AntiSpark Yüzünden Kararan ve Lehimi Kopan Konnektörler Hk.

Doğukan Ocak

RcFanatik
Katılım
3 Eki 2014
Mesajlar
3,270
Tepkime puanı
2,691
Yaş
30
Konum
Ordu
Web sitesi
www.facebook.com
İlgi Alanı
Heli
Herkese selam,

Geçen hafta İstanbul ekibi ile yaptığımız buluşmada modelcilik hayatımda başıma 2. kez başıma gelen olayı, bu sefer sebebini iyice araştırarak sizinle paylaşmaya karar verdim. Bundan sonra benzer ürünleri kullananların daha dikkatli olması için umarım yardımcı olur.

Önce kopan lehimin videosunu sizlerle paylaşayım;

Bu VIDEOYU görmek için izniniz yok. Giriş yap veya üye ol


Diğer yandan pillerin konnektörlerini Ocak ayında değiştirmişim ve o zamandan beri kullanıyorum. Bu olay ilk sefer başıma geldiğinde lehimi kötü yaptım sanırım demiştim ancak o lehimlede en az 30-40 uçuş yapmıştım. Asıl sebep aşağıda açıkladığım gibiymiş, problem lehimde değil. İkinci sefer lehim yine ESC'nin sadece EKSI (-) kablosunun kopmasıyla sonuçlanınca sebebini araştırma gereği duydum.


Şimdi: olay nedir, olayın aslı ve sebebi nedir?

1. Castle ve bazı ESC'lerde AntiSpark olmadığından dolayı 2 tane 6S pili birbirine seri bağladığınız anda konnektör içerisinde ortaya çıkan ufak patlama konnektörün kararmasına sebebiyet veriyor.

2. İlk başta fazla kararmasada zamanla her takmaya daha çok kararıp pil ve esc arasında ki iletişimi zorlaştırıyor.

3. Hatta konnektörlerin birbirine girip çıkması bile zorlaşıyor. İlk zamanlar kolayca çıkarabilirken zamanla konnektörleri birbirinden ayırmak zorlaşıyor. Çünkü patlama yüzünden konnektörün yüzeyinde kararmış bir tabaka oluşuyor ve birbirine girip çıkmasını haliyle zorlaştırıyor.

4. Oluşan bu kararma yüzünden iletişim zorlaşıyor ve ESC-Pil arasında kararan konnektörde ısı ortaya çıkıyor. Haliyle pil ve ESC arasında yüksek amperler geçtiği için lehimler bu duruma dayanamayıp kendini atıyor.

5. Sorun ne üründe, ne malzemede, ne de lehimde. Zaten lehim kopan yer ESC'nin Eksi ucu yani ark yapan patlayan taraf... Sorun burda çözüme kavuşuyor. ESC-Motor Sıcaklığı normal. Sol taraftaki konnektör sıcağıda normal seviyelerdeyken sadece eriyen kısmın sıcaklığı tam hatırlamıyorum ama 90-100 derece arasındaydı...

Diğer yandan ESC'nin kaç amper çektiği sorulmuştu. ESC'de her şey normal gözüküyor. Önceki uçuşlarda Amper , Volt değerleri nasılsa lehim kopan uçuştada durumlar aynı. Sebebini bende çözemedim :D


Çözüm


1.Mehmet abinin paylaştığı konnektör bakım konusu, en basit ve kolay çözümlerden birisi

2. Ancak ben güvenemem işim garanti olsun derseniz kararan kısmın konnektör ucunu değiştirmeniz yetecektir :)

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Ayrıca olmamasını istediğim birşeyi de sizinle paylaşmak istiyorum. Bu anlattıklarım veya başıma gelen olay LÜTFEN kimsede yanlış algı oluşturmasın.

Yarın bir gün ''Castle ESC lehim eritiyor'' , ''Suprax konnektörler sıcaklara dayanamıyor'' vs. tarzında yorumlar yapan olursa bu yazdıklarımı tekrar göstermenizi rica ediyorum :)

Bu tür markaların ne kadar köklü ve sağlam firmalar olduğunu açıklamamızın bir anlamı yok. Bilen zaten biliyor, kullanan zaten kullanıyor. Sadece bizden istenen helikopter üzerinde A'dan Z'ye tüm bakımlarını yapmanız.

Umarım anlatmak istediğimi anlatabilmişimdir. Vakit ayırdığınız için teşekkürler.

İyi forumlar :)
 
AntiSpark Yüzünden Kararan ve Lehimi Kopan Konnektörler Hk.

Geçmiş olsun Doğukan, spark ın böyle bir şeye yol açtığını bilmiyordum öğrenmem iyi oldu. Bundan sonra dikkat etmek lazım teşekkürler bilgi için


SM-A710F cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi
 
AntiSpark Yüzünden Kararan ve Lehimi Kopan Konnektörler Hk.

Aslında yanlış belirtmişim, AntiSpark bu durumu (patlamayı) engelliyor. Bizim başımıza gelen Spark oluyor sanırım :D
 
AntiSpark Yüzünden Kararan ve Lehimi Kopan Konnektörler Hk.

Aynı durum Bahadır ın g500 e takılan, Ec5 dede başımıza geldi, sebebi erkek connectörün ağzının daralması sebebiyle, temas yüzeyinin azalmasıydı. Ağzını genişleterek sorunu çözdük,.

Buradan yola çıkarak erkek connectörlerin ağız genişliklerinin kontrolününde ihmal edilmemesinde fayda var.
 
AntiSpark Yüzünden Kararan ve Lehimi Kopan Konnektörler Hk.

7s Castle 120 HV esc kullaniyorum ve sukur ki pil baglarken ark olayi olmuyor. 2 piller icin durum ne yazik ki ayni degil anlasilan.

En guzeli eger ESC destekliyorsa antispark uc yapmak ama Emre'nin zamaninda belirttigi uzere Castle bunu pek istemiyormus.



Bu durumda belirli araliklarla konnektor temizlemek ve gerekiyorsa yenilemek tek secenek gibi.

Detayli paylasim icin Tesekkur ederiz Dogukan :thumbup:

Bu arada Allah'tan sorun diger konnektor de cikmadi da BEC devresinin enerjine bir sey olmadi. Bu tur durumlar icin sahsen Backup sistemi en guvenlisi diye dusunuyorum ;)
 
AntiSpark Yüzünden Kararan ve Lehimi Kopan Konnektörler Hk.

Doğukan, paylaşım ve bilgilendirme için teşekkürler! Sebep / sonuç bağlantıları ile çok güzel bir açıklama olmuş. Hiç bir zaman bu kadar yüksek akım çeken elektrikli araçlar ile işim olmasa da, yeni bir bilgi sahibi oldum. Faydası olur, zararı olmaz!
 
AntiSpark Yüzünden Kararan ve Lehimi Kopan Konnektörler Hk.

Hava sicakti onandan olmus olabilir mi [emoji23]

Demekki neymis antispark onemli bi unsurmus , o gun backup guard da olmasa oto ile inis de zordu , modelin helvasini yiyorduk ...
Demekki backupguard da onemliymis :)

Isin goygoyuda bi tarafa antispark olayina guzel bi care bulmak , ozellikle senin gibi sert ucanlar icin onemli .



Tapatalk Pro kullanarak iPhone aracılığıyla gönderildi
 
AntiSpark Yüzünden Kararan ve Lehimi Kopan Konnektörler Hk.

Paylaşım için teşekkürler Doğukan. :bravo:

İnşallah bu spark olayıyla alakalı içimize sinecek dört dörtlük basit bir ürün çıkar yakın zamanda. Çıkan ses bile insanın içini cızlatıyor. :-\

Şuan bendeki 12S Logo 690 SX'te Emre'nin yaptığı mekanik bir spark önleyici var. Gayet güzel çalışıyor :thumbup: :hoppa:

Fakat yapmak için lehim işçiliği, fazladan bir konnektör ve ince bir kablo gerekiyor. Yine de herkese tavsiye ederim. %p

Detaylar şu konuda var. ;) Mehmet abi eklemiş bende eklemiş olayım. :laugh:

 
AntiSpark Yüzünden Kararan ve Lehimi Kopan Konnektörler Hk.

Paylaşım için teşekkürler Doğukan, valla modeli kırmadığına çok sevindim. Benim g700 aynı durum oluyor enerjiyi verince resmen şimşek çakıyor, konnektörleri bir gözden geçireyim bende hafiften siyahlaşmıştı belkide değişirim duruma göre.