APM 2.8 Mega ve NEO-M6N GPS "GPS: No GPS" sorunu - ÇÖZÜLDÜ

  • Forumdan daha fazla yararlanmak için buradan ÜYE olunuz

    Eğer eski üyemizseniz, MEVCUT Kullanıcı ADI ve ŞİFRENİZİ aynen kullanabilirsiniz. Eğer girişte sorun yaşıyorsanız, lütfen şu konuya TIKLAYINIZ.

Furkan IŞIKAY

Yeni Uye
Katılım
16 Mar 2019
Mesajlar
7
Tepkime puanı
6
Yaş
20
Konum
Bursa
Web sitesi
www.novicehacker.tk
İlgi Alanı
Hepsi
Merhabalar değerli arkadaşlar,
Başlıkta da belirttiğim üzere APM 2.8 Mega otopilot ve uBlox NEO-M6N GPS mobülü kullanıyorum.
daha önceden yayınladığınız gps kurulum videolarından gördüğüm şekilde gps otopilota bağlıyorum ama misson plannerda gps verileri göremiyorum.Aşağıya resimleri bırakıyorum.
APM 2.8 Firmware : 1.3.68 build 1.3.7105.26478
Mission Planner Sürüm : ArduCopter 3.2.1(36b405fb)
Yer istasyonunun kurulduğu bilgisayar : Windows 10-64 bit (Donanımlar için Gerekli olan Sürücüler Kurulu)

Sorun : Resim 1.1 de göründüğü gibi kırmızı yazıyla "GPS: No GPS" yazıyor ve GPS çalışmıyor.

Uyguladığım işlemler;
Bağlantıyı Resim 1.3 teki şekilde yaptım.
Resim 1.2 de açık olan bölümden canlı kalibrasyonu yaptım hatta compass dansı vardı o şekilde yaptım.

GPS portunun hemen yanındaki JPI jumperlarının üstten 1.si ne jumper takarak denedim olmadı, alttakine jumper taktım olmadı.
Kartı muhafazasından çıkarıp arkasını çevirdim ve Resim 1.4 teki 1 ile işaretlediğim kısımdaki lehimleri, bağladım, olmadı. ayırdım olmadı hatta şöyle anlatayım onuda;
ilk açtığımda MUX_TX0/OSD birbirine bağlıydı. ama yine gps aynı sorundaydı. Sonra forumdaki bi tane compass'ı çalışmayan biri vardı ona biri abimiz lehimleri bağlamasını söylemişte bende şunları denedim;
enbaşta MUX_TX0/OSD pinleri bağlıyken çalışmamıştı bende onu ayırdım.
sonra bi altındaki MUX_SCL ve MUX_SDA yı birleştirdim öyle denedim, yine olmadı.
en son ayırdığım MUX_TX0/OSD pinini tekrar bağladım yine olmadı.
Multimetre ile kısa devreleri kontrol ettim. kartın neresine dokundursam cihaz ötüyordu.(multimetremi bozuk anlamadım)
kartın muhafazasını kapatıp mission planneri kurcaladım. parametrelerde GPS_TYPE değeri 1 di yani AUTO bende 2 yaptım yani Ublox. yine olmadı.
tekrar 1 yaptım yine olmadı.
bir türlü doğru yolu bulamadım. En son aklıma acaba bağlantı kablolarımı yanlış diye geldi. açtım baktım gps ten gelen kablolar porttaki yerlerine doğru bir şekilde geliyor. ondada bi sorun göremedim.
Acaba GPS modülü mü arızalı diye düşünüyorum şuan.
Yardımlarınızı bekliyorum. resimler alttadır.
Teşekkürler...




Resim 1.1
Bu RESMİ görmek için izniniz yok. Giriş yap veya üye ol


Resim 1.2
Bu RESMİ görmek için izniniz yok. Giriş yap veya üye ol


Resim 1.3
Bu RESMİ görmek için izniniz yok. Giriş yap veya üye ol


Resim 1.4
Bu RESMİ görmek için izniniz yok. Giriş yap veya üye ol
 
Kontrol Kartınız
APM 2.8 Mega
Model Sınıfı
400 mm Özel Karbon fiber Gövde - QuadCopter
Motor, Pervane ve ESC
HobbyKing 2205 Titanium G2, 5042 TriBlade Pervane, Hobbyking FlyFun 18A(5v,2A BEC) ESC
Kumanda Alıcı ve Verici
FrySky Taranis QX7 Kumanda, FrySky X8R Alıcı
Extra Ekipman
uBlox NEO-M6N GPS mobülü, XBee Pro S2C Modülü

İzzet Camcıoğlu

Moderator
Katılım
14 Ağu 2017
Mesajlar
952
Tepkime puanı
1,920
Yaş
28
İlgi Alanı
Multikopter
Benim iki önerim olacak pusula kablosunu çıkararak deneme yapmanız açık alanda uzun süre beklemeniz. Özellikle geniş bir açık alanda denemekte fayda var. Yine olmazsa gps modülünün içini açarak içindeki lehimleri kontrol etmenizde fayda olabilir.
 
