ben sadece göz zevkime göre oy vereceğim, Agusta! Ancak, bence buradaki seçim, en çok oy alandan ziyade, tüm yapım aşamalarını düşünerek yapacağın bir seçim olmalı. Sıfırdan yapacağın ilk model olacağı için, gözüne en kolay görünen model olmalı. Fazla oyuncaklı olmadan, mümkün olduğunca basit bir yapı düşünülmeli. Hatta, küçük ayrıntıları göz ardı ederek yarı ölçekli bile olabilir. Böylece belli bir deneyim edinip, ileride tam ölçekli yapımında kullanabilirsin.

Not: Söylediklerim "deneyimsiz" anlamında değildir, yanlış anlaşılmasın lütfen! Yalnızca resime bakarak, plan çıkarıp, uçak yapmak gibi düşündüğümden.
 
[Anket]: Scale Fuselage Projesi - 600 sınıf - %100 Yerli Üretim Model Seçim Anketi

Tabiisi de Airwolf... Ama 500 lük olsa daha bi hoş olur diye düşünüyorum.
 
[Anket]: Scale Fuselage Projesi - 600 sınıf - %100 Yerli Üretim Model Seçim Anketi

Bell 222-Airwolf TERCİHİM BU YÖNDE. HAKAN ABİ SANA ŞİMDİDEN KOLAY GELSİN...

SONUCUN ÇOK GÜZEL OLACAĞI ŞİMDİDEN BELLİ.
 
[Anket]: Scale Fuselage Projesi - 600 sınıf - %100 Yerli Üretim Model Seçim Anketi

Daha bir gün oldu , fakat öyle görünüyor ki , aramızda gizli yetenekler ve bilgili arkadaşlarımız var.. :agreed: Bence anket çoktan amacına ulaştı bile... :saygilar:
Devrim bey , işin ince yönlerine hakimsiniz , aynen dediğiniz gibi olacak .Anlatması kolay ama uygulaması herkesin cesaret edemeyeceği kadar zor bir işlemler silsilesi beni bekliyor.
Bir yere kadar olan bilgi ve el becerim durumu kurtarıyor, ancak Ömer abinin dediği gibi bir yol izlemem gerek.vakum mutlaka gerekli ama , ilk üretim el yatırması tekniğiyle çıkmak zorunda.Çünkü vakum pompası , ayırma bezleri , vakum torbaları benim için ciddi maliyet.Ha imkanım olsa yapabilir miyim , kendime güveniyorum , mutlaka yaparım.Ancak ilk üretim elle olmak zorunda şimdilik..Ölçek tutturma konusunda çok sıkıntı çekeceğimi düşünmüyorum , bir kaç cad cam programını kullanıyorum , 2 tane de boş boş yatan cnc router'da var..Beni bu zamana kadar bağlayan modelimin olmayışı idi...Çünkü kimseden emanet model alıp , kardeşim bunun şurasını ölçeyim şurasını sökeyim demek gibi bir lüksüm yoktu.Ve en önemlisi de , emek verilecekse ve böyle bir iş yapacaksam , büyük model için yapmam gerekiyordu.450-500 sınıflar fuselage için malesef yeterli değiller.Önünüzde ölçekten kaynaklı aşamayacağınız engeller oluyor.Ha amaç sadece dış kabı benzetmek olsa 922 için de yapılır bir fuselage ama , içi de önemli , kokpiti , koltukları , döşemeleri gibi interrior dizaynına kadar yapılmış bir fuselagenin değeri , sadece maddi olmuyor .Bu bakımdan aldığım 600 sınıf uçmasa bile aslında amacıma yönelik görevini ifa etti bile , sadece emin olmak için, rotor çıkışı ile kuyruk ucu mesafesini frame biryerleri zorlamadan net otursun diye , fuselageyi nasıl yapabilirim diye , temel bir takım ölçüm verilerine ihtiyacım vardı...Artık böyle bir sorun kalmadı..Yapım aşamalarına başladığımda adım adım , kare kare imalatı raporlayacağım ve inşallah hep beraber bu işin altından kalkacağız...

