Cloverleaf (mantar) anten yapımı

Can Kütük

Çalışkan Uye
Katılım
27 Şub 2014
Mesajlar
282
Tepkime puanı
135
Yaş
40
Kendi mikro fpv ekipmanım için yaptığım cloverleaf anten yapımını anlatmaya çalışacağım. Aşağıdaki anlatım 3 yaprak yani verici için kullanılabilir RHCP (right hand circulary polarized) antendir. Doğru olan vericiyi hangi kanalda kullanacaksanız, buradaki tel boyutu kesimini de hesaplama aracıyla o kanalda kullanılan frekansa göre kesip bükmelisiniz zira burada iyi çekim kalitesi için milimetreden de ufak hesaplamalar yapılması gerekiyor. Burada 5885 mhz için anten yapılmıştır.

Yaprakların yapımında telefoncu kablosu denilen içindeki bakır teli (çap: ~0.4mm) kullandım.
Siz daha kalın tel kullanabilirsiniz ancak teli büktüğümüz yerlerde ölçülerdeki kesinlik dışına çıkıldığından yine görüntü kalitesini etkiliyor. Bunun içindir ki yaprak anten firmalarının birçoğu yuvarlak değil yassı tel ile imal ediyorlar antenlerini. Şerit halindeki bir telin kıvrılması daha hassas oluyor silindir şeklindeki bir tele göre... Telin cinsinde de farklı söylemler var bakır, gazaltı teli vs. ama şuan okadar detaya girmeyeceğim.

Yaprakların bağlantısı ve verici üzerine bağlantıyı sağlayan kablo ise RG316 koaksiyel kablodur. Satın alınmasına gerek yok, çubuk anten feda ettiğiniz takdirde içinden çıkıyor.


Şimdi ilk önce yukarıdaki siteyi kullanarak belirlediğimiz frekansa göre elimizdeki teli kaç mm'de keseceğimizi (Cut the wires to: ) daha sonra 3 adet tel kestikten sonra kesilen telleri kaç mm'de bükeceğimizi (Bend at: ) hesaplayalım. Sonunda elimizde şöyle teller olması lazım;
Bu RESMİ görmek için izniniz yok. Giriş yap veya üye ol


Bu RESMİ görmek için izniniz yok. Giriş yap veya üye ol


Şimdi bu tellerin iki ucunu kargaburun yada cımbız yardımıyla birbirlerine yaklaştırıyoruz. Ama hiçbir zaman 90 derecede buluşmamaları gerekiyor, aradaki açı yaklaşık 105 derece olacak.
Bu RESMİ görmek için izniniz yok. Giriş yap veya üye ol


Ben yapacak olduğum anten boyutunda bir metal pulu asetat kalemini kullanarak 3 eşit parçaya böldüm. Aralarında doğal olarak 120 derece açı mevcut. Siz de 3 yaprağın arasında 120 derece açı olacak şekilde bir başka platform üzerinde sabitleyebilirsiniz. Lehim işine başlamak için bu şart. Krokodil kullandım.
Bu RESMİ görmek için izniniz yok. Giriş yap veya üye ol


Bu RESMİ görmek için izniniz yok. Giriş yap veya üye ol


Bu yapraklar arası 120 derece olduğu gibi, yapraklar sağ tarafa yatacak şekilde yer ile aralarında 45 derece açı yapmaları gerekiyor. Antenimiz RHCP olduğu için sağa yatıracağız. LHCP anten isteyenler aynı açıyı yaprakları sola doğru yatırarak sağlasınlar.
Ben 45 derece açıyı sağlamak için kare şeklinde 1cmx1xm kartonu ikiye keserek açıyı sağladım. Aşağıdaki fotoğrafta gözüktüğü gibi yapraklara 45 derece açı verirken bu kartonu referans aldım.
Bu RESMİ görmek için izniniz yok. Giriş yap veya üye ol


Şimdi en önemli nokta lehimleme işi. Antenin asıl şekli elimizde oluştuğu için ilk lehimi üst orta noktaya yapacağız. Bunun kolay olması için kürdan ile biraz lehim pastası alarak üç kablonun kesiştiği orta noktaya dokunduralım. Ardından havya ile aldığımız bir parça lehimi kesişim noktasına bırakın.
Elinizde antenin bitmiş hali olması gerekiyor. İlk lehimi orta noktaya yaptığımız için aşağıdaki bacaklar hala serbest ama 120 ve 45 derecelik açılar korunuyor haldeler.

Bundan sonrası kolay, koaksiyel kabloyu bir parça soyarak dış kısmını üç eşit parçaya bölerek 120 derecelik açı oluşturmaya çalışalım. Lehim yaparken tutucu istasyonunuz varsa koaksiyel kabloyu buraya sıkıştırarak boşta kalan bacakları sırası ile bunlara lehimleyelim.
Bu RESMİ görmek için izniniz yok. Giriş yap veya üye ol


DİKKAT: Koaksiyel kablonun iç kısımdaki telini dip kısıma en yakın yerden soymamız gerekiyor. Çünkü ilk lehim yaptığımız üç ucu burayla birleştireceğiz ve anten bütünlüğünün bozulmaması için alt bacaklarla arasındaki mesafenin fazla olmaması gerekiyor.
Şimdi üst bacaklar birbirine lehimliydi ve alt bacakları da 120 derece açı yapacak şekilde lehimledik. Sırada üst bacakların koaks. kablo orta teli ile buluşturmak var. ilk lehim yaptığımız yeri havya ile biraz ısıttığımızda göreceksiniz ki hemen koaks. kablo orta teli ile yapışacaklar.

Olayın mantığı antende yaptığımız açı hesaplarını birleştirme aşamasında korumak veya en yakında tutmak. Böyle olursa göreceksiniz ki kendi yaptığınız anten kusursuz çalışacaktır.

Koaksiyel kablonun diğer ucuna sma konnektör lehim yapabilirsiniz. Ben direkt vericiye lehimlediğim için buna gerek duymadım. Koaks. kablonun dış kısmındaki lifli teller GND(şasi), iç kısmındaki tel Ant. uçlarıdır. Son olarak teli acı oje (parlatıcı da olur) ile boyadım. Üzerinde film tabakası oluşturuyor ve bakır zamanla kararmıyor. Kırımsız uçuşlar...

Bu RESMİ görmek için izniniz yok. Giriş yap veya üye ol
 
  • Beğen
Tepkiler: serhat temelli
Cloverleaf (mantar) anten yapımı

Elinize sağlık, çok faydalı olduğunu düşündüğüm bir konuda çok detaylı ve açıklayıcı bilgi vermişsiniz.

Çok teşekkürler.
 
Cloverleaf (mantar) anten yapımı

İnsan bu kadar uğraşmaya satın alsam daha iyi diye düşünüyor ama her zaman diy'e saygı tabi. :laugh:
 
Cloverleaf (mantar) anten yapımı

Teşekkürler emeğinize sağlık