Dji o4 alın geçin. Hem dijital hem legal, hem sinyal 30km ye kadar penetre oluyor.
Asıl sorun video sinyalinin gittiği mesafe kadar kumanda sinyalini nasıl yollayacaksınız. Tbs yada elrs ile o mesafeye ulaşmanız zor görünüyor.
İlaveten 2.5watt lik transmitter i tuner taktığın bir laptopla bile kolaylıkla takip edebilirsin, kazara yasaklı bir bölgeye falan girersen başın ağrıyabilir.
@Umut Ekrem
Daha net aktarmak adına ilave yapıyorum.
Türkiye'de transmitterlar için yasal güç çıkışı limiti,
25 mW olarak belirlenmiştir. Bu limit,
2.4 GHz frekans bandında çalışan cihazlar için geçerlidir ve
Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK)tarafından düzenlenir.
- FPV drone kumandaları genellikle 2.4 GHz bandında çalışır ve bu frekansta maksimum 25 mW güç sınırı vardır.
- 5.8 GHz bandında (video vericileri için) farklı kurallar geçerli olabilir (örneğin, 25 mW ile 1200 mW arası değişebilir, ancak lisans gerektirebilir).
- Lisans Gerekliliği:
- 25 mW altındaki güçler genellikle lisans gerektirmez (CE/RTK uyumlu cihazlar).
- Daha yüksek güçler (örneğin, 500 mW veya 1 W) yasal değildir veya özel izin almayı gerektirir.
- Yaptırımlar:
- Yasal olmayan yüksek güçlü vericiler kullanmak, BTK tarafından tespit edilirse cezai işleme neden olabilir.
- Türkiye den alınan kumandalar LBT regülasyonlarına tabidir. FCC flashlamak size kalmış birsey, önermem.
Tavsiye:
- Hobi amaçlı FPV drone kullanıcıları, 25 mW sınırına uygun vericileri tercih etmeli veya lisanslı çözümler araştırmalıdır.
- Racing/yarış dronelarında bile yasal limitler aşılmamalıdır.
MENZİL
Bir radyonun menzilini etkileyen 4 ana faktör:
- Sıklık
- Radyo Bağlantı Teknolojisi
- RF çıkış gücü
- Anten
Genel bir kural olarak, düşük frekanslı sistemler uzun menzilde daha iyi olma eğilimindedir. Ancak, LoRa modülasyonlu 2,4 GHz ExpressLRS gibi daha yeni RC bağlantı teknolojilerinin uzun menzilde iyi performans gösterdiği bilinmektedir.
Ancak tüm 2,4 GHz sistemleri eşit yaratılmamıştır. Örneğin, ACCST V1 ve V2 gibi eski Frsky 2,4 GHz radyo sistemleri genellikle yaklaşık 1 km-1,5 km menzil sağlar. Ancak, en son ExpressLRS 2,4 GHz sisteminde, sadece 100 mW RF gücünde onlarca kilometre menzil bekleyebilirsiniz.
Radyodaki verici modülünün RF çıkış gücünü artırmak menzili iyileştirebilir. Bazı radyolar/modüller 1W'a kadar çıkış gücüne izin verir. Ancak ExpressLRS için çoğu kullanıcı 100mW-250mW'ı yeterli bulacaktır, aslında yüksek radyo gücü bazen video bağlantınızda parazite neden olabilir ve daha fazla pil kullanır.
Ek olarak, alıcı hassasiyeti ve çeşitliliği de menzili etkileyebilir. Bazı alıcılar, engeller veya parazit nedeniyle oluşan sinyal kaybını azaltmaya yardımcı olabilecek çeşitlilik için iki antenle donatılmıştır.
Bu LİNKİ görmek için izniniz yok. Giriş yap veya üye ol
de büyük bir fark yaratabilir, çünkü antenlerinizi birbirinden 90 derecelik bir açıyla konumlandırmak sinyal alımını iyileştirebilir.
En iyi sinyali elde etmek için görüş hattının her zaman ideal olduğunu belirtmekte fayda var; çünkü vericiniz ile alıcınız arasındaki engeller menzili önemli ölçüde azaltabilir.
Özetle vtx ile tx in yasal sınırları farklı, şahsi kanaatim, yasal yönünü soran birine yasal tavsiyelerde bulunursanız daha doğru olur
* Hepsini düzenlemeye üşendim ai ye taşere ettim sonra da kısalttım.