Aslında model seçeneği oldukça çeşitli , ben en çok tercih edilenleri , dünyada en çok kullanılanları derledim.Daha army modeller gibi , mavi yıldırım gibi fantezi, sea king gibi cüsseli modeller de koyabilirdim, fakat mantıklı olan , en çok tercih edilenler arasından seçmek olacaktı.Bunu hakedersem , bir daha ki ankete , bir kaç çeşit fazladan koyarız.. :D
Anketin şu anki sonuçlarına gelirsek , oldukça kafam karıştı desem yalan olmaz , çünkü bazı deneyimli ve tecrübeli modelci abilerimizin seçimleri beni ikiye böldü.Kendi istediğim model EC145 aslında , nedeni gayet basit , renkler harika yakışıyor bu heliye ,bir de fenestron yok :D , fenestron öyle basit bir hadi yapıverelim de olsun denilerek yapılacak bir ekipman değil malesef.Hazırları da , şu an heliye verdiğim paradan daha pahalı, o yüzden Rasim kardeşimin oyunu da , en çok oy alan Airwolf'e aktarmış olduk... :laugh:

Bir kaç gün daha bekleyip , nereden başlayacağıma bir karar vereceğim , katılım gayet yeterli ve verimli oldu zaten , herkese çok teşekkür ediyorum arkadaşlar , o değerli yorumlarınızı paylaştığınız ve bu konuyu bu kadar canlı tuttuğunuz için....Ne güzel ki , scale modelllerini tozlanmaya terkeden arkadaşlarımıza , bir sevgi , bir şefkat ve bir yeniden uçalım hevesi aşkettiniz... :bravo: Sağlıcakla Kalın....
 
[Anket]: Scale Fuselage Projesi - 600 sınıf - %100 Yerli Üretim Model Seçim Anketi

Bende neden Airwolf u tercih ettiğimi açıklayayım bu videoyu izledikten sonra bu hobiye başladığım için bana duygusal bağlamda videodaki modele kardeş olan airwolf en güzeli geldi, tabi teknik detaylar zorluklar gibi şeyleri düşünmedim sadece görüntüsü çok güzel hele inişe bittim. :RCKolik: :RCKolik:

Bu VIDEOYU görmek için izniniz yok. Giriş yap veya üye ol
 
[Anket]: Scale Fuselage Projesi - 600 sınıf - %100 Yerli Üretim Model Seçim Anketi

Benim çocukluktan lama tipi helikopterlere ilgim olmuştur. Kuyruk kısmını elektrik direğine benzetmemden olabilir. ;D Şu an kullandığım scale helikopterde bu şekilde.Yerli 600 sınıfı olsa iyi olurdu.Keşke ankette buda olsa. Belki hoşuna gidecek başka arkadaşlarda vardır. Çoğumuz orta yaş ve üstü insanlarız. Biraz nostalji olur. ;D
 
[Anket]: Scale Fuselage Projesi - 600 sınıf - %100 Yerli Üretim Model Seçim Anketi

Servet dur bakalım , daha hayatın en güzel çağında , yaşlılık , nostalji falan... :D , Lama helikopterler benim de çok hoşuma giden modeller , ancak , ona özel mekanik ve frame tasarım gerekiyor.Üstelik onu da halletsek bile , öyle bir kabini var ki , sanki lamba karpuzu ... :D ....Artık nasıl yapılır düşünmek bile yorucu geldi şimdi... :laugh: Bu sebeple ankete koymadım.Ankete yapabileceğimi düşündüğüm modelleri koydum..Şu anda da , Airwolf açık ara önde...
 
[Anket]: Scale Fuselage Projesi - 600 sınıf - %100 Yerli Üretim Model Seçim Anketi

Öyle deme abi yolun yarısı diyolar. :D