Aurora 9'da çift flap ve çift elevatör servo

Ömer Erkan

RcFanatik
Katılım
4 Eki 2012
Mesajlar
3,570
Tepkime puanı
6,164
Yaş
66
Konum
Başiskele - Kocaeli
İlgi Alanı
Uçak
Arkadaşlar, bunca yıldır kumandada kanal ihtiyacım 7'yi geçmemişti, o da heli'ye bulaştığım için. Ama şimdi tam anlamıyla 9 kanala ihtiyacım var, hem de uçakta. Fazla kullanmasam da elimde Aurora 9 ve Optima 9 alıcısı var ve işime yarayacağını düşündüm.

1 gaz ve 1 rudder dışında, bu uçakta 2 eleron, 2 elevatör ve 2 flap servosu bulunuyor. Üstüne ilave olarak, bu uçakla planör çekmeyi planladığım için, 1 tane de çekme kablosunu bırakacak servo var.

Menüden "Model Type", "2 Aileron + 2 Flap" seçtikten sonra, kuyruk için de "Ailevator" seçiyorum. Dönüp model menüden "Monitör"'e girip baktığımda kanalların istediğim gibi çalıştığını görüyorum. Ama alıcıya servoları takıp komut verdiğimde, 7. ve 8. kanallarda hareket yok. Acaba bu kanalları etkinleştirmek için, radyoda veya alıcıda ilave bir işlem mi yapmak lazım? Varsa nedir?

İçinizdeki değerli Aurora kullanıcıları bu konudaki fikirlerini paylaşırlarsa memnun olurum.
 
Aurora 9'da çift flap ve çift elevatör servo

Sevgili Ömer Hocam, neden ailvator seçiyorsunuz onu anlamadım. Bu bir uçan kanat mıdır? Eğer öyle ise OK. Yok klasik bir gövde ise o zaman ailvator neden?

Aurora ve Optima'da kanal etkinleştirmek diye bir şey yok. Bu tür sorunlar genelde ekstra kanalların otomatik olarak bir butona bağlandığı eski kumandalarda oluyordu. Yani örneğin 7. kanal hem aileron stick hem de diyelim ki Switch C'ye bağlı olunca benzer sıkıntılar yaşanıyordu. Ama Auroa'da bu da olmaz. Kaldı ki MONITOR ekranında istediğiniz hareketi elde etmişsiniz zaten. Bu durumda alıcınızda ya da servolarınızda sorun olabilir belki. Ya da örneğin ilgili servoların uzatma kablolarını ters takmışsınızdır. Olmaz mı ki? :lol:

Bu akşam eve gidince dediğinizi kendi vericimde deneyeceğim...
 
Aurora 9'da çift flap ve çift elevatör servo

Sümer bey, model Black Horse'un BO 209 Monsun modeli. Elevatörde çift servo var. Eleronları tek kanaldan Y kablo ile yapabilirim ama, elevatörde aynı yönde hareket gerektiği için iki ayrı kanaldan yapmam gerekiyor.

Servoları henüz modele monte etmedim, tezgah üstünde denedim. Yani, tüm servolar doğrudan alıcıya takılı. Öte yandan, servo arızası olup olmadığını anlamak için, çalışmayan servoları diğer kanallarda ve servo test cihazında denedim, sorun yok. Benim de aklıma alıcıda sorun olma ihtimali geldi. Bu seti 2. el almıştım ve alıcıyı şimdiye kadar hiç kullanmadığım için alıcının geçmişini bilmiyorum. Ama belki bilmediğim bir şey, bir püf noktası vardır diye bir danışayım dedim.

Eğer elinizde Optima 9 alıcı varsa, 7, 8 ve 9. kanallara bir servo takıp deneyebilirseniz iyi olur.

Aslında, bu modele Futaba 14SG ve 8 kanallı R7008SB alıcısı da yeterli. Ancak, planör çekme ipini bırakmak için bir kanala daha ihtiyaç var. Eğer Optima 9'u kullanamaz isem, bunlarla bir çözüm arıyacağım. Bu durumda planör (Seagull KA8B) için 6 kanal diyor, Aurorayı onun için kullanırım.
 
Aurora 9'da çift flap ve çift elevatör servo

Ailvator denildiğinde elevatör yarılarının da aileronlarla birlikte hareket edip tono hızının artırıldığı uygulama anlaşılıyor. Monsun'da ailvator gerekmiyor. Ben öncelikle yeni modeli standart uçak gibi setup ederdim. Sonra menüden ikinci elevatöre ve ikinci flapa birer kanal atardım. Ama yine de bu durum MONITOR'de görülen hareketin servoya yansımamasını açıklamaz. Elimde sanırım Optima 9 yok boşta. :(
 
Aurora 9'da çift flap ve çift elevatör servo

Buldum bir Optima 9. Sıfır bir modele aynen anlattığınız setup'ı yaptım. Herhangi bir sorun yok servo hareketlerinde.
 
Aurora 9'da çift flap ve çift elevatör servo

Sümer Yamaner' Alıntı:
Buldum bir Optima 9. Sıfır bir modele aynen anlattığınız setup'ı yaptım. Herhangi bir sorun yok servo hareketlerinde.

