Balsa model yapan, kullanan arkadaşlara bir soru?

Katılım
7 Haz 2015
Mesajlar
93
Tepkime puanı
4
Yaş
49
Arkadaşlar 5-6 yıldır model uçakla ilgileniyorum. 2 modelim dışında tüm modellerimi kendim çizip yaptım. Çizimi hazırladıktan sonra Sıcak tel cnc ile Gövde ve kanadı kesip çıkarıyorum.
Buraya kadar sorun yok ancak hiç balsa modelim olmadı.
Şimdi sorum şu, pist olmayan yerlerde, yani her defasında uçağın elden atılıp, taşlık, çalılık, otluk araziye karnının üstüne indirilmek zorunda olunduğu bir durumda balsa'nın köpüğe üstünlüğü var mı? Balsa ya geçmeli miyim? Yada hiç bir yerde bulamadığım epp dışında köpüğe alternatif var mı?
 
Balsa model yapan, kullanan arkadaşlara bir soru?

Merhaba Semih hocam.Açıkçası hiç balsa modelim olmadı fakat takviye amaçlı tamiratta kullandım.Köpüğe göre avantaji nedir bilemem ama gövde üstüne inişte en kötü ihtimalle kaplamada deformasyon olabilir.Balsa ile daha tecrübeli olan hocalarimız daha detaylı bilgi verebilirler.
 
Şimdilik straforla devam etmem benim için daha uygun. İçimdeki gerçek model uçak balsa ile olur duygusunu epey bir süre daha bastırmam gerekecek.


Tapatalk kullanarak iPad aracılığıyla gönderildi
 
Balsa model yapan, kullanan arkadaşlara bir soru?

Semih ÇINKIR' Alıntı:
...
Şimdi sorum şu, pist olmayan yerlerde, yani her defasında uçağın elden atılıp, taşlık, çalılık, otluk araziye karnının üstüne indirilmek zorunda olunduğu bir durumda balsa'nın köpüğe üstünlüğü var mı? Balsa ya geçmeli miyim? ...

Semih bey, taşlık, çalılık yerde büyük balsa model olmaz. İniş kalkış yapmaya müsait bir alan var ise olabilir. Ama otluk/çimenlik, uzun sert bitkilerin olmadığı düz yerler var ise, mükemmel! Küçük, hafif modellerde ise, altına bir tamir bandı çekerseniz olabilir. Ama çalılar, dikenler kaplamayı delebilir. Bu da her defasında tamir demektir. Ama (bence) gerçek model inşaatı da balsa+kontrplak ile olur. Köpük ve strafor ile belli boyutun üstüne çıkmak ve yakıtlı motorlar zor!
 
Balsa model yapan, kullanan arkadaşlara bir soru?

Aslında ben de balsa model yapmayı düşünüyorum fakat araştırdığım kadarıyla bulunduğum yerde huş kontraplak 120cmx100cm 150tl gibi bir fiyata satiliyor.Balsa ve kaplama film kağıtları ile beraber 250tl yi bulacaktır.

Peki yapıştırıcı olarak ne kullanılabilir balsa modelde bilgilendirebilir misiniz Ömer abi? Bildiğim kadarıyla kanat sinirlerinde CA kullanılıyor.Ben de UHU HART yapıştırıcı mevcut.Bunu hangi kısımlarda kullanabilirim? Kuruma süresi de yavaş sanırım.
 
Balsa model yapan, kullanan arkadaşlara bir soru?

Soru Ömer abiye gelmiş ama burnumu sokmak istedim,CA yapıştırıcı gerilmelerde bırakıyor,deniz tutkalının express türünü kullanıyorum,hem esnemelere dayanıklı hemde 10 dk da 1/3 oranında sertleşip köpürüyor.Yarım saat sonra taş gibi.Express olmayan türü 1 saatte kürleşiyor,3-4 saat sürüyor tam kuruması.Forumda bir konu vardı sanırım,PA450 kodluydu yapıştııcı.
 
Balsa model yapan, kullanan arkadaşlara bir soru?

Merhaba.Öncelikle Estağfurullah İsmail hocam cevap verdiğiniz için çok memnun oldum.Tesekkur ederim.Sanırim CA yi en guzeli sadece sinirlerde kullanmak mantıklı olacak.Çok sağolun.
 
Balsa model yapan, kullanan arkadaşlara bir soru?

Yapıştırıcı konusu kullanım yerine göre değişkenlik gösterir. Birbirine temas eden dar balsa yüzeylerde sıvı CA kullanıyordum. Sinirleri balsa serenlere veya hücum çıtası gibi. Ama CA allerjim olduğunu anlayınca zorunlu olmadıkça kullanmıyorum. Yerine beyaz tutkal kullanıyorum. Hemen kurumuyor ama yapabileceğim bir şey yok! Kısmen dolgu olması gereken yerler veya kanat ortasına cam kumaş uygulaması gibi yerlerde (açık havada rüzgarı arkaya alarak) kıvamlı CA. Motor bağlantısı gibi titreşimli yerlerde epoksi (bildiğiniz 404 plastik çelik). İşkence, mandal, lastik vs gibi aletlerle sabitleyip, bırakıyorum. Aslında bu işlerde malzemeyi tanımak önemli. Mesela en son 2,60'lık planörün kırılan öne doğru çıkıntı yapan ve kanadın gövdeye bağlantısını sağlayan kanat çubuklarının onarımında bir tür epoksi olan Sunfix kullandım. Çünkü etrafına dolgu yapıp güçlendirmek gerekiyordu. Kürleştikçe şişen yapıştırıcılar kullanmıyorum. Çünkü yapıştırılan malzemeyi patlatma ihtimali var. Bir de yerine göre zımparaya uygun olması gerek. UHU Hart hiç kullanmadım. Ama sanırım geniş yüzeylerin birbirine yapıştırılması için uygun.
 
Balsa model yapan, kullanan arkadaşlara bir soru?

Aslında şöyle detaylı bir konumuz vardı zamanında derleyip, topladığımız ;) Gerçi tamir diyor ama mantık aynı olsa gerek :)

 
Balsa model yapan, kullanan arkadaşlara bir soru?

Mehmet abi ve Ömer abi değerli yorumlarınız için çok teşekkür ederim.Hemen inceliyorum konuyu.