Katılım
17 Ara 2018
Mesajlar
74
Tepkime puanı
88
Yaş
40
Konum
Kocaeli
İlgi Alanı
Hepsi
Elinizde seri ttl dönüştürücü var ise gpsi bilgisayara takıp gelen veriyi u-center ile inceleyebilirsiniz.
 
  • Beğen
Tepkiler: Furkan IŞIKAY

enis getmez

Yeni Uye
Katılım
5 Tem 2019
Mesajlar
2
Tepkime puanı
3
Konum
İstanbul
Web sitesi
enisgetmez.com
İlgi Alanı
Hepsi
Bazen Mission Plannerden kaynaklı problem olabiliyor. Dilerseniz APM Planner indirip bir kontrol edin.

Kablolarda eğer lehimleri siz yaptıysanız GPS portuna giden RX ve TX kablolarının doğru sırayla takıldığından emin olun.

Aynı zamanda gps modülünüzün üzerinde mavi veya kırmızı bir led yanıyor mu? eğer yanmıyorsa güç almıyordur.
 
Katılım
12 Tem 2019
Mesajlar
8
Tepkime puanı
4
Yaş
23
Konum
KADIKÖY
İlgi Alanı
Hepsi
Gps takıldığında apm nin kendi ışıkları yanabilir lakin güç yetmiyor olabilir gps i aktif etmeye veya ana lock dosyalarında gps kilidini 0 yerine 1 yazarak aktif etmenizi tavsiye ederim
 

Furkan IŞIKAY

Yeni Uye
Katılım
16 Mar 2019
Mesajlar
7
Tepkime puanı
6
Yaş
20
Konum
Bursa
Web sitesi
www.novicehacker.tk
İlgi Alanı
Hepsi
Bazen Mission Plannerden kaynaklı problem olabiliyor. Dilerseniz APM Planner indirip bir kontrol edin.

Kablolarda eğer lehimleri siz yaptıysanız GPS portuna giden RX ve TX kablolarının doğru sırayla takıldığından emin olun.

Aynı zamanda gps modülünüzün üzerinde mavi veya kırmızı bir led yanıyor mu? eğer yanmıyorsa güç almıyordur.
Sadece kırmızı ışık yanıp sönüyor
 

Furkan IŞIKAY

Yeni Uye
Katılım
16 Mar 2019
Mesajlar
7
Tepkime puanı
6
Yaş
20
Konum
Bursa
Web sitesi
www.novicehacker.tk
İlgi Alanı
Hepsi
Gps takıldığında apm nin kendi ışıkları yanabilir lakin güç yetmiyor olabilir gps i aktif etmeye veya ana lock dosyalarında gps kilidini 0 yerine 1 yazarak aktif etmenizi tavsiye ederim
Bunu da denedim fakat bu defa da olmadı ve buna ek olarak cihaz arm olmuyordu GPS lock u açınca
 

Furkan IŞIKAY

Yeni Uye
Katılım
16 Mar 2019
Mesajlar
7
Tepkime puanı
6
Yaş
20
Konum
Bursa
Web sitesi
www.novicehacker.tk
İlgi Alanı
Hepsi
Elinizde seri ttl dönüştürücü var ise gpsi bilgisayara takıp gelen veriyi u-center ile inceleyebilirsiniz.
Hepinize Tekrar Merhaba Arkadaşlar,
Sorunumu çözmüş bulunmaktayım. Sonumuzun Kaynağı GPS bozukmuş. Nasıl anladığımı açıklamak gerekirse. 1 hafta sonucunda sorunun neyden kaynaklandığını buldum. öncelikle sorunu çözmek için şuan bu cevap verdiğim yorumda anlatıldığı şekilde gps i test ettim. Bu yorumu ilk gördüğümde anlamamıştım ama sonradan araştırınca ublox firmasının GPS leri için bir programı varmış, Adı u-center. bunu pc ye indirdim. Ardından GPS'i uçuş kartıntan ayırıp robotistandan aldığım FDTI kablo vardı ona bağlantılarını yaptım. Bilgisayar aygıt olarak gps i gördü, kırmızı ışık yandı eskisi gibi ama bizim GPS i bozuk olduğunu kesin anlamam için veri almam gerekiyordu. bunun için u-center programını kurcaladım üstte reciever bölümünde baundrate com portu vs vardı oraları ne kadar değiştirip ne kadar beklesem de bir türlü veri gelmedi. Buraya kadar GPS in kesin bir şekilde bozuk olduğunu anlayamamıştım.bozuk olduğunu hissediyorum ama ne kendime ne de başkasına kanıtlayamıyorum:D. Neyse sonra yine robotistandan ublox neo-6m gps sipariş ettim ve tıpkı diğer GPSi bağladığım şekilde yeni aldığım GPS i de bağlayıp test ettim ve sonuç başarılı%p.GPS verileri bağladığım anda gelmeye başladı. Aşağıyada görüntü bırakıyorum. Hepinize Teşekkür ederim İyi forumlar dilerim.

You must be registered for see images attach


Son Olarak da GPS si APM e bağlayınca Karşılaştığım o müthiş görüntü :p;


Bu RESMİ görmek için izniniz yok. Giriş yap veya üye ol