www.bilimselyuzme.com

Aynı olmayan Lipoları paralel bağlarsak ne olur

Berk Eksin

Tecrübeli Uye
İlgi Alanı
Uçak
Bir fpv drone yaptım büyük kapasiteli yaklaşık 5000mah 6s pile ihtiyacım var ama elimdeki piller ihtiyacımı karşılamıyor. Ama şöyle birşey düşündüm.
Elimde 2 adet CNHL pizza pro serisi
6s 1350mah 150C lipo ve
2 adet CNHL black serisi 6s 1300mah 100C lipo var.
Ben aynı pilleri zaten paralel bağlayıp kullanıyorum modellerimde .
İki farklı modelin kapasiteleri yakın bu 4 pili de paralel bağlarsam olur mu ?

Biraz daha ince düşünürsen ortaya şöyle bir durum çıkıyor. Eskimiş ve kalitesiz 2 pil var. Kısmen kaliteli ve yeni 2 pil var. Bunların paralel kullanılması görece problem. Eski pillerin kapasitelerini vermesi pek mümkün olmuyor. Yük altında diğerlerine karşı daha fazla çökme yaşıyor. İyi piller bu çökmeyi tolere etmeye çalışıyor. Vs vs. Yani bu pillerin 2 tanesi kötü durumda 2 tanesi iyi durumdaysa çok geçmeden 4 tane kötü durumda pilin olacaktır diye düşünüyorum. Haliyle 3-5 uçuş denemesi haricinde sürekli paralel kullanmanı tavsiye etmem.

• Beğen
Tepkiler: Berk Eksin
Biraz daha ince düşünürsen ortaya şöyle bir durum çıkıyor. Eskimiş ve kalitesiz 2 pil var. Kısmen kaliteli ve yeni 2 pil var. Bunların paralel kullanılması görece problem. Eski pillerin kapasitelerini vermesi pek mümkün olmuyor. Yük altında diğerlerine karşı daha fazla çökme yaşıyor. İyi piller bu çökmeyi tolere etmeye çalışıyor. Vs vs. Yani bu pillerin 2 tanesi kötü durumda 2 tanesi iyi durumdaysa çok geçmeden 4 tane kötü durumda pilin olacaktır diye düşünüyorum. Haliyle 3-5 uçuş denemesi haricinde sürekli paralel kullanmanı tavsiye etmem.
Bu doğru değil.

Ben sümer hocamın aksine düşünüyorum, şöyle ki gücün çoğu 150C olan arkadaştan çekilecek ve iç direnci daha yüksek olandan iç direnci düşük olana doğru akım gidecek sıkıntılı bir durum.
Kabaca iki farklı kompresörü bağlayıp ikisinin de havayı dışarı vermesini umuyoruz ancak check valf de yoksa güçlü olan diğerini doldurmaya kalkacak ve sonuç patlamaya kadar gidebilir. Pilde de aynı.
Araya kocaman bir diyot koymayi deneyebilirsiniz.

Beyler sanırım anlayamadığınız nokta şu. Ben size "fikir" ya da "düşünce" yazmıyorum. Sizlerle hem bilgi hem de deneyime dayalı veri paylaşıyorum.
Doğa yasaları ile belirlenmiş olaylar üzerinde tartışılmaz. Neyin ne olduğu bellidir.
Aynı S değerindeki iki pil, bağlama anında eşit gerilimde olmaları koşuluyla paralel bağlanabilir. Bundan herhangi biri zarar görmez. Eğer çok daha iyi bir bağlantı istiyorsanız balans uçlarını kullanarak her bir hücreyi de paralel bağlarsınız. Bu tür pil grupları ideal olarak bir daha ayrılmadan tek pil olarak kullanılıp şarj edilirlerse olabilecek en güvenli kullanım sağlanmış olur.

• Beğen
Tepkiler: İbrahim Özdemir
Peki abi neden lion paket yaparken olabildiğince paralel hücrelerin birbirine yakın iç dirençlerde ve yakın kapasiteleri verebilecek şekilde seçiyoruz?

Abi seri bağlantıda bir hücrenin kötü olması diğer hücreleri bozmaz veya zarar vermez ki. Paralel bağlantıda bir hücre sorunluysa yanındakini de bozar. Ben elektrikçi falan değilim de bildiğim böyle :):saygilar:

Ali haydar hocam,

Şimdi temel kuralımız V=i.R
Basitçe açıklamaya çalışayım,
Seri bağlı pillerde tüm pillerden aynı akım geçer. Pillerin üzerinden aynı akım geçtiği için de, yüksek dirençli bozuk pil üzerinde daha fazla voltaj düşer. Bu, bozuk pilin voltajının diğerlerine göre çok daha hızlı düşmesine neden olur. Şarj ederken ise olay terse dönüyor -eğer balansli şarj etmiyorsak- toplam voltajı tutturmak için bozuk pil şarj tutmazken diğerleri aşırı şarj olmuş oluyor diğerlerinin de kimyası bozuluyor. (Balans o yüzden önemli)

Paralel bağlı piller için ise tüm piller aynı gerilimde olmak ister. Bozuk pilin voltajı daha hızlı düşer, iç direnci düşük olandan iç direnci yüksek olana( bu örnekte bozuk pil) akım akmaya başlar. Sağlam piller (yada iç direnci düşük piller) bozuk pile yüksek akım verir, aşırı ısınma oluşur.