Teşekkürler Sümer bey! O zaman, yoksa benim alıcı... :'( Galiba Tower'dan yeni bir tane sipariş versem iyi olacak! :-\
 
Aurora 9'da çift flap ve çift elevatör servo

Benim Optima 9'u tekrar denedim ve 7. ve 8. kanalların çalışmadığı kesinleşti. Ancak bu kanallara taktığım servoların hiç kımıldamaması nedeniyle şüphelendim ve bir voltmetre ile enerji gelip gelmediğini kontrol ettim, yok. Aynı şekilde diğer kanalları kontrol ettiğimde, pil voltajını görebiliyorum. Eğer sinyal ucunda sorun olsa, servolar saçmalardı, ama hiç olmazsa bir hareket olurdu. Sorunun, kanalların (+) veya (-) uçlarında mı olduğunu anlamak için, önce (-) uçların birbirleri ile bağlantıları olup olmadığına baktım, var. Aynı şekilde (+) uçlara baktım, 5'ten 6'ya var, 6'dan 7'ye ve 8'e yok. Alıcının içini açıp, (+) uçların lehimlerini kontrol ettim, hatta soğuk lehim olabilir diye, dikkatle tekrar lehimledim. Ama bir şey değişmedi. :(

Bu durumda, bu kanalların servolarını harici bir pil ile beslemeyi düşündüm. Bunun için bir Y kablonun alıcıya giden soketinden (+) ucu çıkardım ve Y kablonun diğer uçlarıdan birine servoyu, diğerine pili taktım. Aynı şekilde her iki kanaldaki servo hiç sorunsuz çalıştı! :halay:

Bu durumda, yanıt aradığım 2 soru oluştu;

1- Alıcıda böyle bir sorun neden oluşabilir? Daha önce söylediğim gibi, geçmişini bilmiyorum, ama üzerinde herhangi bir darbe, yıpranma belirtisi yok. Elektronik konusunda, buradan ötesi beni aşıyor! :-\

2- Sorunlu kanalları harici pil ile kullanabilirim. Zaten model de büyük olduğu için, alıcıyı küçük bir pil ile ayrıca, servoları ise daha büyük bir pil ile besleyebilirim. Bunun dışında başka bir sorun yok görünüyor. Ancak, mesafe konusunda ne ile karşılaşacağımı bilmiyorum. Bunu da ancak modelin üzerinde ve motor çalışırken yerde deneyerek anlayabilirim.

Bunun dışında, 10 kanal kumanda olsaydı iyiydi. Çünkü motor ateşleme devresini açıp kapamak için bir kanala daha ihtiyaç oldu. Neyse, bu durumda eleronlarda çift kanaldan vazgeçip, çift servoyu Y kablo ile tek kanala bağlayacağım. Böylece elevatörde iki kanal kullanabileceğim.

Kısacası, doların da alıp başını gittiği şu günlerde, (en azından şimdilik) ilave masraftan kurtulmuş görünüyorum. :) Tabii elimdeki bu alıcı bende güven yaratırsa!... :-\
 
Aurora 9'da çift flap ve çift elevatör servo

Azmin elinden bir şey kurtulmaz abi :saygilar:
Çözümün süper olmuş bir sıkıntı çıkaracağını zannetmiyorum .
Bendeki 9 kanala bir bakayım her kanalda voltaj ölçebilecekmiyim.
Tekrar buradan bilgi veririm. :)
 
Aurora 9'da çift flap ve çift elevatör servo

Teşekkür ederim Celalettin bey!

Dediğim gibi, böyle bir sorun neden ve nasıl oluşmuş olabilir? Cevabını bilmeyince insan temkinli yaklaşıyor.
 
Aurora 9'da çift flap ve çift elevatör servo

Klasik tasarımda alıcıların servo bağlantıları bir "BUS" şeklindedir. Yani tüm artılar kendi aralarında, tüm eksiler kendi aralarında doğrudan bağlıdır. Bu kuralın dışında kalan bazı sofistike modeller olabilir ama benim bugüne kadar gördüğüm ve kullandığım tüm alıcılar böyleydi. Zaten bu nedenledir ki alıcı beslemesini istediğimiz herhangi bir servo bağlantısı üzerinden, gerekirse de Y kablo ile yapabiliyoruz. Burada söz konusu olan alıcıda bir grup kanala artı gerilimin ulaşmıyor olması mekanik bir kusuru düşündürüyor. Örneğin plaketteki kılcal bir çatlak gibi. Soğuk lehim konusu zaten ekarte edilmiş. Plaketteki bir çatlak ise can sıkıcı zira muhtemel bir travma sonrası oluşmuş olma olasılığı var. O zaman da plaketin başka bir yerinde başka bir çatlak daha olmadığının garantisi olmayacak. Sonuçta 5 - 9 kanal servolarının ayrı bir kaynaktan beslenmesi sorunu tabii ki çözer ama o alıcıya güvenilip uçak teslim edilir mi???

Uçak BH120 kodlu 1600 mm kanat açıklığı olan Monsun mu?

Düzeltme: Anladım o değilmiş. Bu sanırım:
Manualini bulmaya çalışıyorum. Aklımda bir şey var...

Evet buldum:

Güzel uçak. Şimdden hayırlı olsun. :)

Ben bu gibi durumlarda kanal sayısını azaltmak için bazı değişiklikler yaparım. Burada bunların bazıları uygulanabilir. Öncelikle flaplar... Flap servolarını birbirlerine simetrik değil de paralel olacak şekilde monte etmek bir çözümdür. Ancak burada gördüğüm kadarıyla yeke pozisyonları belli. Epoksi yekeler kullanılmış. Yani bu çözüm uygun olmayacak. Onun yerine servo reverser kullanılabilir. Ya da HK ürünü hem reverser hem yavaşlatıcı olan modül ( ) gayet güzel iş görür. Bu şekilde flap tek kanala düşer. Bir çözüm ise Hitec digital servo kullanılması ve birinin ters çalışacak şekilde programlanması.

Gelelim elevatöre. Elevatörde de flapa benzer çözümler gayet güzel uygulanabilir. Yani servo reverser ya da servo programlama son derece iyi sonuç verecektir. Ama bu uçakta daha da kolay bir yol var. Servo yekelerini birbirlerine simetrik değil de paralel takın. Hissedilmeyecek derecede bir elevatör asimetrisini uçuşta farketmeyeceksiniz bile.

Şimdi bir hesap yapalım:
Aileron 1
Elevatör 1
Throttle 1
Rudder 1
Flap 1
Kill switch 1
Kanca 1

Yedi kanal alıcı tüm ihtiyacınızı karşılıyor!

Şu alıcı işinizi fazlasıyla görecektir:
 
Aurora 9'da çift flap ve çift elevatör servo

Sümer bey, çok teşekkürler.

Bu gün Celalettin bey aşağıda sözünü ettiği, kendi hasarladığı alıcının iğne diplerinin resimlerini göndermiş. Benzer bir durum olabilir. Zira alıcıda herhangi bir travma belirtisi yok. Aynı şekilde bir bakacağım. Ama güven konusunda kesinlikle haklısınız.

Uçak BH'nin o bulduğunuz klavuzdaki uçak. İyi dilekleriniz için teşekkür ederim.

Kanal sayısını düşürmek konusunda zaten eleronları tek kanala indirdim. Flaplar konusundaki önerinizi de bir değerlendireceğim. Digital servoya gelince, elimde Hitec 5625MG ve Futaba S3151 var. Ama programlama konusunda nedir, nasıl yapılır bir fikrim yok doğrusu. Elevatör konusunda ise, önerdiğiniz çözüm mümkün değil. Çünkü servoların konumundan dolayı iki kol simetrik olmak zorunda. Burada da digital servo programlama çözüm olabilir.

HK'daki alıcıyı görmüştüm. Fiyatı da çok uygun. Ama Minima'nın diğerlerinden ne farkı olduğunu bilmediğim için üzerinde durmamıştım doğrusu. Şimdi bir daha yakından inceleyeceğim.
 
Aurora 9'da çift flap ve çift elevatör servo

Elevatör servolarından birini biraz yana kaydırmak mümkün olabilir. Servo yuvaları modifiye edilebilir. Bunu Ömer Erkan yapamazsa zaten batsın bu dünya! :lol:
Promodel belki servo programlama konusunda destek olabilir. Bir arkadaşımızda da vardı programlayıcı. Arzu ederseniz araştırırım.
Minima serisi alıcılarda telemetri yok. Onun dışında full range alıcılar. Ben halen sanırım 3 tane kullanıyorum. Çok sıkı range test yaptım üçü ile de ve bir sorun yaşamadım.

NOT: 5625MG programlanabilir servolardanmış.
 
Aurora 9'da çift flap ve çift elevatör servo

Abi lazımsa ben de servo reserve diye küçük bir cihaz var HK almıştım zamanında. Belki işine yarayabilir.


Sent from my iPhone using Tapatalk
 
Aurora 9'da çift flap ve çift elevatör servo

Sümer Yamaner' Alıntı:
Bunu Ömer Erkan yapamazsa zaten batsın bu dünya! :lol:

Sümer bey, şartlar gerektirdiği zaman çözüm bulunuyor. Ama çok da fazla kafa yormadım doğrusu. Aksi durumda ise aslan sütü benden!... :lol:

Sümer Yamaner' Alıntı:
Minima serisi alıcılarda telemetri yok. Onun dışında full range alıcılar. Ben halen sanırım 3 tane kullanıyorum. Çok sıkı range test yaptım üçü ile de ve bir sorun yaşamadım.

Bir deneyeyim o zaman!...

Mehmet Kucuksari' Alıntı:
Abi lazımsa ben de servo reserve diye küçük bir cihaz var HK almıştım zamanında. Belki işine yarayabilir.

Hayır demek mümkün mü?

Sümer Yamaner' Alıntı:
Kesinlikle iş görür... Böylece kanal artar ve uçağa ışık seti falan bile takılabilir. :)

Oooo, üzerine fantezi bile yapabiliriz! Güzel de olur hani!...:) Bu o işi görür mü acaba?