Buradan yola çıkarak iç direnci düşük olana ne olur yüksek olana ne olur bağlasak da mı saklasak bağlamasak da mı saklasak yoksa hepimiz birden mi deliyiz sen karar ver
@Ali Haydar GÖK

• Haha
Tepkiler: Ali Haydar GÖK
Bozuk pili bağlamadan saklasak daha iyi olur abi :D

Seri bağlantıda da pillerin mümkün mertebe aynı olmasına dikkat etmek gerekiyormuş demek ki. Bunu da öğrenmiş olduk. Diğer taraftan paralel için de aynısını savunuyorum. Sadece voltajın tutması paralel bağlamak için uzun vadede yeterli olmadığını düşünüyorum. Mümkün mertebe aynı piller (benzer uçuş sayısı, aynı marka model, aynı seri mümkünse, aynı kapasite vs) paralel bağlanmalı. Tabi bunu kendim böyle yapıyorum. Kim nasıl isterse o şekilde de yapabilir diyerek konuyu kapatmış olayım :)

Elektrik dediğimiz şey elektronların hareket etmesi sonucu oluşur ve bu da düşük potansiyelden yüksek potansiyele doğru gerçekleşir. Bu hareketin tam tersi yönde de akım oluşur ve bu sayede cihazlarımıza güç sağlanmış olur. Bu temel ilkeyi bilmek sorunumuzu çözecektir.

İki pili birbirine paralel bağlayıp öylece bıraktığınızda, aralarındaki potansiyel fark eşitleninceye kadar elektron hareketi devam eder. Buradaki potansiyel fark ise batarya voltajıdır ve bu nedenle aynı S değerine yani seri hücre sayısına sahip piller paralel bağlanmalıdır. Kapasitesi farklı ancak S değeri yani voltajı aynı iki pili birbirine paralel bağlarsanız, voltajları eşitleninceye kadar elektron alışverişinde bulunurlar. Kapasite farkı, paralel bağlamada voltaj eşitlenene kadarki enerji transferinin miktarını etkiler, ama doğrudan bir risk yaratmaz. Ancak siz bu pillerden akım çekmeye başladığınızda risk faktörü devreye girer, o da kapasitesi düşük pilin deşarj sınırını geçmesi şeklinde gerçekleşir. Bu nedenle aynı kapasite pillerin paralel bağlanması tavsiye edilir ki piller aynı oranda deşarj olsun.

Şimdi burada eğer tek bir pil ile de sistemin akım ihtiyacını karşılıyorsanız, çok sorun olmaz. Ancak sistemin akım miktarı karşılanmadığı için paralel bağlantı yapacaksanız, iyi durumdaki pil kötü durumdaki pile göre daha zorlanabilir ya da kötü durumdaki pilde beklenenden fazla voltaj düşüşü yaşanabilir.

İç direnç ise farklı bir konu. Seri bağlantıda iç direnç önemlidir zira 6S bir bataryadan 50A akım çekmek istiyorsanız, 6 hücrenin de 50A akımı verebilecek kapasitede olması gerekmektedir. Eğer hücrelerden birinin iç direnci düşükse ısınır, voltaj düşüşü olur ve gerekli akımı veremez bu da pilin kullanımını doğrudan etkiler.

Paralel gruplar yaparken de özellikle her grup tek bir kablodan şarj olacaksa, iç dirençleri yakın hücreler grup yapılır. Burada amaç, verilecek enerjiye karşın hücrelerdeki iç direnç kaynaklı enerji kaybını iki hücre arasında eşit tutmaktır. Ki, hücrelerin voltajı eşit oranda kalabilsin. Eğer dikkat edilmezse şarj ve deşarjda akımın hücreler arasında dengesiz dağılmasına sebep olursunuz.

Özetle voltajları ve pil hücre tipleri (Li-P Li-Ion, Li-Hv) aynı olduktan sonra teorik olarak paralel bağlamanın bir mahsuru olmaz. Ama pratik olarak olabildiğince aynı tip ve aynı kapasiteli pillerin paralel bağlanması tavsiye edilir. Bu da genel olarak piller sağlığı içindir.

Son düzenleme: